tasios

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Που συμφώνησαν ΠΟΞ-ΠΟΕΕΤ | Στην τελική ευθεία για την ΣΣΕ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Σήμερα πραγματοποιείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη τριμερής συνάντηση ΠΟΞ-ΠΟΕΕΤ-ΟΜΕΔ, για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) και όπως φαίνεται οι δύο πλευρές, με την συμβολή της μεσολαβήτριας Αθηνάς Μαλαγαρδή, που όρισε ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας, βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, και οι δύο πλευρές έχουν κάνει “ένα βήμα πίσω” από αυτά που διεκδικούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει αισιοδοξία ότι ακόμη και εντός της εβδομάδας, οι δύο πλευρές, μπορεί να δώσουν τα χέρια.

poeetPOXΠιο αναλυτικά, οι δύο πλευρές ξεκίνησαν, από την μία η ΠΟΞ με αιτήματα την μείωση των μισθών κατά 10% και θεσμικά θέματα που είχαν μία επίπτωση ακόμη 10% και από την άλλη η ΠΟΕΕΤ που ζητούσε ανανέωση της ΣΣΕ, χωρίς καμία αλλαγή.

Με δεδομένες τις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) δεν προχώρησε σε διαπραγμάτευση και μετά τις δύο πρώτες συναντήσεις, επέλεξε την προσφυγή στην μεσολάβηση, μέσω του ΟΜΕΔ.

Μετά τις συναντήσεις των δύο πλευρών με την μεσολαβήτρια, αλλά και την πρώτη τριμερή συνάντηση, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στα 2 από τα 3 θεσμικά θέματα και απομένει ένα που μάλλον θα συμφωνηθεί κατ’ αναλογία αντίστοιχης πρόβλεψης στην ΣΣΕ με την ΣΕΤΚΕ, ενώ στο στενό οικονομικό θέμα, η ΠΟΞ έχει μειώσει στο 5% το αίτημα μείωσης των μισθών με επαναφορά στα σημερινά επίπεδα το 2022, εάν η κατάσταση εξελιχθεί ομαλά, ενώ η ΠΟΕΕΤ επιμένει στο να παραμείνουν αμετάβλητοι οι μισθοί.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις ανακοινώσεις της ΠΟΕΕΤ, για ανανέωση της σύμβασης και τις διαμαρτυρίες για την στάση των ξενοδόχων, η ΠΟΞ με ανακοίνωσή της είχε υπογραμμίσει ότι  «Όταν στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης κάποιοι δεν πίστευαν ότι οι εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο θα παραμείνουν ρυθμισμένες, εμείς τους διαψεύσαμε (και οι δύο πλευρές, ΠΟΞ και ΠΟΕΕΤ) και διατηρήσαμε ζωντανή την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων. Όταν το 2018 επανήλθε ο θεσμός της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων και τότε επίσης, κάποιοι δεν πίστευαν πως η σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα επεκταθεί. Τους διαψεύσαμε ξανά, τιμώντας την υπογραφή που είχαμε βάλει. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έχει εμπράκτως αποδείξει την πίστη της και το σεβασμό της στο θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Για το λόγο αυτό δεν θα εμπλακούμε σε κανενός είδους χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων. Οι διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση εργασίας δεν πρέπει να προσφέρονται για επικοινωνιακά παιχνίδια. Επιφυλασσόμαστε ωστόσο να τοποθετηθούμε, ελπίζοντας να μη χρειαστεί, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεσολάβησης στην οποία θα προσέλθουμε όπως πάντα καλόπιστα, ευελπιστώντας να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα βοηθήσει επιχειρήσεις και εργαζόμενους να ξεπεράσουμε μαζί και αυτή την πρωτόγνωρη για όλους μας υγειονομική κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας, «γονατίζουν» τον ξενοδοχειακό κλάδο».

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΣΕ ΠΟΥ ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΟΜΕΔ, ΕΔΩ

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1973 ανελλιπώς, υπάρχει σε ισχύ ΣΣΕ μεταξύ ΠΟΕΕΤ και ΠΟΞ και είναι η πρώτη φορά που από την 1η Δεκεμβρίου, δεν υπάρχει σύμβαση!!!

Το ιστορικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις μεταξύ ΠΟΞ και ΠΟΕΕΤ, που πραγματοποιήθηκαν μετά την λήξη της κανονικής διάρκειας της ΣΣΕ, από τον Αύγουστο, ήταν δύο και δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία, καθώς η ΠΟΞ πρότεινε μειώσεις μισθών, τις οποίες αρνήθηκε να συζητήσει η ΠΟΕΕΤ κατά την διαπραγμάτευση, επιλέγοντας να ζητήσει διαμεσολάβηση.

money tourism copyright photo
money tourism copyright photo

Η μετενέργεια της ΣΣΕ έληξε στις 30 Νοεμβρίου και αναμένεται ακόμη να οριστεί από τον ΟΜΕΔ ο διαμεσολαβητής.

Η απόφαση του διαμεσολαβητή θα δεσμεύσει τις δύο πλευρές και η όποια αμφισβήτηση, μπορεί να είναι μόνο στα δικαστήρια, ενώ η παραπομπή σε διαιτησία, προϋποθέτει την συμφωνία και την δύο πλευρών, κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Η προηγούμενη ΣΣΕ

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο 2018 είχε υπογραφεί η Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που έληξε και ρύθμιζε τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, μετά την αποδοχή σχετικής πρότασης μεσολάβησης στο πλαίσιο του ΟΜΕΔ.

KSD ΠΟΞ
adv

Η συμφωνία ήταν διετούς ισχύος, αναδρομικά από 1/1/2018 έως 31/12/2019 και προέβλεπε μεταξύ άλλων, την αύξηση κατά 1,5% του κατώτατου μισθού στα ξενοδοχεία από 1/1/2018 και την επιπλέον αύξηση κατά 1,5% από 1/1/2019. Ήταν η τέταρτη Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, από το 2012, η οποία διατήρησε το σύνολο των επιδομάτων και των θεσμικών διασφαλίσεων των προηγουμένων Συμβάσεων και για την τρίτη, κατά σειρά, που προέβλεπε αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων. Επιπλέον, ήταν η πρώτη φορά που συμφωνήθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού και στις δύο χρονιές ισχύος της Σύμβασης.

Όπως είχε αποκαλύψει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, στις 15 Ιανουαρίου 2020, οι δύο πλευρές, ΠΟΞ και ΠΟΕΕΤ, πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση, για τη νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Η συνάντηση έγινε μετά το προβλεπόμενο εξώδικο που απέστειλε στην ΠΟΞ η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ και ήταν αναγνωριστική, χωρίς να τεθούν συγκεκριμένα θέματα αυξήσεως μισθών, θεσμικά, κ.λπ., τα οποία θα τεθούν στην επόμενη συνάντηση, η οποία αναμένεται να οριστεί άμεσα.

Η Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έληξε στις 31.12.2019 και σύμφωνα με το νόμο, η ισχύς της παρατάθηκε για ένα 3μηνο (μετενέργεια), και τον Φεβρουάριο, μεσούσης της μετενέργειας, συμφωνήθηκε η παράταση για έξι μήνες, μετά από πρόταση της ΠΟΕΕΤ, μέχρι 31 Αυγούστου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η ΠΟΞ είχε προτείνει η παράταση να ισχύσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή σε ισχύ βρίσκονται οι τοπικές ΣΣΕ σε Ρόδο, Ηράκλειο και Χανιά.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *