© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αποζημίωση έως και 40.000 ρούβλια σε Ρώσους πελάτες πτωχευμένων τουριστικών πρακτόρων

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Την αποζημίωση των Ρώσων ταξιδιωτών με το ποσό τω 40.000 ρουβλιών σε περίπτωση χρεοκοπίας των τουριστικών πρακτόρων προτείνει η Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας, Rosturizm, αντικαθιστώντας το ισχύον σύστημα οικονομικών εγγυήσεων.

Μιλώντας η επικεφαλής της Rosturizm, Zarina Doguzova, σε μια συνέντευξη στο RBC, είπε ότι, αυτή τη στιγμή, ο μηχανισμός επιστροφής χρημάτων στους πελάτες των ταξιδιωτικών εταιριών στην πραγματικότητα δεν λειτουργεί και πρέπει να μεταρρυθμιστεί, σύμφωνα με το tourdom.ru.

Σε περίπτωση τερματισμού των δραστηριοτήτων του ταξιδιωτικού πράκτορα, κατά κανόνα, ένας τουρίστας δεν λαμβάνει περισσότερο από το 5% του κόστους του πακέτου διακοπών, ποσό το οποίο μπορεί να είναι μικρότερο όταν πρόκειται για ταξίδι σε δημοφιλείς χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος ή η Ελλάδα. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει το τι συνέβη στην περίπτωση του Mouzenidis Travel.

“Το ποσό της αποζημίωσης εξακολουθεί να τίθεται υπό προσδιορισμό, αλλά τώρα μιλάμε για 40.000 ρούβλια, ανά άτομο. Αυτό είναι το μέσο κόστος ενός πακέτου διακοπών σε έναν μαζικό προορισμό παραλίας στη Ρωσία και στο εξωτερικό”, εξήγησε η κα. Doguzova.

Σημείωσε, επίσης, ότι το νέο σύστημα οικονομικών εγγυήσεων θα αντικαταστήσει όλους τους υφιστάμενους μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένων αυτών που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της “Τουριστικής βοήθειας”. Ουσιαστικά θα είναι ένα ταμείο συλλογικής ευθύνης για τους tour operators και σχεδιάζεται να συνεισφέρει 5 δισεκατομμύρια ρούβλια σε αυτό τον σκοπό. Για να γίνει αυτό, οι tour operators θα πρέπει να διαθέτουν περίπου 250 ρούβλια κατά τη διάρκεια κάποιων ετών, από κάθε πακέτο διακοπών που πωλείται. Εάν τα κεφάλαια αυτά δεν επαρκούν για αποζημιώσεις σε ταξιδιώτες, σε περίπτωση αναστολής της δραστηριότητας του προμηθευτή του τουριστικού πακέτου, το κράτος θα συνεισφέρει το ποσό που υπολείπεται από τον προϋπολογισμό του ταμείου.

Να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας έγινε γνωστή στα μέσα του μήνα. Το έγγραφο έχει, ήδη, ετοιμαστεί και έχει αποσταλεί στη ρωσική κυβέρνηση για έγκριση. Ωστόσο, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την έγκρισή του για τη συγκεκριμένη καινοτομία.

ΠΗΓΗ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *