eforia

Αυτή είναι η ρύθμιση για τις 120 δόσεις|Εντάσσονται και οι εργοδοτικές εισφορές|ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΕΥ ΦΟΡΕΙΣ

Στοχευμένη στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα με χρέη στο Δημόσιο(Εφορία και Ταμεία), είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων που παρουσιάστηκε χθες από την κυβέρνηση και η οποία προβλέπει και “κούρεμα” της οφειλής, αλλά και ένταξη των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων.

Το νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στην Βουλή για να λύσει το πρόβλημα της εκρηκτικής αύξηση των οφειλών από τα φυσικά πρόσωπα στο Δημόσιο, που έχουν ξεπεράσει τα 140 δισ. ευρώ, παρέχει τη δυνατότητα έως τις 28 Ιουνίου , φυσικά και νομικά πρόσωπα, να ενταχθούν στη ρύθμιση για έως 120 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στην Εφορία έως 31/12/2018. Η πλατφόρμα ανοίγει για μεν τα φυσικά πρόσωπα στις 14 Μαΐου και για δε τα νομικά πρόσωπα στις 16 Μαΐου, υπό την αίρεση ότι το νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή θα έχει ψηφιστεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Αντιστοίχως για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση θα μπορεί να υποβληθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου του 2019 και η διαδικασία της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στον ΕΦΚΑ, η οποία θα ανοίξει αμέσως μετά τη δημοσίευσή του νόμου σε ΦΕΚ.

Ασφαλιστικά ταμεία

axtsioglouΌπως είπε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, “…με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε αύριο (σ.σ. χθες) στη Βουλή, η Ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύει εμπράκτως ότι η περίοδος μετά τον Αύγουστο του 2018 είναι μια διαφορετική περίοδος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και τους ανθρώπους του μόχθου.

Μπορούμε με μεγαλύτερη ευχέρεια να σχεδιάζουμε πολιτικές υποστήριξης και να υλοποιούμε πολιτικές υποστήριξης των λαϊκών στρωμάτων και κυρίως αυτών που υπέστησαν τα περισσότερα προβλήματα την περίοδο της κρίσης, είτε λόγω των πολιτικών λιτότητας είτε λόγω της συρρίκνωσης του εισοδήματός τους. Είναι δεδομένο πως οι ρυθμίσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, προς την Εφορία, προς τους ΟΤΑ είναι μέτρα κοινωνικής ανακούφισης.

Έχουμε περιγράψει πολλές φορές την κατάσταση στην οποία παραλάβαμε το ασφαλιστικό σύστημα στις αρχές του 2015, που ήταν μια κατάσταση απόλυτης κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος. Η προηγούμενη Κυβέρνηση παρέδωσε ένα ασφαλιστικό σύστημα υπερχρεωμένο, είχε ένα έλλειμμα πάνω από 1,1 δις ευρώ. Παρέδωσε αυτό το έλλειμμα ενώ είχε προχωρήσει σε 12 οριζόντιες διαδοχικές περικοπές των συντάξεων και, ταυτόχρονα, αφήνοντας 400.000 απλήρωτες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Το ασφαλιστικό ήταν προβληματικό και στη διάρθρωσή του: είχε άπειρους κανόνες υπολογισμού των εισφορών και των συντάξεων, ήταν ένα πολυδαίδαλο σύστημα, κατακερματισμένο, με πολλές πελατειακές ρυθμίσεις, δεν υπήρχε διαφάνεια, δεν υπήρχε δικαιοσύνη στις ρυθμίσεις του.

Το ’16 προχωρήσαμε σε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία έθεσε για πρώτη φορά κανόνες διαφανείς και δίκαιους. Διαφανείς, διότι υπάρχει ένας κανόνας για όλους σαφής, για να υπολογίζονται οι εισφορές και να υπολογίζονται οι συντάξεις. Και δίκαιους, διότι αυτός ο κανόνας ισχύει για όλους και ταυτόχρονα εισφοροδοτεί τους ασφαλισμένους στη βάση των πραγματικών τους οικονομικών δυνατοτήτων και όχι στη βάση υποτιθέμενων οικονομικών δυνατοτήτων, όπως έκανε προηγούμενα το σύστημα με τις ασφαλιστικές κλάσεις.

Από το 2017 και έπειτα, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν στη βάση των πραγματικών τους εισοδημάτων. Και φάνηκε αυτή η μεγάλη αλλαγή διότι από το 2017, το 88% περίπου των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, πληρώνει λιγότερα από ό,τι με το προηγούμενο σύστημα και, με τις μειώσεις των εισφορών που κάναμε από 1/1/2019, πλέον το σύνολο των ασφαλισμένων έχει ελαφρυνθεί σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα και αυτό φαίνεται και στη συνέπεια των πληρωμών τους.

Επομένως, με αυτό το νομοσχέδιο ερχόμαστε να δώσουμε στην πραγματικότητα τη δυνατότητα σε 1.300.000 οφειλέτες να κλείσουν οριστικά με τις πληγές του παρελθόντος, να βάλουν ένα οριστικό τέλος στα βάρη του παρελθόντος.

Αφού πια έχουμε θέσει το σύστημα σε μια σωστή τροχιά, χάρις στην καλή του πορεία εξασφαλίσαμε και την μη περικοπή των συντάξεων, εξασφαλίσαμε τις αυξήσεις που ξεκινήσαμε να δίνουμε στους συνταξιούχους από 1/1/2019, και πλέον δίνουμε μέσω του νομοσχεδίου τη δυνατότητα να τελειώσουν οι ασφαλισμένοι και με τα προβλήματα του παρελθόντος, τα χρέη τους, δηλαδή, στο ασφαλιστικό. Είτε γιατί το προηγούμενο σύστημα τους εισφοροδοτούσε όχι στη βάση των πραγματικών τους δυνατοτήτων αλλά στη βάση των υποτιθέμενων δυνατοτήτων που όριζαν οι ασφαλιστικές κλάσεις, είτε γιατί βρέθηκαν σε πραγματική αδυναμία πληρωμής ιδίως την περίοδο της κρίσης”.

“Κούρεμα” βασικής οφειλής

Και συνέχισε: “Το καινοτόμο στοιχείο που περιλαμβάνει η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, το πραγματικά καινοτόμο στοιχείο που δεν υπήρχε σε καμία άλλη ρύθμιση στο παρελθόν, είναι το κούρεμα της βασικής οφειλής. Θα προκύψει από επανυπολογισμό της οφειλής του ασφαλισμένου, η οποία έχει δημιουργηθεί από το 2002 και μετά, στη βάση της κατώτατης εισφοράς που ορίζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Δηλαδή, στην πραγματικότητα ο ασφαλισμένος θα οφείλει περίπου 160 ευρώ το μήνα, όσο είναι η ελάχιστη εισφορά που ορίζει ο Νόμος 4387/2016. Δεύτερο βήμα, θα υπάρχει κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85%.

Με τα δυο αυτά βήματα: το κούρεμα της βασικής οφειλής, και το κούρεμα των προσαυξήσεων, θα προκύπτει μια νέα οφειλή, μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 65%, που θα μπορεί να εξοφλείται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσεων τα 50 ευρώ. Όλες οι οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν μέχρι τα τέλη του ’18, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Εργοδοτικές εισφορές

Στη ρύθμιση εντάσσονται επίσης οι εργοδοτικές οφειλές, δηλαδή οι οφειλές των επιχειρήσεων των εργοδοτών από την απασχόληση των μισθωτών τους. Ειδικά για τις οφειλές των επιχειρήσεων, αυτό που προβλέπει η ρύθμιση είναι ότι θα υπάρχει διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100% αν κάνουν εφ’ άπαξ εξόφληση και 50% κούρεμα προσαυξήσεων αν κάνουν εξόφληση σε δόσεις. Και πάλι ελάχιστο ποσό δόσης οριζονται τα 50 ευρώ και ο αριθμός των δόσεων θα φτάνει τις 120.

Ειδικά για τους αγρότες, η ρύθμιση προβλέπει ότι θα υπάρχει διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100%, και πάλι σε 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ.

Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση θα μπορεί να υποβληθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου του 2019 και η διαδικασία της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στον ΕΦΚΑ, η οποία θα ανοίξει αμέσως μετά τη δημοσίευσή του νόμου σε ΦΕΚ.

Η ρύθμιση αυτή θα έχει ένα πολύ μεγάλο ευεργέτημα για περίπου 80.000 εγκλωβισμένους ασφαλισμένους, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τις άλλες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά επειδή έχουν μια οφειλή προς τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη. Οι άνθρωποι αυτοί θα μπορέσουν αμέσως να λάβουν σύνταξη και μέσα από μια μικρή παρακράτηση που θα γίνεται στη σύνταξή τους και πάλι σε έως 120 δόσεις, να τελειώσουν και με την οφειλή τους.

Ειδικά για τους αγρότες, αλλάζουμε το όριο της οφειλής προς το ευνοϊκότερο: η οφειλή που μπορεί να έχει ένας αγρότης σήμερα είναι 4.000 ευρώ για να μπορέσει να πάρει σύνταξη. Αυτό αυξάνεται στις 6.000 ευρώ για όσους μπουν στη ρύθμιση, προκειμένου να καλυφθούν περισσότεροι και να είμαστε βέβαιοι ότι και οι αγρότες που είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει εξαιρετικά σημαντικές ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας. Ικανοποιούμε πλήρως τα αιτήματά των δικαιούχων σύνταξης χηρείας όπως αυτά έχουν εκφραστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, δηλαδή καταργούμε τα ηλικιακά όρια στις συντάξεις χηρείας, αυξάνουμε το ποσό της σύνταξης χηρείας από το 50% στο 70%, τα παιδιά του θανόντος θα συνεχίζουν να λαμβάνουν τη σύνταξη χηρείας που τους αναλογεί μέχρι τα 24 έτη, θα συνεχίσουν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα μέχρι τα 35 έτη της ηλικίας τους, αλλάζουμε την ελάχιστη χρονική διάρκεια γάμου για να δικαιούται κανείς σύνταξη χηρείας από τα 5 στα 3 έτη.

Υπάρχουν, επίσης, στο νομοσχέδιο σημαντικές εργασιακές ρυθμίσεις: για πρώτη φορά θεσπίζουμε στην ελληνική έννομη τάξη το βάσιμο λόγο για τις απολύσεις. Στην πραγματικότητα, για πρώτη φορά θεσπίζεται στην ελληνική αγορά εργασίας ότι οι απολύσεις θα πρέπει να είναι αιτιολογημένες, να δικαιολογούνται από βάσιμο λόγο προκειμένου να μπορεί να είναι έγκυρη μια απόλυση.

Αν δεν υπάρχει βάσιμος λόγος που να συνδέεται είτε με την ικανότητα του εργαζόμενου είτε με τις ανάγκες της επιχείρησης, η απόλυση θεωρείται άκυρη και ο εργαζόμενος θα μπορεί να έχει δικαίωμα επαναπρόσληψης και να λαμβάνει τους μισθούς υπερημερίας που του οφείλει ο εργοδότης για όλο αυτό το χρονικό διάστημα”.

Και κατέληξε: “Όπως νομίζω είναι κατανοητό, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ακουμπά πραγματικά την καθημερινότητα εκατομμυρίων χιλιάδων συμπολιτών μας. Στοχεύει πολύ συγκεκριμένα προβλήματα και δίνει μεγάλη ανάσα στους ανθρώπους. Θεωρώ πως είναι ένα νομοσχέδιο πραγματική ανακούφιση για τους ανθρώπους του μόχθου αυτού του τόπου”.

Παραδείγματα
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ π. ΟΑΕΕ
 

ΠΑΛΑΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΟΦΕΙΛΗ

 

ΝΕΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΟΦΕΙΛΗ

 

ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΙΩΣΗΣ

24.400€ 8.150€ 66,6%
33.600€ 11.050€ 67,1%
52.200€ 16.800€ 67,8%
69.000€ 21.100€ 69,4%
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ π. ΕΤΑΑ
 

ΠΑΛΑΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΟΦΕΙΛΗ

 

ΝΕΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΟΦΕΙΛΗ

 

ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΙΩΣΗΣ

35.400€ 11.300€ 66,6%
49.000€ 15.400€ 68,5%
63.400€ 19.600€ 69,1%
78.700€ 23.900€ 69,6%
Εφορία

tsakalotosΑναφορικά με τα χρέη στην Εφορία, όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, για τα φυσικά πρόσωπα θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και κριτήρια τέκνων και όχι περιουσιακά κριτήρια.

Σύμφωνα με όσα είπαν,

1.Μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα (είναι περίπου 3,9 εκατομμύρια οφειλέτες) και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ως εξής:

*Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα υπάρχουν έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ. Για οφειλές έως 3.000 ευρώ σε αυτήν την κατηγορία των οφειλετών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, δεν θα υπάρχουν προσαυξήσεις και τόκοι.

*Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, θα ισχύει προοδευτική κλίμακα συντελεστών με βάση την οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων, σε συνάρτηση με το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής. Για όσους βαρύνονται με τέκνα, ο συντελεστής θα μειώνεται, προκειμένου ο αριθμός των δόσεων να είναι μεγαλύτερος. Και για τους οφειλέτες αυτούς, το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσεις δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ.

*Σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής της ρυθμιζόμενης οφειλής προβλέπεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση επιλογής λιγότερου αριθμού δόσεων από ό,τι δικαιούται ο φορολογούμενος, θα ισχύουν μειώσεις έως 90% στα ποσά των προσαυξήσεων και των τόκων. Ο ελάχιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης ορίζεται στις 18.

*Τα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων, θα είναι τα πραγματικά δηλωθέντα και όχι αυτά που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

2.Για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα:

* Οι οφειλές που προέρχονται από τακτικές αιτίες (π.χ. φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και 18 μηνιαίες δόσεις.

*Οι έκτακτες οφειλές (π.χ. από φόρους κληρονομιών, εφάπαξ ποσά προστίμων κ.λπ.), θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και 30 μηνιαίες δόσεις.

*Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης είναι 30 ευρώ.

*Στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής της ρυθμιζόμενης οφειλής, θα προβλέπεται διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση επιλογής της αποπληρωμής σε λιγότερες δόσεις, θα προβλέπονται μειώσεις στις προσαυξήσεις και τους τόκους.

Σύμφωνα με παραδείγματα που παρουσίασε η κα. Παπανάτσιου:

1. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 10.00 ευρώ και συνολική οφειλή 3.600 ευρώ. Η ρύθμιση γίνεται σε 120 δόσεις των 30 ευρώ (διότι το εισόδημα είναι έως 10.000 ευρώ).

2. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 21.000 ευρώ και συνολική οφειλή 30.000 ευρώ. Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

Έως τις 10.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 0.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 4% = 200 ευρώ

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 6% = 300 ευρώ.

Για τα τελευταία επιπλέον 1.000 ευρώ Χ 8% = 80 ευρώ.

‘Αρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 580 ευρώ.

‘Αρα, μηνιαία ικανότητα 580 / 12 = 48,33 ευρώ.

‘Αρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 30.000 ευρώ / 48,33 = 620.

‘Αρα, η ρύθμιση είναι στον μέγιστο δυνατό αριθμό, στις 120 δόσεις.

3. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 30.000 ευρώ και οφειλή 6.000 ευρώ.

Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

Έως τις 10.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 0.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 4% = 200 ευρώ.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 6% = 300 ευρώ.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 Euro Χ 8% = 400 Euro

Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 10% = 500 ευρώ.

‘Αρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.400 ευρώ.

‘Αρα, μηνιαία ικανότητα 1.400 / 12 = 116,67 ευρώ.

‘Αρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 6.000 ευρώ / 116,67 = 51,42, άρα 51 δόσεις.

‘Αρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 51 δόσεις.

4. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 30.000 ευρώ, οφειλή 6.000 ευρώ και ένα (1) τέκνο.

Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

Έως τις 10.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 0.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ (4-1)=3% = 150 ευρώ.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ (6-1)=5% = 250 ευρώ.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ (8-1)=7% = 350 ευρώ.

Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ (10-1)=9% = 450 ευρώ.

‘Αρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.200 ευρώ.

‘Αρα, μηνιαία ικανότητα 1.200 / 12 = 100 ευρώ.

‘Αρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 6.000 ευρώ / 100 = 60 δόσεις.

‘Αρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 60 δόσεις.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *