money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οργή των ξενοδόχων κατά του υπουργείου Εργασίας | ΓΣ ΠΟΞ – Στήριξη Τουρισμού ή καταγγελία της ΕΚΣΣΕ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Διάχυτη οργή για την δεδηλωμένη βούληση του υπουργείου Εργασίας να κηρύξει υποχρεωτική την Εθνική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων που υπέγραψαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), επικράτησε στην χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των ξενοδόχων. Το κλίμα που επικράτησε ήταν αγωνιστικό και υπήρξε έντονη απογοήτευση για την πλήρη αγνόηση της ΠΟΞ  στην επέκταση της ΕΚΣΣΕ…

Η έκτακτη ΓΣ της ΠΟΞ, υπό την προεδρία του προέδρου Γρηγόρη Τάσιου και με την συμμετοχή του προέδρου του ΞΕΕ Αλέξανδρου Βασιλικού και του προέδρου του ΣΕΤΕ, αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει η ηγεσία της σε άμεση διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση για συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του Τουρισμού, καθώς υπάρχουν έντονες ανησυχίες από την πλευρά της ξενοδοχίας για την σεζόν και να προχωρήσει και σε καταγγελία της ΕΚΣΣΕ αν δεν υπάρξει ανταπόκριση.

money tourism copyright photo
money tourism copyright photo

Μάλιστα εκτός από το υπουργείο Εργασίας θα υπάρξει κρούση και στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο δεν ξέφυγε από τα “βέλη” των ξενοδόχων.

Και βέβαια στην αρχή της σεζόν η διαμόρφωση ενός εκρηκτικού κλίματος, με απόλυτη ευθύνη του υπουργείου Εργασίας, δεν “προαναγγέλει” θετικές εξελίξεις…

Ενδεικτική είναι η “περιγραφή” της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΞ, ως ακολούθως: “Η επέκταση της ισχύος της εκσσε για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας προωθείται με τρόπο κυριολεκτικά απαξιωτικό για την Π.Ο.Ξ. και τα 70 χρόνια ιστορία της, παραβλέποντας παράλληλα, όχι μόνο το γεγονός πως σε σχέση με το χρόνο υπογραφής της εκσσε οι συνθήκες για τον ξενοδοχειακό κλάδο λόγω της εξέλιξης της πανδημίας έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω και οι ελπίδες για μια σαιζόν που θα πλησιάσει το 50% του 2019 έχουν εξανεμισθεί, αλλά και  τις τεράστιες διαφοροποιήσεις σε επιχειρήσεις και προορισμούς που προκαλεί η κρίση του Covid-19, οι οποίες καθιστούν αντικειμενικά αδύνατη την οριζόντια εφαρμογή της εκσσε”.

Μεταξύ των αιτημάτων της ΠΟΞ, περιλαμβάνονται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στη διαμονή, η παράταση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας για μεν τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία μέχρι τις 31-12-2021, για δε τα εποχικά ξενοδοχεία μέχρι τις 31-10-2021, η παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ (για όλα τα ξενοδοχεία συνεχούς και εποχικής λειτουργίας) με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών έως τις 31-12-2021 και εφαρμογή του στα εποχικά ξενοδοχεία και τον Ιούνιο του 2021, η κατά την εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης παγίων δαπανών μη συνυπολογισμός του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής, που αποτελεί δάνειο, η παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί μέσω ΕΤΕΑΝ (ΤΕΠΙΧ και Ταμείο Εγγυοδοσίας) για 5 – 7 χρόνια και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι υπήρξαν και “φωνές προβληματισμού” για το άνοιγμα των ξενοδοχείων, υπό τις δεδομένες συνθήκες…

money tourism photo ΠΟΞ
Ο κ. Κ. Μηνέττος | money tourism copyright photo

Πιο προωθημένη ήταν η θέση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, η ηγεσία της οποίας ζήτησε την άμεση καταγγελία της ΕΚΣΣΕ σαν απάντηση στην απαξιωτική στάση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Ο γενικός γραμματέας της ΕΞΡ Κώστας Μηνέττος, είπε στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: “Η πλήρης απαξία που επέδειξε το υπουργείο Εργασίας, αγνοώντας απολύτως την ΠΟΞ, δεν ταιριάζει σε έναν κλάδο που στήριξες την εθνική οικονομία στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και που επιδεικνύει πάντα ωριμότητα, διασφαλίζοντας τις εργασιακές συνθήκες. Τα μέτρα στήριξης που ζητάμε ήταν προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, που αυτονοήτως πρέπει να γίνουν πράξη. Στο πλαίσιο αυτό προτείναμε την άμεση καταγγελία της ΕΚΣΣΕ”.

ΠΟΞΞενοδοχειακή πηγή σε δηλώσεις της “έδειξε” την γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατηνάκη, ως υπεύθυνη για την απαξιωτική στάση απέναντι στην ΠΟΞ και την μεθόδευση, παρά την συμφωνία στην  διαμεσολάβηση, περί του αντιθέτου.

Μάλιστα η κα. Στρατηνάκη στην παρουσίαση του υπουργού Εργασίας για το εργασιακό νομοσχέδιο, απαντώντας στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ για το θέμα της σύμβασης και το ενδεχόμενο καταγγελίας της ή μη υπογραφής νέας, η γενική γραμματέας απάντησε ότι “…η κοινωνία θα κρίνει τους ξενοδόχους”.

Δείτε το video στο 2.31.30

Το πλαίσιο της διεκδίκησης

Σύμφωνα  με πληροφορίες, η ομόφωνη πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΞ, προς την έκτακτη γενική συνέλευση που ψηφίστηκε ομόφωνα από όλους τους παριστάμενους και το πλαίσιο διεκδίκησης, έχει ως εξής:

pox

“Η επέκταση της ισχύος της εκσσε για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας προωθείται με τρόπο κυριολεκτικά απαξιωτικό για την Π.Ο.Ξ. και τα 70 χρόνια ιστορία της, παραβλέποντας παράλληλα, όχι μόνο το γεγονός πως σε σχέση με το χρόνο υπογραφής της εκσσε οι συνθήκες για τον ξενοδοχειακό κλάδο λόγω της εξέλιξης της πανδημίας έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω και οι ελπίδες για μια σαιζόν που θα πλησιάσει το 50% του 2019 έχουν εξανεμισθεί, αλλά και  τις τεράστιες διαφοροποιήσεις σε επιχειρήσεις και προορισμούς που προκαλεί η κρίση του Covid-19, οι οποίες καθιστούν αντικειμενικά αδύνατη την οριζόντια εφαρμογή της εκσσε.

money tourism copyright photo ΠΟΞ
money tourism copyright photo

Σύμφωνα με τα παραπάνω το Δ.Σ. ζητά την εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης προκειμένου, σε περίπτωση επέκτασης της εκκσε:

α) Να ζητήσει από τα συναρμόδια Υπουργεία την άμεση υιοθέτηση μέτρων τα οποία θα βοηθήσουν τα ελληνικά ξενοδοχεία να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις που η αδικαιολόγητη αυτή απόφαση θα προκαλέσει και συγκεκριμένα:

1.Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στη διαμονή.

2. Παράταση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας για μεν τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία μέχρι τις 31-12-2021, για δε τα εποχικά ξενοδοχεία μέχρι τις 31-10-2021.

3.Παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ (για όλα τα ξενοδοχεία συνεχούς και εποχικής λειτουργίας) με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών έως τις 31-12-2021 και εφαρμογή του στα εποχικά ξενοδοχεία και τον Ιούνιο του 2021.

4. Κατά την εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης παγίων δαπανών μη συνυπολογισμό του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής, που αποτελεί δάνειο και

5. Παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί μέσω ΕΤΕΑΝ (ΤΕΠΙΧ και Ταμείο Εγγυοδοσίας) για 5 – 7 χρόνια και

6. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ και

Β. Σε περίπτωση μη υιοθέτησης επαρκών μέτρων στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων να προχωρήσει κατά τη κρίση του σε καταγγελία της εκσσε και επαναδιαπραγμάτευση των μισθολογικών όρων αυτής”.

To ιστορικό

Υπενθυμίζεται ότι στην συμφωνία ΠΟΞ-ΠΟΕΕΤ τον Ιανουάριο, που αποκάλυψε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, δεν υπήρξε όρος για κήρυξη της ΕΚΣΣΕ ως υποχρεωτικής, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, ακριβώς γιατί η ΠΟΞ ευθύς εξαρχής είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να τον αποδεχθεί και αυτό έγινε αποδεκτό και από την μεσολαβήτρια, λόγω της πανδημίας και των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί.

Σε όλες τις προηγούμενες συμβάσεις υπήρχε συγκεκριμένο άρθρο που προέβλεπε ρητά την επέκταση της σύμβασης.

Η εξέλιξη με την επέκταση της σύμβασης δημιουργεί προβληματισμό και δίνει “πόντους” σε όσους δεν ήθελαν να προχωρήσει η ξενοδοχία λόγω συγκυρίας, στην υπογραφή σύμβασης.

Το τελευταίο διάστημα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ένα σκληρό bras de fer για την επέκταση της Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Τουρισμό (ΕΚΣΣΕ), με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και το υπουργείο Εργασίας να πιέζουν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων να συναινέσει και να αποστείλει και τις σχετικές λίστες των επιχειρήσεων, κάτι που δεν έχει γίνει. Οι πιέσεις είναι πολύ μεγάλες με αποκορύφωμα την δήλωση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας Άννας Στρατηνάκη, η οποία απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, είπε “ότι η Κοινωνία θα κρίνει τους ξενοδόχους” και ότι “η επέκταση της σύμβασης δεν θα προξενήσει ζημιά στα ξενοδοχεία”.

ksd PRIMAGEL ΠΟΞ
adv

Η ΠΟΕΕΤ έχει ανεβάσει τους τόνους στο θέμα αυτό, με συχνές ανακοινώσεις και πίεση προς το υπουργείο Εργασίας, το οποίο μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία “η Ολομέλεια του ΑΣΕ δρομολόγησε επίσης  όλες τις νόμιμες διαδικασίες ώστε σε νέα συνεδρίαση που θα λάβει χώρα την Τρίτη 11 Μαΐου 2021 να γνωμοδοτήσει και για την επέκταση και κήρυξη ως γενικά υποχρεωτικής  και της από 20.1.2021 Σ.Σ.Ε. «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας»”. Στην συνέντευξη Τύπου μάλιστα της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, ανακοινώθηκε η έγκριση της επέκτασης από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, κατά πλειοψηφία.

Όπως σημειώνει ξενοδοχειακή πηγή, “…οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, προώθησαν την σχετική διαδικασία, χωρίς καμία ενημέρωση της ΠΟΞ, ενώ ακολούθως ζητήθηκαν οι λίστες των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τις οποίες το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, αποφάσισε να μην αποστείλει. Το κλίμα δεν είναι καλό, καθώς η εισήγηση του ΑΣΕ έγινε χωρίς καμία συζήτηση και συνεννόηση με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις”.

Μάλιστα στην συνεδρίαση του ΑΣΕ η ΠΟΞ δεν παρέστη, αλλά έστειλε υπόμνημα, το οποίο αποκλειστικά δημοσίευσε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

Στο υπόμνημα ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος και ο γενικός γραμματέας Μανώλης Τσακαλάκης, εξηγούν αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να γίνει επέκταση της ΕΚΣΣΕ, εξηγούν ότι στην διαδικασία της διαμεσολάβησης ήταν ξεκάθαρο ότι η ΠΟΞ δεν συναινεί και μάλιστα επικαλούνται την μαρτυρία της μεσολαβήτριας, ενώ άφησαν αιχμές για μη υπογραφή ΕΚΣΣΕ μελλοντικά, καθώς η παρούσα λήγει το 2022.

Και βέβαια με το άνοιγμα του Τουρισμού την προηγούμενη Παρασκευή, το άνοιγμα του ασκού του Αιόλου με τα εργασιακά, είναι το τελευταίο που χρειάζεται, δεδομένου μάλιστα ότι όλοι σχεδόν οι μεγάλοι προορισμοί της χώρας, υπόκεινται στην ισχύ και εφαρμόζουν την ΕΚΣΣΕ.

Τι προβλέπει η σύμβαση

Η σύμβαση που υπογράφηκε τον Ιανουάριο, προβλέπει τα εξής:

  1. Είναι διετούς διάρκειας, έως 31/12/22
  2. Προβλέπει μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς
  3. Δίνει την δυνατότητα (σε περίπτωση πενθημέρου) χορήγησης των ρεπό μη συνεχόμενα.
  4. Προβλέπει χαμηλότερο μισθό για τους νεοεισερχόμενους στον ξενοδοχειακό κλάδο και μέχρι να συμπληρώσουν 15 μήνες προϋπηρεσία, εφόσον εντάσσονται σε κάποια από τις ειδικότητες της Δ κατηγορίας.
  5. Προβλέπει βασικούς μισθούς μειωμένους κατά 3%, από τους ισχύοντες βασικούς μισθούς, για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία δυναμικότητας έως 20 δωματίων που βρίσκονται σε περιοχές με υψόμετρο 600 μ. και άνω.

Μέχρι τελευταία στιγμή, η βασική διαφωνία ήταν στο θέμα των μισθών, όπου η ΠΟΞ είχε ξεκινήσει την διαπραγμάτευση ζητώντας μείωση 10% για ένα χρόνο και η ΠΟΕΕΤ επέμενε σε μη μεταβολή τους, με τελική κατάληξη την μη μεταβολή. Αντιθέτως στο θέμα των 3 θεσμικών αιτημάτων, που είναι σημαντικά για την ξενοδοχία, η ΠΟΕΕΤ αποδέχθηκε την θέση της ΠΟΞ. Στην κατεύθυνση αυτή “έσπρωξε” και η μεσολαβήτρια που ορίστηκε από τον ΟΜΕΔ και η οποία είχε μεσολαβήσει ξανά, γνωρίζοντας άριστα τον κλάδο και τα δρώμενα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, να κηρύξει υποχρεωτική την Κλαδική Σύμβαση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Το ιστορικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, που έχει δημοσιεύσει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, οι συναντήσεις μεταξύ ΠΟΞ και ΠΟΕΕΤ, που πραγματοποιήθηκαν μετά την λήξη της κανονικής διάρκειας της ΣΣΕ, από τον Αύγουστο, ήταν δύο και δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία, καθώς η ΠΟΞ πρότεινε μειώσεις μισθών, τις οποίες αρνήθηκε να συζητήσει η ΠΟΕΕΤ κατά την διαπραγμάτευση, επιλέγοντας να ζητήσει διαμεσολάβηση.

Η μετενέργεια της ΣΣΕ έληξε στις 30 Νοεμβρίου και αναμένεται ακόμη να οριστεί από τον ΟΜΕΔ ο διαμεσολαβητής.

Η απόφαση του διαμεσολαβητή θα δεσμεύσει τις δύο πλευρές και η όποια αμφισβήτηση, μπορεί να είναι μόνο στα δικαστήρια, ενώ η παραπομπή σε διαιτησία, προϋποθέτει την συμφωνία και την δύο πλευρών, κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Η προηγούμενη ΣΣΕ

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο 2018 είχε υπογραφεί η Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που έληξε και ρύθμιζε τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, μετά την αποδοχή σχετικής πρότασης μεσολάβησης στο πλαίσιο του ΟΜΕΔ.

KSD ΠΟΞ
adv

Η συμφωνία ήταν διετούς ισχύος, αναδρομικά από 1/1/2018 έως 31/12/2019 και προέβλεπε μεταξύ άλλων, την αύξηση κατά 1,5% του κατώτατου μισθού στα ξενοδοχεία από 1/1/2018 και την επιπλέον αύξηση κατά 1,5% από 1/1/2019. Ήταν η τέταρτη Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, από το 2012, η οποία διατήρησε το σύνολο των επιδομάτων και των θεσμικών διασφαλίσεων των προηγουμένων Συμβάσεων και για την τρίτη, κατά σειρά, που προέβλεπε αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων. Επιπλέον, ήταν η πρώτη φορά που συμφωνήθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού και στις δύο χρονιές ισχύος της Σύμβασης.

Όπως είχε αποκαλύψει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, στις 15 Ιανουαρίου 2020, οι δύο πλευρές, ΠΟΞ και ΠΟΕΕΤ, πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση, για τη νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Η συνάντηση έγινε μετά το προβλεπόμενο εξώδικο που απέστειλε στην ΠΟΞ η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ και ήταν αναγνωριστική, χωρίς να τεθούν συγκεκριμένα θέματα αυξήσεως μισθών, θεσμικά, κ.λπ., τα οποία θα τεθούν στην επόμενη συνάντηση, η οποία αναμένεται να οριστεί άμεσα.

Η Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έληξε στις 31.12.2019 και σύμφωνα με το νόμο, η ισχύς της παρατάθηκε για ένα 3μηνο (μετενέργεια), και τον Φεβρουάριο, μεσούσης της μετενέργειας, συμφωνήθηκε η παράταση για έξι μήνες, μετά από πρόταση της ΠΟΕΕΤ, μέχρι 31 Αυγούστου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η ΠΟΞ είχε προτείνει η παράταση να ισχύσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020.

 

Tagged

1 σχόλιο στο “ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οργή των ξενοδόχων κατά του υπουργείου Εργασίας | ΓΣ ΠΟΞ – Στήριξη Τουρισμού ή καταγγελία της ΕΚΣΣΕ

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *