Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εφαρμόσει ένα ετήσιο πρόγραμμα βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται τα νησιά του Αιγαίου.
Ειδικότερα, η Αθήνα μελετά ένα πρόγραμμα βίζας για τους Τούρκους που επισκέπτονται τη Ρόδο, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, την Κω, τη Λέρο και το Καστελλόριζο. Οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να μεταβούν σε αυτά τα νησιά και να εκδίδεται βίζα, επί ελληνικού εδάφους, που θα έχει 12μηνη ισχύ -κι εδώ έγκειται η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από προσπάθειες συνεργασίας με στόχο την προώθηση της βελτίωσης των δεσμών μεταξύ των ιστορικά τεταμένων γειτόνων.
Οι λεπτομέρειες ενός σχεδίου συμφωνίας που περιγράφει μια κοινή πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης αποκαλύφθηκαν μετά από συνάντηση μεταξύ του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, και του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Ali Yerlikaya.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, η συμφωνία προτείνει τη δυνατότητα αίτησης βίζας διάρκειας ενός έτους για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται τα επτά, προαναφερόμενα, ελληνικά νησιά, σε σχέση με την προηγούμενη πρακτική, η οποία επέτρεπε διαμονή μόνο 15 ημερών.
Η Καθημερινή ανέφερε ότι η νέα διευκόλυνση για τη χορήγηση βίζας “θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για παρόμοιες πρωτοβουλίες σε ολόκληρη την Ευρώπη”.
Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για τη μόνιμη εγκατάσταση Έλληνα αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος στη Σμύρνη και αντίστοιχα Τούρκου αξιωματικού στη Μυτιλήνη για την καλύτερη συνεννόηση Αθήνας και Άγκυρας όσον αφορά τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και από τις δύο πλευρές.
Επιπλέον, η συμφωνία υπογραμμίζει τη δέσμευση και των δύο χωρών να “αποφύγουν την εξτρεμιστική ρητορική” σχετικά με την παράνομη μετανάστευση, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Οι πρόσφατες αυτές εξελίξεις ακολουθούν μια σειρά θετικών κινήσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες ιστορικά αμαυρώνονται από εδαφικές διαφορές, διαφορές στα θαλάσσια σύνορα και πολιτικές διαφωνίες.
Το “ξεπάγωμα” στις σχέσεις ξεκίνησε μετά την άμεση αποστολή από την Ελλάδα ομάδων διάσωσης και βοήθειας στη νότια Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου, οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 55.000 Τούρκους.
Ομοίως, τα δύο έθνη στάθηκαν μαζί σε αλληλεγγύη μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 57 ζωών, με την Άγκυρα να εκφράζει τα συλλυπητήριά της και να παρέχει βοήθεια.
Όσον αφορά το μέλλον, οι διπλωματικές δεσμεύσεις πρόκειται να συνεχιστούν, με τις διαπραγματεύσεις οικοδόμησης εμπιστοσύνης να έχουν προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο.
Επιπλέον, η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να προστεθούν οι τελευταίες “πινελιές” σε διάφορες συμφωνίες που περιλαμβάνουν το εμπόριο, τον τουρισμό και τις κοινές προσπάθειες κατά των φυσικών καταστροφών.