h hotels

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Δεν υπάρχει θέμα αστικής ευθύνης για τις τουριστικές επιχειρήσεις από κρούσμα κορωνοϊού

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δεν υπάρχει θέμα αστικής ευθύνης και έγερσης απαιτήσεων από τουρίστες που ενδεχομένως θα ασθενήσουν από τον κορωνοϊό, μετά τις διακοπές τους, εναντίον όλων των επιχειρήσεων που “μετέχουν” στην τουριστική αλυσίδα.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι, νομικοί και φορείς του Τουρισμού, μετά από ενδελεχή εξέταση των δεδομένων, καθώς η έγερση απαιτήσεων από τουρίστες, είναι αιτία προβληματισμού για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, λεωφορεία, μεταφορές, ξενοδοχεία, πρακτορεία, εκδρομές, πλοία, κ.ο.κ..

Πρόκειται για ένα μείζον θέμα για τον Τουρισμό, όπου οι αγωγές αποζημιώσεων για ήσσονος σημασίας λόγους, είναι απολύτως συνηθισμένες, στην δε Αγγλία με τα fake claims, είναι στην ημερήσια διάταξη.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στις οποίες περιλαμβάνονται και αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΗΘΕΙ, αιτιώδης σχέση και συνάφεια, συγκεκριμένης επιχείρησης, με την ασθένεια κάποιου τουρίστα, ο οποίος μπορεί να έχει μολυνθεί από τον ιό, οπουδήποτε, ακόμη και στην χώρα του, ακόμη και στο οικογενειακό του περιβάλλον. Μάλιστα κορυφαίος φορέας του Τουρισμού έχει εξασφαλίσει και σχετική νομική γνωμοδότηση.

Κυβερνητική πηγή προσέθετε μάλιστα ότι με δεδομένη την κατάσταση πανδημίας, παγκοσμίως, ο τουρίστας που ταξιδεύει, ΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι μπορεί να μολυνθεί και αναλαμβάνει και αυτός ρίσκο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις θα ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής και τα σχετικά πρωτόκολλα.

Παράλληλα, το θέμα αυτό, αναμένεται να συζητηθεί και στην επόμενη διάσκεψη των υπουργών Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

vlatakis
Ο κ. Μιχάλης Βλατάκης

Το money-tourism.gr, ζήτησε την άποψη του κ. Μιχάλη Βλατάκη, Προέδρου Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, ο οποίος με εμπειρία 43 ετών στην τουριστική βιομηχανία, δήλωσε: “Θεωρώ ότι ο φόβος των συναδέλφων στον Τουρισμό, αν και δικαιολογημένος, είναι υπερβολικός. Θα είναι πολύ δύσκολο να τεκμηριωθεί και να σταθεί μια τέτοια απαίτηση από την πλευρά κάποιου τουρίστα, σε οποιοδήποτε δικαστήριο”.

mandarinΕπιπροσθέτως, ξενοδοχεία στην Ασία, ζητούν από τους πελάτες τους, να υπογράψουν δήλωση αποποίησης ευθύνης, δείγμα της οποίας από την αλυσίδα υπερπολυτελών ξενοδοχείων Mandarin Oriental, εξασφάλισε και δημοσιεύει το money-tourism.gr. Η δήλωση αυτή αποτελεί μια επιπροσθετη εξασφάλιση για τους επιχειρηματίες του Τουρισμού.

Άλλες πηγές εκτιμούσαν ότι μια τέτοια φόρμα, για κάθε επιχείρηση που αποτελεί κρίκο της τουριστικής αλυσίδας, θα αποτελούσε πρόβλημα για τον πελάτη και προτείνουν, η δήλωση αυτή να περιλαμβάνεται στους όρους (terms and conditions) του ταξιδιωτικού πακέτου που αγοράζει ο πελάτης από τον tour operator και να καλύπτει, ολόκληρο το ταξίδι.

primagel
adv
Tagged

12 σχόλια στο “ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Δεν υπάρχει θέμα αστικής ευθύνης για τις τουριστικές επιχειρήσεις από κρούσμα κορωνοϊού

 1. Το dickaimer δεν ισχυει η δηλωση θεωρειτσι καταχρηστικη ας μας εξασφαλισουν εγγραφως και να παρει καποιος επισημα την ευθυνη αντι να μεταθοετουν την ευθυνη με υπευθυνες δηλωσεις κσι χαρτσκια στις reception

  1. Το disclaimer είναι το λιγότερο σημαντικό από όλα τα άλλα. Διαβάστε τα υπόλοιπα προσεκτικά.

 2. Προς γνώση και συμμόρφωση όλων των ξενοδοχείων που καλούνται από τους operators να υπογράψουν “άρον – άρον” τα συμβόλαια της σεζόν 2021. Το νέο νομικό πλαίσιο δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα, το δε ισχύον (βάσει συμβολαίων 2020) δε μπορεί να συνομολογηθεί για τα νέα, κι αν γίνει έτσι, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στις ασάφειες και τις ελλείψεις, είναι μεγάλοι.

 3. To άρθρο είναι από παραπλανητικό έως επικίνδυνο… οι ‘ειδήμονες’ που εκφράζουν απόψεις αγνοούν ακόμη και το βασικό ζήτημα της δωσιδικίας, ήτοι σε ποια χώρα θα ασκηθεί η αγωγή (βλέπε πχ Ηνωμένο Βασίλειο…), το οποίο στον τουριστικό κλάδο δεν είναι συνολικά δεδομένο. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις ακόμη και τα δικηγορικά έξοδα θα είναι δυσβάστακτα. Τα disclaimers κλπ δεν προσφέρουν σίγουρη προστασία, είναι όμως μια από τις κινήσεις που μπορεί να γίνουν. Είναι πάντως ‘ενδιαφέρον’ ότι η όλη ανωτέρω άποψη εκφράζεται από τουριστικό πράκτορα, το μέρος δηλαδή της τουριστικής βιομηχανίας που αναλαμβάνει τη λιγότερη ευθύνη από όλα τα άλλα σε τέτοιες περιπτώσεις… Θα πρότεινα στους φίλους ξενοδόχους να (ξανα)δουν τις συμβάσεις τους μια μια χωριστά και με καλό δικηγόρο και να ξεσκονίσουν επισταμένα τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους…

  1. Δεν εκφράζεται από τουριστικό πράκτορα. Ο πράκτορας σχολιάζει. Είναι πολύ διαφορετικό. Άλλα γράφει το ρεπορτάζ διαβάστε προσεκτικά. Υπάρχουν ήδη και νομικές γνωμοδοτήσεις. Το δε θέμα θα τεθεί και στην σύσκεψη των υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ, αμεσα

 4. Κυριοι ξρνοδοχοι συναδελφοι προσεξτε θα βρεθειτε κατηγορουμενοι! Το θεμα ειναι πανευρωπαικο χρειαζομαστε σοβαρες νομικες διαβεβαιωσεις γισ το οτι δεν θα φερουμε ευθυνη και δεν θα μας κανουν αγωγες στα σγγλικα η τα ευρωπαικα δικαστηρια. Δεν συμφωνω με το αρθρο σε περιπτωση κρουσματος δεν προκειται ο πελατης να κυνηγησει ουτε το πουλμαν ουτε το τσξι ουτε το μπαρακι και το σνακ μπαρ που πηρε θα στραφει αποκλειστικα κατα του ξενοδοχειου και να λει κσποιος οτι δεν υπαρχει αστιη ευθυνη στον ξενοδοχο ειναι ανευθυνο και επικινδυνο ας μας το τεκμηριωσουν νομικα και ας αναλαβουν την ευθυνη αυτοι οι κυβερνητικοι κυκλοι που διαβεβαιωνουν οτι δεν υπαρχει αστικη !

  1. Νικόλαος Καπετανάκης: Συμφωνώ απολύτως, ως ξενοδόχος, και θεωρώ ανεύθυνη την διατύπωση ΄΄ Κυβερνητικοί Αξιωματούχοι ΄΄ , εφ όσον δεν κατονομάζονται, με κίνδυνο να παραπλανήσουν μικρούς Ξενοδόχους στην μη επισταμένη διερεύνηση των όρων των συμβολαίων που τυχόν υπογράψουν. Θεωρώ βασικό καθήκον παρόμοιων ιστοσελίδων, να μεριμνούν για την προστασία αυτών προς τους οποίους απευθύνονται, αλλά και της αξιοπιστίας της ίδιας της ιστοσελίδας τους, δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα, σε ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ και όχι στην ανά 5λεπτο ανάρτηση, επουσιωδών ή αμφισβητήσιμων ειδήσεων.

   1. Την επομένη δημοσιεύσαμε και νομικό άρθρο για το θέμα. Το διαβάσατε; Την άποψη της ΠΟΞ την ακούσατε στην εκπομπή μας; Μάλλον όχι… Αν δεν σας αρεσει η ενημέρωση, διαβάστε άλλο μέσο. Δεν είναι υποχρεωτικό. Αλλά εδώ δεν μπορείτε να γράψετε σωστά το όνομά σας και διευθύνετε ξενοδοχείο… Γιατί άραγε; Ευχαριστούμε πολύ.

   2. 5. Αστική ευθύνη των τουριστικών επιχειρήσεων, έναντι οιουδήποτε προσώπου, σχετιζόμενη
    αμέσως ή εμμέσως με τον κορωνοϊό COVID-19, δεν προκύπτει, σε περίπτωση κατά την οποία,
    οι τουριστικές επιχειρήσεις αποδεικνύουν την προσήκουσα εφαρμογή των όρων των ειδικών
    πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου του παρόντος
    Αυτή η διάταξη ψηφίζεται μέσα στην εβδομάδα στην Βουλή. Καταλαβατε τωρα τι σημαινει κυβερνητικοί κύκλοι; Ελπίζω ναι.

  2. 5. Αστική ευθύνη των τουριστικών επιχειρήσεων, έναντι οιουδήποτε προσώπου, σχετιζόμενη
   αμέσως ή εμμέσως με τον κορωνοϊό COVID-19, δεν προκύπτει, σε περίπτωση κατά την οποία,
   οι τουριστικές επιχειρήσεις αποδεικνύουν την προσήκουσα εφαρμογή των όρων των ειδικών
   πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου του παρόντος
   Αυτή η διάταξη ψηφίζεται μέσα στην εβδομάδα στην Βουλή. Καταλαβατε τωρα τι σημαινει κυβερνητικοί κύκλοι; Ελπίζω ναι.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *