ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Gloria Guevara: Πολλοί προορισμοί θα ξεπεράσουν το 2019 φέτος | Πρωταγωνίστρια η Ελλάδα | Μεγάλο παγκόσμιο project για την Αειφορία στην Σαουδική Αραβία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Με μεγάλη εμπειρία στον Τουρισμό, σε πολύ σημαντικές θέσεις ευθύνης η Gloria Guevara πρώην υπουργός Τουρισμού του Μεξικού, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC και νυν  σύμβουλος του υπουργείου Τουρισμού Σαουδικής Αραβίας, σε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο project, αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά και προβεβλημένα στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας.

Η κα. Guevara βρέθηκε στο Στρασβούργο στην τελευταία ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμμετείχε σε εκπομπή για τα δρώμενα στον Τουρισμό, με τους Έλληνες ευρωβουλευτές Έλενα Κουντουρά και Αλέξη Γεωργούλη και μίλησε και στην κάμερα του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, σε μια αποκλειστική και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η σημαντική αυτή προσωπικότητα του παγκόσμιου Τουρισμού, τονίζει στον Κωνσταντίνο Στ. Δεριζιώτη, ότι “Η Ελλάδα είναι ένας φανταστικός προορισμός, που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες και φιλοξενία” και προσθέτει: “Η χώρα διαχειρίστηκε την κρίση εξαιρετικά και έχει έναν ιδιωτικό τομέα στον Τουρισμό πολύ δυναμικό. Είναι ένας εξαιρετικά ανταγωνιστικός προορισμός και θα συνεχίσει την πορεία αυτή”. Δηλώνει δε χωρίς καμία αμφιβολία και απολύτως εμφατικά  την πίστη της στην συνέχιση της ανάπτυξης του παγκόσμιου Τουρισμού, με διαφορετικούς βέβαια ρυθμούς ανά γεωγραφική περιφέρεια και προορισμό, καθώς “είναι ο πιο πολλά υποσχόμενος τομέας της παγκόσμιας Οικονομίας”.

Τα βασικά σημεία

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης της κας Guevara, έχουν ως εξής:

– Κάποιες περιφέρειες προορισμοί θα ανακάμψουν πλήρως το 2022 και θα ξεπεράσουν το 2019, αλλά κάποιες άλλες θα παραμείνουν σε χαμηλότερα επίπεδα, κυρίως στην Ασία. Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν θα φτάσουμε στα επίπεδα του 2019.
– Υπάρχει πολύ σημαντικό πρόβλημα εξεύρεσης εργαζόμενων σε όλους τους κλάδους του Τουρισμού.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

– Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος προορισμός παγκοσμίως και θα συνεχίσει να ηγείται του κλάδου. Γι’ αυτό και είδαμε ταχύτατη προσαρμογή στα δεδομένα της πανδημίας και εφαρμογή πρωτοκόλλων με επιτυχία, που οδήγησαν στην ταχύτερη ανάκαμψη
– Η Ελλάδα είναι ένας φανταστικός προορισμός, που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες και φιλοξενία. Η χώρα διαχειρίστηκε την κρίση εξαιρετικά και έχει έναν ιδιωτικό τομέα στον Τουρισμό πολύ δυναμικό. Είναι ένας εξαιρετικά ανταγωνιστικός προορισμός και θα συνεχίσει
– Υπάρχει μεγάλο περιθώριο συνεργασιών της Ελλάδας με την Σαουδική Αραβία
– Οι Ρώσοι τουρίστες δαπανούν πολλά χρήματα και θα λείψουν φέτος ειδικά σε κάποιους τουριστικούς προορισμούς
– Η αειφορία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας και πρόκληση για το παρόν και το μέλλον του Τουρισμού.
– Θα αναδειχθούν και νέοι τουριστικοί προορισμοί παγκοσμίως και ένας από αυτούς θα είναι η Σαουδική Αραβία

Και βέβαια η κα. Guevara μοιράζεται το όραμά της για το σημαντικό project που “τρέχει” στην Σαουδική Αραβία, που φιλοδοξεί να προσφέρει σε θέματα αειφορίας τεκμηρίωση των βέλτιστων πρακτικών και ανταλλαγή γνώσεων με τη δημιουργία μιας παγκόσμιας υπηρεσίας μιας στάσης για τους ενδιαφερόμενους φορείς του τουρισμού, με εμπειρογνώμονες και εργαλεία για την υποστήριξη των προσπαθειών βιωσιμότητας, την προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ατζέντας και τη μετάβαση στο μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα , καθώς και στην έρευνα και την ανάπτυξη  δεικτών για την ποσοτικοποίηση και για τη συνεπή μέτρηση της προόδου.

Οι ερωτήσεις

Οι ερωτήσεις στις οποίες απάντησε η κα. Guevara, έχουν ως ακολούθως:

  1. What are your estimates – forecasts for tourism in 2022?
  2. When do you think there will be a full recovery to pre-pandemic levels?
  3. Europe seems to be playing a leading role in the recovery. Why is this happening; What are your estimates geographically?
  4. How do you see  Greece  in the international travel and tourism market competition? What do you think about  competition in the Mediterranean ?
  5. Will the lack of Russian tourists cost and impact  global tourism?
  6. Sustainability in Tourism and the protection of the Environment are becoming more and more important. Your comments?
  7. Will there be new destinations that will emerge in the medium term?
  8. Overall, are you optimistic for tourism growth worldwide?
  9. The Sustainable Tourism Global Center (STGC) was announced almost three months ago and is a ground-breaking initiative led by Saudi Arabia. What is the vision behind this project and the goals set?
  10. What innovative ideas does the STGC put forward towards achieving net zero and sustainable tourism growth? Is Greece involved somehow in this project?
ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μπορείτε να δείτε την συνέντευξη της κας Guevara, και στο κανάλι του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στο youtube.

Η Gloria Guevara

Η κα. Guevara από το 1995 εργάζεται στην ταξιδιωτική βιομηχανία, ξεκινώντας από την Saber Travel Network και την Sabre Holdings για 15 χρόνια σε διάφορες θέσεις. Ακολούθως εργάστηκε στην Coral Gables Florida, και στην Saber στο Southlake Τέξας, ενώ διατέλεσε και διευθύνουσα σύμβουλος της Saber de Mexico, μιας κοινοπραξίας μεταξύ της Aeromexico , της Mexicana και της Saber. Το CNN και το Expansion την έχουν αναγνωρίσει για πολλά χρόνια ως “μία από τις πιο ισχυρές και επιδραστικές γυναίκες στο Μεξικό”.

Στις 10 Μαρτίου 2010, ο Πρόεδρος του Μεξικού Felipe Calderon διόρισε την Gloria Guevara υπουργό Τουρισμού, μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο που ηγείται ενός τομέα που συμβάλλει στο 9% του ΑΕΠ του Μεξικού και απασχολεί 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους άμεσα και 5 εκατομμύρια έμμεσα σύμφωνα με το INEGI. Το Μεξικό είναι ένας από τους 10 κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο όσον αφορά τις διεθνείς αφίξεις σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών. Δύο εβδομάδες μετά το διορισμό της, της δόθηκε επίσης η ευθύνη της επίβλεψης του Συμβουλίου Τουρισμού του Μεξικού, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής για την προώθηση και τη θέση της χώρας σε περιόδους κρίσης.

Υπό την ηγεσία της ως υπουργού δημιουργήθηκε και υπογράφηκε η Εθνική Συμφωνία για τον Τουρισμό το 2011. Η συμφωνία ήταν μια πρωτοβουλία άνευ προηγουμένου με βασικό στρατηγικό σχέδιο για τη χώρα που ευθυγράμμισε ολόκληρο τον τομέα και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεξικού, όλες τις αρχές, Κυβερνήτες των μεξικανικών πολιτειών, Κογκρέσο, Γερουσία, Συνδικάτα, Ακαδημαϊκή κοινότητα, Ιδιωτικό Τομέα, συμπεριλαμβανομένων των συλλόγων και των επιμελητηρίων. Αυτή η εθνική συμφωνία δημιούργησε τα θεμέλια στον τουρισμό που χρειαζόταν το Μεξικό για την ισχυρή ανάπτυξη και χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο για άλλες χώρες και ως παράδειγμα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Ακόμη η κα. Guavera είναι ειδική σύμβουλος για κυβερνητικές υποθέσεις στο Harvard TH Chan School of Public Health και μέλος του Future of Travel and Tourism Global Agenda Council του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και του World Tourism Think Tank. Είναι επίσης μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για την Comision Unidos contra la Trataπου προωθεί και εργάζεται κατά της Εμπορίας Ανθρώπων και άλλων οργανώσεων που προστατεύουν τα παιδιά και τους νέους από την εκμετάλλευση.

Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC)

Στις 15 Αυγούστου 2017, και μέχρι πριν λίγους μήνες η κα. Guevara ήταν η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών & Τουρισμού (WTTC) , το οποίο εκπροσωπεί τον παγκόσμιο ιδιωτικό τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού. Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικών επιπτώσεων του WTTC, ο τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού συνεισφέρει το 10,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ και υποστηρίζει 1 στις δέκα θέσεις εργασίας στον πλανήτη, που ισοδυναμεί με 319 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Το WTTC είναι η παγκόσμια αρχή για τα ταξίδια και τον τουρισμό, συνεργάζεται με τον UNWTO και τις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία, την ακαδημαϊκή κοινότητα και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την παραγωγή των καλύτερων πολιτικών και πρωτοβουλιών για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη μείωση της φτώχειας και την αύξηση της ευημερίας στον προορισμό και τις χώρες μέσω αυτού του σημαντικού τομέα. Το WTTC έχει ως μέλη περισσότερους από 200 Διευθύνοντες Συμβούλους, Προέδρους και Πρόεδρους από Παγκόσμιες Εταιρείες ως μέλη και μιλούν με ΜΙΑ φωνή.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *