Photo by Alex Wolo on Unsplash
Πράγα | Photo by Alex Wolo on Unsplash

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: “Κόκκινη” η Ελλάδα για την Τσεχία από Δευτέρα | Test, καραντίνα 5 ημερών και PCR ξανά

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Από τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, η χρωματική ταξινόμηση των χωρών για τα ταξίδια στην Τσεχία, αλλάζει και το υπουργείο Υγείας θα κατηγοριοποιήσει  βάσει των στοιχείων του ECDC, καθιστώντας αυστηρότερη την ταξινόμηση ορισμένων χωρών, όπου η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνονται ταχύτερα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα από πορτοκαλί που είναι σήμερα, θα γίνει κόκκινη, γεγονός που συνεπάγεται καραντίνα 5 ημερών και 2 test, αντιγόνου και PCR για τους μη εμβολιασμένους ή για όσους δεν νοσήσει.

Πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, σε μια αγορά μάλιστα που εφέτος αποτελεί σημαντικό “αιμοδότη” του ελληνικού Τουρισμού.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας:

1. Στην κατηγορία χωρών με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης (κόκκινο), εντάσσονται Ιρλανδία, Μονακό και Ελλάδα. Η Εσθονία κατατάσσεται μεταξύ των πορτοκαλ χωρών με μέσο κίνδυνο μόλυνσης.

2. Οι Κάτω Χώρες και η Ισπανία, συμπεριλαμβανομένων των Βαλεαρίδων Νήσων, ΄”μετακινούνται” στη σκούρα κόκκινη κατηγορία χωρών με πολύ υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. Τα Κανάρια Νησιά παραμένουν κόκκινα.

Τσεχία3. Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας, η Κροατία επέκτεινε την περίοδο ισχύος του εμβολιασμού από 7 σε 9 μήνες μετά την εφαρμογή της δεύτερης δόσης. Οι Τσέχοι που εμβολιάστηκαν μεταξύ των πρώτων στις αρχές του τρέχοντος έτους θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Κροατία με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Χώρες και περιορισμοί

Επισκόπηση χωρών και εδαφών ανάλογα με τον βαθμό κινδύνου από το 19.7. 2021:

Χαμηλός κίνδυνος COVID-19 (πράσινο)

Αλβανία, Αυστραλία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Εσθονία, Χονγκ Κονγκ, Κροατία, Ισλανδία, Ιταλία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Καναδάς, Δημοκρατία της Κορέας, Κοσσυφοπέδιο, Λίβανος, Λιθουανία, Λετονία, Μακάο, Ουγγαρία, Γερμανία, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία, Πολωνία, Αυστρία, Ρουμανία, Άγιος Μαρίνος, Βόρεια Μακεδονία, Δημοκρατία της Σιγκαπούρης, Σλοβακία, Σλοβενία, Σερβία, Σουηδία, Ελβετία, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, ΗΠΑ, Βατικανό

Μέσος κίνδυνος COVID-19 (πορτοκαλί)

Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Λιχτενστάιν, Μαδέρα, Μονακό, Ελλάδα

Υψηλός κίνδυνος COVID-19 (κόκκινο)

Ανδόρα, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία (συμπεριλαμβανομένων των Αζορών), Ισπανία (συμπεριλαμβανομένων των Βαλεαρίδων Νήσων και των Καναρίων Νήσων)

Με πολύ υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19 (σκούρο κόκκινο χρώμα) 

Η Κύπρος και όλες οι άλλες χώρες του κόσμου που δεν αναφέρονται στην κατηγορία πάνω ή κάτω.

Με ακραίο κίνδυνο μόλυνσης COVID-19 (μαύρο χρώμα)

Μποτσουάνα, Βραζιλία, Eswatini (Σουαζιλάνδη), Ινδία, Νότια Αφρική, Κολομβία, Λεσόθο, Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Νεπάλ, Παραγουάη, Περού, Ρωσία, Τανζανία (συμπεριλαμβανομένων της Ζανζιβάρης και της Πέμπα), Τυνησία, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε.

Οι περιορισμοί για όσους επιστρέφουν από  χώρες με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης COVID-19 (κόκκινο χρώμα) ή με πολύ υψηλό κίνδυνο μόλυνσης (σκούρο κόκκινο χρώμα), έχουν ως εξής:

Πριν ταξιδέψουν στην Τσεχική Δημοκρατία, οι επιβάτες από αυτές τις χώρες πρέπει να ενημερώσουν για την άφιξή τους τον περιφερειακό σταθμό υγιεινής που είναι αρμόδιος σύμφωνα με τον τόπο κατοικίας, συμπληρώνοντας τη  φόρμα άφιξης και να υποβάλουν βεβαίωση για την ολοκλήρωσή της στον συνοριακό έλεγχο κατόπιν αιτήματος. Πριν ξεκινήσουν ένα ταξίδι στην Τσεχική Δημοκρατία με τις δημόσιες συγκοινωνίες (ειδικά με αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο), οι   επιβάτες πρέπει να έχουν γραπτή επιβεβαίωση από πάροχο υγειονομικής υπηρεσίας για αρνητικό  τεστ αντιγόνου (το πολύ 48 ώρες πριν την άφιξη) ή γραπτή επιβεβαίωση από ένα διαπιστευμένο εργαστήριο αρνητικής δοκιμής RT-PCR (το πολύ 72 ώρες πριν την άφιξη). Οι μεταφορείς δεν επιτρέπουν τη επιβίβαση επιβατών που έχουν αρνητικό test και φόρμα άφιξης.

Αφού εισέλθουν στην Τσεχία, την 5η ημέρα, αλλά το αργότερο την 14η ημέρα, θα πρέπει να υποβληθούν σε δοκιμή RT-PCR, για  τον ιό SARS-CoV-2, εκτός εάν η αρχή δημόσιας υγείας αποφάσισε κατ ‘εξαίρεση διαφορετικά. Μέχρι τότε απαιτείται καραντίνα μέχρι το αποτέλεσμα της δοκιμής RT-PCR για SARS-CoV-2.

Εξαιρέσεις

Προβλέπονται εξαιρέσεις ως ακολούθως:

I) Εμβολιασμένα άτομα:

1) πρόσωπα  που αποδεικνύονται με  εθνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού  κατά του COVID-19 που εκδίδεται στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τον όρο ότι ο εμβολιασμός έχει λήξει:

α) τουλάχιστον 14 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου σε περίπτωση προγράμματος δύο δόσεων, ή

β) τουλάχιστον 14 ημέρες από την εφαρμογή της δόσης του εμβολίου στην περίπτωση ενός προγράμματος εφάπαξ δόσης,

και που ταυτόχρονα δεν εμφανίζει συμπτώματα του COVID-19.

2) Τσέχοι και πολίτες της ΕΕ που έχουν εμβολιαστεί άτομα με εθνικό πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιασμού , δηλαδή γραπτό πιστοποιητικό που εκδίδεται τουλάχιστον στα αγγλικά από εξουσιοδοτημένο φορέα που λειτουργεί σε τρίτη χώρα σε τσεχικό πολίτη ή πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με άδεια προσωρινής διαμονής ή άδεια μόνιμης διαμονής στην Τσεχική Δημοκρατία, ότι ο εμβολιασμός με μια ουσία εγκεκριμένη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων έχει ολοκληρωθεί πλήρως και το μοντέλο του δημοσιεύεται στον κατάλογο των αναγνωρισμένων εθνικών πιστοποιητικών στον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας της Τσεχικής Δημοκρατίας · η γραπτή επιβεβαίωση πρέπει να περιέχει λεπτομέρειες για το άτομο που πρόκειται να εμβολιαστεί, τον τύπο του εμβολίου που χορηγήθηκε, την ημερομηνία χορήγησης του εμβολίου, την ταυτοποίηση του ατόμου που εξέδωσε την επιβεβαίωση και αυτά τα δεδομένα πρέπει να επαληθεύονται με απομακρυσμένη πρόσβαση απευθείας από τη γραπτή επιβεβαίωση ;

Τα εμβολιασμένα άτομα σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό έχουν εξαίρεση από τα τεστ, η υποχρέωση του εντύπου άφιξης παραμένει!

II) Άτομα με ιστορικό νόσου Covid-19 , δηλαδή ένα άτομο που δεν έχει κλινικά συμπτώματα ασθένειας, έχουν υποστεί απομόνωση και έχουν περάσει τουλάχιστον 11 ημέρες αλλά δεν έχουν περάσει περισσότερες από 180 ημέρες από το πρώτο θετικό αποτέλεσμα της δοκιμής RTS PCR για Ο ιός SARSCoV-2, ο οποίος αποδεικνύεται:

α) πιστοποιητικό του παρελθόντος ασθένειας COVID-19 ή γραπτή ιατρικό πιστοποιητικό στην αγγλική γλώσσα που περιέχει μια σφραγίδα, τα στοιχεία ταυτότητας του γιατρού και τον αριθμό τηλεφώνου του, που έχει εκδοθεί από το λειτουργικό γιατρός στην Τσεχική Δημοκρατία ή σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, η υποχρέωση συμπλήρωσης στη  φόρμα άφιξης παραμένει

(β) διπλωματικό σημείωμα που πιστοποιεί την απομόνωση λόγω του Covid -19 στη χώρα αναχώρησης,  με υποχρέωση συμπλήρωσης  εντύπου άφιξης .

III) Τα παιδιά κάτω των 6 ετών δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν μια φόρμα συμμετοχής ή να υποβληθούν σε δοκιμή RT-PCR για να προσδιορίσουν την παρουσία του ιού SARS-CoV-2.

Οι πορτοκαλί χώρες

Για τις πορτοκαλί χώρες (Μέσος κίνδυνος COVID-19), στις οποίες ανήκει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, οι επιβάτες πριν ταξιδέψουν στην Τσεχία, πρέπει να ενημερώσουν για την άφιξή τους τον περιφερειακό σταθμό υγιεινής που είναι αρμόδιος σύμφωνα με τον τόπο κατοικίας, συμπληρώνοντας τη  φόρμα άφιξης και να υποβάλουν βεβαίωση για την ολοκλήρωσή της στον συνοριακό έλεγχο κατόπιν αιτήματος.  Πριν εισέλθουν στο έδαφος ή το αργότερο 5 ημέρες μετά την είσοδο στο έδαφος της Τσεχικής Δημοκρατίας, πρέπει να υποβληθούν σε δοκιμή  για αρνητικό SARS-CoV-2 . Η δοκιμή ιού SARS-CoV-2 σημαίνει:

α) δοκιμή αντιγόνου, δηλαδή γραπτή επιβεβαίωση από τον πάροχο υγειονομικών υπηρεσιών που είναι εξουσιοδοτημένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας στη δεδομένη χώρα σχετικά με ένα αρνητικό αποτέλεσμα της δοκιμής αντιγόνου και το οποίο δεν είναι παλαιότερο από 48 ώρες από την ημερομηνία εφαρμογής,

β) δοκιμή RT-PCR, δηλαδή γραπτή επιβεβαίωση από διαπιστευμένο εργαστήριο για αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής RT-PCR που πραγματοποιείται από τον εν λόγω πάροχο υπηρεσιών υγείας και το οποίο δεν είναι παλαιότερο από 72 ώρες από την ημερομηνία της δοκιμής RT-PCR, ή

(γ) πιστοποιητικό δοκιμής που εκδίδεται σύμφωνα με τον Κανονισμό Πιστοποιητικού Ψηφιακού COVID της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 48 ώρες από την ημερομηνία της δοκιμής αντιγόνου ή 72 ώρες από την ημερομηνία της δοκιμής RT-PCR σε χώρες που δεσμεύονται από τον παρόντα κανονισμό.

Δεν απαιτείται καραντίνα έως ότου βγουν τα αποτελέσματα του test.

Οι Τσέχοι τουρίστες στην Ελλάδα

Ο εισερχόμενος τουρισμός από την Τσεχία στην Ελλάδα, κατέγραψε αύξηση την περίοδο 20172019 κατά +18,5% (από 339 χιλ.το 2017 σε 402 χιλ.το 2019). Το μερίδιο αγοράς της τσέχικης αγοράς για το 2019 στον ελληνικό Τουρισμό ανήλθε σε 1,3% όταν το 2017 ήταν 1,2%.

Σύμφωνα με στοιχεία του UNWTO 2018, η Ελλάδα αποτελεί τον 8οπιο δημοφιλή προορισμό για εξερχόμενα ταξίδια από την Τσεχία. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ελλάδα των τουριστών από την Τσεχία.

Αναφορικά με τις διανυκτερεύσεις των τουριστών από την Τσεχία, το 2019 καταγράφηκαν 3.238χιλ.(+16,0% σε σύγκριση με το 2017) με μερίδιο αγοράς 1,4%όταν το 2017 είχαν καταγραφεί 2.791 χιλ.και μερίδιο αγοράς 1,3%. Η πλειονότητα των διανυκτερεύσεων για το 2019 (96,1%) καταγράφεται όπως είναι φυσικό στα Q2και Q3(τουριστική σεζόν) όπου σημειώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστών.

Στο Q4 καταγράφεται μόλις το3,9%. Οι εισπράξεις από την Τσεχία το 2019 άγγιξαν τα € 186 εκ. (+41,0% σε σύγκριση με το 2017) με μερίδιο αγοράς 1,1%όταν το 2017 το σύνολο των εισπράξεων ήταν € 132 εκ.και μερίδιο αγοράς 0,9%. Στα Q2 και Q3 καταγράφεται το 97,4% των εσόδων από την αγορά της Τσεχίας.

Η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (ΜΚΔ) της τσέχικης αγοράς το 2019 ανήλθε στα € 463,7,χαμηλότερη κατά 17,8%από την ΜΚΔ που καταγράφεται στο σύνολο της χώρας (€ 564,0). Την περίοδο 20172019 η ΜΚΔ των τουριστών από την Τσεχία κατέγραψε αύξηση κατά +19,0%(από € 389,5το 2017 σε € 463,7το 2019). Η Μέση Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση των τουριστών από την Τσεχία το 2019 ήταν χαμηλότερη κατά 24,3%από αυτή που καταγράφεται στο σύνολο της χώρας (€ 57,6 έναντι€ 76,1).

Την περίοδο 20172019 η Μέση Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση των τουριστών από την Τσεχία κατέγραψε αύξηση κατά +21,5%(από 47,4το 2017 σε 57,6το 2019). Αναφορικά με την Μέση Διάρκεια Παραμονής, οι τουρίστες από την Τσεχία πραγματοποίησαν το 2019 κατά μέσο όρο 8,1 διανυκτερεύσεις(8,6%υψηλότερα από τον μέσο όρο της χώρας, 7,4 διανυκτερεύσεις). Η Μέση Διάρκεια Παραμονής των τουριστών από την Τσεχία την περίοδο 20172019 σημείωσε μείωση κατά 2,0%(από 8,2 διανυκτερεύσεις το 2017 σε 8,1 διανυκτερεύσεις το 2019). Συνεπώς, την περίοδο 20172019 η αύξηση που παρατηρείται στην ΜΚΔ των τουριστών από την Τσεχία οφείλεται εξ’ ολοκλήρου στην αύξηση της ΜΔΔ αφού η ΜΔΠ κατέγραψε πτώση.

ksd Τσεχία
adv

 

Tagged

4 σχόλια στο “ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: “Κόκκινη” η Ελλάδα για την Τσεχία από Δευτέρα | Test, καραντίνα 5 ημερών και PCR ξανά

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *