Thomas Cook

Αυτά είναι τα πρώτα μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook|Προωθείται ΠΝΠ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και σε συνεργασία με τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης, αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση, μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί σημαντικά από την πτώχευση του ομίλου της Thomas Cook, καθώς και των εργαζομένων σε αυτές. 

Τα μέτρα αυτά, που προανήγγειλε πρώτη αργά χθες το βράδυ η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, εν μέσω ανησυχιών παραγόντων της αγοράς για το αν η κυβέρνηση θα ανακοίνωνε μέτρα πριν από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου που υπάρχουν φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις, πάρθηκαν μετά την κυβερνητική αβελτηρία αρκετών ημερών, δύο ατελέσφορων διυπουργικών συσκέψεων, της κάθετης άρνησης του υπουργείου Οικονομικών, της στάσης αναμονής του υπουργείου Τουρισμού, των διαφόρων παρεμβάσεων αρμόδιων και …αναρμόδιων φορέων, που τοποθετούσαν την ζημία για τον ελληνικό Τουρισμό, εκεί που οι ίδιοι ήθελαν, και της αποφασιστικής παρέμβασης από τις ΗΠΑ και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αποτελούν ένα πρώτο δείγμα γραφής. Απαιτείται άμεσα τουλάχιστον η έκδοση ΠΟΛ για την θέσπιση της διαδικασίας έκπτωσης από το εισόδημα των επισφαλειών που αφορούν σε απλήρωτα τιμολόγια της Thomas Cook και των θυγατρικών του, καθώς διαφορετικά είτε θα φορολογηθούν κανονικά, είτε στον έλεγχο των φορολογικών αρχών σε κάθε επιεχείρηση, θα απορριφθούν.

Τα μέτρα

Συγκεκριμένα για τους εργαζομένους, προβλέπονται:

– Μείωση του αριθμού των αναγκαίων ενσήμων για καταβολή επιδόματος ανεργίας από 100 σε 80. Ακόμη, θα υπάρξει επέκταση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά ένα μήνα. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για εργαζόμενους που απολύονται πρόωρα από επιχειρήσεις συνεργαζόμενες με την Thomas Cook.

-Ο ΟΑΕΔ θα εκπονήσει και θα ενεργοποιήσει ειδικό πρόγραμμα στήριξης θέσεων εργασίας ώστε οι πληγείσες επιχειρήσεις να μην απολύσουν εργαζομένους.

Για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, προβλέπονται:

Αναστέλλεται για 6 μήνες η προθεσμία καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με το ποσοστό του τζίρου που είχε κάθε επιχείρηση με την πτωχευμένη εταιρία. Η αναστολή ισχύει για επιχειρήσεις που ποσοστό άνω του 25% του τζίρου τους προερχόταν από πελάτες της Thomas Cook. Η διαδικασία τεκμηρίωσης του δικαιώματος αναστολής θα διεκπεραιωθεί στη ΔΟΥ της έδρας των πληγεισών επιχειρήσεων.

Επίσης, η Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης, (πρώην ΕΤΕΑΝ) επεξεργάζεται σχέδιο υποστήριξης των εταιρειών που επλήγησαν από τη διακοπή εργασιών της Thomas Cook.

casa cook chaniaΠιο συγκεκριμένα:

– Για επιχειρήσεις που έχουν δανειοδοτηθεί μέσω του ταμείου ΤΕΠΙΧ, αναζητούνται ήδη και με τις συνεργαζόμενες τράπεζες τρόποι αναθεώρησης των όρων των χορηγήσεων.

– Μελετάται η παροχή άτοκων δανείων και με την απαραίτητη περίοδο χάριτος, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι ταμειακές ροές των εταιρειών που τεκμηριώνεται ότι άμεσα επιβαρύνθηκαν από την πτώχευση της Thomas Cook.

Για την διευκόλυνση των επενδύσεων, αποφασίστηκε η προτεραιοποίηση των ελέγχων των επενδύσεων που έχουν υποβάλλει αυτές οι επιχειρήσεις στον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές εκταμιεύσεις.

Για τη φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, προβλέπονται τα εξή: Εξετάζεται απλοποίηση της διαδικασίας έκπτωσης επισφαλών απαιτήσεων για τα τιμολόγια από Thomas Cook, σε συνδυασμό με παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήματος μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουρισμού από την πρώτη στιγμή έσπευσαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της δυσάρεστης εξέλιξης της πτώχευσης της Thomas Cook τόσο για τους εγκλωβισμένους τουρίστες όσο και για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν. Με το ίδιο πνεύμα, θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε αρωγοί των ανθρώπων του τουρισμού εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο στο άμεσο μέλλον, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού.

Tagged

2 σχόλια στο “Αυτά είναι τα πρώτα μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook|Προωθείται ΠΝΠ

  1. όλα αυτά για τις επιχειρήσεις “με την προϋπόθεση ότι δεν θα προβούν σε απολύσεις”…. (?) (τους ξέφυγε αυτή η …λεπτομέρεια).

    1. Με την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου τα ξενοδοχεία κλείνουν, δεν το γνωρίζετε; Και τα μέτρα αυτά δεν δίνουν καμία λύση. Απλές παρατάσεις είναι. Εκτος αν θεωρείτε ότι η “κατά προτεραιότητα εξέταση αιτημάτων στον αναπτυξιακό” είναι λύση…

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *