mfa

Αύριο θα ξανασυναντηθούμε…

ΓΝΩΜΗ

του Θεόδωρου Θεοδώρου (*)

Όταν τόσα πολλά συμβαίνουν ξαφνικά και εξελίσσονται ταυτόχρονα είναι πολύ δύσκολο να ισχυρισθούμε ότι η διαχείριση της κατάστασης επιτυγχάνεται με παραδοσιακές κινήσεις πολιτικής.

Η στιγμή απαιτεί οι ηγεσίες να διαισθανθούν τη σοβαρότητα των γεγονότων και μέσα από αυτά θα αναδειχθεί ο ηγέτης.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα ευτυχώς δείχνουν σύμπνοια λαού και πολιτικών σε μία προσπάθεια αποτελεσματικής εφαρμογής μέτρων που θα διακόψουν τη διάδοση της επιδημίας.

Η αναστολή της καθημερινότητας μας και η προσαρμογή στα μέτρα, στη χώρα μας και  στον κόσμο όλο, με υψηλό κόστος για αυτούς που ολιγώρησαν ως μωρές παρθένες, δεν φαίνεται να συνετίζουν αυταρχικούς ηγέτες, που θεωρούν ότι με τον αυταρχισμό θα επιβάλλουν μία νέα περιφερειακή τάξη πραγμάτων.

Η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ διαφορετική. Θα μας οδηγήσει σε νέες πραγματικότητες, που είναι σκόπιμο να αναδειχθούν ως συμφέρουσες και κερδοφόρες για λαούς που γειτνιάζουν, αλλά και για το παγκοσμιοποιημένο χωριό μας, την Υφήλιο.

Ο  Πρόεδρος Ερντογάν εμπνέεται από την Οθωμανική εποχή, αλλά ν΄ αναλογίζεται και τα αποτελέσματα των σουλτανικών επιλογών του 1914. Οι μεγάλες χώρες της εποχής, που δυσαρεστήθηκαν από τις επιλογές της Αυτοκρατορίας, την υποβάθμισαν στη θέση του “Μεγάλου Ασθενή” και την οδήγησαν σταδιακά από ισότιμο συνομιλητή στο σημερινό ισλαμικό κράτος, που αναζητά “ξυλάρμενο” ταυτότητα και προσανατολισμό.

Μία επαναληπτική ανάγνωση του ενδιαφέροντος βιβλίου του Ευγένειου Ρογκάν “Οι Άραβες, μία Ιστορία, εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2019” μπορεί να διευκολύνει οποιονδήποτε ασχολείται με την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής στην ανάλυση και στη σύνθεση της σημερινής πραγματικότητας.

Αύριο θα συναντηθούμε ξανά σε έναν διαφορετικό κόσμο, με διαφορετική παραγωγική διαδικασία, άλλους όρους εργασίας και τεχνολογικά αναπτυγμένες επικοινωνιακές συνήθειες, αλλά και με κάποιες συνήθειες, φιλιά και αγκαλιές, αμετάβλητες. Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να έχουν συναισθήματα, παρορμήσεις, προκαταλήψεις, αλλά και ορθολογισμό. Τα κράτη θα συνεχίσουν να διεκδικούν προς όφελος των λαών τους ενεργειακή επάρκεια και φθηνή ενέργεια. Όμως η εμπειρία της προηγούμενης ημέρας μάλλον θα περιορίσει μονοπωλιακές καταστάσεις και τάσεις δεσποτισμού σε πολλά πεδία της πολιτικής και της επιστήμης.

Τώρα πλέον απαιτείται από τους λαούς αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση πανδημιών (διατροφικών ή εργαστηριακών σφαλμάτων), αλλά και αυταρχικών πολιτικών. Το μέλλον πρέπει να βασίζεται σε ασφαλέστερους όρους παραγωγής και κατανομής του πλούτου.

Αλλά η Τουρκία με τις ανασφάλειες της τι επιδιώκει? Αρκεί να κοιτάξει δίπλα της, στην Ευρώπη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή και θα διακρίνει ισότιμες προοπτικές και ευκαιρίες. Βέβαια τη στοιχειώνει αυτή η ισοτιμία επειδή καταλύει κάθε Νεοθωμανική φαντασίωση.

(*) Ο κ. Θεόδωρος Θεοδώρου είναι πρέσβης επί τιμή

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *