wyndham

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Προς πώληση το POSEIDON RESORT|Σοβαρά ερωτηματικά για τη διαδικασία

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Την πώληση του εμβληματικού θερέτρου POSEIDON RESORT στο Λουτράκι, προχωρούν σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι πιστώτριες τράπεζες, μέσω διαδικασίας που “τρέχει” η Ernst & Young (EY).

poseidon HOTEL loutrakΤο ξενοδοχείο που πέρασε πολύ μεγάλες περιπέτειες, φθάνοντας στο όριο της χρεωκοπίας το 2017, με μεγάλες οφειλές σε Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες, εργαζόμενους και προμηθευτές, διασώθηκε μέσω συμφωνίας με την ZEUS International και με την υπαγωγή του στο άρθρο 106β, περί εξυγίανσης υπερχρεωμένων επιχειρήσεων σε λειτουργία.

Με την συμφωνία, την διαχείριση ανέλαβε η ZEUS, η οποία λειτούργησε τα δύο ξενοδοχεία του συγκροτήματος, ως Wyndham & Ramada Poseidon Resort, φέρνοντας την μεγαλύτερη παγκοσμίως αλυσίδα ξενοδοχείων στο Λουτράκι.

Wyndham Hotel GroupΣημειώνεται ότι το συγκρότημα έχει  συσσωρευμένες οφειλές από το παρελθόν δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχει ανάγκη εκτεταμένων ανακαινίσεων, καθώς ένα μεγάλο μέρος του, έχει να ανακαινιστεί πάνω από 20 χρόνια.

Από την ανάληψη του συγκροτήματος από την ZEUS, σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι υποχρεώσεις εξυπηρετούνται κανονικά, ενώ εξοφλήθηκαν και οι οφειλές προς τους εργαζόμενους, ύψους πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που είχαν επιδικαστεί και με διακστική απόφαση σε βάρος της επιχείρησης.

poseidon HOTEL loutrakΩστόσο, ερωτηματικά γεννά το γεγονός ότι οι δανείστριες τράπεζες, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι η Εθνική και η ALPHA, δεν τρέχουν ανοιχτή διαδικασία πώλησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, αλλά στέλνουν το ενημερωτικό δελτίο της πώλησης σε συγκεκριμένους επενδυτές (άγνωστο με ποιο κριτήριο), διαδικασία καθόλου συνήθης, ειδικά εάν το ζητούμενο είναι το υψηλότερο τίμημα.

Σύμφωνα δε με καλά πληροφορημένες πηγές, η ZEUS International, στην συμφωνία που έχει υπογράψει, έχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης σε περίπτωση πώλησης, ρήτρα η οποία δεν αναγράφεται πουθενά στο teaser της πώλησης, που διακινεί η EY.

poseidon HOTEL loutrakΣτο παρελθόν  υπενθυμίζεται ότι η EUROBANK για την πώληση του εμβληματικού ξενοδοχείου King George, στην πλατεία Συντάγματος, στην οποία είχε δικαίωμα πρώτης προτίμησης ο όμιλος Λασκαρίδη, προχώρησε σε δημόσιο πλειοδοτικό διεθνή διαγωνισμό, σε συνθήκες μέγιστης δημοσιότητας και διαφάνειας και με την συμμετοχή και δικής της εταιρίας, η οποία έδωσε το μίνιμουμ τίμημα για λόγους ασφάλειας της συναλλαγής. Στον διαγωνισμό εκείνο υπήρξε πλειοδότης και ακολούθως ο όμιλος Λασκαρίδη άσκησε το δικαίωμα πρώτης προτίμησης και εξαγόρασε το ξενοδοχείο, καταβάλλοντας υψηλότερο τίμημα.

Είναι λοιπόν άξιο απορίας, γιατί οι τράπεζες δεν ακολουθούν, αφού θέλουν να προχωρήσουν στην πώληση, σε μια τέτοια διαδικασία που θα μεγιστοποιήσει το τίμημα, ενώ παράλληλα δεν αναφέρουν το δικαίωμα πρώτης προτίμησης της ZEUS, πληροφορία κρίσιμη για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

zeusΥπενθυμίζεται ότι η υπαγωγή στο άρθρο 106β γίνεται με αίτηση του ιδιοκτήτη με την συναίνεση των πιστωτών και των εργαζόμενων προς το δικαστήριο. Στην περίπτωση αυτή, οι οφειλές ήταν συνολικά σε επίπεδα κοντά στα 30 εκατ. ευρώ. Το δικαστήριο αποφάσισε την υπαγωγή της επιχείρησης για 15 χρόνια, διακανονίζοντας όλες τις οφειλές και χωρίς να γίνει οποιαδήποτε “κούρεμα”, όπως είθισται στις περιπτώσεις αυτές.

Ενδεικτικό της επιτυχημένης διαχείρισης της ZEUS, είναι το γεγονός ότι στην πρώτη ουσιαστικά πλήρη χρονιά λειτουργίας, που ήταν το 2018, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της EY, πέτυχε έσοδα 4,8 εκατ. € και μικτό κέρδος 1,4 εκατ. €. Είχε δε ADR 88 €, RevPAR 48 €, TRevPAR 69 €, 55% συντελεστή πληρότητας και όλα αυτά σε 241 ημέρες λειτουργίας. Στο ίδιο ενημερωτικό αναφέρεται ότι τα συνολικά χρέη της επιχείρησης, ανέρχονται στα 27,8 εκατ, ευρώ, περίπου.

poseidon HOTEL loutrakΕπίσης μεγάλο ερωτηματικό υπάρχει και για το ποια στάση θα κρατήσει η αμερικανική Wyndham στην όλη διαδικασία, καθώς σε τέτοιου είδους συμβόλαια υπάρχουν ρήτρες που δεν επιτρέπουν την αδάπανη λύση των συμβάσεων.

Παράλληλα, η διαδικασία αυτή, με την μέθοδο που “τρέχει”, γίνεται την παραμονή της έναρξης της νέας σαιζόν, όταν έχουν ήδη υπογραφεί συμβόλαια με tour operators…

elintourΤο συγκρότημα ξεκίνησε από την ιδιοκτήτρια εταιρία ELINTOUR το 1968, διαθέτει 314 δωμάτια και 678 κρεββάτια, ενώ το 2009 υπήρξε μια μερική ανακαίνισή του, ύψους, σύμφωνα με την εταιρία 19 εκατ. €. Μέχρι το 2017 δε η εταιρία είχε την διαχείρισή του, όταν μετά τα προβλήματα και την υπαγωγή στο άρθρο 106β, πέρασε στην διαχείριση της ZEUS, περί τον μήνα Ιούνιο.

Το συγκρότημα διαθέτει σημαντικές συνεδριακές υποδομές, εσωτερικές και εξωτερικές, spa, πισίνες, και στεγασμένους χώρους 17.344 τετραγωνικών μέτρων.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *