ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Νέα δικαστική δικαίωση για τον όμιλο Κυπριώτη | Προ των πυλών η γενική συνέλευση

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Μετά τις δικαστικές μάχες με τις τράπεζες, τις οποίες κέρδισε, η «Γ. ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ & ΥΙΟΙ Α.Ε.», ιδιοκτήτρια των γνωστών ξενοδοχείων της Κω, συνεχίζει να βρίσκεται σε δικαστική αντιπαράθεση με την ΚΩΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., η οποία επιδιώκει να ανακηρυχθεί μέτοχος της ξενοδοχειακής εταιρίας και έχει καταθέσει αίτηση αναγκαστικής εξυγίανσής της, με σκοπό να περάσουν τα ξενοδοχεία στον έλεγχό της. Και όλα αυτά ενόψει της γενικής συνέλευσης της ξενοδοχειακής εταιρίας, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κυπριώτης | ©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό πριν από λίγες μόλις ημέρες, το αρμόδιο δικαστήριο της Κω απέρριψε την αίτηση της ΚΩΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ να συμμετάσχει ως μέτοχος στην γενική συνέλευση της «Γ. ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ & ΥΟΙ Α.Ε.», αναγνωρίζοντας ότι “δεν έχει έννομο συμφέρον”.

Υπενθυμίζεται ότι η «Γ. ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ & ΥΙΟΙ Α.Ε.» προχώρησε πριν από λίγους μήνες σε συμφωνία που αποκάλυψε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, με την μεγαλύτερη αλυσίδα στην Ελλάδα διαχείρισης ξενοδοχείων HotelBrain, για την μακροενοικίαση των 5 μονάδων, διασφαλίζοντας την πλήρη αποπληρωμή των ρυθμισμένων οφειλών της προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και η οποία δημιουργεί όλα τα εχέγγυα για την πλήρη έξοδό της από την κρίση που βίωσε τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εντός του Καλοκαιριού, θα αποπληρωθεί το σύνολο των -ρυθμισμένων και εξυπηρετούμενων- οφειλών προς την Εφορία. Στις αρχές Ιανουαρίου δε με μια αναλυτική δημόσια απάντηση, ο διευθύνων σύμβουλος της Γ. ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΥΙΟΙ Α.Ε., Κώστας Κυπριώτης, πήρε θέση και απάντησε στην “πλημμυρίδα” δημοσιευμάτων -κάποια εκ των οποίων χυδαία, όπως τα χαρακτηρίζει- που …προανήγγελαν ότι “καιροσκοπικό fund” – “θηρευτής”, θα “αναλάβει την διαχείριση των ξενοδοχείων της εταιρείας (!!!)”.

Πιο αναλυτικά, στις 08.12.2022 ο κ. Κωνσταντίνος Κυπριώτης, πλειοψηφών μέτοχος της εταιρείας «Γ. ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ & ΥΟΙ Α.Ε.» κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα προσωρινής διαταγής κατά της έτερης μετόχου της μειοψηφίας της εταιρίας, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κω, με την οποία ζητούσε την απαγόρευση μεταβολής της πραγματικής και νομικής κατάστασης των μετοχών της. Την 09.12.2022, που είχε αρχικά οριστεί η δικάσιμος για τη συζήτηση του αιτήματος προσωρινής διαταγής, η πληρεξούσια δικηγόρος της μετόχου μειοψηφίας επικαλέστηκε ασθένεια και ζήτησε την αναβολή της συζήτησης. Το Δικαστήριο, διαγιγνώσκοντας τον άμεσο κίνδυνο μεταβίβασης των μετοχών της μετόχου, χορήγησε σημείωμα προσωρινής διαταγής με χρονική διάρκεια έως την 12.12.2022, βάσει του οποίου απαγόρευσε κάθε νομική και πραγματική μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων της μετόχου.

Μάλιστα το περιεχόμενο της προσωρινής διαταγής, έχει ως ακολούθως:

Στο μεταξύ την ίδια ημέρα, 09.12.2022, αλλά δέκα λεπτά μετά την έκδοση της ανωτέρω προσωρινής διαταγής, η εταιρεία ΚΩΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., επέδωσε στην εταιρεία Γ. ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΥΙΟΙ Α.Ε. ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασης των μετοχών της μετόχου μειοψηφίας στην ΚΩΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, χωρίς βεβαία χρονολογία, όπως επισημαίνουν στελέχη της «Γ. ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ & ΥΟΙ Α.Ε.», παραβιάζοντας την προσωρινή διαταγή που είχε ήδη εκδοθεί και απαγόρευε στην μέτοχο να μεταβιβάσει τις μετοχές της. Επισημαίνεται ότι η εταιρεία ΚΩΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. είναι η εταιρεία-όχημα που συνέστησε το fund H.I.G. Capital, το οποίο φέρεται να αγόρασε μέσω της λουξεμβουργιανής εταιρείας TEMPUS HOLDINGS 97 S.A R.L. τα δάνεια της εταιρείας Γ. ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΥΙΟΙ Α.Ε. -αν και την απόκτηση αυτή των δανείων την έχει ήδη προσβάλλει δικαστικά η εταιρεία Γ. ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΥΟΙ Α.Ε. με αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Επιπλέον, η ίδια εταιρεία ΚΩΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. είναι αυτή που βάσει της αίτησης αναγκαστικής εξυγίανσης που κατατέθηκε στις 13.12.2022, και εκδικάζεται 4 Απριλίου 2023, επιδιώκει να αποκτήσει τον έλεγχο των 5 ξενοδοχείων της εταιρείας.

Τρεις μέρες αργότερα, 12.12.2022, λαμβάνει χώρα η συζήτηση της αίτησης προσωρινής διαταγής. Το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη το ιδιωτικό συμφωνητικό χωρίς βεβαία χρονολογία που φέρεται ότι συνήφθη μεταξύ της μετόχου μειοψηφίας -μέλους της οικογένειας Κυπριώτη- και της ΚΩΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, απαγόρευσε τη μεταβολή της νομικής και πραγματικής κατάστασης των μετοχών της μετόχου έως τη συζήτηση της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων, η οποία ορίστηκε για τέλη Μαΐου 2023.

Η προσωρινή διαταγή έχει ως εξής:

 

 

Παρά την προσωρινή διαταγή, η ΚΩΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ επιχείρησε να παραστεί στην Γενική Συνέλευση των μετόχων που διεξήχθη την 06.01.2023, υποστηρίζοντας ότι έχει την μετοχική ιδιότητα, χωρίς ωστόσο να επιτραπεί.

Στις 18.01.2023, η ανωτέρω ΚΩΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ υπέβαλε αίτηση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής της 13.12.2022 κατά της εταιρείας “Γ. ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΥΟΙ Α.Ε.” και του Κωνσταντίνου Κυπριώτη, ζητώντας την αναγνώριση αυτής ως μετόχου της εταιρείας. Το Δικαστήριο της Κω εξετάζοντας εκ νέου τα ίδια πραγματικά περιστατικά και το ίδιο συμφωνητικό απέρριψε το αίτημα της ΚΩΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ με την εξής διάταξη:

Και πάλι όμως η ΚΩΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ κατέθεσε νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα προσωρινής διαταγής κατά της εταιρείας Γ. ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΥΟΙ Α.Ε. ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου, ζητώντας αυτή τη φορά να διαταχθεί η συμμετοχή της ως μετόχου στις επικείμενες γενικές συνελεύσεις της εταιρείας Γ. ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΥΟΙ Α.Ε..

Το Δικαστήριο για τέταρτη πλέον φορά απέρριψε το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής της εταιρείας ΚΩΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ με ειδική αιτιολογία απόρριψης την «έλλειψη εννόμου συμφέροντος». Με άλλα λόγια, το Δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη τους ισχυρισμούς των διαδίκων και τα πραγματικά περιστατικά που έχουν λάβει χώρα έως σήμερα, έκρινε ότι η ΚΩΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ δεν έχει έννομο συμφέρον να αιτείται τη συμμετοχή της στις γενικές συνελεύσεις της εταιρείας, διότι δεν έχει τη μετοχική ιδιότητα.

Το κείμενο της νέας απόφασης έχει ως εξής:


Στην τελευταία τακτική γενική συνέλευση της εταιρίας στις 23 Φεβρουαρίου και παρά τις δικαστικές αποφάσεις, η ΚΩΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ επιχείρησε για ακόμη μία φορά να συμμετάσχει, καλώντας μάλιστα την αστυνομία για να καταγράψει το εν λόγω περιστατικό. Η γενική συνέλευση τελικά αναβλήθηκε και αναμένεται όπως προαναφέρεται να συγκληθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Tagged

2 σχόλια στο “ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Νέα δικαστική δικαίωση για τον όμιλο Κυπριώτη | Προ των πυλών η γενική συνέλευση

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *