Προς τουριστικό φόρο στις Βαλεαρίδες

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Δημόσια διαβούλευση ξεκινάει σήμερα για το νέο τουριστικό φόρο σε Μαγιόρκα, Μινόρκα, Ίμπιζα και Φορμεντέρα. 
Οι αξιωματούχοι του τουρισμού στις Βαλεαρίδες λένε ότι ο φόρος, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από 1η Ιουλίου, θα αυξήσει έως και 1% την τιμή των διακοπών στα νησιά.
Ο ABTA, καταδίκασε τα σχέδια για τη φορολογία και επεσήμανε το γεγονός ότι τα νησιά προσπάθησαν να επιβάλουν ένα οικολογικό φόρο 1€ την ημέρα το 2002, αλλά καταργήθηκε σιωπηλά μόλις ένα χρόνο αργότερα.

Η τουριστική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου ήλπιζε ότι ο φόρος θα πέσει κι αυτή τη φορά, τα σχέδια όμως προχωράνε.

Ο Biel Barcelo, αντιπρόεδρος των Βαλεαρίδων Νήσων και Υπουργός Τουρισμού, δήλωσε ο φόρος ήταν « μακράν πολύ χαμηλότερος από την σχεδόν 6% αύξηση των ξενοδοχειακών τιμών κατά μέσο όρο φέτος».  Μιλώντας στην ενημερωτική ιστοσελίδα της Μαγιόρκα, Majorca Daily Bulletin, είπε ότι ο φόρος θα χρηματοδοτήσει την «διατήρηση και προστασία» του τουρισμού στις Βαλεαρίδες Νήσους. Ανέφερε επίσης, ότι τα νησιά απλά ακολουθούν το παράδειγμα των ευρωπαϊκών χωρών που ήδη επιβάλλουν τουριστικούς φόρους.

Η τουριστική φορολογική νομοθεσία που δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα δώσει το έναυσμα για μια επταήμερη δημόσια διαβούλευση.

Ο φόρος ισχύει για οποιονδήποτε διανυκτερεύει σε ξενοδοχείο, εξοχικό ή κρουαζιερόπλοιο και εξαρτάται από την κατηγορία του καταλύματος. Για παράδειγμα, θα είναι 2€ η διανυκτέρευση σε 4 ή 5 αστέρων ξενοδοχεία και διαμερίσματα, 1€ σε κρουαζιερόπλοια και 0,50 σε κάμπινγκ ή ξενώνες. Τα παιδιά κάτω των 16 ετών απαλλάσσονται και ο φόρος θα μειωθεί κατά το ήμισυ από την ένατη ημέρα κάθε διαμονής.

Αξιωματούχοι αναμένουν ότι ο φόρος θα αυξήσει τα έσοδα περίπου 60 εκατομμύρια € ετησίως και ότι όλα θα επανεπενδύονται στον κλάδο. Σχεδιάζεται η δημιουργία μιας ειδικής ιστοσελίδας, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν που δαπανώνται τα χρήματα.

Τα νησιά είναι επίσης πιο αυστηρά με τους κανονισμούς για τις ενοικιάσεις, δίνοντας περισσότερη δύναμη στα τοπικά συμβούλια για τον έλεγχο των προτύπων.

Περίπου 3,4 εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες επισκέπτονται τις Βαλεαρίδες κάθε χρόνο, ως επί το πλείστον στη Μαγιόρκα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *