Photo by Angela Roma on Pexels

ΕΡΕΥΝΑ: Η άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό δεν συνεπάγεται ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετρίασε την αισιοδοξία που προκάλεσε η άρση των μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό του κορωνοϊού σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως διαπιστώνει νέα έρευνα της Ipsos για την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Η έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ 18 Φεβρουαρίου και 4 Μαρτίου, δεν διαπιστώνει σημαντική μεταβολή από μήνα σε μήνα στον εθνικό δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης των περισσότερων χωρών. Μεταξύ 23 χωρών, οι 16 δεν παρουσιάζουν καμία σημαντική μεταβολή (δηλ. λιγότερο από +/- 1,5 μονάδες) από τον Φεβρουάριο. Πέντε χώρες -το Ισραήλ, το Βέλγιο, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Σουηδία- παρουσιάζουν σημαντική πτώση, ενώ μόνο η Σαουδική Αραβία και η Ουγγαρία καταγράφουν σημαντική αύξηση.

Δύο χρόνια αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε παγκόσμια πανδημία, εννέα χώρες παρουσιάζουν έναν εθνικό δείκτη που παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι ήταν στις αρχές του 2020, όσες απολαμβάνουν τώρα έναν σημαντικά υψηλότερο.

Σημειωτέον, πέντε χώρες παρουσιάζουν σημαντική πτώση, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στον Δείκτη Προσδοκιών τους, ενδεικτικό των προοπτικών των καταναλωτών για τη μελλοντική οικονομική τους κατάσταση, την τοπική οικονομία και το εργασιακό περιβάλλον: Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισραήλ και Σουηδία. Η Σαουδική Αραβία είναι η μόνη χώρα που παρουσιάζει σημαντική άνοδο του δείκτη προσδοκιών.

Εθνικές τάσεις του δείκτη

Εννέα χώρες συνεχίζουν να εμφανίζουν Εθνικό Δείκτη πάνω από το όριο των 50 μονάδων: Κίνα (70,2), Σαουδική Αραβία (67,2), Ινδία (62,8), Σουηδία (60,5), Αυστραλία (56,2), Ηνωμένες Πολιτείες (54,6), Γερμανία (53,2), Μεγάλη Βρετανία (51,6) και Καναδάς (50,0). Η Τουρκία (30,2) εξακολουθεί να είναι η μόνη χώρα με εθνικό δείκτη κάτω από 35.

Εννέα χώρες εμφανίζουν βαθμολογία δείκτη σημαντικά υψηλότερη από ό,τι ήταν τον Ιανουάριο του 2020: Αυστραλία (+5,7), Σουηδία (+4,6), Ισπανία (+4), Γαλλία (3,8), Ινδία (+3,3), Ιταλία (+3,3) και Σαουδική Αραβία (+3,2), Νότια Κορέα (+2,5) και Νότια Αφρική (+2,2).

Από την άλλη πλευρά, εννέα άλλες χώρες καταγράφουν εθνικό δείκτη που εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία: οι Ηνωμένες Πολιτείες (-8 μονάδες), η Πολωνία (-7,9), το Ισραήλ (-6,5), η Βραζιλία (-4,1), η Τουρκία (-3,8), ο Καναδάς (-2,3), η Ουγγαρία (-2,1), η Αργεντινή (-1,7) και το Μεξικό (-1,5).

Τάσεις του δείκτη θέσεων εργασίας, προσδοκιών και επενδύσεων

Μεταξύ 23 χωρών, το Ισραήλ είναι η μόνη που καταγράφει σημαντικές απώλειες (τουλάχιστον -1,5 μονάδες) από τον προηγούμενο μήνα και στους τρεις επιμέρους δείκτες που υποδηλώνουν το κλίμα απασχόλησης, προσδοκιών και επενδύσεων. Σε αντίθεση, η Σαουδική Αραβία και η Ουγγαρία παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις (τουλάχιστον + 1,5 μονάδες), σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σε δύο υποδείκτες.

Η Τουρκία, η Ουγγαρία και η Νότια Αφρική σημειώνουν σημαντικά κέρδη, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στον δείκτη απασχόλησης. Καμία χώρα εκτός από το Ισραήλ δεν παρουσιάζει σημαντική απώλεια.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μόνο η Σαουδική Αραβία παρουσιάζει σημαντική αύξηση του δείκτη προσδοκιών της, ενώ η Ιταλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, το Ισραήλ και η Σουηδία παρουσιάζουν σημαντική πτώση.

Πέντε χώρες παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στον δείκτη επενδύσεων – κυρίως η Σαουδική Αραβία (+5,5) και σε μικρότερο βαθμό η Ουγγαρία, η Ινδία, η Πολωνία και η Βραζιλία. Αντίθετα, το Βέλγιο, η Σουηδία, η Ιαπωνία, το Ισραήλ, ο Καναδάς και η Ιταλία παρουσιάζουν σημαντικές μειώσεις.

 

Tagged

1 σχόλιο στο “ΕΡΕΥΝΑ: Η άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό δεν συνεπάγεται ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *