pilio

Αυλαία για το Tsagarada Escape Festival 2018

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Το 6ο Tsagarada Escape Festival, ένας θεσμός πλέον στο πανέμορφο Πήλιο, προσέλκυσε και φέτος ένα σημαντικό αριθμό επισκεπτών, από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου. Όλοι τους είχαν την ευκαιρία να ζήσουν ξεχωριστές εμπειρίες μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο βουνό και θάλασσα.

«Lets go, lets escape» αντηχούσε στο βουνό των Κενταύρων, τις ρεματιές, στα φαράγγια και τη θάλασσα του Αιγαίου.

Το Φεστιβάλ περιλάμβανε μια σειρά δραστηριοτήτων στη φύση όπως: Αναρρίχηση, Κατάβαση φαραγγιών, Rappel, Πεζοπορία, Θαλάσσιο κανό, Stand Up Paddle Boarding,Τοξοβολία, Ιππασία, Εναέρια διαδρομή (Flying fox), Paintball και Γιόγκα, όλα σχεδιασμένα και εκτελεσμένα από εξειδικευμένα γραφεία υπαίθριων δραστηριοτήτων του Πηλίου (Mountain Escapes, Hike Away, Shakayak, Volos Racoon City) αλλά και φορείς όπως ο Ιππικός Φυσιολατρικός Όμιλος Μηλεών (Ιππασία), ο Σκοπευτικός Σύλλογος Βόλου (Τοξοβολία) και ο Ε.Ο.Σ. Αγχιάλου (Αναρρίχηση, Rappel).

Παρουσία αρκετού κόσμου έγινε η τελετή έναρξης, του Φεστιβάλ.

pilioΣτην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του Τουριστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Τσαγκαράδας Νίκος Καμπούρης έδωσε το στίγμα του Φεστιβάλ αναφέροντας πως ”Σκοπός μας να είναι να προσφέρουμε στον επισκέπτη ευχάριστες και μοναδικές στιγμές, κατά την παραμονή του στον τόπο μας.”

Ο κ. Καμπούρης ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν και φέτος στη διοργάνωση, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου, τους εκπαιδευτές και τους εθελοντές, ενώ υπογράμμισε ότι η μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία του Φεστιβάλ οφείλεται στη θετική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη τόνισε ότι ”αποτελεί βασική μας υποχρέωση μας να συνδράμουμε σε οτιδήποτε προάγει τον τόπο μας και του δίνει προστιθέμενη αξία. Με αυτή την προσπάθεια τους οι διοργανωτές και τα μέλη του Τουριστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούν ως «σκαπανείς» και αναμφισβήτητα αποτελούν για όλους μας, μια πηγή έμπνευσης.”

Ο Αντιδήμαρχος Ζαγοράς Μουρεσίου Απόστολος Σουλδάτος ευχήθηκε να είναι επιτυχημένη και η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ και τόνισε ότι πάντα θα βρίσκεται στο πλευρό των διοργανωτών στη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Στο χαιρετισμό του, ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων αναφέρθηκε στα μεγάλα οφέλη του εναλλακτικού τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να επιμηκύνει την τουριστική σεζόν. Η προβολή των μορφών εναλλακτικού τουρισμού μπορεί να είναι εξαιρετικά επικερδής ενώ συνεχάρη του διοργανωτές.

Μετά την τελετή των εγκαινίων ακολούθησε εκδήλωση με θέμα: ”Μονοπάτια του Πηλίου – δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης”.

Ο υπεύθυνος συντονιστής του Φεστιβάλ, Νικόλας Μέλης τόνισε στη αρχική εισήγησή του ότι τα μονοπάτια του Πηλίου είναι η “ναυαρχίδα” για την ανάπτυξη του τόπου. Σημείωσε όμως πως χρειάζεται η υπεύθυνη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων για την επίτευξη του κοινού μας στόχου.

Ακόμη, κατέθεσε ένα πλάνο προτάσεων, το οποίο είχε τη προηγούμενη σύμφωνη γνώμη  όλων των εισηγητών της εκδήλωσης και αφορά τη δημιουργία ενός κατ’ αρχήν άτυπου οργάνου, με τη παρουσία φορέων και ανθρώπων που ασχολούνται με το βουνό στην περιοχή, αλλά και την ανάγκη λειτουργίας μιας διαδικτυακής πλατφόρμας η οποία θα μπορεί να ενημερώνει για την τρέχουσα κατάσταση των μονοπατιών στο Πήλιο. Και τα δύο έχουν στόχο την πληρέστερη ενημέρωση και την καλύτερη  επικοινωνία, πληροφόρηση και συντονισμό σε δράσεις που αφορούν τα μονοπάτια.

Η ενιαία σύνδεση των μονοπατιών και η διάνοιξη σε όλη την ακτογραμμή του Πηλίου είναι μια σημαντική πρόκληση.

Ο κ. Μέλης ανέφερε ότι υπάρχει πλέον στα χέρια του Τουριστικού & Αναπτυξιακού Συλλόγου Τσαγκαράδας σοβαρή και έτοιμη περιβαλλοντική και τεχνική μελέτη για τη διάνοιξη πεζοπορικής διαδρομής μέσα στο φαράγγι του Μυλοποτάμου και η οποία θα κατατεθεί στους αρμόδιους φορείς.

Ομιλητές  της εκδήλωσης ήταν:

Ο Αποστόλης Τσιμπανάκος, ορειβάτης, αναπτυξιακός εμπειρογνώμονας στις διανοίξεις μονοπατιών ο οποίος δραστηριοποιείται σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία και έδωσε μια γενική εικόνα της πραγματικότητας στη περιοχή του.

Ο Κυριάκος Σταθάκης, ορειβάτης, έφορος τύπου και δημοσίων σχέσεων ΕΟΣ Βόλου, μέλος των ”Φίλων των καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου και με εξειδίκευση στην καταγραφή μονοπατιών, παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση των μονοπατιών στο Πήλιο καθώς και το σχέδιο δράσης των Φίλων των Καλντεριμιών.

Για το θέμα της συντήρησης των μονοπατιών είπε ότι «χρειαζόμαστε έναν διαδημοτικό οργανισμό με ειδικούς του βουνού οι οποίοι θα έχουν την εικόνα για την κατάσταση, θα μπορούν να γίνουν οδηγοί ή συνοδοί, ενώ θα φροντίζουν για τις ανάγκες που αφορούν τα μονοπάτια στο Πήλιο».

Ο Θανάσης Βίτος, Διευθυντής στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, αναγνωρισμένος πιστοποιητής μονοπατιών και Γενικός Γραμματέας του Ιππικού Φυσιολατρικού Ομίλου Μηλεών αναφέρθηκε σε θέματα που απαιτούνται για τις πιστοποιήσεις αλλά και τη διάνοιξη και συντήρηση μονοπατιών. Ακόμη έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τα τρέχοντα προγράμματα που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα, ενώ έθεσε με αιχμηρό τρόπο τα προβλήματα αλλά και τρόπους επίλυσής τους.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ πλούσιο σε θεματολογία και δραστηριότητες, εξελίχθηκε με τη βοήθεια ειδικών εκπαιδευτών.

Επισκέπτες από αρκετές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και την Γαλλία, την Ιταλία μέχρι και το Μεξικό, μικρά παιδιά με τους γονείς τους αλλά και ”μεγαλύτεροι” έφηβοι δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη και συμμετείχαν στις δραστηριότητες.

Ο αριθμός των συμμετοχών, αν και ο καιρός φέτος δεν ήταν ο καλύτερος σύμμαχος ικανοποίησε τους διοργανωτές καθώς έφτασαν τις 400.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις που πλαισίωσαν τη διοργάνωση ήταν τα σεμινάρια ναυαγοσωστικής και Πρώτων Βοηθειών που πραγματοποιήθηκαν στην παραλία του Μυλοποτάμου και στο κέντρο πληροφοριών του Φεστιβάλ, ενώ το βράδυ της Παρασκευής ο κόσμος διασκέδασε υπό τους ροκ ήχους του Γιώργου Γάκη και των Troublemakers.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *