exthes

Άρχισε η “γκρίνια” μεταξύ των Ξενοδόχων | Κριτική της Ε.Ξ. Θεσσαλονίκης στην ΠΟΞ για την ΣΣΕ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ήταν θέμα χρόνου να υπάρξουν οι πρώτες αντιδράσεις για την επέκταση της ΣΣΕ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, μεταξύ των ξενοδόχων και των τοπικών ενώσεων ξενοδόχων με την ΠΟΞ και γενικότερα τους συνδικαλιστικούς φορείς του χώρου.

Με δεδομένη την πολύ σοβαρή επιβάρυνση που επιφέρει στο κόστος εργασίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων η επέκταση της ΣΣΕ, η οποία μάλιστα έγινε “εσπευσμένα”, υπάρχουν αντιδράσεις από διάφορες πλευρές, οι οποίες ωστόσο αν και στρέφονται εναντίον κυρίως της ΠΟΞ, δεν εκδηλώθηκαν με οποιαδήποτε αντίδραση, κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης και των πιέσεων που ασκήθηκαν.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η ισχύς της ΣΣΕ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που υπογράφηκε από την ΠΟΞ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων ( ΠΟΕΕ-ΥΤΕ ), λήγει στα τέλη του 2019, και αν δεν υπάρξουν κάποιες πραγματικές “αντιπαροχές” της κυβέρνησης, που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις (π.χ. μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση ΦΠΑ, κ.λπ.), όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, με προοπτική οι αυξήσεις αυτές να αποδειχθούν εξαιρετικά βραχύβιες. Άλλωστε η ΠΟΞ έχει αποδείξει την κοινωνική της υπευθυνότητα με την υπογραφή ΣΣΕ, και με αυξήσεις για τους εργαζόμενους, στο απόγειο της κρίσης, όταν υπήρξε πλήρης αποδιοργάνωση και της αγοράς εργασίας.

Έκτακτη Γενική Συνέλευση

Χθες, με μοναδικό θέμα συζήτησης, την επεκτασιμότητα της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Οκτωβρίου για τον κλάδο των ξενοδοχείων, συνεδρίασαν τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που συγκάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΞΘ τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018 στο ξενοδοχείο Porto Palace.

Κατά τη διάρκεια μίας πρωτοφανούς σε προσέλευση και συμμετοχή Γενικής Συνέλευσης, τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης αντέδρασαν στο γεγονός ότι κατά τη φάση της διαδικασίας κήρυξης ως γενικώς υποχρεωτικής της ΕΚΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) παρέδωσε τα μητρώα των ξενοδοχείων – μελών της, στο Υπουργείο Εργασία,ς χωρίς διαβούλευση με τα μέλη της και χωρίς ανταλλάγματα από τη διαπραγμάτευση, παρ’ όλο που η σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας, δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοτική οργάνωση, να μην υποβάλλει τα μητρώα των μελών της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κηρυχθεί η συλλογική σύμβαση ως υποχρεωτική. Η παράδοση των μητρώων από την ΠΟΞ σήμανε αυτόματα και την εφαρμογή της επέκτασης της συλλογικής σύμβασης σε όλο τον κλάδο με καταστροφικές συνέπειες για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ορισμένων περιοχών της χώρας. Η επέκταση της ΕΚΣΣΕ, εφαρμόζεται ήδη από τις 4 Οκτωβρίου σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας ενώ έχει ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Δήλωση

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης Γενικής Συνελεύσεως της ΕΞΘ, το Διοικητικό Συμβούλιο πρότεινε στα μέλη της να γίνει καταγγελία της ΠΟΞ για το γεγονός ότι αυτή συναίνεσε άνευ όρων στην επέκταση της ΕΚΣΣΕ, αγνοώντας τις καταστροφικές συνέπειες στη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε ορισμένες περιοχές της χώρας. «Η αντίδραση μας δε θα ήταν η ίδια αν μαζί με την υποβολή των μητρώων η ΠΟΞ συμφωνούσε με την κυβέρνηση για αντισταθμιστικά οφέλη που θα ελάφρυναν το βαρύτατο πρόσθετο κόστος της μισθοδοσίας. Ζητούμε από την ΠΟΞ έστω και τώρα να απαιτήσει ΑΜΕΣΑ τα οφέλη αυτά για τον κλάδο μας και να μην επαναλάβει στο μέλλον την ίδια τακτική», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΞΘ κ Ανδρέας Μανδρίνος.

Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή από το σύνολο των ξενοδόχων μελών της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

Η ΠΟΞ

POXΑπό την άλλη πλευρά, πηγές προσκείμενες στην ΠΟΞ, αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε σχόλιο στην ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, παραπέμποντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων, που έχει προγραμματιστεί για τις 9 Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη, με ένα από τα κυρίαρχα θέματα να είναι η κλαδική σύμβαση εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και από άλλη περιφερειακή ένωση εγέρθηκε θέμα νομιμότητας στην επέκταση της ΣΣΕ, καθώς υπάρχουν ερωτήματα, από την συγκεκριμένη ένωση, για το αν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία – μέλη των ενώσεων και ως εκ τούτου της ΠΟΞ, εκπροσωπούν το 51% του συνόλου των εργαζόμενων στον κλάδο.

Τουριστικοί παράγοντες, εξέφραζαν τον προβληματισμό τους, καθώς όπως τονίζουν, κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης, δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση στα σχέδια του υπουργείου Εργασίας, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι μόνο μία ένωση αρνήθηκε να παράσχει τα στοιχεία των μελών της στο υπουργείο Εργασίας.

Άλλες πηγές, που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν, κάνουν λόγο για πίεση που ασκήθηκε προς την ΠΟΞ, στην κατεύθυνση της αποδοχής της ΣΣΕ και από άλλους συνδικαλιστικούς φορείς του Τουρισμού…

Σημειώνεται ότι και πριν την επιβολή του φόρου διαμονής, αλλά και την αύξηση του ΦΠΑ στην Εστίαση, οι επιχειρηματικοί φορείς της χώρας, είχαν αποδεχθεί την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Tagged

2 σχόλια στο “Άρχισε η “γκρίνια” μεταξύ των Ξενοδόχων | Κριτική της Ε.Ξ. Θεσσαλονίκης στην ΠΟΞ για την ΣΣΕ

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *