theoharis

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το υπουργείο Τουρισμού ενέταξε στο πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους”, τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης!!!|ΕΓΓΡΑΦΟ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

ΕΠΙΔΟΤΕΙ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΠΛΗΘΟΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΩΝ

Καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb, έχει εντάξει στους παρόχους του προγράμματος “Τουρισμός για όλους, το υπουργείο Τουρισμού, επιδοτώντας εμμέσως τα καταλύματα αυτά, που λειτουργούν χωρίς να υπόκεινται σε προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας και τα οποία σε αντίθεση με τα νομίμως λειτουργούντα πάσης φύσεως καταλύματα, δεν είναι υπόχρεα στην καταβολή πλήθους επιβαρύνσεων (φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, τέλη, κ.λπ.), εν μέσω μάλιστα μιας περιόδου πρωτοφανούς κρίσης για τον Τουρισμό, τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές.

Πιο συγκεκριμένα, σε έγγραφο που αποκαλύπτει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, του υπουργείου Τουρσμού, με τον τίτλο “ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ για τους παρόχους”, γίνεται ρητή αναφορά στα καταλύματα βραχυχρόνιας διαμονής.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά, αφού πέραν της μεγάλης καθυστέρησης στην ρύθμιση της συγκεκριμένης αγοράς, την οποία ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, υποσχόταν σε κάθε συνέντευξη Τύπου μέχρι τον Δεκέμβρη, για την “επόμενη εβδομάδα”,  στην παρούσα φάση με την πρωτοφανή κρίση, οι διαμονές του προγράμματος που προορίζονται να στηρίξουν, έστω και κατ’ ελάχιστο, τα νομίμως λειτουργούντα καταλύματα και την απασχόληση των εργαζομένων σε αυτά, κατευθύνονται και στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

airΑπό την μία πλευρά λοιπόν, όπως εξηγούν παράγοντες της τουριστικής αγοράς, “…έχουμε τις νόμιμα αδειοδοτημένες τουριστικές επιχειρήσεις που πρέπει υποχρεωτικά να πληρούν συγκεκριμένες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές (για τις οποίες ελέγχονται αυστηρά), να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και οι οποίες συμβάλλουν στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και την ενίσχυση της απασχόλησης, προσφέροντας θέσεις εργασίας και απασχολώντας το προσωπικό τους με συγκεκριμένους όρους εργασίας και αποδοχές (αποδοχές πολύ ανώτερες από το κατώτατο νόμιμο μισθό) βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και παράλληλα καταβάλλουν ΦΠΑ (σε επίπεδα πολύ υψηλότερα του διεθνούς ανταγωνισμού), τέλος παρεπιδημούντων, και αυξημένα δημοτικά τέλη (λόγω επαγγελματικής χρήσεως), και εν μέσω της κρίσης του COVID -19 καλούνται να εφαρμόσουν  αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, επιβαρυνόμενες με το αντίστοιχο κόστος” και από την “άλλη πλευρά έχουμε μια επιχειρηματική δραστηριότητα που ασφαλώς καμία σχέση έχει με την οικονομία διαμοιρασμού, καθώς πέραν του ότι για την εκμίσθωση του ακινήτου καταβάλλεται κανονικά οικονομικό αντάλλαγμα, η συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων ελέγχεται από συγκεκριμένα φυσικά και νομικά πρόσωπα, πολλά από τα ακίνητα που μισθώνονται με το συγκεκριμένο τρόπο παραμένουν αδήλωτα (άρα το Δημόσιο δεν εισπράττει το οποιοδήποτε ποσό από αυτά), δεν έχει υποχρέωση να τηρεί ούτε στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, λειτουργεί χωρίς κανόνες και χωρίς τον οποιονδήποτε έλεγχο (φθάσαμε στο σημείο να εφευρεθεί και νέος τύπος (παράνομων) καταλυμάτων, τα ξενοδοχεία διαμερισμάτων) και εν μέσω της κρίσης Covid-19 λειτουργούσε κανονικά (ενώ στα νόμιμα τουριστικά καταλύματα είχε απαγορευθεί η λειτουργία) και συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς να έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει  τις οποιεσδήποτε προδιαγραφές (ούτε εν μέσω Covid-19), είναι άγνωστο αν και πόσοι εργαζόμενοι απασχολούνται σε αυτή και με ποιους όρους εργασίας και δεν έχει την οποιαδήποτε από τις παραπάνω επιβαρύνσεις των νόμιμων τουριστικών καταλυμάτων”.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, “το ελληνικό κράτος που έχει περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες να βοηθήσει μέσα στη πρωτόγνωρη κρίση που βιώνουμε τις νόμιμες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έλαβαν επιχορηγήσεις, έλαβαν δάνεια για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους (προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τους εργαζομένους τους κλπ) και να μπορέσουν να λειτουργήσουν, δάνεια που θα πρέπει σε σύντομο χρόνο να αποπληρώσουν, είναι τουλάχιστον άδικο για τις νόμιμες επιχειρήσεις που στηρίζουν την ελληνική οικονομία να βλέπουν την ελληνική Πολιτεία να ενισχύει και να ενθαρρύνει ιδίως στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα  την συγκεκριμένη δραστηριότητα”.

Το ιστορικό

Στην προκήρυξη του προγράμματος, υπήρχε μια “γκρίζα ζώνη”, καθώς στην σελίδα 10, γινόταν αναφορά στα καταλύματα που είχαν δικαίωμα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, ως ακολούθως:

“Κατά την αίτησή τους οι πάροχοι δηλώνουν την κατηγορία του καταλύματος τους εκ των κάτωθι:
▪ Ξενοδοχεία
▪ Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων.
▪ Σύνθετα τουριστικά καταλύματα
▪ Ξενώνες φιλοξενίας νέων
▪ Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping)
▪ Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες/επαύλεις (βίλες)
▪ Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα
▪ Ενοικιαζόμενες κατοικίες /διαμερίσματα”.

Ωστόσο, στο νόμο 4276 που αναφέρονται οι πάσης φύσεως τουριστικές επιχειρήσεις δεν υπάρχει καμία αναφορά στην τελευταία κατηγορία “Ενοικιαζόμενες κατοικίες /διαμερίσματα”. Επιπροσθέτως, η προκήρυξη ζητά, “Για τις κατηγορίες καταλυμάτων όπου από τις ισχύουσες διατάξεις απαιτείται, ζητείται η επισύναψη:
Ειδικό Σήμα Λειτουργίας εν ισχύ ή Αποδεικτικό Γνωστοποίησης Λειτουργίας Τουριστικού Καταλύματος (Αρχική ή και Μεταβολή, εφόσον υπάρχει)”.
Η πρόβλεψη αυτή, φωτογραφίζει επίσης τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες καταλυμάτων, έχουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας ή Αποδεικτικό Γνωστοποίησης Λειτουργίας.

ksd
adv

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την δημοσιοποίηση της προκήρυξης, οι φορείς του ξενοδοχειακού κλάδου, επικοινώνησαν με τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, θέτοντας το θέμα αυτό, χωρίς ωστόσο να λάβουν κάποια συγκεκριμένη απάντηση, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν εντοπίσει στις σχετικές λίστες καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Κατόπιν αυτών, ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Τουρισμού, ζήτησαν να συμπεριληφθεί στα προαπαιτούμενα το πιστοποιητικό Πυρασφάλειας, χωρίς ωστόσο, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, να γίνει κάτι τέτοιο.

Οι πληρωμές

Η “γκρίζα ζώνη” όμως έγινε “λευκή” με το έγγραφο του υπουργείου Τουρισμού προς τους παρόχους καταλυμάτων, με συχνές ερωτήσεις. Συγκεκριμένα, στο πεδίο για την έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών, προς τους πολίτες που κάνουν χρήση του προγράμματος, αναφέρονται τα εξής: “Τι ισχύει για τα καταλύματα που δεν υποχρεούνται σε έκδοση Α.Π.Υ.
Θα υποβάλλουν το μισθωτήριο, φορολογικό στοιχείο είσπραξης όπου θα αποτυπώνεται διακριτά η τετραήμερη διαμονή και ο μοναδικός αριθμός του e-voucher, το ακριβές αντίτιμο αυτού καθώς και την Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής ως ορίζεται από την Α.Α.Δ.Ε.”.

Το έγγραφο του υπουργείου Τουρισμού, ΕΔΩ.

Η προκήρυξη του προγράμματος, “ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ”, ΕΔΩ.

Το πρόγραμμα

Σημειώνεται πως το Υπουργείο Τουρισμού επανέφερε φέτος το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους» συνολικού ύψους 100 εκ, ώστε να μπορέσει ακόμα περισσότερος κόσμος να πάει διακοπές, αφού η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη και πέρα από κάθε προσδοκία, με 750.000 δικαιούχους και ωφελούμενους. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού κ. Χ. Θεοχάρη, “…η ζήτηση για το πρόγραμμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με 2.000 καταλύματα να συμμετέχουν και τους δικαιούχους να ανέρχονται σε 740.000, ενώ το πρόγραμμα αρχικά είχε σχεδιαστεί για 250.000. Ήδη, με τη λίστα των δικαιούχων που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα εξυπηρετούνται 635.000 πολίτες».

Παρέχοντας περισσότερα στοιχεία για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», ο υπουργός Τουρισμού διευκρίνισε ότι «σχεδιάζουμε για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα και για ταξιδιωτικά γραφεία, ώστε να υπάρχουν ακόμα πιο ολοκληρωμένα πακέτα με εκδρομές κ.λπ. Οπότε, μέσα στις επόμενες ημέρες και οι υπόλοιποι δικαιούχοι οι οποίοι δεν κληρώθηκαν σε πρώτη φάση, θα ενταχθούν σε αυτό το δεύτερο πρόγραμμα. Με αυτό τον τρόπο κανείς από όσους έχουν δηλώσει συμμετοχή -και πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια- δεν θα μείνει εκτός του προγράμματος. Πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία και ευχαριστώ προσωπικά και τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών, οι οποίοι μας έδωσαν τη δυνατότητα να καλύψουμε όλους τους δικαιούχους».

Το “ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ” έθεσε ερώτημα στο υπουργείο Τουρισμού, για το αν περιλαμβάνονται καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στους παρόχους του προγράμματος και ως απάντηση έλαβε ένα λινκ με τον κατάλογο των παροχών, το οποίο μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

ksd
adv
Tagged

3 σχόλια στο “ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το υπουργείο Τουρισμού ενέταξε στο πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους”, τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης!!!|ΕΓΓΡΑΦΟ

  1. Αν είναι γεγονός με το airbnb απαράδεκτο. Μας έχουν ζαλίσει όλοι αυτοί που το έχουν. Έμαθαν και αυτό. Εδώ δεν ξέρουν κάποιοι τι τους γίνεται ήθελαν και τέτοιες ενοικιάσεις. Και μαζεύουν και ότι μπορεί να φανταστεί κάποιος.

  2. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ AIRBNB ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ.
    ΑΛΗΘΕΙΑ, ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΣΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ; ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ, ΑΠΡΟΣΩΠΑ, ΓΕΜΑΤΑ ΘΟΡΥΒΟΥΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΕ ΚΑΤΩ ΤΗΣ ΜΕΤΡΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΦΑΓΗΤΟ, ΙΔΙΑΤΕΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ “ALL INCLUSIVE*. ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ. ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΕΙΔΗ ΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΟΥΒΕΝΙΡ ΑΠΟ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ -ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ- ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΜΠΟΥΤΙΚ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΕ ΑΥΤΑ!
    ΕΠΙΣΗΣ, ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΞΕΧΝΑΝΕ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΠΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΑΚΕΤΩΝ, ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΦΟΥ ΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!
    ΝΑΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ. ΑΣ ΔΕΧΘΟΥΜΕΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΕΤΟΙΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΛΟΓΗ ΖΗΤΗΣΗ!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *