TUI
money tourism copyright photo

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πόσα οφείλει η TUI στα ελληνικά ξενοδοχεία | Χ. Θεοχάρης: Κάνουμε ότι μπορούμε για την TUI | Στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το μείζον αυτό θέμα στις 23.10

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Συνεχίζοντας τις μεγάλες αποκλειστικότητες, το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, αποκαλύπτει σήμερα πόσα είναι τα οφειλόμενα της TUI στα ελληνικά ξενοδοχεία, αλλά και τους τουρίστες που έφερε στην εφετινή τουριστική σεζόν. Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Οκτωβρίου το Χ&Τ αποκάλυψε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το μείζον θέμα για τον ετεροχρονισμό των πληρωμών της TUI για την Άνοιξη του 2021, το οποίο ανέδειξαν χθες οι Financial Times, ενώ στο μεσοδιάστημα αρκετά ελληνικά μέσα το αναπαρήγαγαν, χωρίς καμία αναφορά στην πηγή. Σημειώνεται ότι η TUI απάντησε στο σχετικό ερώτημα που έθεσε το Χ&Τ , ενώ υπήρξε από τον ΣΥΡΙΖΑ και σχετική ερώτηση στην Βουλή και χθες ο υπουργός Τουρισμού στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο για την κύρωση τουριστικών συμφωνιών, αναφέρθηκε και στο μείζον αυτό θέμα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, πέραν της Ρόδου που σύμφωνα με την έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, που ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ δημοσίευσε χθες το Χ&Τ, τα οφειλόμενα ξεπερνούν τα 40 εκατ. €, στους υπόλοιπους μεγάλους προορισμούς, τα οφειλόμενα, έχουν ως εξής:

  • Κρήτη 62 εκατομμύρια ευρώ (40 εκατ. στο Ηράκλειο, 10 εκατ. στο Ρέθυμνο,  8 εκατ. στο Λασίθι και 4 εκατ. στα Χανιά)
  • Κως: 27 εκατομμύρια ευρώ
  • Κέρκυρα: 10,8 εκατομμύρια ευρώ
  • Ζάκυνθος: 9 εκατομμύρια ευρώ,

ενώ κάποια μικρότερα ποσά οφείλονται σε προορισμούς και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Συνολικά η TUI φαίνεται να οφείλει ένα ποσό που φθάνει στα 148,8 εκατομμύρια ευρώ για τους 861.000 τουρίστες που έφερε φέτος στην Ελλάδα, με πιο βασικούς προορισμούς την Κρήτη, την Ρόδο, την Κω, την Κέρκυρα και την Ζάκυνθο, κατά φθίνουσα σειρά αφίξεων.

Η TUI

Στην απάντηση που είχε δώσει η TUI στο ερώτημα του Χ&Τ για το θέμα, ανέφερε τα εξής: “…η TUI έχει πραγματοποιήσει προπληρωμές – προκαταβολές στους Έλληνες ξενοδόχους για το Καλοκαίρι του 2020, ύψους 252 εκατ. €, παρά την αρνητική συγκυρία και τους σημαντικούς περιορισμούς στα ταξίδια παγκοσμίως, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού”.

Και συνέχιζε η δήλωση: “Η κατάσταση στον Τουρισμό παραμένει ασταθής και η εκτίμησή μας είναι ότι θα παραμείνει έτσι και κατά τη διάρκεια του Χειμώνα. Η TUI συνεχίζει, ως αξιόπιστος συνεργάτης, να συνεργάζεται σε μακροχρόνια βάση με τα ξενοδοχεία συνεργάτες της, στους προορισμούς μέσα σε αυτές τις πρωτοφανείς στιγμές. Έχουμε ήδη εξοφλήσει περίπου το 90% των οφειλόμενων πληρωμών”.

Και κατέληγε: “Η TUI πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις για την επέκταση της σεζόν τουλάχιστον έως τον Νοέμβριο του 2020 και για την ενίσχυση του τουριστικού της προγράμματος στην Ελλάδα το 2021, οι οποίες είναι προς όφελος του ελληνικού τουριστικού τομέα και των ξενοδοχείων. Υπό το φως αυτών των σημαντικών επενδύσεων, είμαστε σε συζητήσεις με τους στρατηγικούς μας εταίρους στην Ελλάδα για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασία μας μαζί τους την προσεχή σεζόν”.

Η πρωτότυπη δήλωση της TUI, είχε ως εξής: Statement TUI Group: “TUI made a significant amount of advance payments to hoteliers for Summer 2020 of a total value of 252 m euros. This is in spite of the challenging situation with significant restrictions on worldwide travel due to the pandemic being still in place. The situation for tourism remains volatile, and we expect it to remain this way throughout winter.

TUI is continuing, as a reliable partner, to work with its long-term hotel partners in destinations through these unprecedented times. Around 90 percent of due payments have already been settled. TUI makes significant investments for the extension of the season at least until November 2020 and in strengthening its tourism program in Greece in 2021, all of which is in the benefit of the Greek tourism sector and the hotels. In light of these significant investments, we are in discussions with our strategic partners in Greece to further strengthen the business with them in the forthcoming season.”

Όπως προκύπτει από τα οφειλόμενα και από την πολιτική πληρωμών της TUI που είναι 60 ημέρες μετά την έκδοση του τιμολογίου, ο όμιλος έχει εξοφλήσει το σύνολο των τιμολογίων του Ιουλίου, που ήταν ληξιπρόθεσμα στις 23 Οκτωβρίου και ένα μέρος των τιμολογίων του Αυγούστου, ανάλογα τον προορισμό. Ως εκ τούτου είναι απλήρωτα το μεγαλύτερο μέρος των τιμολογίων του Αυγούστου και βέβαια Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι η TUI ξεκίνησε τα πακέτα διακοπών προς την Ελλάδα την 1η Ιουλίου από Γερμανία και Αυστρία, μέσα στον Ιούλιο από Κάτω Χώρες και κάποιες βάσεις της Αγγλίας και μαζικά από Αγγλία την 1η Αυγούστου.

Δηλώσεις
cactus TUI
Ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, σχολιάζοντας το θέμα αυτό δήλωσε: “Η ΤUI έφερε τους περισσότερους τουρίστες στην Κρήτη. Συνεργάστηκε με 80 περίπου ξενοδοχεία, πολλά από τα οποία κινδυνεύουν. Τίθεται ζήτημα επιβίωσης. Ειδικά για τους ξενοδόχους εκείνους που άνοιξαν τα ξενοδοχεία τους φέτος το καλοκαίρι και είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται. Η ΤUI οφείλει στα ξενοδοχεία μας περισσότερα από 40 εκατ. € και αισιοδοξούμε πως θα αποπληρώσει τις υποχρεώσεις απέναντι στους οφειλέτες της».

giannoulis TUI
Ο κ. Μανώλης Γιαννούλης

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανώλης Γιαννούλης, δήλωσε: Η πρόταση της TUI δείχνει ότι υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό και μπορούμε όλοι να καταλάβουμε τους λόγους για τους οποίους προέκυψε μέσα στην πανδημία. Ωστόσο την ίδια στιγμή στα ξενοδοχεία που αποφάσισαν να ανοίξουν και να δουλέψουν με χαμηλές πληρότητες, δημιουργούνται τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες, δεδομένου ότι τα χρήματα που οφείλονται αφορούν διανυκτερεύσεις που ήδη έχουν γίνει και υποθέτουμε ότι τα χρήματα έχουν ήδη εισπραχθεί από την TUI. Δημιουργείται λοιπόν ένα αντίκτυπο ντόμινο μέσα στην αγορά από την στιγμή που τα ξενοδοχεία δεν εισπράττουν και δεν μπορούν να πληρώσουν άμεσες και επείγουσες υποχρεώσεις τους”.

ksd copyright TUI
Ο Μανώλης Τσακαλάκης | money tourism copyright photo

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανώλης Τσακαλάκης, ανέφερε: «Η ΤUI δεν πλήρωσε το χειμερινό πρόγραμμα του 2019 στους Ισπανούς. Εκεί ξεκίνησε το πρόβλημα. Τους έκανε προτάσεις να τους πληρώσει το 2020. Δε γνωρίζω εάν τους πλήρωσε. Το πιθανότερο είναι πως είναι απλήρωτοι. Αλήθεια, πώς θα πάμε στο 2021; Εάν δεν πληρώσει τους ξενοδόχους, οι συνέπειες θα είναι μεγάλες και οι συνέπειες θα είναι αλυσιδωτές στην αγορά».

exr TUI
Ο κ. Μανώλης Μαρκόπουλος

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος, σε επιστολή του προς τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: “Σε μια σεζόν με λιγότερους μήνες λειτουργίας, χαμηλές τιμές και αυξημένα κοστολόγια, η επιβίωση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ανέλαβαν το ρίσκο να ανοίξουν δεν είναι δεδομένη. Σε ένα περιβάλλον με πολλές οικονομικές δυσκολίες, προστίθεται το μεγάλο πρόβλημα αποπληρωμών από τους Tour Operators στους ξενοδόχους, όπου ένα μεγάλο ποσοστό του κύκλου εργασιών της φετινής σεζόν δεν έχει ακόμα εισπραχθεί, και δεν προβλέπεται να εισπραχθεί ούτε στο επόμενο πεντάμηνο! Κατανοούμε ότι η θεσμική σας ιδιότητα δεν είναι να παρεμβαίνετε στις συμφωνίες μεταξύ εταιρειών, και συγκεκριμένα των Ελλήνων Ξενοδόχων και των Ξένων Tour Operators, όμως απαιτούμε να μας στηρίξετε με κάθε τρόπο αφού καταστρατηγούνται οι βασικοί όροι υπογεγραμμένων συμβάσεών μας μαζί τους. Οφείλουν να γνωρίζουν, ότι από την πλευρά της κυβέρνησης και ειδικότερα την δική σας, αλλά και των τοπικών αρχών και φορέων, αυτές οι πρακτικές είναι καταδικαστέες διότι επιφέρουν πολύ δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στις τοπικές μας κοινωνίες και κατ’ επέκταση στην Εθνική Οικονομία. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες ΟΛΩΝ σας !!!”.

Ζήτησε δε την έστω και καθυστερημένη όπως αναφέρει στήριξη του υπουργείου Τουρισμού στη νέα πιστωτική πολιτική που επιδιώκουν οι ξενοδόχοι για την συνεργασία τους με τους tour operators. Έγραψε χαρακτηριστικά: “Με την πιστωτική πολιτική που από τον Αύγουστο έχουμε προτείνει για το 2021, και με ικανοποίηση βλέπουμε την πλειοψηφία των Μελών μας να τηρούν, τέτοια φαινόμενα που διαπιστώνονται φέτος θα είναι εφικτό να περιοριστούν. Ζητάμε έστω και καθυστερημένα την ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ σας σε αυτή μας την πρωτοβουλία”.

Ο Χάρης Θεοχάρης

theoharis Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ανέφερε χθες στην Βουλή για το θέμα της TUI τα εξής: “Πρόκειται προφανώς για ιδιωτικές συμφωνίες. Δεν μπορεί ένας υπουργός να παρεμβαίνει σε συμφωνίες δύο εταιρειών, όμως, «σε κάθε ευκαιρία συζήτησης θέτουμε τα ζητήματα των πληρωμών, της – από τη δική μας άποψη – κατάχρησης (βάλτε όσα εισαγωγικά θέλετε) μιας δεσπόζουσας θέσης, και έχουμε την αίσθηση ότι σε κάποιο βαθμό εισακούονται και βελτιώνονται οι όποιες διαδικασίες, χάριν της ελληνικής ξενοδοχίας. Και αυτό είναι το μέγιστο το οποίο θα μπορούσε κάποιος να κάνει. Είμαστε δηλαδή παρόντες και όχι απόντες».

 

ksd
adv
Tagged

1 σχόλιο στο “ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πόσα οφείλει η TUI στα ελληνικά ξενοδοχεία | Χ. Θεοχάρης: Κάνουμε ότι μπορούμε για την TUI | Στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το μείζον αυτό θέμα στις 23.10

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *