money tourism photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Προ των πυλών το ειδικό χωροταξικό για τον Τουρισμό|Ποια θέματα βρίσκονται στο “τραπέζι”

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Την Άνοιξη του 2020, η χώρα -επιτέλους- θα έχει ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον Τουρισμό, εξέλιξη η οποία θα επιτρέψει την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, με απόλυτο σεβασμό στο Περιβάλλον, αλλά και με ασφάλεια Δικαίου για τους επενδυτές, προς όφελος της εθνικής Οικονομίας και του ελληνικού Τουρισμού.

ypexodeΣύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, υπήρξε συνάντηση του ΣΕΤΕ, υπό τον πρόεδρο Γιάννη Ρέτσο, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου και την ομάδα των μελετητών που έχουν αναλάβει την εκπόνηση του ειδικού χωροταξικού για τον Τουρισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι επικεφαλής της ομάδας των μελετητών, στην οποία είχε ανατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, το έργο, είναι ο σημερινός υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, ο οποίος είναι καθηγητής Χωροταξίας. Μεταξύ των μελετητών περιλαμβάνονται ακόμη οι κ.κ. Πυργιώτης, Κοκκώσης, Τσακίρης, Κοντζαμπόπουλος, Αργυρόπουλος, κ.ά..

Τι συμφωνήθηκε

Στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση των όσων έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, καθώς η ομάδα των μελετητών είχε παραδώσει την πρώτη φάση του έργου πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές συμφωνήθηκε η πλήρης συνεργασία των δύο πλευρών, σε τακτική βάση, με προοπτική το τελικό πλήρες σχέδιο να παραδοθεί την Άνοιξη του 2020, Μάρτιο ή Απρίλιο, και ακολούθως να δρομολογηθούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε στις αρχές του Καλοκαιριού, το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον Τουρισμό, να είναι νόμος του Κράτους.

retsosΗ ανάθεση του έργου του ειδικού χωροταξικού, που είχε πραγματοποιηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, είχε επαινεθεί από τον κόσμο του Τουρισμού και σε όλη την διάρκεια της πρώτης φάσης, υπήρξε άριστη συνεργασία με τους μελετητές.

Η πρώτη φάση περιελάμβανε την αξιολόγηση και την επισήμανση των αλλαγών των δύο προηγούμενων χωροταξικών σχεδίων, του 2009 με υπουργό τον Γιώργο Σουφλιά και του 2014 με υπουργό την Όλγα Κεφαλογιάννη, που είχαν απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, για τυπικούς λόγους, έπειτα από προσφυγές περιβαλλοντικών και άλλων  οργανώσεων, συνεχίζοντας το αλαλούμ με την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, εδώ και  30 χρόνια.

Μείζονα θέματα

Το ειδικό χωροταξικό είναι ένα κάθετο χωροταξικό (μαζί με τα αντίστοιχα για τους κλάδους της Βιομηχανίας και των Ιχθυοκαλλιεργειών) που διατρέχει ολόκληρη την Ελλάδα. Μαζί με αυτά τα 3 υπάρχουν τα περιφερειακά, για κάθε Περιφέρεια της χώρας, εκ των οποίων 4 δεν έχουν εγκριθεί ακόμη μεταξύ αυτών και του Νοτίου Αιγαίου (έχουν εγκριθεί της Κρήτης, της Πελοπονήσου, των Ιονίων, κ.λπ.) και κάτω από αυτά υπάρχουν τα τοπικά χωρικά σχέδια, που μπαίνουν στην απόλυτη λεπτομέρεια, σε επίπεδο δήμου και για τα οποία έχει ήδη εξασφαλισθεί από την κυβέρνηση χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ύψους 200 εκατ. ευρώ.

money tourism photo
money tourism copyright photo

Τα ειδικά χωροταξικά μαζί με τα περιφερειακά, δίνουν τις κατευθύνσεις και τα τοπικά χωρικά σχέδια, μπαίνουν στην απόλυτη λεπτομέρεια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επειδή το προσωπικό το υπουργείου Περιβάλλοντος, δεν επαρκεί για να προωθηθούν τα τοπικά χωρικά σχέδια, που είναι απολύτως απαραίτητα, η κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση στα τελη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου, να προκηρύξει 150 περίπου διαγωνισμούς για την εκπόνηση των τοπικών χωρικών σχεδίων, με προτεραιότητα σε δήμους που συγκεντρώνουν μεγάλη τουριστικη δραστηριότητα και αναπτυξιακές προοπτικές και πιέσεις.

Οι κατευθύνσεις

Οι κατευθύνσεις συμφώνησε ο ΣΕΤΕ με του υπουργείο Περιβάλλοντος και με βάση τις οποίες δουλεύει η ομάδα των μελετητών, είναι η διασφάλιση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της χώρας, με ώθηση στον Τουρισμό, με σεβασμό στο περιβάλλον, διατηρώντας τα ανταγωνιστικα πλεονεκτήματα της χώρας με διαφύλαξη των περιοχών που χρειάζονται ειδική προστασία και πολιτικές (περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, κ.λπ., κ.λπ), αποφεύγοντας όμως τις ακρότητες.

money tourism photo
money tourism copyright photo

Παράγοντας που ασχολείται ενδελεχώς με το θέμα επί μακρόν, έλεγε στο money-tourism.gr, ότι αυτή τη στιγμή στην χώρα, οι εκτάσεις για τουριστική ανάπτυξη είναι ελάχιστες, καθώς το 30% είναι περιοχές Natura, που μαζί με όσες κηρύσσονται δασικές με την διαδικασία των δασικών χαρτών, τις αρχαιολογικές, τα ρέματα, κ.λπ, οδηγούν σε αδιέξοδο.

Τα θέματα αυτά εντοπίστηκαν και θα γίνει διαβάθμιση και αξιολόγηση, με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Βιομηχανία, ο συντελεστής δόμησης είναι 90% και στον Τουρισμό μόλις 20%, όταν στις ξενοδοχειακές μονάδες, η υπόλοιπη έκταση φυτεύεται με πράσινο…

Οι συντελεστές

Τρία πολύ σημαντικά θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση είναι τα εξής:

  1. Αυτή τη στιγμή οι συντελεστές δόμησης και κάλυψης των ξενοδοχείων είναι στο 20% και ισχύουν από το 1978. Τότε όμως τα ξενοδοχεία είχαν διαφορετικές ανάγκες (15 τμ ήταν τα δωμάτια πολυτελείας, δεν υπήρχαν θεματικά εστιατόρια, σπα, συνεδριακές υποδομές, κ.λπ.). Σήμερα τα δωμάτια των ξενοδοχείων είναι της τάξης των 35 τ.μ, έχουν 4-5 θεματικά εστιατόρια, συνεδριακές εγκαταστάσεις, spa, κ.λπ., με αποτέλεσμα όταν γίνονται αυτές οι συμπληρωματικές υποδομές, οι οποίες ειναι απαραίτητες, να γίνονται ελάχιστα δωμάτια. Έτσι ενώ οι ξενοδόχοι θέλουν να κάνουν πολυτελείς ανταγωνιστικές διεθνώς μονάδες, δεν μπορούν. Στο πλαίσιο αυτό, συζητείται ο συντελεστής δόμησης να αυξηθεί στο 0,25, χωρίς να τροποποιηθεί ο συντελεστής  κάλυψης, οπότε το αποτύπωμα στο έδαφος θα παραμείνει το ίδιο, όπως και οι επιτρεπόμενες κλίνες , που είναι 8 ανα στρέμμα στα 5στερα και 10 κλίνες ανά στρέμμα στα 4στερα και το επιπρόσθετο 0,05, να αφορά μόνο ειδικές υποδομες, εστιατόρια, κ.λπ., και μεγαλύτερα δωμάτια. Παράλληλα, οι ξενοδόχοι θα προχωρήσουν δεσμευτικά σε υλοποίηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας, όπως ζήτησε η κυβέρνηση και όπως είχε ανακοινώσει ο σημερινός πρωθυπουργός στην ΓΣ του ΣΕΤΕ.
  2. Οι ξενοδόχοι προτείνουν ακόμη να προχωρήσει ο σχεδιασμός περαιτέρω σε θέματα ανακύκλωσης, κυκλικής οικονομίας, ενεργειακής αυτάρκειας, κ.λπ., γεγονός που θα στείλει το μήνυμα στις παγκόσμιες αγορές, ότι ο ελληνικός Τουρισμός, στρέφεται στην πράσινη και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
  3. Στο ειδικό χωροταξικό να δοθεί έμφαση στην αγροδιατροφή, σε συνδυασμό με την ανέγερση μικρών μονάδων σε μη τουριστικές περιοχές, που θα βοηθήσουν στην  παραμονή του πληθυσμού στην περιφέρεια και την απορρόφηση των τοπικών προϊόντων.

Όπως έλεγαν παράγοντες που συμμετείχαν στην σύσκεψη, “η χώρα σε 1,5 με 2 χρόνια θα  έχει λύσει το μείζον αυτό πρόβλημα που ταλανίζει 30 χρόνια τη χώρα και η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει τεράστια ασφάλεια δικαίου, αφού οι θεσμοθετημένες χρήσεις γης, θα αποτελούν ασπίδα σε ενδεχόμενες προσφυγές”.

blueΚαι συνέχισαν: “Η οικονομική ανάκαμψη της χώρας είναι αυτονόητο ότι δεν είναι δυνατή χωρίς ανάπτυξη, χωρίς νέες ποιοτικές επενδύσεις στον τουρισμό που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν και νέες θέσεις απασχόλησης. Όμως, έχει παρατηρηθεί ότι οι νέες τουριστικές επενδύσεις εστιάζουν κυρίως σε εξαγορές και ανακατασκευές υφιστάμενων μονάδων ή μετατροπή χρήσεων υφιστάμενων κτιρίων και δευτερευόντως σε  επενδύσεις σε νέα οικόπεδα. Η αιτία δεν είναι άλλη από τη διαχρονικά συσσωρευμένη αρνητική εμπειρία των επίδοξων επενδυτών σε εξ υπαρχής νέες επενδύσεις, λόγω αφενός της γραφειοκρατίας για την αδειοδότηση και αφετέρου της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού (Αφάντου, Κασσιόπη, Ελληνικό κ.λπ.). Ο ΣΕΤΕ, επιμένει στην άμεση ανάγκη ενός απλού και φιλο-επενδυτικού χωροταξικού πλαισίου που θα φθάνει σε επίπεδο ορίων των Δήμων (τα λεγόμενα Τοπικά Χωρικά Σχέδια) με συγκεκριμένες χρήσεις γης, ώστε να διασφαλίζεται η απαραίτητη ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές και ταυτόχρονη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος”.

Ο αιγιαλός

Στο μεταξύ πρωτοβουλία για την ρύθμιση των θεμάτων του αιγιαλού θα αναλάβει η κυβέρνηση και πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί στην Βουλή προς ψήφιση τα τέλη του μήνα ή το αργότερο στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου από τα συναρμόδια υπουργεία.

Οι κυριότερες ρυθμίσεις για τον Αιγιαλό, που αποκαλύπτει σήμερα η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, είναι οι εξής, χωρίς να αποκλείονται τροποποιήσεις:

• Καταργείται η ρύθμιση με την οποία το ελάχιστο πλάτος μιας παραλίας (πλην εξαιρέσεων) οριζόταν στα 30 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού.

• Καταργείται ρύθμιση που περιόριζε στο 60% ενός αιγιαλού (μη συνυπολογιζόμενου τυχόν δυσπρόσιτου τμήματός του) τον χώρο που παραχωρείται σε ομπρελοκαθίσματα. Επανέρχεται αντ’ αυτού η ελάχιστη απόσταση των 100 μέτρων ανάμεσα στις διαδοχικές παραχωρήσεις, που μπορούν να καλύψουν την υπόλοιπη παραλία.xatzilazarou

• Ο (εξ ορισμού δημόσιος, εκτός αν υπάρχουν ιδιωτικά δικαιώματα) παλαιός αιγιαλός παύει να θεωρείται ανεπίδεκτος χρήσης ιδιωτικών δικαιωμάτων και υποχρεωτικά κοινόχρηστος. Αντιθέτως, χαρακτηρίζεται ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και δύναται να παραχωρείται και να οικοδομείται.

• Ως προς το μίσθωμα για την απλή χρήση ενός αιγιαλού, προτείνεται να υπολογίζεται όχι η αντικειμενική και μισθωτική αξία του πλησιέστερου ακινήτου, αλλά του πλησιέστερου εκτός σχεδίου ακινήτου. Η ρύθμιση αυτή είναι δεδομένο ότι θα μειώσει τα μισθώματα, άρα τα έσοδα του Δημοσίου.

• Στις περιπτώσεις στρατηγικών επενδύσεων, δίνεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης στον επενδυτή του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκεται όχι μόνο σε επαφή με το ακίνητο, αλλά και σε παρακείμενο χώρο.

• Δίνεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού σε επιχειρηματικά πάρκα με μέτωπο στη θάλασσα.

• Σήμερα, η παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας (όχθης, πυθμένα κ.λπ.) απαγορεύεται, εκτός αν επιβάλλεται για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, εθνικής άμυνας, δημόσιας τάξης, ασφάλειας, υγείας ή προστασίας αρχαιοτήτων και περιβάλλοντος. Με νέα ρύθμιση, το δικαίωμα αυτό επεκτείνεται και σε περιπτώσεις «ασφάλειας βιομηχανικών ή ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων», μια επιδεχόμενη πολλές ερμηνείες αναφορά.

• Καταργείται ρύθμιση με την οποία δινόταν δυνατότητα ανάκλησης της παραχώρησης ενός αιγιαλού, προς αποκατάσταση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του.

• Παρατείνεται αυτοδικαίως η χρήση αιγιαλού όταν αφορά έργα που εξυπηρετούν λατομικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις, όσο χρόνο υφίσταται το σχετικό δικαίωμα.

Tagged

1 σχόλιο στο “ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Προ των πυλών το ειδικό χωροταξικό για τον Τουρισμό|Ποια θέματα βρίσκονται στο “τραπέζι”

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *