helona

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ : Αυτοί είναι οι “μνηστήρες” για την ΛΑΚΙΤΙΡΑ, το τίμημα και η διαδικασία

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΕΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να υπάρξει για την πώληση του συνόλου του ενεργητικού, των τριών δηλαδή ξενοδοχείων, της ΛΑΚΙΤΙΡΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΙ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, στην Κω, που έχει ενταχθεί σε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης του άρθρου 106 ια του Ν. 3588/2007.

Σύμφωνα με τις έως τώρα υπάρχουσες πληροφορίες, που έχουν διασταυρωθεί, αναμένεται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, τουλάχιστον, οι εξής:

  • Κορυφαίος αλλοδαπός tour operator, σε σχήμα με ξενοδοχειακό όμιλο που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα
  • Δύο μεγάλοι γερμανικοί tour operators, που τον τελευταίο χρόνο έχουν επιδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τον ελληνικό Τουρισμό
  • Κορυφαίος Ροδίτης ξενοδόχος με αρκετά ξενοδοχεία, πολύ επιτυχημένη πορεία και έντονη συνεχή επέκταση
  • Επίσης πολύ γνωστός Ροδίτης ξενοδόχος, με σημαντικά μεγάλα 5στερα ξενοδοχεία και έντονη συνδικαλιστική δράση, που γνωρίζει σε βάθος τα θέματα του Τουρισμού.
  • Γνωστός και επιτυχημένος ξενοδόχος της Κω, με σημαντική δραστηριότητα στο νησί
  • Ισραηλινό fund, που εμφανίζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα σε διαδικασία απόκτησης ξενοδοχείων
  • Γνωστό αμερικάνικο fund
  • Αμερικάνικο fund σε συνεργασία με Έλληνα ξενοδόχο, που σε αρκετούς διαγωνισμούς μέχρι σήμερα, διατυμπανίζουν ότι θα “κατέβουν” και τελικά την τελευταία στιγμή αποσύρονται…

lakitira suites Άγνωστο παραμένει αν θα εκδηλώσει ενδιαφέρον κορυφαία ξενοδοχειακή εταιρία της Βορείου Ελλάδος, που έχει προχωρήσει σε δύο μεγάλες εξαγορές τελευταία, ενώ μάλλον δεν θα εκδηλώσει ενδιαφέρον ο όμιλος Λασκαρίδη, αφού όπως σχολίασε την περίοδο των εορτών κορυφαίο στέλεχός του, η διαδικασίες ολοκλήρωσης των projects του King George και του Kings Palace, “δεν μας άφησαν χρόνο να μελετήσουμε την περίπτωση αυτή”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι εκ των ενδιαφερομένων να συμμετάσχουν, έχουν επισκεφθεί, περισσότερες από μία φορές, τις εγκαταστάσεις των προς πώληση ξενοδοχειακών μονάδων.

Τα χρέη, το τίμημα και η διαδικασία

Η εμπορική αξία του ξενοδοχείου ανέρχεται σε 50 εκ. ευρώ και οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν στον ειδικό εκκαθαριστή, που είναι η ανώνυμη εταιρεία «Deloitte Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Λογιστών», μέχρι την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου και ώρα 10.00 π.μ..

Κάθε δεσμευτική προσφορά θα πρέπει να συνοδεύεται επί ποινή ακυρότητάς της, από Εγγυητική Επιστολή, ποσού ίσου με τουλάχιστον 30% επί του προσφερόμενου τιμήματος, νομίμως λειτουργούντος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος σε χώρα μέλος του της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή/και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (O.E.C.D), ισχύος μέχρι την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης.

Η αποσφράγιση των προσφορών, θα γίνει από τον προαναφερόμενο ειδικό εκκαθαριστή, στις 15 Ιανουαρίου 2018, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12:00, ενώπιον του Ειδικού Εκκαθαριστή, στα γραφεία της υπό ειδικής εκκαθάριση εταιρείας (άρθρο 106ια παρ. 7) που βρίσκονται επί της οδού Ηρώδου Αττικού 7, στην Κηφισιά Αττικής και ενώπιον της συμβολαιογράφου Αθηνών Βαρβάρας Σγούρα ή/και Αικατερίνης Οικονόμου του Κωνσταντίνου η οποία θα συντάξει και το σχετικό πρακτικό.

Κατά την αποσφράγιση των προσφορών δικαιούνται να παραστούν και να υπογράψουν τη σχετική έκθεση αποσφράγισης, που θα συνταχθεί, όσοι θα έχουν υποβάλει εμπρόθεσμη δεσμευτική προσφορά.

Πρέπει να τονισθεί ότι τα δάνεια προς την βασική πιστώτρια τράπεζα EUROBANK, η οποία επίσπευσε και την διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης, ανέρχονται σε περίπου 42 εκ. €, ενώ υπάρχουν και συνολικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές, εργαζόμενους, κ.λπ., περίπου 6 εκ. €. Ωστόσο, η υποβολή γραπτής δεσμευτικής προσφοράς δεν δημιουργεί δικαίωμα κατακύρωσης για την πώληση.

Έγκυροι τουριστικοί παράγοντες που παρακολουθούν την διαδικασία, εκτιμούν ότι το τίμημα θα ανέβει σημαντικά, “αγγίζοντας” την εμπορική αξία, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και εκτίναξή του, καθώς τα τρία ξενοδοχεία, Lakitira Resort & Village, 4 αστέρων 239 δωματίων, Lakitira Suites, 5 αστέρων 83 δωματίων και Helona Resort, 5 αστέρων και 241 δωματίων, αποτελούν ένα ιδιαίτερα “υπολογίσμο” ξενοδοχειακό συγκρότημα, σε έναν κορυφαίο ελληνικό τουριστικό προορισμό, απασχολώντας περισσότερους από 300 εργαζόμενους. To 2017 δε πραγματοποίησε κύκλο εργασιών περίπου 11,5 εκ. € και το 2018 θα λειτουργήσει κανονικά, βάσει των συμβολαίων που έχουν ήδη υπογραφεί με tour operators του εξωτερικού.
Σημαντικά στοιχεία του συγκροτήματος και της αξίας του, είναι η μικρή απόστασή του (10 χλμ) από το αεροδρόμιο του νησιού, και οι δύο αποκλειστικής χρήσεως αμμώδεις παραλίες.data

Το ιστορικό και η δικαστική απόφαση

Οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δανείων της ΛΑΚΙΤΙΡΑ ξεκίνησε το 2009. Η εταιρία δημιουργήθηκε από την οικογένεια Ανδριόπουλου, το 1987 και το 1988 απορρόφησε την ΝΕΑ ΛΑΚΙΤΙΡΑ ΑΕ και το 2015 την ΑΚΤΗ ΧΕΛΩΝΑ ΑΕ, με μετόχους κατά 65% τον κ. Νικ. Ανδριόπουλου, κατά 25% τον κ. Ιωάννη ΑΝδριόπουλο και κατά 10% την κα. Μαρία Ανδριοπούλου. Η αρχική δανειοδότηση ήταν από την Τράπεζα Κύπρου, η οποία αποπληρώθηκε από την EUROBANK, η οποία “κατέχει” ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των συνολικών χρεών της εταιρίας.
Η EUROBANK κατήγγειλε την δανειακή σύμβαση με την ΛΑΚΙΤΙΡΑ τον Απρίλιο του 2016, ενώ στην δικαστική αντιπαράθεση που ακολούθησε, η τράπεζα υποστήριξε την ύπαρξη μη νόμιμων δανειοδοτήσεων, σε ναυτιλιακές δραστηριότητες των μετόχων, οι οποίες απέτυχαν.
Εναντίον της απόφασης που έθεσε την ΛΑΚΙΤΙΡΑ σε καθεστώς εκκαθάρισης, προσέφυγε η οικογένεια Ανδριόπουλου, στο Εφετείο Αθηνών, το οποίο με την απόφαση 4326/2017, τη απέρριψε.

Τα ξενοδοχεία

Τα στοιχεία του ενεργητικού που θα μεταβιβαστούν, είναι τα ακόλουθα:

Α.Ακίνητο στην περιοχή Καρδάμαινα του Δήμου Κω: (Ξενοδοχειακό Συγκρότημα Lakitira Resort & Village 4*). Το ξενοδοχειακό συγκρότημα έχει ανεγερθεί σε ιδιόκτητο παραλιακό οικόπεδο επιφάνειας 47.987 τ.μ.. Επ’ αυτού έχουν αναγερθεί δύο επί μέρους ξενοδοχειακά συγκροτήματα, Lakitira Resort και LakitiraVillage, συνολικής δυναμικότητας 479 κλινών και 239 δωματίων με βάση την άδεια του ΕΟΤ. Το Lakitira Resort αποτελείται από το κεντρικό κτίριο και 8 πτέρυγες δωματίων. Το κεντρικό κτίριο αποτελείται από ισόγειο, α’ όροφο και υπόγειο,στα οποία λειτουργούν οι χώροι υποδοχής, κοινόχρηστοι χώροι, αίθουσες εστίασης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και βοηθητικοί χώροι.

Β.Ακίνητο στην περιοχή Καρδάμαινα του Δήμου Κω : (Ξενοδοχειακό Συγκρότημα LakitiraSuites5*). Το ξενοδοχειακό συγκρότημα έχει ανεγερθεί σε ιδιόκτητο παραλιακό οικόπεδο επιφάνειας 23.643,30τ.μ.. Το Lakitira Suties αποτελείται από το κεντρικό κτίριο με ισόγειο και υπόγειο στο οποίο υπάρχουν οι κοινόχρηστοι χώροι, αίθουσες εστίασης, αίθουσες συνεδρίων και οι βοηθητικοί χώροι. Τα 83 δωμάτια κατανέμονται σε 5 συγκροτήματα κτιρίων διάσπαρτα σε όλο το γήπεδο. Ο περιβάλλων χώρος διαμορφώνεται με δίκτυα πεζοδρομίων, πισίνα–poolbar, παιδικήχαρά, χώρους στάθμευσης και κήπους.

Γ.Ακίνητο στην περιοχή Καρδάμαινα του Δήμου Κω : (Ξενοδοχειακό Συγκρότημα HelonaResort5*). Το ξενοδοχειακό συγκρότημα έχει ανεγερθεί σε ιδιόκτητο παραλιακό οικόπεδο επιφάνειας 69.290τ.μ.. Το κεντρικό κτίριο του HelonaResort αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα (2επίπεδα ανωδομή και 2 υπόγεια) και περιλαμβάνει κοινόχρηστους χώρους και αίθουσες εστίασης, συνεδρίων και πολλαπλών χρήσεων και βοηθητικούς χώρους. Τα 241 δωμάτια κατανέμονται σε 6 ομάδες κτιρίων διάσπαρτες σε όλο το γήπεδο. Ο περιβάλλων χώρος διαμορφώνεται με δίκτυα πεζοδρομίων, πισίνες, γήπεδα τένις, χώρους στάθμευσης και φυτεύσεις.

Σύμφωνα με τα λογιστικά βιβλία της Εταιρίας εμφανίζονται συμμετοχές σε λοιπές επιχειρήσεις συνολικής λογιστικής αξίας € 1,4 εκατ. περίπου και μακροπρόθεσμες απαιτήσεις κατά λοιπών επιχειρήσεων ποσού € 5,0 εκατ. Σημειώνεται ότι ο Ειδικός Εκκαθαριστής δεν έχει καταφέρει μέχρι και σήμερα να εντοπίσει τα σώματα των μετοχών των ανωτέρω αναφερομένων συμμετοχών, καθώς και να επιβεβαιώσει τις παραπάνω απαιτήσεις.

Η αποπληρωμή

Η Δεσμευτική Προσφορά που θα καταθέσει κάθε ενδιαφερόμενος, θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από οποιαδήποτε αίρεση ή επιφύλαξη. Ουσιαστική και απαραίτητη προϋπόθεση της προσφοράς είναι να αναγράφεται σε αυτήν η ρητή δέσμευση του συμμετέχοντος ότι :

α) θα καταβάλλει τοις απολύτου μετρητοίς το σύνολο του τιμήματος, με την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης των υπό εκπλειστηρίαση στοιχείων του ενεργητικού, όταν κληθεί προς τούτο από τον ειδικό εκκαθαριστή.

β) αναλαμβάνει ανεπιφύλακτα το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του εργατικού δυναμικού που θα απασχολείται στην υπό εκκαθάριση εταιρεία κατά την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μεταβίβασης του ενεργητικού.

γ) αναλαμβάνει ανεπιφύλακτα το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που απορρέει από τις συμβάσεις με τους Tour Operators κατά την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μεταβίβασης του ενεργητικού.

Η Deloitte

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Deloitte έχει κάνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, εξαιρετική δουλειά για την πώληση του συγκροτήματος, προετοιμάζοντας έναν πλήρη φάκελλο, τόσο για τους Έλληνες, όσο και για διεθνείς επενδυτές, παρουσιάζοντας όχι μόνο το σύνολο των οικονομικών και άλλων στοιχείων του προς εξαγορά συγκροτήματος, αλλά και του ελληνικού Τουρισμού και της οικονομίας συνολικά.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *