ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Προς υπογραφή συμφωνίας ΥΠΠΟ – Αγγελιάδη για την επένδυση στην Αφάντου

ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στην τελική ευθεία και σε καλό δρόμο, βρίσκεται η υπογραφή συμφωνίας του υπουργείου Πολιτισμού με τον όμιλο Αγγελιάδη, που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόοδο της επένδυσης στην Αφάντου, μετά την κήρυξη της περιοχής σε αρχαιολογική.
Ανώτατη κυβερνητική πηγή, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις τόνισε ότι οι νομικοί ύμβουλοι του επενδυτή και του υπουργείου, ετοιμάζουν μνημόνιο που θα απεμπλέκει την επένδυση, ώστε να προχωρήσει άμεσα, και αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Μάλιστα απέδωσε το θέμα που δημιουργήθηκε σε “σπουδή” της αρχιαολογικής υπηρεσίας και αβλεψία των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Πολιτισμού, για ένα θέμα που ήταν γνωστό, αλλά διαχειρίσιμο (!!!).
H ίδια πηγή τόνιζε ότι κατά πάσα πιθανότητα στις επόμενες 20 ημέρες θα υπάρξει “λευκός καπνός”.
Έτσι αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και οι απολύτως σωστές καταγγελίες του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, για τον ρόλο της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Στο μεταξύ ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός τοποθετήθηκε υπέρ της ιδιωτικοποίησης στην περιοχή Αφάντου Ρόδου.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, το Ακραίως και τους Τάκη Χατζή και Νίκο Παναγιωτόπουλο, είπε πως η περιοχή είναι ερείπια και κάτι πρέπει να γίνει.
Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου ένα μήνα ο  Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος κατήγγειλε την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού  να χαρακτηρίσει ως αρχαιολογική ζώνη έκταση 10.000 στρεμμάτων στο Γκολφ Αφάντου,απόφαση που όπως τόνισε ο περιφερειάρχης  ματαιώνει την εν εξελίξει διαδικασία αξιοποίησης της περιοχής.
Από την πλευρά του ο κ. Μπαλτάς δήλωνε πως «η υπουργική απόφαση απλώς θέτει σε εγρήγορση την Εφορεία Αρχαιοτήτων στην περιοχή». Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανενός είδους φρένο στη διαδικασία επένδυσης εκεί» κι ότι η επένδυση μπορεί να προχωρήσει κανονικά σε ό,τι αφορά του Υπουργείο Πολιτισμού «χωρίς να τίθεται, επαναλαμβάνω, κανένας καινούριος όρος σε σχέση με το ΕΣΧΑΔΑ και τι είχε γίνει τότε».
Ο Νίκος Παππάς
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς διαχωρίζει την θέση του σε ό,τι αφορά την επένδυση στο Γκολφ Αφάντου σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Cosmos 91.5 της Νέας Υόρκης. «Κανείς δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει ότι δεν μπορεί η πολιτεία να καλεί κάποιους επενδυτές λέγοντας τους ότι οι όροι μιας επένδυσης είναι Α και αυτοί οι όροι να αλλάζουνε στο δρόμο», δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως αποκάλυψε η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ.

Ο υπουργός Επικρατείας κλήθηκε συγκεκριμένα να σχολιάσει το γεγονός ότι με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού χαρακτηρίστηκε ως αρχαιολογικός χώρος έκταση 10.000 στρεμμάτων στο γκόλφ Αφάντου και ματαιώθηκε ουσιαστικά η διαδικασία αξιοποίησης της περιοχής.

«Ο ομογενής επενδυτής Μαϊκ Αγγελιάδης δεν το πίστευε αυτό που έγινε εκεί» είπε, απευθυνόμενος στον υπουργό ο δημοσιογράφος, υπενθυμίζοντάς του ότι ο Μερκούριος Αγγελιάδης έχει χρηματοδοτήσει με ένα εκατ. ευρώ την εκπόνηση μελέτης για μια πρωτότυπη αξιοποίηση του γκόλφ Αφάντου και η επένδυση που οραματίζεται έχει προϋπολογισμό κοντά στο μισό δισεκατομμύριο.

«Υπάρχει εξήγηση για την απόφαση που εκδόθηκε; Δεν νομίζετε ότι η Ελληνική Πολιτεία με τέτοιες αποφάσεις στέλνει διεθνώς ένα μήνυμα ενός εχθρικού επενδυτικού περιβάλλοντος σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη τις επενδύσεις για να βγει από το τέλμα;» ερωτήθηκε ο υπουργός, που με την απάντηση του «άδειασε» τον υπουργό Πολιτισμού:

«Δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω μαζί σας ότι οι επενδύσεις είναι η λέξη κλειδί και οι επενδύσεις προϋποθέτουν ένα περιβάλλον κοινωνικής πολιτικής οικονομικής σταθερότητας και νομικής διαφάνειας. Επίσης κανείς δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει ότι δεν μπορεί η πολιτεία να καλεί κάποιους επενδυτές λέγοντας τους ότι οι όροι μιας επένδυσης είναι Α και αυτοί οι όροι να αλλάζουνε στο δρόμο.

Σε σχέση με την συγκεκριμένη επένδυση, η τελευταία ενημέρωση που έχω είναι ότι, γίνεται μια προσπάθεια σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να υπάρξει μια έρευνα στο χώρο με την μέθοδο του σκαναρίσματος και να διαπιστωθεί εαν πραγματικά υπάρχουν αρχαία και αν δεν υπάρχουν να προχωρήσει κανονικά η επένδυση.
Εάν σε κάποια σημεία υπάρχουν να δούμε πώς μπορούν να αξιοποιηθούν αυτά και να ξεμπλοκαριστεί ας πούμε και να υπάρξει μια υπέρβαση του προβλήματος.
Το σύστημα της διοίκησης στην Ελλάδα δυστυχώς είναι πολυδαίδαλο, είναι σύνθετο και πολλές φορές δημιουργεί δυστυχώς την εικόνα της ασυνέχειας διότι και οι επενδυτές δεν έχουν πρόβλημα, ως επί το πλείστον, για το αν είναι αυστηροί ή όχι οι όροι της επένδυσης.
Αυτό που ζητούν είναι η σταθερότητα των όρων και νομίζω ότι δικαίως κάποιος θα μπορούσε να πει ότι σ’ αυτήν την περίπτωση είχαμε μια παραβίαση αυτού του κανόνα, του κανόνα της σταθερότητας.
Ελπίζω τις επόμενες ημέρες να είμαστε όλοι σε θέση να έχουμε καλά νέα και να ξεμπλοκαριστεί αυτή η κατάσταση».

Και συνέχισε, επισημαίνοντας:

«Για το θέμα των επενδύσεων θα πρέπει να σας πως γενικά ότι, η κυβέρνησή μας είχε έτοιμο τον επενδυτικό νόμο από την αρχή του χρόνου στο συρτάρι και δυστυχώς στη διαδικασία των συζητήσεων με τους εταίρους μας δεν πήγαινε ο νόμος αυτός στη Βουλή μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης. Κακώς κατά τη γνώμη μου. Ενα σημείο στο οποίο θα μπορούσε κανείς να σταθεί ως χαρακτηριστικό αυτού του επενδυτικού νόμου είναι ότι θα προσφέρει 12ετή περίοδο σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος για όλες τις επενδύσεις που είναι πάνω από 20 εκατ. ευρώ, αν δεν κάνω λάθος.

Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς επίσης ότι η κυβέρνησή μας έχει προχωρήσει σε συμφωνία για τα αεροδρόμια και για το λιμάνι του Πειραιά. Είναι δύο συμφωνίες που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των ιδιωτικοποιήσεων γιατί αποτελούν συμβάσεις με εταιρείες που είναι δημόσιες και η κινέζικη και η γερμανική είναι εταιρείες που την πλειοψηφία των μετοχών τις έχει το δημόσιο, όμως νομίζω ότι με τη βελτίωση των όρων της συμφωνίας και την υπογραφή τους, αναδεικνύεται η Ελλάδα ως ένας κόμβος για την ευρύτερη περιοχή».

Ποιοί είναι οι επενδυτές

Ποιοι είναι όμως οι επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στην Αφάντου;

Ο Μ. Αγγελιάδης, που έχει μεγάλη εμπειρία από τέτοιου είδους business, αποτελεί έναν από τους πλουσιότερους ομογενείς της Αμερικής. Εγκατέλειψε το 1960, σε ηλικία 20 ετών,  τη Σύμη για να πάει στις ΗΠΑ και ξεκίνησε τότε να εργάζεται σ’ ένα ελληνικών συμφερόντων εργοστάσιο. Τα τελευταία χρόνια, επισκέπτεται τακτικά τη Ρόδο και  στο πλαίσιο αυτό συμμετείχε στο διαγωνισμό για την Αφάντου.
“Δεν κάθισα πολύ, περίπου δύο μήνες, και στην συνέχεια πήγα και εργάσθηκα στην εταιρία “Argo Boat company” που κατασκεύαζαν βάρκες και ο ιδιοκτήτης τους ήταν συμπατριώτης μου από τη Σύμη” έχει αναφέρει σε συνέντευξή του. Το 1967 ίδρυσε με τον αδερφό του την εταιρεία A&T Construction που δραστηριοποιούνταν στις αναπαλαιώσεις σπιτιών και λίγα χρόνια αργότερα επεκτάθηκαν στην κατασκευή εστιατορίων. Το 1990 ίδρυσε την εταιρεία M.A. Angeliades, μέσω της οποίας συμμετείχε στο διαγωνισμό για την Αφάντου και η οποία την τελευταία εικοσαετία έχει αναλάβει ορισμένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα της Νέας Υόρκης.

Όσον αφορά τον Νικολή Νικολαϊδη, είναι επικεφαλής της Atlantica Hotels and Resorts που αποτελεί τον εκπρόσωπο της TUI travel στον ξενοδοχειακό κλάδο και διαθέτει μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο.

Στην Ελλάδα διαθέτει συνολικά 19 ξενοδοχεία, από τα οποία πέντε βρίσκονται στη Ρόδο, επτά στην Κρήτη, ένα στην Κέρκυρα και έξι στην Κω. Ο Κύπριος ξενοδόχος γνωρίζει καλά την αγορά της Ρόδου, όπου φέρεται να σχεδιάζει την υλοποίηση νέων μονάδων, ενώ από κοινού με την Μητρόπολη της Ρόδου έχει αναπτύξει, κατά το παρελθόν, φιλανθρωπικό έργο.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *