money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ATORUS: Μεγάλο ενδιαφέρον για ταξίδια Ρώσων στην Ελλάδα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σύμφωνα με τους Ρώσους ταξιδιωτικούς πράκτορες και την Ένωσή τους (ATORUS), οι δηλώσεις των ελληνικών αρχών σχετικά με την ετοιμότητά τους να δεχθούν Ρώσους τουρίστες από τις 14 Μαΐου, προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον και πλήθος κλήσεων από τουρίστες στα ταξιδιωτικά πρακτορεία για διακοπές στην Ελλάδα.

elion club ΕλλάδαΟ γενικός διευθυντής του ταξιδιωτικού πράκτορα “Mouzenidis Travel” Αλέξανδρος Τσαντεκίδης, χαρακτήρισε τον αριθμό των αιτημάτων “κολοσσιαίο”, τονίζοντας ότι τα θετικά νέα ενθάρρυναν την ανάπτυξη των κρατήσεων προς την Ελλάδα. «Βλέπουμε αύξηση των πωλήσεων στην Ελλάδα για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Φυσικά, αυτοί δεν είναι οι όγκοι που ήταν πριν από την πανδημία, αλλά η τάση είναι πολύ θετική », λέει.

Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και σε άλλους ταξιδιωτικούς πράκτορες που έχουν προγράμματα για Ελλάδα: ANEX Tour , Intourist , PAKS , Coral Travel και ICS Travel Group.

Σύμφωνα με τη Μαρίνα Μακάρκοβα, επικεφαλής του τμήματος δημοσίων σχέσεων του ταξιδιωτικού πράκτορα Coral Travel, υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με το άνοιγμα ξενοδοχείων, το πρόγραμμα πτήσεων και άλλες πτυχές της οργάνωσης διακοπών στην Ελλάδα, ενώ οι πωλήσεις συνεχίζονται επίσης.

«Οι εκδρομές στην Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2021 έχουν κλείσει από το τέλος του 2020, οι τουρίστες και οι πράκτορες ήταν αισιόδοξοι. Οι κρατήσεις συνεχίζονται τώρα», δήλωσε η κα Makarkova.

Ο επικεφαλής του προγράμματος για Ελλάδα της Intourist, Alexander Arapoglu, ανακοίνωσε επίσης ότι οι πωλήσεις προς τους ελληνικούς προορισμούς συνεχίζονται, με τους περισσότερους πελάτες να κλείνουν πακέτα διακοπών με τακτικές πτήσεις που ήδη είναι σε λειτουργία.

ksd PRIMAGEL Ελλάδα
adv

Σύμφωνα με ειδικούς, αναμένεται αύξηση των πωλήσεων για εκδρομές στην Ελλάδα το δεύτερο 15νθήμερο του Απριλίου. Όπως εξηγεί η επικεφαλής του τμήματος της εταιρείας PAKS, Evgenia Stankova, αυτό οφείλεται στην αναμενόμενη σταδιακή άρση των περιορισμών στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη Απριλίου. Η PAX έχει κρατήσεις κυρίως στο τέλος του Καλοκαιριού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της TEZ TOUR Greece Δημήτρης Χαριτίδης πιστεύει ότι η κορύφωση των πωλήσεων θα έρθει όταν πτήσεις  charter αρχίσουν να πετούν στην Ελλάδα, ενώ θα υπάρξει και σημαντική  τάση για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

money tourism photo Ελλάδα
money tourism copyright photo

Το ANEX Tour πιστεύει επίσης ότι οι κρατήσεις στον ελληνικό προορισμό θα αναβιώσουν μόλις ανακοινωθεί η άδεια για πτήσεις charter, καθιστώντας τις εκδρομές στην Ελλάδα πιο προσιτές στον μαζικό τουρίστα.

Ο τρόπος με τον οποίο θα αποκατασταθούν οι τουριστικοί δεσμοί μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας θα γίνει σαφές μετά την επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού της Ελλάδας στη Μόσχα στα μέσα Απριλίου, πιστεύει ο Αλέξανδρος Τσαντεκίδης, αλλά δεν αποκλείει ότι μπορεί να υπάρχουν θετικά νέα νωρίτερα.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισουστίν επισκέφθηκε την Ελλάδα και πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του. Ίσως, μετά τα αποτελέσματα αυτών των διαπραγματεύσεων, οι αρχές των δύο χωρών θα εντείνουν τις εργασίες για την αμοιβαία επανεκκίνηση του τουρισμού.

Οι προορισμοί

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες δήλωσαν ότι οι εκδρομές στην Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2021 είναι ήδη διαθέσιμες για κράτηση. Η Intourist προσφέρει προσφορές πακέτων με πτήσεις προς Χαλκιδική, Θάσο, Κρήτη, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στο μέλλον, θα πραγματοποιηθούν επίσης εκδρομές στη Ρόδο.

Ο ταξιδιωτικός πράκτορας Coral Travel προσφέρει εκδρομές στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω, την Κέρκυρα, ενώ το TEZ TOUR Greece προσφέρει  ένα ευρύ φάσμα ελληνικών προορισμών.

Μέχρι τις 31 Μαρτίου, υπάρχουν εκπτώσεις έως και 35% για πολλά ξενοδοχεία υπό την προσφορά “έγκαιρη κράτηση”. Τα κύρια θέρετρα στην Ελλάδα είναι διαθέσιμα για κράτηση από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες Mouzenidis Travel και PAX.

Οι εκδρομές στην Ελλάδα από το ANEX Tour προσφέρονται  από 1 Ιουνίου έως 19 Οκτωβρίου 2021 με πτήσεις προς τα αεροδρόμια του Ηρακλείου και της Ρόδου. Η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια με συνεργάτες.

Οι τιμές

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ATORUS, οι ξενοδόχοι στην Ελλάδα έχουν διατηρήσει τις τιμές των συμβολαίων που ανακοινώθηκαν για τη σεζόν 2020. Ο επικεφαλής της Mouzenidis Travel σημείωσε ότι ορισμένες κορυφαίες εγκαταστάσεις διαμονής αύξησαν τις τιμές για την περίοδο 2021 σε ποσοστό 3-5%, ενώ τα περισσότερα ελληνικά ξενοδοχεία δεν αναθεώρησαν το κόστος των υπηρεσιών τους.

«Αυτό το Καλοκαίρι, υπάρχει μικρή πιθανότητα οι Ρώσοι τουρίστες να επιλέξουν θέρετρα στην Ιταλία και την Ισπανία για Ρώσους, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές πόσο σύντομα θα επιτραπούν απευθείας πτήσεις προς Κύπρο. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ζήτηση για εκδρομές στην Ελλάδα μπορεί να είναι υψηλή, στην κορυφή της σεζόν και να υπάρξει σημαντική αύξηση των τιμών.  Έτσι όσοι θέλουν να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Ελλάδα πρέπει να βιαστούν και να κάνουν την κράτησή τους », λέει ο κ. Τσαντεκίδης.

Σύμφωνα με το Mouzenidis Travel, μια εβδομαδιαία παραμονή στην Ελλάδα με πτήση από τη Μόσχα και διαμονή σε ξενοδοχείο 3 * με all-inclusive γεύματα θα κοστίζει τώρα 400-450 ευρώ ανά άτομο και εβδομαδιαία διαμονή σε ξενοδοχείο 4 * (all inclusive) στα 490-520 ευρώ ανά άτομο.

Η Marina Makarkova από την Coral Travel μιλά επίσης για τη διατήρηση της τιμολογιακής πολιτικής των ελληνικών ξενοδοχείων, σημειώνοντας ότι πολλά ξενοδοχεία προσφέρουν ειδικές τιμές για το άνοιγμα της σεζόν. Οι ειδικοί εξηγούν ότι ο κύριος παράγοντας της αύξησης των τιμών για εκδρομές στην Ελλάδα είναι η αύξηση του ευρώ έναντι του ρουβλιού.

Θετικοί στα τεστ

Σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς, οι όροι που θέτει η Ελλάδα για την είσοδο Ρώσων τουριστών (πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό τεστ PCR για κορονοϊό) δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στην ταξιδιωτική αγορά. «Σήμερα, απαιτείται δοκιμή PCR για να επισκεφθείτε οποιαδήποτε χώρα. Πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι πλέον ενοχλητικό για τους τουρίστες », λέει η Μαρίνα Μακάρκοβα.

«Οι τουρίστες έχουν ήδη συνηθίσει τις διαδικασίες για τη διέλευση και τη λήψη αποτελεσμάτων στα εργαστήρια που προτείνει ο Rospotrebnadzor. Αναμένεται ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο των Κυβερνητικών Υπηρεσιών στα Αγγλικά. Φυσικά, αυτό θα διευκολύνει την απόφαση να ταξιδέψουν στην Ελλάδα», λέει η Oksana Volkanova, του ICS Travel Group.

Σύμφωνα με τους δραστηριοποιούμενους στην ταξιδιωτική αγορά, η ζήτηση για την Ελλάδα, δεδομένης της περιορισμένης επιλογής προορισμών ξένων παραλιών, θα αυξηθεί αυτό το καλοκαίρι ή τουλάχιστον θα παραμείνει στο επίπεδο του 2019. Η δυναμική και ο όγκος των πωλήσεων θα εξαρτηθεί από τον όγκο και τη διαθεσιμότητα των πτήσεων, καθώς και από τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ.

Πτήσεις

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες είναι προσεκτικοί για τα προγράμματα πτήσεων της Ελλάδας. Ο όγκος τους, οι πόλεις και η συχνότητα αναχώρησης εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της επιδημιολογικής κατάστασης και στις δύο χώρες. Η έναρξη των τουριστικών πτήσεων charter στην Ελλάδα, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, αναμένεται το δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου.

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Τσαντεκίδη, ο ταξιδιωτικός πράκτορας “Mouzenidis Travel” έχει προγραμματίσει ένα “ελάχιστο πρόγραμμα πτήσεων” για το καλοκαίρι με περιορισμένο αριθμό πτήσεων. Πρόκειται για πτήσεις από Μόσχα προς Θεσσαλονίκη και Αθήνα, Κρήτη, Κέρκυρα και Ζάκυνθο, καθώς και πτήσεις από τις περιοχές Αγία Πετρούπολη, Γεκατερίνμπουργκ, Ροστόφ Ον Ντον.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της TEZ TOUR Greece Δημήτρη Χαριτίδη, το πρόγραμμα πτήσεων TEZ TOUR θα έχει πτήσεις προς Κρήτη (Ηράκλειο), Ρόδο, Κέρκυρα, καθώς και στην Πελοπόννησο (Άραξος) και στη Χαλκιδική (Θεσσαλονίκη) από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Οι όγκοι της εναέριας κυκλοφορίας θα είναι συγκρίσιμοι με εκείνους του 2019. Ο κύριος συνεργάτης του ταξιδιωτικού πράκτορα είναι η Aegean Airlines.

Το πρόγραμμα πτήσεων άλλων αερομεταφορέων βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της διαμόρφωσης και θα είναι σαφές στα μέσα Απριλίου.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *