tasios

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αυτές είναι οι αυξήσεις της ΕΚΣΣΕ που συμφώνησαν ξενοδόχοι και ξενοδοχοϋπάλληλοι

ΜΟΝΕΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Σε προφορική συμφωνία  για τη νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κατέληξαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ). Όπως είχε αποκαλύψει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, στις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν οι επαφές των δύο πλευρών και την προηγούμενη εβδομάδα κατέληξαν σε συμφωνία. Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί, εκτός απροόπτου, την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς αφενός αποφεύγεται η εκ νέου προσφυγή στην διαιτησία, που θα οδηγούσε σε ένταση των σχέσεων των δύο πλευρών και σε καθυστερήσεις και αφετέρου, επιβεβαιώνεται η αγαστή σχέση εργαζόμενων και εργοδοτών στον κλάδο σε μια κομβική συγκυρία.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, η συμφωνία Τάσιου – Χότζογλου, προβλέπει τα εξής:

 • αύξηση 5,5% από 1.1.2023
 • επιπλέον αύξηση 5% από 1.1.2024
 • η ισχύς της νέας Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. θα είναι διετής.
 • για ξενοδοχεία έως 20 δωμάτια και έως 3 αστέρων, θα ισχύσουν χαμηλότεροι μισθοί και συγκεκριμένα η σύμβαση εργασίας των ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων.
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε αποκλειστική δήλωσή του στο Χ&Τ, ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, αναφέρει: “Οι ξενοδόχοι δείχνουμε για μια ακόμη φορά έμπρακτα την υπευθυνότητά μας. Με την συμφωνία για τη νέα Εθνική Κλαδική ΣΣΕ στην οποία καταλήξαμε αποδεικνύεται ότι μειώνουμε τις αμοιβές όταν υπάρχει σοβαρός λόγος και αυξάνουμε τις αμοιβές των εργαζόμενων όταν αυτό είναι εφικτό, προς όφελος όλων. Η συμφωνία αποτυπώνει την κοινή θέληση να προχωρήσουμε μπροστά, μαζί. Οι Έλληνες ξενοδόχοι, από κοινού με τους εργαζόμενους στον κλάδο δίνουμε το παράδειγμα της ευθύνης, τιμώντας έμπρακτα και αδιαλείπτως το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων”.

Και συνεχίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ: «Οι Έλληνες ξενοδόχοι είμαστε περήφανοι καθώς συνεχίζουμε στην 70χρονη διαδρομή της ελληνικής ξενοδοχίας, να προσφέρουμε στην οικονομία και την κοινωνία. Συνεχίζουμε να επιλέγουμε σταθερά το δρόμο της συνεργασίας και της εργασιακής ειρήνης, ώστε ο τουρισμός, να παραμείνει ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ελληνικής οικονομίας για την οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών της».

Η ισχύουσα ΣΣΕ, ΕΔΩ, και η κωδικοποίηση όλων των ΣΣΕ, ΕΔΩ.

Το ιστορικό

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2022 εκπνέει η ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία έχει και μετενέργεια διάρκειας 3 μηνών. Η ΠΟΕΕΤ με επιστολή της στην ΠΟΞ στις αρχές Σεπτεμβρίου, ζήτησε την έναρξη των διαπραγματεύσεων και η ΠΟΞ συμφώνησε. Ως εκ τούτου συναντήθηκαν οι δύο αντιπροσωπείες στην Αθήνα, στις οποίες συμμετείχαν ο πρόεδρος και ο νομικός σύμβουλος της ΠΟΞ κ.κ. Γ. Τάσιος και Ν. Ζωιτός και από την πλευρά της ΠΟΕΕΤ ο πρόεδρος Γιώργος Χότζογλου και 3 ακόμη μέλη της διοίκησης.

Υπενθυμίζεται, ότι όπως είχε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ αποκαλύψει το Χ&Τ στις 26 Ιανουαρίου 2021, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), είχαν υπογράψει τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), μετά την διαδικασία μεσολάβησης, μέσω του ΟΜΕΔ, η οποία προέβλεπε:

 1. Διετή διάρκεια, έως 31/12/22
 2. Μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς
 3. Δυνατότητα (σε περίπτωση πενθημέρου) χορήγησης των ρεπό μη συνεχόμενα.
 4. Χαμηλότερο μισθό για τους νεοεισερχόμενους στον ξενοδοχειακό κλάδο και μέχρι να συμπληρώσουν 15 μήνες προϋπηρεσία, εφόσον εντάσσονται σε κάποια από τις ειδικότητες της Δ κατηγορίας.
 5. Βασικούς μισθούς μειωμένους κατά 3%, από τους ισχύοντες βασικούς μισθούς, για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία δυναμικότητας έως 20 δωματίων που βρίσκονται σε περιοχές με υψόμετρο 600 μ. και άνω.

Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που ο κλάδος δεν είχε σε ισχύ ΣΣΕ, μέχρι την υπογραφή της.

Η αμέσως προηγούμενη ΣΣΕ

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο 2018 είχε υπογραφεί η Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που έληξε και ρύθμιζε τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, μετά την αποδοχή σχετικής πρότασης μεσολάβησης στο πλαίσιο του ΟΜΕΔ.

Η συμφωνία ήταν διετούς ισχύος, αναδρομικά από 1/1/2018 έως 31/12/2019 και προέβλεπε μεταξύ άλλων, την αύξηση κατά 1,5% του κατώτατου μισθού στα ξενοδοχεία από 1/1/2018 και την επιπλέον αύξηση κατά 1,5% από 1/1/2019. Ήταν η τέταρτη Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, από το 2012, η οποία διατήρησε το σύνολο των επιδομάτων και των θεσμικών διασφαλίσεων των προηγουμένων Συμβάσεων και για την τρίτη, κατά σειρά, που προέβλεπε αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων. Επιπλέον, ήταν η πρώτη φορά που συμφωνήθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού και στις δύο χρονιές ισχύος της Σύμβασης.

Όπως είχε αποκαλύψει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, στις 15 Ιανουαρίου 2020, οι δύο πλευρές, ΠΟΞ και ΠΟΕΕΤ, πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση, για τη νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Η συνάντηση έγινε μετά το προβλεπόμενο εξώδικο που απέστειλε στην ΠΟΞ η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ και ήταν αναγνωριστική, χωρίς να τεθούν συγκεκριμένα θέματα αυξήσεως μισθών, θεσμικά, κ.λπ., τα οποία θα τεθούν στην επόμενη συνάντηση, η οποία αναμένεται να οριστεί άμεσα.

Η Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είχε λήξει στις 31.12.2019 και σύμφωνα με το νόμο, η ισχύς της παρατάθηκε για ένα 3μηνο (μετενέργεια), και τον Φεβρουάριο 2020, μεσούσης της μετενέργειας, συμφωνήθηκε η παράταση για έξι μήνες, μετά από πρόταση της ΠΟΕΕΤ, μέχρι 31 Αυγούστου, λόγω των ειδικών συνθηκών λόγω πανδημίας.

Η Ρόδος

Υπενθυμίζεται ότι σε υπογραφή νέας Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προχώρησαν στις 5 Αυγούστου, όπως είχε γράψει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το Χ&Τ, η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, αποδεικνύοντας έμπρακτα την κοινωνική ευθύνη, τις άριστες σχέσεις, αλλά και την συνδέσμευση στην πρόοδο του Τουρισμού και του νησιού, η οποία συνεχίζεται διαχρονικά από όλες τις διοικήσεις της ΕΞΡ. Η νέα ΣΣΕ έχει 3ετή διάρκεια, καλύπτοντας έως το 2025 τον κλάδο και προβλέπει αύξηση 9% στους μισθούς από 1.9.2022,  3% από 1 Ιουνίου 2024 και 1% από 1 Ιουνίου 2025. Παράλληλα, στην σύμβαση προβλέπονται ακόμη και ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην επιμήκυνση της Τουριστικής Περιόδου!

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν λίγες ημέρες, η ΕΞΡ είχε ανακοινώσει την εκκίνηση των διαδικασιών για την διαπραγμάτευση της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σε ένα κομβικό χρονικό σημείο, εν μέσω της σεζόν, με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, αλλά και με έντονες αντιδράσεις συνδικαλιστικών εκπροσώπων, δείχνοντας για μια ακόμη φορά την προτεραιότητα που διαχρονικά δίνει στις αγαστές και ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις με τους εργαζόμενους. Πρόκειται για ένα μείζον θέμα που έχει ήδη απασχολήσει το σύνολο της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και των φορέων της, καθώς η ΣΣΕ πλησιάζει στην λήξη της και οι διαπραγματεύσεις προοιωνίζονταν εξαιρετικά δύσκολες, εκτίμηση η οποία “διαψεύστηκε ευχάριστα”. Μάλιστα τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, με γνώμονα το κοινό καλό και τον σεβασμό στους εργαζομένους, ομόφωνα αποφάσισαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Νέας Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την προηγούμενη εβδομάδα.

Με την νέα Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συμφώνησαν τα ακόλουθα

Αντικείμενο – Πεδίο εφαρμογής και Περίοδος Ισχύος

Mε τις διατάξεις της σύμβασης αυτής καθορίζονται οι αποδοχές, οι όροι εργασίας και οι εν γένει σχέσεις των εργαζομένων στις πάσης φύσεως Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις που λειτουργούν στη νήσο Ρόδο και σε γειτονικά νησιά μέλη της Ε.Ξ.Ρ. (π.χ. Σύμη, Καστελόριζο, κ.λπ.), με τη μορφή ξενοδοχείου, ξενώνα, οικοτροφείου, επιχειρήσεις επιπλωμένων διαμερισμάτων, επιχειρήσεις θέρετρων από τουριστικούς οικίσκους (μπαγκαλόους), μοτέλ, τουριστικού περιπτέρου και κέντρου παραθερισμού και κάμπινγκ κ.λπ., για την χρονική περίοδο από την 01η Σεπτεμβρίου 2022, έως την 31η Αυγούστου 2025.

Κατηγορίες μισθωτών

Οι μισθωτοί (Υπάλληλοι & Εργατοτεχνίτες) στους οποίους αφορά η παρούσα Σύμβαση, θα αποκαλούνται εφ’ εξής και ξενοδοχοϋπάλληλοι και κατατάσσονται σύμφωνα με την ειδικότητα τους και ανεξαρτήτως φύλου, στις εξής τέσσερις (04) κατηγορίες:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ A :

Υπάλληλος υποδοχής (ρεσεψιονίστ), μαιτρ, οινοχόος (σομελιέρ), υπομαίτρ (ή κάπταιν), θυρωρός Α’, νυκτοθυρωρός Α’, μπουφετζής Α’, προϊστάμενος υπνοδωματίων και κοινοχρήστων χώρων, προϊστάμενος κρατήσεων, μάγειρας Α’, ζαχαροπλάστης Α’, και αρτοποιός Α’.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β’ :

Προϊστάμενος πλυντηρίου και λινοθήκης, προϊστάμενος αποθήκης, βοηθός υποδοχής, θυρωρός Β’, σερβιτόρος τραπεζαρίας-σαλονιού ή ορόφων (θαλαμηπόλος), μπάρμαν ή μπαρμέιντ, ασημοκέρηδες, μάγειρας Β’, ζαχαροπλάστης Β’, τεμαχιστής κρεάτων και αρτοποιός Β’. Επίσης, με την προϋπόθεση ότι θα προτιμήσουν την παρούσα συλλογική σύμβαση οι τηλεφωνητές, οι ελεγκτές, οι ταμπλίστες και οι μαινκουραντιέ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ’ :

Βοηθός σερβιτόρου, οροφοκόμος (βαλές), θυρωρός υπηρεσίας, βοηθός υποδοχής Εστιατορίου Α’ ή Β’ (Hostess Α’ ή Β’), βοηθός θυρωρείου, ή μπουφέ, ή εστιατορίου, ή μπαρ, ή ορόφων, ή λινοθήκης, καμαριέρες, γκρουμ, ντόρμαν, ή εξωτερικός θυρωρός, λινοθηκάριος και βουτυριέρης, μάγειρας Γ’, βοηθός ζαχαροπλάστη και βοηθός τεμαχιστή κρεάτων και βοηθός αρτοποιού.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ’ :

Πλύντρια, σιδηρώτρια, καθαρίστρια κοινοχρήστων χώρων, μοδίστρα, μανταρίστρια, λαντζιέρης, γενικών καθηκόντων ανειδίκευτοι κουζίνας, η/ο λουτρονόμος, ναυαγοσώστες και διασώστες κολυμβητικών δεξαμενών & παραλίας, και γενικών καθηκόντων ανειδίκευτοι χώρων περί αυτές, και προϊστάμενος & βοηθός ιατρών και νοσηλευτών εντός ξενοδοχείων.

Βασικοί Μηνιαίοι Μισθοί και Ημερομίσθια 

Προοίμιο: Το τουριστικό έτος 2022 είναι μια ικανοποιητική και ενθαρρυντική χρονιά, σε επίπεδο αφίξεων και ζήτησης για τον Ροδιακό Τουρισμό. Παράλληλα όμως παρατηρήθηκε υψηλός πληθωρισμός, στον βαθμό που παρά την αυξημένη τουριστική δραστηριότητα, η βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων είναι οριακή.

Παρά ταύτα, τα μέρη, ευελπιστώντας και προσδοκώντας σε ανάλογες αφίξεις και σε αυξημένη τουριστική ζήτηση κατά τα προσεχή έτη, ότι θα παραμείνουν στο ίδιο υψηλό επίπεδο, συμφώνησαν και προτάσσουν την στήριξη των εργαζομένων, και την εξ αυτών στήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, και κρίνουν ως αναγκαία τις παρακάτω μισθολογικές αυξήσεις.

 1. Οι μικτοί βασικοί μηνιαίοι μισθοί, των εργαζομένων, που αφορά η παρούσα σύμβαση, διαμορφώνονται αυξάνονται κατά ποσοστό εννέα τοις εκατό (+9%) από την 01η Σεπτεμβρίου 2022, ως εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α’ :           997  Ευρώ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β’ :           976  Ευρώ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ’ :           957  Ευρώ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ’ :           913  Ευρώ

Οι ανωτέρω βασικοί μισθοί αυξάνονται επιπλέον ξανά από την 01η Ιουνίου 2024, κατά ποσοστό τρία τοις εκατό (+3%), και διαμορφώνονται από την 01η Ιουνίου 2024, ως εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α’ :         1.027  Ευρώ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β’ :         1.005  Ευρώ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ’ :           986  Ευρώ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ’ :            941  Ευρώ

 Οι ανωτέρω βασικοί μισθοί αυξάνονται επιπλέον ξανά από την 01η Ιουνίου 2025, κατά ποσοστό ένα τοις εκατό (+1%), και διαμορφώνονται από την 01η Ιουνίου 2025, ως εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α’ :         1.038  Ευρώ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β’ :         1.015  Ευρώ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ’ :            996  Ευρώ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ’ :            950  Ευρώ

Οι παραπάνω Μικτοί Μηνιαίοι Μισθοί επί πλέον των προβλεπομένων επιδομάτων καταβάλλονται για πενθήμερη (05) εβδομαδιαίως εργασία και οκτάωρη (08) ημερησίως. Το μικτό ημερομίσθιο, ισούται με το ένα εικοστό πέμπτο (1/25) του αθροίσματος, τού ως άνω μικτού μηνιαίου μισθού και των επιδομάτων, που δικαιούται να λαμβάνει ο εργαζόμενος.

 1. Το μεικτό ημερομίσθιο των εκτάκτως προσλαμβανόμενων, προς εξυπηρέτηση επισήμων ή απλών γευμάτων, Δεξιώσεων και Συνεδρίων, παρατεθειμένων σε/από ξενοδοχεία, διαμορφώνεται για όλη την περίοδο της ισχύος της παρούσης σύμβασης, ως εξής:

Α΄ Σερβιτόροι     :         62,00   Ευρώ / Ημέρα

Β΄ Βοηθοί            :         52,00   Ευρώ / Ημέρα

Σημειώνεται ότι τo παραπάνω μεικτό ημερομίσθιο καταβάλλεται στους δικαιούχους για εργασία οκτώ (08) ωρών και συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό όλες οι προσαυξήσεις, για τυχόν εργασία κατά τις Κυριακές και εορτές, καθώς και εργασία κατά τις νυκτερινές ώρες.

 1. Ο βασικός μισθός του αρχιμαγείρου καθορίζεται με ελεύθερη συμφωνία, το ύψος όμως αυτού δεν μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού της Α’ Κατηγορίας, προσαυξημένου κατά είκοσι τοις εκατό (+20%).
 1. Ως προς τις μηνιαίες αποδοχές των ανηλίκων, δηλαδή των μη συμπληρωσάντων τo δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους, ισχύουν τα προβλεπόμενα από την εκάστοτε ισχύουσα Ε.Γ.Σ.Σ.Ε και του νομοθετημένου κατώτατου μισθού.
 1. Οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί των εργαζομένων αποκλειστικά για την Κατηγορία Δ’ του άρθρου 03, της παρούσας που εμπίπτουν στην παρούσα Σ.Σ.Ε., έως ότου οι εργαζόμενοι αυτοί συμπληρώσουν δεκαπέντε (15) μήνες προϋπηρεσίας στην ίδια ξενοδοχειακή μονάδα (ή επιχείρηση, ή όμιλο, εάν έχει περισσότερες από μια ξενοδοχειακή μονάδα), θα είναι ίσοι με τις αποδοχές που ορίζει η εκάστοτε ισχύουσα Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., πλέον έντεκα τοις εκατό (+11%), ανάλογα με την προϋπηρεσία τους και την ιδιότητά τους ως υπαλλήλου ή εργατοτεχνίτη, εφόσον η επιχείρηση επιθυμεί να αμείβει τον εν λόγω εργαζόμενο σύμφωνα με την ρύθμιση της παρούσας παραγράφου. Είναι σαφές ότι μετά τούτων (των δεκαπέντε (15) μηνών), ισχύει πλήρως ο παραπάνω (Άρθ. 03, Παρ. 01) βασικός μηνιαίος μισθός, της Κατηγορίας Δ΄, επιπλέον όλων των προβλεπόμενων επιδομάτων.

Όλα τα προβλεπόμενα επιδόματα της παρούσας Σ.Σ.Ε. θα υπολογίζονται επί του βασικού μηνιαίου μισθού, της παρούσας παραγράφου.

 1. Επαναπρόσληψη εποχιακώς απασχολουμένων: Οι μη συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (εποχιακές) και αυτές θεωρείται ότι είναι εκείνες που λειτουργούν μέχρι εννέα (09) μήνες το χρόνο, υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν το αυτό προσωπικό, που απασχόλησαν κατά την προηγούμενη περίοδο. Προϋποθέσεις γι’ αυτό το δικαίωμα του εργαζόμενου, αποτελεί: α) η έγγραφη προειδοποίηση προς τον εργοδότη του μέχρι τέλος Ιανουαρίου κάθε έτους, η οποία πρέπει να του έχει επιδοθεί νομίμως (ταχυδρομικά, με φαξ, mail, ή με επίδοση από εκπρόσωπο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου), ότι ο εργαζόμενος επιθυμεί να εργαστεί κατά την προσεχή περίοδο β) η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου και γ) η συμπλήρωση των ποσοστών πληρότητας σύμφωνα με τον νόμο. Η ανωτέρω έγγραφη ειδοποίηση γίνεται μέσω της οικείας οργάνωσης (Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου) του εργαζόμενου και σε έντυπο-δήλωση, που έχει εκτυπώσει αυτήν. Πληρουμένων των ανωτέρων προϋποθέσεων, ο εργοδότης, σε περίπτωση που δεν επιθυμεί την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου, υποχρεούται να του απαντήσει εγγράφως για τις προθέσεις του, σε αυτόν ή στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, το αργότερο έως την 26η Μαρτίου, σε κάθε άλλη περίπτωση η επιχείρηση υποχρεούται να απασχολήσει τον εργαζόμενο από την 25η Μαΐου, εκάστου έτους.

Σε κάθε περίπτωση ο μισθωτός που θα κληθεί εγγράφως ή τηλεφωνικώς, ή με ειδοποίηση μέσω του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, από την επιχείρηση, να αναλάβει υπηρεσία και δεν την αναλάβει εντός πενθημέρου, χάνει κάθε δικαίωμα επαναπρόσληψης και αποζημίωσης. Η πρόσληψη και τα μετά απ’ αυτήν δικαιώματα και υποχρεώσεις, αρχίζουν από τη στιγμή που ο εργαζόμενος αναλαμβάνει εργασία.

Διευκρινίζεται ότι για την εξεύρεση του ποσοστού πληρότητας των ξενοδοχείων, δεν λαμβάνεται υπόψη τυχόν έκτακτη αυξημένη πληρότητα, για χρονικό διάστημα μικρότερο των επτά (07) ημερών. Τα παραπάνω ισχύουν και σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Άρθρου 08, του Ν.1346/1983.

07. Στους μαιτρ, σερβιτόρους και βοηθούς σερβιτόρων, που λόγω ειδικών συνθηκών εργάζονται με διακεκομμένο (σπαστό) ωράριο, χορηγείται επίδομα συν πέντε (+5%) τοις εκατό. Η επιλογή των εργαζομένων, που τυχόν εργαστούν με διακεκομμένο (σπαστό) ωράριο, ανήκει αποκλειστικά στο διευθυντικό δικαίωμα των εργοδοτριών, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.Απαγορεύεται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να απασχολούν με διακεκομμένο ωράριο τους μερικώς απασχολούμενους εργαζομένους τους.

Επίδομα προϋπηρεσίας

Το χορηγούμενο επίδομα προϋπηρεσίας ανά έτος υπηρεσίας, καθορίζεται για όλη τη διάρκεια της παρούσας σύμβασης, ήτοι από την 01η Σεπτεμβρίου 2022, έως την 31η Αυγούστου 2025 στο ποσό των πέντε (5,00) Ευρώ.

Ως χρόνος προϋπηρεσίας υπολογίζεται μόνον ο χρόνος παροχής πραγματικής εργασίας του εργαζόμενου, σε οποιαδήποτε ξενοδοχειακή επιχείρηση. Χρόνος κατά τον οποίο δεν παρέχεται εργασία, δεν δύναται να προσμετρηθεί για τον υπολογισμό του συγκεκριμένου επιδόματος, ασχέτως του γεγονότος, τού εάν ο εργαζόμενος επαναπροσλαμβάνεται την επόμενη τουριστική περίοδο στην ίδια ξενοδοχειακή επιχείρηση. Ρητά συμφωνείται ότι ο ανωτέρω τρόπος υπολογισμού, αφορά αποκλειστικά και μόνον τον καθορισμό του Επιδόματος Προϋπηρεσίας.

Κατά τα λοιπά ισχύουν όσα ορίζει το Άρθρο 04, της υπ’ αριθ. 6/2012 Π.Υ.Σ.

Ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην επιμήκυνση της Τουριστικής Περιόδου

Τα μέρη, αναγνωρίζοντας τη σημασία, που έχει για τον τουρισμό της Ρόδου, η ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, η οποία μπορεί να συμβάλλει, τόσο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η οποία έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό, από την πρόσφατη αύξηση των ειδικών συντελεστών Φ.Π.Α. της Ρόδου, όσο και στην ενδυνάμωση της απασχόλησης, συμφωνούν τα εξής:

 1. Επίδομα εποχιακής απασχόλησης

Τα μέρη συμφωνούν το ύψος και οι προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος εποχιακής απασχόλησης θα είναι έντεκα κόμμα πέντε τοις εκατό (11,5%), υπολογιζόμενο στο άθροισμα του βασικού μισθού και του επιδόματος προϋπηρεσίας.

Το επίδομα εποχιακής απασχόλησης καταβάλλεται στους εργαζόμενους εποχιακά, για κάθε μήνα απασχόλησής τους, κατά την περίοδο από 01η Μαΐου, έως 31η Οκτωβρίου.

 1. Απασχόληση προσωπικού μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου

Η εποχιακή επιχείρηση η οποία θα αποφασίσει την επέκταση του χρόνου λειτουργίας της, δικαιούται να ζητήσει από ορισμένους ή το σύνολο των εργαζομένων της, να συνεχίσουν να απασχολούνται σε αυτή και μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου. Η επιλογή των εργαζομένων ανήκει στο διευθυντικό δικαίωμα, τής κάθε επιχείρησης.

Ο εργαζόμενος δικαιούται να αρνηθεί το αίτημα αυτό της επιχείρησης, χωρίς η άρνηση του αυτή να συνεπάγεται την απώλεια του δικαιώματος επαναπρόσληψης, για την επόμενη τουριστική περίοδο, το οποίο δικαιούται να ασκήσει σύμφωνα με τις οικείες ρυθμίσεις και προϋποθέσεις της παρούσας Σ.Σ.Ε.

Σημειώνεται πως η τυχόν απόφαση της επιχείρησης να συνεχίσει τη λειτουργία της και μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου, δεν επηρεάζει το χρόνο λήξης των Συμβάσεων Εργασίας του υπόλοιπου εποχικού προσωπικού της επιχείρησης.

Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Ποσοστό πέντε τοις εκατό (+5%), το οποίο υπολογίζεται στις αποδοχές του βασικού μισθού, χορηγείται ως επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, στους παρακάτω απασχολουμένους, ανεξαρτήτως φύλου:

α)   Καθαριστές των κοινοχρήστων χώρων

β)   Εργαζόμενους στα πλυντήρια και

γ)   Λαντζιέρηδες

Στους μαγείρους καταβάλλεται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (+10%) επί του βασικού μηνιαίου μισθού τους. Το επίδομα αυτό χορηγείται κατ` εξαίρεση, διότι ήδη το λαμβάνουν από τις Σ.Σ.Ε. που τους κάλυπταν μέχρι τις 31.12.1991.

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου δηλώνουν ότι δεν θα θέσουν θέμα διαφοροποίησης του εκ ποσοστού πέντε (5%) ανθυγιεινού επιδόματος, που ισχύει, για τους λοιπούς ως άνω μισθωτούς.

Επίδομα Στέγης – Τροφής

7.1 Εφ’ όσον η επιχείρηση παρέχει στέγη στον εργαζόμενο εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της, αφαιρεί ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (-15%), επί των εκάστοτε βασικών μισθών του εργαζόμενου. Το ποσοστό αυτό αφαιρείται μόνο στην περίπτωση που ο εργαζόμενος διαμένει μόνος του ή με έναν το πολύ (01) συγκάτοικο, σε δωμάτιο το οποίο διαθέτει δικό του λουτρό και κλιματισμό. Σε κάθε άλλη περίπτωση αφαιρείται δέκα τοις εκατό (-10%), επί των εκάστοτε βασικών μισθών, του εργαζόμενου.

7.2 Εφ’ όσον η επιχείρηση ετοιμάζει καθημερινά φαγητό το οποίο δύνανται να καταναλώνουν οι εργαζόμενοι, αφαιρεί ποσοστό δύο τοις εκατό (-2%), επί των βασικών μισθών των εργαζομένων. Σε όσους εργαζόμενους λαμβάνουν πλήρη διατροφή (τρία (03) γεύματα) αφαιρεί ποσοστό πέντε τοις εκατό (-5%), επί του βασικού μισθού των εργαζομένων. Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν ετοιμάζει καθημερινά φαγητό, τότε δεν δικαιούται να παρακρατήσει το παραπάνω ποσοστό, επί του βασικού μισθού των εργαζομένων.

Επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα, Αδείας

8.1 Τα επιδόματα των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα αποτελούν τακτικές αποδοχές και καταβάλλονται στο ακέραιο εφόσον η εργασιακή σχέση διήρκεσε καθ’ όλη την χρονική περίοδο, για μεν την περίπτωση του επιδόματος των εορτών Πάσχα, από την 01η Ιανουαρίου, μέχρι την 30η Απριλίου, για δε την περίπτωση του επιδόματος των εορτών των Χριστουγέννων, από την 01η Μαΐου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, κάθε έτους.

Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων ανέρχεται σε έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και σε εικοσιπέντε (25) ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, εφ’ όσον οι μισθωτοί εργάστηκαν καθ’ όλη την διάρκεια των ως άνω χρονικών διαστημάτων.

Το επίδομα εορτών Πάσχα ανέρχεται σε μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και σε δεκαπέντε (15) ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις καταβολής αυτών των επιδομάτων περιλαμβάνονται στο προσάρτημα της παρούσας Συλλογικής Σύμβασης.

Γενικές ή ειδικές διατάξεις νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, κανονισμών εργασίας και λοιπών κανονιστικών πράξεων, που καθορίζουν ευνοϊκότερους τρόπους υπολογισμού, καταβολής και γενικά παροχής των επιδομάτων αυτών υπερισχύουν και διατηρούνται σε ισχύ για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν.

8.2 Ο μισθωτός που θεμελιώνει δικαίωμα λήψεως κανονικής άδειας αναψυχής, αυτούσιας ή σε χρήμα δικαιούται να λάβει και το επίδομα άδειας, το οποίο αποτελεί τακτικές αποδοχές του. Το επίδομα άδειας υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο, που υπολογίζονται και οι αποδοχές άδειας και υπόκειται στους ίδιους κανόνες με αυτές.

Το επίδομα άδειας ισούται με το σύνολο των πράγματι καταβαλλομένων τακτικών συνήθων αποδοχών της άδειας, με τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές δεκαπέντε (15) ημερών, γι’ αυτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και δεκατριών (13) ημερών γι’ αυτούς που αμείβονται με ημερομίσθια ή κατά μονάδα εργασίας ή και με ποσοστά ή και με άλλο τρόπο.

Το αντίστοιχο επίδομα άδειας προκαταβάλλεται κατά την λήψη της άδειας αναψυχής ή τμήματος αυτής, μαζί με τις αποδοχές αδείας.

Γενικές ή ειδικές διατάξεις νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, κανονισμών εργασίας και λοιπών κανονιστικών πράξεων, που καθορίζουν ευνοϊκότερους τρόπους υπολογισμού, καταβολής και γενικά παροχής του επιδόματος άδειας, υπερισχύουν και διατηρούνται σε ισχύ, για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν.

Το Άρθρο 06, της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 1996-1997, για τη χορήγηση του επιδόματος άδειας, σε περίπτωση πρόωρης λύσης της σχέσης εργασίας, εξακολουθεί να ισχύει, διαγραφομένων των λέξεων «πριν ο μισθωτός συμπληρώσει, παρά τω αυτώ εργοδότη, δωδεκάμηνη (12μήνη) συνεχή απασχόληση», λόγω της μεταγενέστερης τροποποίησης των προϋποθέσεων για τη λήψη άδειας.

Τα Δώρα εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων, καθώς και το επίδομα αδείας χορηγούνται στους εργαζόμενους για όσο χρόνο και όπως ισχύει η παρούσα.

Οικογενειακών βαρών – Γάμου

Σε όλους τους έγγαμους μισθωτούς τής παρούσας ανεξαρτήτου φύλου, χορηγείται επίδομα οικογενειακών βαρών – Γάμου σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (+10%), το οποίο υπολογίζεται στο άθροισμά του εκάστοτε βασικού μισθού και του επιδόματος προϋπηρεσίας. Δικαιούχοι του επιδόματος αυτού είναι και οι άγαμοι γονείς, οι ευρισκόμενοι σε κατάσταση χηρείας και οι διαζευγμένοι.

Επίδομα Τουριστικής Εκπαίδευσης

Χορηγείτε ποσοστιαίο επίδομα Τουριστικής Εκπαίδευσης, το οποίο υπολογίζεται στο άθροισμά του εκάστοτε βασικού μισθού και του επιδόματος προϋπηρεσίας, ως εξής:

10.1 Στους πτυχιούχους δημόσιων Ανώτερων Τουριστικών Σχολών, σε ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (+15%).

10.2  Στους πτυχιούχους δημόσιων Μέσων Τουριστικών Σχολών και τους απόφοιτους των τμημάτων Μετεκπαίδευσης Άρθρου 10, Ν.1077/80 σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (+10%).

            10.3  Στους απόφοιτους της Ταχύρρυθμης εκπαίδευσης των παλιών σχολών ΟΑΕΔ, σε ποσοστό έξι τοις εκατό (+6%).

10.4 Στους απόφοιτους των ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. (Διετής Φοίτηση – τέσσερα (04) ακαδημαϊκά εξάμηνα + πρακτική άσκηση + πιστοποίηση), με αντικείμενο συναφές της ειδικότητας τους, σε ποσοστό έξι τοις εκατό (+6%).

10.5   Τα παραπάνω επιδόματα λογίζονται αθροιστικά, για την κάθε μία από τις περιπτώσεις και σε καμία περίπτωση δεν προστίθενται μεταξύ τους.

Εργασία κατά την έκτη (06η) και έβδομη (07η) ημέρα της εβδομάδος

Με την παρούσα Σ.Σ.Ε. και εφόσον απαιτείται παρέκκλιση από τις κείμενες διατάξεις, λόγω φόρτου εργασίας και της εποχικότητας της απασχόλησης, συμφωνούνται τα παρακάτω:

Εάν οι μισθωτοί, που υπάγονται στην παρούσα, εργαστούν κατά την έκτη (06η) και έβδομη (07η) ημέρα της εβδομάδας, δηλαδή την μία ή και τις δύο (02) ημέρες της ανάπαυσής τους, τους οφείλεται πρόσθετη αμοιβή.

Εάν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που υπάγονται στην παρούσα εργασθούν επί οκτώ (08) ώρες την έκτη ή και την έβδομη ημέρα της εβδομάδος, δηλαδή την μία ή και τις δύο ημέρες της ανάπαυσής τους, για μεν την έκτη ημέρα τους οφείλεται αποζημίωση, ύψους ενός ημερομισθίου, για δε την έβδομη ημέρα (Κυριακή) τους οφείλεται αμοιβή της τάξεως του 75% ημερομισθίου τους και μία ημέρα ανάπαυσης, για την οποία θα λάβουν ως αμοιβή ένα (01) ημερομίσθιο, όπως ο μισθός αυτός έχει προσδιοριστεί από τη νομολογία για την εργασία της έκτης (06ης) και έβδομης (07ης) ημέρας, για τους επί πενθημέρω (05) εργαζομένους.

Η εργασία κατά την έκτη (06η) ή και έβδομη (07η) ημέρα καθ’ εβδομάδας, εφ’ όσον προκύψει, αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων και λειτουργεί υπέρ αυτών. Σε καμία, λοιπόν, περίπτωση η εργασία τους κατά τις ημέρες αυτές δεν δύναται να θεωρηθεί απλή (μεμονωμένη) ή κατά σύστημα παράβαση του συστήματος της πενθήμερης εργασίας -το οποίο εξακολουθεί και ισχύει-, αφού όποτε συμβαίνει αυτό, γίνεται λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας και της εποχικότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και όχι από πρόθεση μη τήρησης του συμπεφωνημένου (05) πενθημέρου. Η επιλογή των εργαζομένων που τυχόν εργαστούν κατά την έκτη ή έβδομη ημέρα της εβδομάδας ανήκει αποκλειστικά στο διευθυντικό δικαίωμα των εργοδοτριών, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Συνδικαλιστική άδεια

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου εφόσον είναι και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Ρόδου δικαιούται συνδικαλιστική άδεια μέχρι τριάντα (30) ημέρες, κατά ημερολογιακό έτος. Ο Γενικός Γραμματέας, ο Αντιπρόεδρος και ο Ταμίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου δικαιούνται συνδικαλιστική άδεια, εφόσον απασχολούνται από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις άνω των τριακοσίων (300) κλινών, μέχρι δεκαπέντε (15) ημέρες έκαστος, κατά ημερολογιακό έτος. Άπαντες οι παραπάνω ασφαλίζονται και αμείβονται πλήρως από την επιχείρηση στην οποία εργάζονται, καθ’ όλη την διάρκεια της ως άνω συνδικαλιστικής τους άδειας.

Παρακράτηση Συνδικαλιστικής Εισφοράς

Όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις υποχρεούνται να παρακρατούν κατά την πληρωμή της μισθοδοσίας του μηνός Ιουλίου, εκάστης θερινής τουριστικής περιόδου (σεζόν), από τους μισθωτούς που υπάγονται στις τέσσερις (04) κατηγορίες του Άρθρου 02 της παρούσας, ποσό αξίας εικοσιπέντε (25) ευρώ, ποσό που αποτελεί την ετήσια συνδρομή τους, προς το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, του οποίου είναι μέλη. Η ξενοδοχειακή επιχείρηση υποχρεούται, να γνωστοποιήσει στο Σωματείο ποιοι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται, την ως άνω παρακράτηση, αποστέλλοντας πίνακα με αναλυτική κατάσταση, στην οποία το κάθε μέλος θα έχει αναγράψει ιδιοχείρως, το ονοματεπώνυμό του και θα έχει θέσει παραπλεύρως την υπογραφή του.

Όσοι εργαζόμενοι δεν επιθυμούν να γίνεται η παρακράτηση της συνδικαλιστικής εισφοράς, από τις αποδοχές τους, υποχρεούνται να καταθέσουν έγγραφη δήλωση, με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής, στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, με ταυτόχρονη κοινοποίησή της προς τον εργοδότη τους, συνοδευόμενη από βεβαίωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, ότι ο εργαζόμενος δεν είναι μέλος του. Σε κάθε άλλη περίπτωση η παρακράτηση είναι υποχρεωτική. Η Συνδικαλιστική Εισφορά δεν παράγει, σε καμία περίπτωση συνδικαλιστική ιδιότητα, και δεν νοείται ότι ο εργαζόμενος είναι εξ αυτής, Ξενοδοχουπάλληλος.

Το παρακρατούμενο ποσό θα κατατίθεται, μέσα σε προθεσμία δέκα πέντε (15) ημερών από την παρακράτηση, σε τραπεζικό λογαριασμό, υπέρ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, τα στοιχεία του οποίου λογαριασμού έγκαιρα και με αποκλειστική ευθύνη του, το Σωματείο οφείλει να γνωστοποιεί, με δήλωσή του εγγράφως στην ξενοδοχειακή επιχείρηση, με την κοινοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης, του διοικητικού του συμβουλίου του σωματείου. Την δήλωσή του αυτή το Σωματείο οφείλει να επαναλαμβάνει, κάθε φορά που μεταβάλλονται τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού.

Διευθέτηση του Χρόνου Εργασίας

 1. 01. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που αναφέρονται στην παρούσα, επιτρέπεται να απασχολούν τους μισθωτούς, πέραν του ανώτατου ορίου της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας και μέχρι (έως) δύο (02) επιπλέον ώρες ημερησίως, σύμφωνα με τις ανάγκες της ξενοδοχειακής επιχείρησης, χωρίς να καταβάλουν πρόσθετη αμοιβή, εξ’ αιτίας αυτής της υπερβάσεως, υπό την ρητή προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας, υπολογιζόμενων επί περιόδου δώδεκα (12) κατ’ ανώτατον (το πολύ) εβδομάδων, δεν υπερβαίνει τον συνολικό αριθμό των σαράντα (40) ωρών εργασίας, εβδομαδιαίως.
 2. 02. Ειδικά στα εποχικά ξενοδοχεία, αντί της ρύθμισης της παραγράφου 01, εφαρμόζονται τα εξής: «Τα εποχικά ξενοδοχεία επιτρέπεται να απασχολήσουν τους μισθωτούς έως δύο (02) ώρες ημερησίως, πέραν του νόμιμου ωραρίου τους, σύμφωνα με τις ανάγκες της ξενοδοχειακής επιχείρησης, κατά το χρονικό διάστημα των μηνών Ιουνίου έως και Σεπτεμβρίου, χωρίς να καταβάλουν πρόσθετη αμοιβή, εξ’ αιτίας αυτής τής υπέρβασης, με την ρητή προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των σαράντα (40) ωρών (ή του μικρότερου συμβατικού ωραρίου) εργασίας, ανά εβδομάδα, αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας των μηνών Οκτώβριου και Νοεμβρίου, ούτως ώστε κατά την ανωτέρω χρονική περίοδο, των μηνών Ιουνίου έως και Νοεμβρίου, ο μέσος όρος των ωρών εργασίας, -στις οποίες σαφώς δεν περιλαμβάνονται οι ενδεχόμενες ώρες υπερεργασίας, καθώς και οι ενδεχόμενες νόμιμες υπερωρίες-, καθώς και των εργάσιμων ημερών ανάπαυσης της περιόδου μειωμένης απασχόλησης, να παραμένει στις σαράντα (40) ώρες, ή εάν εφαρμόζεται μικρότερο συμβατικό ωράριο να παραμένει στον αριθμό ωρών του μικρότερου αυτού ωραρίου. Εφ’ όσον εφαρμοστούν τα ανωτέρω, κατά την περίοδο της μειωμένης απασχόλησης, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει πλήρη μισθό – πλήρες ημερομίσθιο.
 3. 03. Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή, τής επί πλέον εργασίας, που προβλέπεται στις παραγράφους 01 και 02 του παρόντος άρθρου, εάν δεν είναι σε θέση να την εκτελέσει, και της αρνήσεώς του μη αντικρουόμενης στην έννοια της καλής πίστης. Αυτή η άρνηση του εργαζόμενου, να παράσχει επιπλέον εργασία, ρητώς δεν συνιστά λόγο καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας του. Προκειμένου να γνωρίζει, η ξενοδοχειακή επιχείρηση, ότι ο εργαζόμενος επιθυμεί να υπαχθεί στο συγκεκριμένο σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, οφείλει να έχει στην κατοχή της η επιχείρηση, σχετική υπογεγραμμένη δήλωση αποδοχής-συναίνεσης του εργαζομένου.
 4. 04. Κατά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των παραγράφων 01 και 02 του παρόντος, επιτρέπεται να χορηγείται στον εργαζόμενο, αντί μειώσεως των ωρών εργασίας, προς αντιστάθμιση των προσθέτων ωρών, που εργάσθηκε κατά την περίοδο αυξημένου ωραρίου, ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό), ή ανάλογη προσαύξηση των ημερών, τής ετήσιας άδειάς του, ή ειδικά στην περίπτωση της διευθέτησης της παραγράφου 02 του παρόντος, ανάλογη προσαύξηση των ημερών της αποζημίωσης μη ληφθείσας άδειάς του, ή και οποιοσδήποτε συνδυασμός όλων των παραπάνω. Εάν για οποιοδήποτε λόγο, δεν εφαρμόζεται, ή δεν ολοκληρώνεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σύμφωνα με τα ανωτέρω συστήματα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, έχουν ρητά πλήρη εφαρμογή όλες οι προστατευτικές διατάξεις, που καθορίζουν τις συνέπειες της υπερβάσεως, του ημερησίου και εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας. Στην περίπτωση που λυθεί η σύμβαση εργασίας, πριν από την λήψη, εν όλω, ή εν μέρει του χρονικού αντισταθμίσματος, που προβλέπεται κατά την περίοδο της μειωμένης απασχόλησης, ο εργαζόμενος λαμβάνει, κατά τη λύση, αποζημίωση για τις υπερβάλλουσες ώρες που έχει απασχοληθεί, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Άρθρο 04, του Ν.2874/2000 (Ά 286).
 5. 05. Αποκλειστική προϋπόθεση ισχύος του παρόντος Άρθρου 14 είναι η ξενοδοχειακή μονάδα, να διαθέτει σε λειτουργία ηλεκτρονικό σύστημα παρουσίας του προσωπικού.

Λοιπές ρυθμίσεις

Αποδοχές ανώτερες από αυτές που καθορίζονται με την παρούσα ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας, σχετικά με θέματα που δεν ρυθμίζονται στην παρούσα και προβλέπονται αποκλειστικά και μόνο από εν ισχύ: α) νόμους, β) διατάγματα, γ) υπουργικές αποφάσεις, δ) διαιτητικές αποφάσεις, ε) εσωτερικούς κανονισμούς, στ) έθιμα ή ζ) ατομικές συμβάσεις εργασίας, δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσας.

Άρθρο 16. Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας Σύμβασης αρχίζει από την 01η Σεπτεμβρίου 2022.

Tagged

1 σχόλιο στο “ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αυτές είναι οι αυξήσεις της ΕΚΣΣΕ που συμφώνησαν ξενοδόχοι και ξενοδοχοϋπάλληλοι

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *