Photo on cottonbro by Pexels

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τι σχεδιάζει το υπουργείο Μετανάστευσης για την έλλειψη προσωπικού στα ελληνικά ξενοδοχεία | Επικοινωνία ΠΟΞ – υπουργείου | ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Θετικά απαντά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στο αίτημα της ΠΟΞ για συνεργασία στο πρόβλημα εξεύρεσης του απαραίτητου προσωπικού για τον ελληνικό Τουρισμό, ενόψει της θερινής σεζόν.

Όπως αποκαλύπτει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, η υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη, σε επιστολή της προς την ηγεσία της  ΠΟΞ, που την κοινοποιεί και στον υπουργό Νότη Μηταράκη, αναφέρει ότι:

– το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συμμερίζεται απόλυτα τις ανησυχίες σας ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου λόγων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, όπως παρουσιάζονται στην επιστολή σας της 21ης Φεβρουαρίου 2022.
– στην χώρα μας ζουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που έχουν αρκετά εξοικειωθεί με το ελληνικό περιβάλλον και θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, εξασφαλίζοντας συγχρόνως μια αξιοπρεπή διαβίωση
– η εμπλοκή των διεθνών οργανισμών θα διασφαλίσει την διαδικασία επιλογής προσωπικού με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.
– ήδη έχουν υποβληθεί τα σχετικά τεχνικά δελτία στο Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν στην εκπαίδευση, τόσο όσον αφορά στην εκμάθηση της γλώσσας, όσο και όσον αφορά στην πρακτική εξάσκηση και στην πρόσληψη βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτεί ο ξενοδοχειακός κλάδος. Ανάλογες εκπαιδεύσεις και καταρτίσεις θα ενταχθούν και στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
– την προηγούμενη εβδομάδα, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης οργάνωσε την Εβδομάδα Καριέρας στη Φιλοξενία, Στη διάρκειά της 350 πρόσφυγες έδωσαν συνεντεύξεις και ήλθαν σε επαφή με 23 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και 36 εκπροσώπους τους στην Αθήνα και 12 εταιρείες με 20 εκπροσώπους τους στη Θεσσαλονίκη.
– μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν τα αναγκαία κονδύλια, καθώς και το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα της περιόδου 2014-2020 έχει λήξει και το νέο (2021-2027) ξεκινά τους προσεχείς μήνες.

money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος στην επιστολή προς την Σοφία Βούλτεψη, αφού υπογραμμίζει ότι  “…Η έλλειψη προσωπικού είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος. Πρόκειται μάλιστα για ένα πρόβλημα που εντείνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, αναμένεται δε να αυξηθεί περαιτέρω το προσεχές χρονικό διάστημα, λόγω της μεγάλης ζήτηση στην οποία προσβλέπουμε από το καλοκαίρι του έτους 2022 και μετά”, ζητά να αναληφθεί από το υπουργείο “πρωτοβουλία προκειμένου πρόσφυγες και αιτούντες πολιτικό άσυλο, που βρίσκονται στη χώρα μας, έχουν εν μέρει εξοικείωση στο ελληνικό περιβάλλον και ενδιαφέρονται να απασχοληθούν στον ξενοδοχειακό κλάδο, να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν, εντός των δομών φιλοξενίας στις οποίες διαμένουν, τη σχετική εκπαίδευση (ελληνικά αγγλικά, ειδικές γνώσεις ανάλογα με την ειδικότητα που θα επιλέξουν κλπ) στις ειδικότητες του ξενοδοχειακού κλάδου, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές όπου σημειώνονται οι μεγαλύτερες ανάγκες – ελλείψεις και οι οποίες έχουν ήδη προσδιοριστεί βάσει σχετικών μελετών”.

Και τονίζει ιδιαίτερα ο πρόεδρος της ΠΟΞ στην επιστολή προς το υπουργείο Μετανάστευσης, ότι “Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους αυτούς να ξαναχτίσουν σιγά σιγά τη ζωή τους, απασχολούμενοι στον πιο δυναμικό ίσως κλάδο της οικονομίας μας, ο οποίος διατηρεί πλήρως ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, καθώς οι όροι εργασίας και αμοιβής των εργαζόμενων που απασχολούνται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καθορίζονται βάσει της αντίστοιχης εθνικής κλαδικής συλλογικής συμβάσεως εργασίας”.

Οι επιστολές

Πιο αναλυτικά, η ΠΟΞ στην από 21 Φεβρουαρίου 2022, επιστολή της προς την κα. Βούλτεψη, αναφέρει τα εξής:

“Κυρία Υφυπουργέ,

Η έλλειψη προσωπικού είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος. Πρόκειται μάλιστα για ένα πρόβλημα που εντείνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, αναμένεται δε να αυξηθεί περαιτέρω το προσεχές χρονικό διάστημα, λόγω της μεγάλης ζήτηση στην οποία προσβλέπουμε από το καλοκαίρι του έτους 2022 και μετά.

Για την επίλυση του ανωτέρω προβλήματος ζητάμε και τη δική σας συνδρομή και συνεργασία.

Ειδικότερα παρακαλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία προκειμένου πρόσφυγες και αιτούντες πολιτικό άσυλο, που βρίσκονται στη χώρα μας, έχουν εν μέρει εξοικείωση στο ελληνικό περιβάλλον και ενδιαφέρονται να απασχοληθούν στον ξενοδοχειακό κλάδο, να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν, εντός των δομών φιλοξενίας στις οποίες διαμένουν, τη σχετική εκπαίδευση (ελληνικά αγγλικά, ειδικές γνώσεις ανάλογα με την ειδικότητα που θα επιλέξουν κλπ) στις ειδικότητες του ξενοδοχειακού κλάδου, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές όπου σημειώνονται οι μεγαλύτερες ανάγκες – ελλείψεις και οι οποίες έχουν ήδη προσδιοριστεί βάσει σχετικών μελετών.

Μετανάστευσης
Φωτό: Βουλή των Ελλήνων

Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους αυτούς να ξαναχτίσουν σιγά σιγά τη ζωή τους, απασχολούμενοι στον πιο δυναμικό ίσως κλάδο της οικονομίας μας, ο οποίος διατηρεί πλήρως ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, καθώς οι όροι εργασίας και αμοιβής των εργαζόμενων που απασχολούνται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καθορίζονται βάσει της αντίστοιχης εθνικής κλαδικής συλλογικής συμβάσεως εργασίας.

Επισημαίνουμε τέλος πως η συμμετοχή στη συγκεκριμένη διαδικασία και των διεθνών οργανισμών μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει στη διασφάλιση της συνεργασίας όλων των πλευρών, τη σωστή επιλογή των ανθρώπων που θα ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα, το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας και την αντιμετώπιση τυχόν θεμάτων ασφαλείας.

Από την πλευρά μας θα είμαστε στη διάθεσή σας για όποια συνδρομή κρίνετε απαραίτητη στα θέματα εκπαίδευσης και τα σχετικά προγράμματα κατάρτισης.

Με εκτίμηση,

Γρηγόρης Τάσιος        Μανώλης Τσακαλάκης
Πρόεδρος Δ.Σ.             Γενικός Γραμματέας”

Τι απαντά η Σοφία Βούλτεψη

Στην απάντησή της προς την ΠΟΞ, η υφυπουργός Μετανάστευσης αναφέρει: “Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συμμερίζεται απόλυτα τις ανησυχίες σας ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου λόγων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, όπως παρουσιάζονται στην επιστολή σας της 21ης Φεβρουαρίου 2022.

Με την επιστολή μου αυτή επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι το αίτημά σας για συνδρομή και συνεργασία από την πλευρά μας εντάσσεται στην πολιτική του υπουργείου και ειδικότερα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης που ανήκει στο χαρτοφυλάκιό μου.

Ήδη συνεργαζόμαστε τόσο με την Ομοσπονδία σας όσο και με τον ΣΕΤΕ, του οποίου το Ινστιτούτο (ΙΝΣΕΤΕ) μας έχει παραδώσει έρευνα από όπου προκύπτουν οι ειδικότερες ανάγκες του τουριστικού κλάδου όσον αφορά στις ειδικότητες.

Είναι γεγονός ότι στην χώρα μας ζουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που έχουν αρκετά εξοικειωθεί με το ελληνικό περιβάλλον και θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, εξασφαλίζοντας συγχρόνως μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Γεγονός είναι επίσης ότι η εμπλοκή των διεθνών οργανισμών θα διασφαλίσει την διαδικασία επιλογής προσωπικού με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Ήδη έχουν υποβληθεί τα σχετικά τεχνικά δελτία στο Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν στην εκπαίδευση, τόσο όσον αφορά στην εκμάθηση της γλώσσας, όσο και όσον αφορά στην πρακτική εξάσκηση και στην πρόσληψη βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτεί ο ξενοδοχειακός κλάδος.

Ανάλογες εκπαιδεύσεις και καταρτίσεις θα ενταχθούν και στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Από την πλευρά μας, προσβλέπουμε και στη δική σας συνεργασία, κυρίως όσον αφορά στην πρακτική εκπαίδευση.

Νοείται οίκοθεν ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί να εντείνουμε τις από κοινού προσπάθειές μας, καθώς η δική σας τεχνογνωσία είναι αναντικατάστατη.

Σημειώστε τέλος πως ήδη οι πρώτες προσπάθειες για εξεύρεση προσωπικού μεταξύ των ανθρώπων στους οποίους η χώρα μας έχει προσφέρει την διεθνή της προστασία έχουν αρχίσει να στέφονται με επιτυχία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης οργάνωσε την Εβδομάδα Καριέρας στη Φιλοξενία, Στη διάρκειά της 350 πρόσφυγες έδωσαν συνεντεύξεις και ήλθαν σε επαφή με 23 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και 36 εκπροσώπους τους στην Αθήνα και 12 εταιρείες με 20 εκπροσώπους τους στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, σημειώνω ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν τα αναγκαία κονδύλια, καθώς και το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα της περιόδου 2014-2020 έχει λήξει και το νέο (2021-2027) ξεκινά τους προσεχείς μήνες.

Προσβλέποντας στην συνεργασία μας και με την βεβαιότητα ότι αυτή θα αποβεί επωφελής για τον ξενοδοχειακό κλάδο και την ελληνική οικονομία, δεχθείτε τις ευχαριστίες μου για τις παρατηρήσεις σας και βεβαιωθείτε ότι θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην κοινή προσπάθεια”.Μετανάστευσης

 

Tagged

1 σχόλιο στο “ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τι σχεδιάζει το υπουργείο Μετανάστευσης για την έλλειψη προσωπικού στα ελληνικά ξενοδοχεία | Επικοινωνία ΠΟΞ – υπουργείου | ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *