wtm
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πρόβλημα εξεύρεσης εργαζόμενων | Να υπάρξει πρόβλεψη για άδειες διαμονής για εργασία και στον Τουρισμό, ζητούν οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Την πρόβλεψη για άδειες διαμονής για εργασία αλλοδαπών στον Τουρισμό, όπως ισχύει για άλλους κλάδους, ζητεί με επιστολή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και την γενική γραμματέα Άννα Στρατηνάκη.

Μάλιστα οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου κοινοποιούν και το ΦΕΚ 430 με το οποίο ορίζεται ο αριθμός αλλοδαπών εργαζόμενων ανά περιφερειακή ενότητα σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε πλήθος ειδικοτήτων, όπως εργάτες κτηνοτροφίας, οικιακοί βοηθοί, εργάτες γης, αλλά και τεχνολόγοι υπολογιστών, εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης, διερμηνείς, μάγειρες, κ.λπ..
ους Αξιότιμε Κύριε  Υπουργέ,

ksd copyright
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Νίκος Χαλκιαδάκης, “…Στο συνημμένο ΦΕΚ, καθορίστηκε ο ανώτατος αριθμός αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2021 & 2022. Μέχρι τώρα, δεν είχε προβλεφθεί να χορηγούνται ανάλογες άδειες για εποχικό προσωπικό, στον Τουρισμό. Με δεδομένο ότι, όλες οι έως τώρα συζητήσεις μας, αλλά και τα δεδομένα της αγοράς στην φετινή χρονικά καταδεικνύουν το οξύ πρόβλημα της έλλειψης του προσωπικού στον ξενοδοχειακό κλάδο, θα θέλαμε να συζητήσουμε αυτό να γίνει στο ΦΕΚ του 2023 και να είναι μέσα ο Τουρισμός!”.

Και συνεχίζει στην επιστολή: “Υπάρχουν τρίτες χώρες, ειδικά στην λεκάνη της Μεσογείου, με ξενοδοχειακή Κουλτούρα (Συρία, Λίβανος κα) κουζίνα, φιλοξενία κι όλα τα σχετικά χαρακτηριστικά και που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο ν’ ανασχέσουμε το πολύ-επίπεδο πρόβλημα που έχουμε Δημογραφικά, Ακαδημαϊκά, Εποχικά, Πανδημικά σε σχέση με το προσωπικό.

Ολόκληρο το ΦΕΚ, ΕΔΩ.

Tagged

3 σχόλια στο “ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πρόβλημα εξεύρεσης εργαζόμενων | Να υπάρξει πρόβλεψη για άδειες διαμονής για εργασία και στον Τουρισμό, ζητούν οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου

  1. Πλέον είναι ηλίου φαεινότερον πως δεν ενδιαφέρονται πραγματικά να λύσουν τα προβλήματα που απομακρύνουν τους Έλληνες εργαζόμενους από τα ξενοδοχεία… Δεν αναφέρομαι στον κ. Χαλκιαδάκη, δεν τον γνωρίζω. Γενικά μιλάω για πάρα πολλά ξενοδοχεία που γνωρίζω στην Κρήτη, Δωδεκάνησα, Ιόνιο, Χαλκιδική.
    Προσφέρουν σε οικογενειάρχες, 7 μήνες σεζόν χωρίς ρεπό… από 80 ώρες/εβδομάδα και πάνω… (για προϊσταμένους), η διαμονή τις περισσότερες φορές είναι σε δωμάτια απαράδεκτα, απαιτούν από το Προσωπικό να βγάζει δουλειά για 2-3 άτομα κλπ.
    Αντί λοιπόν, να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας, κοιτάνε πως να εξασφαλίσουν ακόμη φθηνότερα εργατικά χέρια από τη Μέση Ανατολή… Όπως ο άλλος γνωστός επιχειρηματίας από τη βόρεια Ελλάδα που είδε ευκαιρία στον πόλεμο της Ουκρανίας ώστε να φέρει εργαζομένους με χαμηλότερο κόστος. Δεν του είναι αρκετοί οι εργαζόμενοι από τα Σκόπια που τους έχει έως και 6-7 άτομα σε ένα δωμάτιο…
    Γκρινιάζουν αρκετοί ξενοδόχοι ότι τα ξενοδοχεία τους λειτουργούν με ζημία ενώ στην πραγματικότητα εννοούν πως η κερδοφορία έπεσε χαμηλότερα από το 30%…
    Σε ερώτηση μου σε Γενικό Διευθυντή εταιρίας, “μα γιατί δεν δίνετε ρεπό στο Προσωπικό?” (αναφερόμουν σε τμηματάρχες – διευθυντές), η απάντησή του ήταν αφοπλιστική. “Αφού δεν μας ελέγχει το κράτος… γιατί να το κάνουμε”? Μήπως, λέω εγώ, γιατί νοιαζόμαστε για τους εργαζομένους μας?? Περαστικά μας.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *