ksd photo
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης, παρενέβη για να χαμηλώσουν οι τόνοι | money tourism copyright photo

Απόσυρση του φόρου διαμονής ζήτησε ο Γ. Τσακίρης, έντονοι διάλογοι στην παρουσίαση (video)

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Την απόσυρση του νόμου για το φόρο διαμονής ζητά από την κυβέρνηση το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή του θα προκαλέσει  απώλειες 6.174 θέσεων εργασίας και απομείωση των εσόδων του κράτους κατά 435 εκ. €.

ksd photo
Ο ΓΓ του υπουργείου Τουρισμού Γιώργος Τζιάλλας | money tourism copyright photo

Τα παραπάνω καταδεικνύει η μελέτη της Grant Thornton που παρουσιάστηκε σήμερα από το Ξ.Ε.Ε., στην οποία αποτυπώνονται οι συνέπειες εφαρμογής του μέτρου για την επιβολή φόρου διαμονής, που εμπεριέχεται ήδη στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2018, στην διάρκεια της οποίας υπήρξαν έντονοι διάλογοι με τους παρισταμένους γενικό γραμματέα Τουρισμού Γιώργο Τζιάλλα και πρόεδρο του ΕΟΤ  Χαρ. Καρίμαλη, ενώ παρενέβη και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, με τον πρόεδρο του ΞΕΕ να παρεμβαίνει για να χαμηλώσουν οι τόνοι.

Η μελέτη με τίτλο : «Διερεύνηση των επιπτώσεων του φόρου διαμονής στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα»,  αναφέρει ότι : «ο φόρος διαμονής δημιουργεί δημοσιονομικό όφελος που εκτιμάται ετησίως στα 84 εκατ. ευρώ. Αν η αξιοποίηση του ποσού μεγιστοποιηθεί μέσω της διοχέτευσης σε δημόσιες επενδύσεις τότε θα δημιουργήσει μια θετική συμβολή που ανέρχεται στα 94 εκατ». Συγχρόνως όμως η μελέτη καταδεικνύει ότι τελικώς οι απώλειες  στην οικονομία, από την εφαρμογή του νόμου για τον φόρο διαμονής, θα ανέλθουν στα  340 εκατ. ευρώ, ποσό που ουσιαστικά εξαφανίζει τα όποια εισπρακτικά οφέλη.

ksd photo
| money tourism copyright photo

Και αυτό διότι η επιβολή του φόρου διαμονής εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε μια αύξηση της μέσης τιμής δωματίου  κατά 1,9%, προκαλώντας ένα περιορισμό της ζήτησης που θα οδηγήσει στη μείωση της συνολικής  αγοράς που δημιουργούν τα ξενοδοχεία κατά 2,5%.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αν η επιβολή ενός φόρου οδηγεί συνακόλουθα σε αύξηση της τιμής του εκάστοτε δωματίου, λόγω μετακύλισης της δαπάνης στους  καταναλωτές, τότε δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά δεδομένου ότι το ξενοδοχειακό  προϊόν γίνεται ακριβότερο και χάνει μέρος από την ανταγωνιστικότητά του. Ταυτόχρονα αν τα ξενοδοχεία δεν μετακυλήσουν την αύξηση του φόρου στους καταναλωτές, τότε θα υποστούν μείωση των αποτελεσμάτων τους ή θα υποχρεωθούν να  μεταβάλουν την ποιότητα των υπηρεσιών με κίνδυνο την μείωση της ζήτησης.

Η Grant Thornton υποστηρίζει ότι ως συνέπεια των παραπάνω, το τελικό αποτέλεσμα των ξενοδοχείων χειροτερεύει σε σημαντικό βαθμό, δημιουργώντας ακόμα  μεγαλύτερα προβλήματα ταμειακής διαχείρισης των επενδυτικών και χρηματοδοτικών τους ροών.

Ειδικότερα, η μελέτη του Ξ.Ε.Ε. σημειώνει ότι η επιβολή του φόρου διαμονής θα μειώσει το σύνολο της αγοράς που δημιουργούν τα ξενοδοχεία κατά  2,51% (435 εκατ. ευρώ), δηλαδή τα έσοδα από τα 17,36 δισ. θα μειωθούν  στα 16,93 δισ. ευρώ.

ksd photo
Ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Χαρ. Καρίμαλης | money tourism copyright photo

Μέρος των αρνητικών επιπτώσεων της εφαρμογής του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία, και συνακόλουθα στην εθνική οικονομία και την απασχόληση, κατέγραψε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης  αναφέροντας ότι : «Ο φόρος δημιουργεί μείωση της ζήτησης και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος : είτε άμεσα εάν μετακυληθεί, που σημαίνει ότι αυξάνεται η  τιμή του, είτε έμμεσα εάν απορροφηθεί από τα ξενοδοχεία, που σημαίνει ότι αυτομάτως θα μειωθούν τα έσοδα και κατά συνέπεια τα οικονομικά αποτελέσματά τους, γεγονός που θα μειώσει τις επενδύσεις και  θα επιφέρει υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.

Γι’ αυτό και λέμε ότι το μέτρο εφαρμοζόμενο θα αποβεί καταστροφικό για την τουριστική ανταγωνιστικότητά μας. Ως αποτέλεσμα της επιβολής του φόρου διαμονής, είτε τα ξενοδοχεία μετακυλήσουν τον φόρο στον καταναλωτή,  είτε, παρά  τη δυσχερή θέση στην οποία ευρίσκονται και με εξαντλημένη, όπως έδειξε η προηγούμενη μελέτη μας,  την φοροδοτική τους δυνατότητα, απορροφήσουν τελικώς τον φόρο, οι απώλειες για την ελληνική οικονομία θα ξεπεράσουν τα 340 εκατ. ευρώ.

ksd photo
money tourism copyright photo

Εξ ου και αποκαλούμε αυτό το μέτρο εξαιρετικά υφεσιακό, που πλήττει κυρίως τα μικρά ξενοδοχεία και αυτά των χαμηλότερων κατηγοριών που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών ξενοδοχείων». Καταλήγοντας, υπογραμμίζει : «στην κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η χώρα μετά από 8 χρόνια κρίσης απαιτούνται ορθολογικές λύσεις. Οι όποιες λύσεις, φόροι και μέτρα που αποφασίζεται να θεσμοθετηθούν, επιβάλλεται να συνοδεύονται και από μελέτες των  συνολικών επιπτώσεων τους στην οικονομία και την κοινωνία»

Η παρουσίαση
ksd
money tourism copyright photo

Στην παρουσίαση παρενέβη ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος υπογράμμισε έντονα την ζημιά που θα προκληθεί στον ελληνικό Τουρισμό από την εφαρμογή του φόρου διαμονής.


Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Χαρ. Καρίμαλης, ο οποίος ήταν στην παρουσίαση, απεύθυνε ερώτηση στον μελετητή για το τι ισχύει στις ευρωπαϊκές χώρες, ο οποίος απάντησε ότι περιλαμβάνεται στην μελέτη πλήρης ανάλυση των ισχυόντων. ΚΑτόπιν αυτού, δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Καρίμαλη και τον κ. Τζιάλλα για το τι έχουν πράξει ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στον ελληνικό Τουρισμό.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Γιώργος Τζιάλλας, αποδέχθηκε κατ’ αρχάς τις αρνητικές συνέπειες στον Τουρισμό από τον επιβολή του φόρου διαμονής, εκφράζοντας ωστόσο κάποιες επιφυλάξεις για παραμέτρους της μελέτης της Grant Thornton. Τόνισε δε ότι θεωρεί το ύψος του φόρου διαμονής πολύ χαμηλό για να έχει επιπτώσεις στις κρατήσεις των ξενοδοχείων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “σε ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων, με τιμή 100 € ανά ημέρα και για διαμονή 10 ημερών, η επιβάρυνση των 20 € είναι πολύ χαμηλή”, για να λάβει άμεσα απάντηση από τον Γ. Τσακίρη, ότι η αλλαγή στην τιμή ακόμη και κατά 1€, έχει άμεση επίπτωση στις κρατήσεις.

Ακόμη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, υπογράμμισε ότι η επιβολή του φόρου διαμονής, ήταν απόφαση των θεσμών, την οποία οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δεν μπόρεσαν να τροποποιήσουν στην  διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΤ Χαράλαμπος Καρίμαλης τόνισε ότι πολιτική του Οργανισμού είναι να παρεμβαίνει σε όλα τα τουριστικά ζητήματα, και στο μέτρο του δυνατού να δίνει λύσεις, αλλά και να θέτει ερωτήσεις, “όπως θα έκανε κάθε ενεργός πολίτης”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε τα βίντεο από τις τοποθετήσεις των κ.κ. Τζιάλλα, Ρέτσου και Τσακίρη, στο κανάλι του money-tourism.gr στο youtube.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *