money tourism copyright photo vouli 2020
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τι έγινε στην σύσκεψη κορυφαίων υπουργών και φορέων Τουρισμού | Στο στόχαστρο οι βραχυχρόνιες μισθώσεις

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Συνάντηση κορυφής των εκπροσώπων του Τουρισμού με κυβερνητική αντιπροσωπεία υπήρξε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, με ατζέντα τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του Τουρισμού.

Στην συνάντηση σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και από την πλευρά του Τουρισμού ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, ο πρόεδρος της FedHATTA Λύσανδρος Τσιλίδης, ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ Παναγιώτης Τοκούζης και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος.

skilakakisxatzidakisΣύμφωνα με τις πληροφορίες, οι φορείς του Τουρισμού έθεσαν την γεωμετρική αύξηση του ενεργειακού κόστους, αλλά οι υπουργοί υποστήριξαν ότι “λόγω της ενεργειακής κρίσης και της υποχρέωσης τήρησης του προγράμματος για έξοδο της χώρας από την εποπτεία τον Αύγουστο, δεν υπάρχουν περιθώρια  επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης”.

Άφησαν ωστόσο ένα μικρό “παράθυρο” σημειώνοντας ότι “Υπάρχει μικρό περιθώριο ενίσχυσης μόνο των τουριστικών πρακτορείων και των ξενοδοχείων που μπορούν να αποδείξουν την απόλυτη εξάρτησή τους από τη ρωσική αγορά”.

Παράλληλα, τέθηκαν τα θέματα της μείωσης του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ, κ.λπ., για τα οποία όμως δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον. Ειδικά για το θέμα του ΕΦΚΑ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν πρόκειται να υπάρξει νέα οριζόντια ρύθμιση για να ενταχθούν όλες οι οφειλές, ούτε δυνατότητα επανένταξης στις απωλεσθείσες ρυθμίσεις. Προτάθηκε  να εφαρμοστούν όσα ισχύουν σε σχέση με τις ρυθμίσεις των οφειλών προς ΑΑΔΕ (12-24 δόσεις, περισσότερες ρυθμίσεις από 3 που ισχύουν σήμερα για τον ΕΦΚΑ, ξεχωριστή ταυτότητα πληρωμής), και η κυβερνητική αντιπροσωπεία, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης. Δέχθηκε ωστόσο η αντιπροσωπεία το ζήτημα της μείωσης (μετά από τη σχετική απόφαση του ΣτΕ) της παραγραφής των οφειλών από 20 σε 10 χρόνια, ωστόσο θα χρειαστεί λόγω διαφόρων προβλημάτων και τεχνικών θεμάτων, όπως η διαδοχική ασφάλιση, κ.λπ.) χρόνος για να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος.

tasios
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ακόμη τέθηκε το ζήτημα της παράτασης της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας από 3 έως 5 έτη και της μετάθεσης (ως προς το ΤΕΠΙΧ ΙΙ) της ημερομηνίας ελέγχου της τήρησης της υποχρέωσης διατήρησης του αριθμού εργαζομένων για την 30-6-2022, θέμα το οποίο θα εξετάσει το υπουργείο Ανάπτυξης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι βραχυχρόνιες

Στο μικροσκόπιο τέθηκε ωστόσο το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, το οποίο παρά την άρνηση κάποιων να εξεταστεί και να ελεγχθεί ενδελεχώς, μάλλον κάτω από την πίεση εξεύρεσης εσόδων, θα “ξαναζεσταθούν” στο αμέσως επόμενο διάστημα οι έλεγχοι που είχαν ατονήσει.

tsilidis lisandrosΣΕΤΚΕΜε πρωτοβουλία του ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνου Πετραλιά θα γίνει επαφή με την ΑΑΔΕ για να προχωρήσει η διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων με τις πλατφόρμες κρατήσεων και επιβολής των αντίστοιχων φόρων και τυχόν προστίμων. Επίσης από κοινού με ΣΕΤΕ και ΞΕΕ θα καταθέσουν άμεσα προτάσεις για τροποποίηση του υπάρχοντος πλαισίου, κυρίως ως προς το θέμα του ελέγχου. Μάλιστα το όλο θέμα φαίνεται να στηρίζει ιδιαίτερα ο κ. Σκυλακάκης.

Υπενθυμίζεται ότι η βραχυχρόνια μίσθωση δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ, έχει διαφορετική χρέωση ΕΝΦΙΑ, δεν υπόκειται σε κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, δεν ορίζονται θέσεις εργασίας (ΚΑΔ ΕΡΓΑΝΗ) και το καθεστώς φορολογίας είναι ανάλογα με τον δηλωθέντα τζίρο.

Ως εκ τούτου υπάρχει σημαντική απώλεια εσόδου από τον κρατικό προϋπολογισμό και ιδιαίτερα στην δύσκολη αυτή περίοδο…

Tagged

1 σχόλιο στο “ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τι έγινε στην σύσκεψη κορυφαίων υπουργών και φορέων Τουρισμού | Στο στόχαστρο οι βραχυχρόνιες μισθώσεις

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *