theoxaris
money tourism copyright photo

Αυτοί είναι οι 7 πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου του υπουργείου Τουρισμού, για την περίοδο 2021-2030

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Τους επτά πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού, για την περίοδο 2021-2030, παρουσίασε από το βήμα της Βουλής, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2020.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο» είπε ο Υπουργός Τουρισμού, «που βασίζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη, στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, στην επέκταση της σεζόν, στην ανάδειξη νέων προορισμών, στην ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας άρα και των αμοιβών των εργαζομένων του κλάδου και στην ενίσχυση της εικόνας της χώρας στις διεθνείς αγορές».

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στη δουλειά που έχει γίνει από την ημέρα που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Δουλειά, που στον τομέα του Τουρισμού έχει φέρει σημαντικές συμφωνίες με την εγκαινίαση νέων γραμμών για το 2020 που υπεγράφησαν πρόσφατα, όπως η γραμμή Σανγκάη – Αθήνα και Μπαχρέιν – Μύκονος. Ο Υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την έναρξη της γραμμής Ντόχα – Σαντορίνη, ενώ αναφέρθηκε και στις νέες στρατηγικές επενδύσεις που έλαβαν σήμερα το «πράσινο φως» από τη Διυπουργική Επιτροπή, μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν στον τουριστικό κλάδο 2.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής στοιχεία, από τα οποία προκύπτει πως το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2019 οι τουριστικές εισπράξεις είναι πάνω από τα τουριστικά έσοδα που κατεγράφησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018. Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης πως το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2017 τα έσοδα υπολείπονταν κοντά στα 200 εκατ. ευρώ από τα συνολικά έσοδα του 2016, ενώ το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2018 τα έσοδα ήταν 500 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα έσοδα που είχαν καταγραφεί στο σύνολο του 2017.

«Όλα αυτά ενώ είχαμε να διαχειριστούμε την πτώχευση της Thomas Cook, φέρνοντας διατάξεις προς όφελος επιχειρήσεων και εργαζομένων», είπε ο Υπουργός Τουρισμός και συμπλήρωσε «η επιτυχία αυτής της χρονιάς απαντάει στην κακόπιστη κριτική που είχαμε να αντιμετωπίσουμε από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χάρης Θεοχάρης είπε: «ακούω αυτές τις τρεις ημέρες τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και να συγκρίνουν Πρέσπες με τα Ελληνοτουρκικά και να χαίρεστε για το «τι καλή αντιπολίτευση που είστε»».

«Αφού είστε τόσοι καλοί, λοιπόν, σας προτείνω να διατηρήσετε αυτή τη θέση για πολλές τετραετίες. Είμαι σίγουρος πως και ο ελληνικός λαός συμφωνεί», είπε ο Υπουργός Τουρισμού.

H Κατερίνα Νοτοπούλου

 notopoulou“Δεν έχετε πρόταση, δεν έχετε σχέδιο, δεν έχετε πολιτική για τον τουρισμό”, ανέφερε η η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Κ. Νοτοπούλου στην συζήτηση για την  Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020.

Είπε η κα. Νοτοπούλου: “Οι αριθμοί σας, σας προδίδουν.

 • Είπατε για μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος. Αλλά δε μειώσατε  το πρωτογενές πλεόνασμα ούτε κατά 1%. Στερείτε από τον ελληνικό λαό για το 2020 δημοσιονομικό χώρο ύψους περίπου 2 δις ευρώ, ο οποίος θα μπορούσε να διατεθεί σε ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης όπως είχαμε σχεδιάσει.
 • Είπατε ανάπτυξη 4% , γράφετε 2,8% -μεγαλύτερο από  την πρόβλεψη των διεθνών οργανισμών.
 • Είπατε στήριξη των συνταξιούχων αλλά τους κόβετε τη 13η σύνταξη.
 • Είπατε εξυγίανση των τραπεζών αλλά φέρνετε Αρμαγεδώνα για την Α ’κατοικία
 • Είπατε αναστροφή braindrain ενώ πετάτε νέους επιστήμονες ξανά στην ανεργία
 • Είπατε στήριξη επιχειρηματικότητας αλλά 60% των επιχειρήσεων δεν έχουν κανένα όφελος από την πολιτική σας.
 • Το όφελος της μείωσης θα το καρπωθεί μόνο,5% του συνόλου των επιχειρήσεων.
 • Είπατε στηρίζετε τη μεσαία τάξη αλλά από τα 1,18 δις των ελαφρύνσεων μόνο 123εκ στο κοινωνικό κράτος.
 • Επιλέγετε να στηρίζετε απροκάλυπτα τους κολλητούς και τους χορηγούς σας, τα ΜΜΕ σας.

Ο προϋπολογισμός σας δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς.

Επαναφέρετε, το χρεοκοπημένο μοντέλο κρατικοδίαιτου παρασιτικού ιδιωτικού τομέα, μείωση εργασιακού κόστους, ενίσχυση κομματικού κράτους, μείωση φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο.

Προϋπολογισμός Υπουργείου Τουρισμού.

Ψέματα και λανθασμένες πρακτικές που θα αναγκάσουν τη χώρα μας από κεντρικό παίκτη στον τουριστικό χάρτη να ξαναγίνει παρακολούθημα των διεθνών εξελίξεων.

 «Ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέδωσε τίποτα», είπατε.

Όμως, στις συνεντεύξεις σας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζετε. Τα έργα που ανακοινώσατε και εχθές έργα του ΣΥΡΙΖΑ είναι. Πτήση Αθήνα- Σανγκάη, Άνοιγμα των σχολών ξεναγών, κλπ.Το πρώτο νομικό πλαίσιο για το θεματικό τουρισμό.

Τα στοιχεία της ΤτΕ σας διαψεύδουν.

Ταξιδιωτικό ισοζύγιο 2,424 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο 2019 έναντι πλεονάσματος 2,095 εκατομμύρια τον Ιούνιο 2018.

Αύξηση μέσης δαπάνης ανά ταξίδι 16,4%

Εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση ίδια επίπεδα με τον Ιούνιο 2018 (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ 21-8-2019)

Μέσα σε πέντε μήνες λοιπόν,  κάποια πράγματα -πράγματι- τα κάνατε μόνος σας:

-Το κυβερνητικό φιάσκο αποκλεισμού της Σαμοθράκης.

-Την απόλυτη ανεπάρκειά σας να διαχειριστείτε την κατάρρευση της Τhomas Cook.

Είπατε αύξηση στον προϋπολογισμό. 69 εκ πέρυσι σε σκληρές μνημονιακές συνθήκες, 69 εκ φέτος εκτός δημοσιονομικών περιορισμών.

Μειώνονται τα ποσά που διατίθενται για την λειτουργία του Υπουργείου και του ΕΟΤ καθώς δεν προορίζονται απαραίτητα για τις δράσεις του ΕΟΤ.

Με δεδομένο ότι ο τακτικός προϋπολογισμός του 2020 εμφανίζεται μειωμένος  με ποιο τρόπο θα βρείτε τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση των εξαγγελιών σας,όπως η ίδρυση «Πανεπιστημίου» για τον Τουρισμό;

Μήπως ο προϋπολογισμός είναι τα προεόρτια μιας συρρίκνωσης του ρόλου του

ΕΟΤ ως βασικού πυλώνα προβολής της χώρας στο εξωτερικό, με ενδεχόμενο το κλείσιμο κάποιων γραφείων ΕΟΤ Εξωτερικού;Υποκρύπτει πρόθεση σταδιακής αποδυνάμωσης του δημόσιου χαρακτήρα στην τουριστική προώθηση και προβολή της χώρας και εναπόθεσή της πλέον στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών.

Είπατε Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ξεχνάτε ότι για να είναι βιώσιμη πρέπει να είναι και δίκαια. Εσείς από την πρώτη μέρα μειώνετε μισθούς, καθώς καταργείτε την επεκτασιμότητα των ΣΣΕ.

Μειώνετε το συντελεστή σε ελάχιστες επιχειρήσεις αντί για:

 • Την μείωση της προκαταβολής φόρου
 • Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
 • Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ

Εσείς μιλήσατε για τη σημασία των υποδομών αλλά η κυβέρνησή σας σταματάει έργα υποδομών και μεταφορών σε όλη τη χώρα. Δεν έχετε πρόταση, δεν έχετε σχέδιο, δεν έχετε πολιτική για τον τουρισμό.Είπατε κύριε Θεοχάρη ότι ο Τουρισμός είναι Εθνική υπόθεση και δε χωράνε μικροκομματικές αντιθέσεις. Δε χωράνε όμως ούτε πολιτικές ανεπάρκειες”.

H ομιλία Θεοχάρη

“Kύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αναπτυξιακός Προϋπολογισμός

Νιώθω πολύ υπερήφανος που είμαι μέλος μιας κυβέρνησης που φέρνει για πρώτη φορά μετά από χρόνια έναν προϋπολογισμό  επενδυτικό και αναπτυξιακό.

O προϋπολογισμός του 2020 αποτυπώνει τις θεμελιώδεις επιδιώξεις της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη:

-Ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της Οικονομίας

-Με περισσότερες επενδύσεις

-Και κυρίως, πολλές και καλύτερες δουλειές για τους Έλληνες.

Κακόπιστη κριτική

Ακούω αυτές τις τρεις ημέρες τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και να συγκρίνουν Πρέσπες με Ελληνοτουρκικά και να χαίρεστε για το «τι καλή αντιπολίτευση που είστε».

Αφού είστε τόσοι καλοί, λοιπόν, σας προτείνω να διατηρήσετε αυτή τη θέση για πολλές τετραετίες. Είμαι σίγουρος πως και ο ελληνικός λαός συμφωνεί.

Γιατί ως κυβέρνηση από πού να σας πιάσουμε και πού να σας αφήσουμε;

Στις επενδύσεις που είχαν παγώσει για χρόνια, στα εθνικά θέματα που με τόση επιπολαιότητα διαχειριστήκατε ή στη φορολογία που επί των ημερών σας επιβλήθηκαν 29 πρόσθετες και αχρείαστες φορολογικές επιβαρύνσεις, που οδήγησαν το 50% των πολιτών να έχουν οφειλές στην εφορία ή να κινδυνεύουν να τους επιβληθούν δεσμεύσεις λογαριασμών και κατασχέσεις;

Στην τουριστική χρονιά που ξεκίνησε με τόσο άσχημους οιωνούς, αφού δεν είχατε ξεκινήσει διαφήμιση παρά τον Ιούνιο, εμείς πετύχαμε τον πιο σημαντικό στόχο:

Η χρονιά γύρισε και ήδη πιάσαμε τα έσοδα του 2018 στο 9μηνο φέτος παρά τη χρεοκοπία της Thomas Cook.

Καταθέτω για τα πρακτικά το γράφημα που δείχνει πως στο 9μηνο το 2017 ήμασταν 200 εκατ. ευρώ κάτω από όλο το 2016 και στο 9μηνο του 2018 ήμασταν κάτω από το 2017 κατά 500 εκατ. ευρώ, χειρότερα δηλαδή από πριν. Και φέτος αναστρέψαμε την πορεία και είμαστε ήδη πάνω από όλο το 2018. Δείτε και τον πίνακα 1.4 της εισηγητικής έκθεσης που έχει τα στοιχεία.

Δεν σταματάμε όμως εκεί. Ήδη τρέχει η χειμερινή καμπάνια για το city break για Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ ήδη ολοκληρώσαμε το σχεδιασμό με τον ΕΟΤ, ώστε να ξεκινήσουμε τον Ιανουάριο την καμπάνια για το 2020. Για πρώτη φορά στα χρονικά τόσο νωρίς.

Όλα αυτά, ενώ είχαμε να διαχειριστούμε την πτώχευση της Thomas Cook, φέρνοντας διατάξεις προς όφελος επιχειρήσεων και εργαζομένων. Η επιτυχία αυτής της χρονιάς απαντάει στην κακόπιστη κριτική που είχαμε να αντιμετωπίσουμε από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πεπραγμένα:

-Επικαιροποίησαμε το σχέδιο εμπορικής προώθησης, το «marketing plan» του ελληνικού τουρισμού αν προτιμάτε, για την περίοδο 2020-2021.

– Θεσμοθετήσαμε την παράταση της προθεσμίας για την κατάταξη των ξενοδοχείων.

– Εκπονήσαμε και αρχίσαμε να εφαρμόζουμε στρατηγικό σχέδιο προσέγγισης με την Κίνα, ειδικά για θέματα τουρισμού. Με τη δυναμική είσοδό μας στη συγκεκριμένη αγορά, στοχεύουμε σε προσέλκυση 500.000 επισκεπτών έως το 2021.

– Αναπροσαρμόσαμε τις διατάξεις για το Brexit, προβλέποντας ρυθμίσεις για να προστατευθούν τα συμφέροντα των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων.

– Ολοκληρώνουμε την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για τη βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη της Σαντορίνης ως προορισμού παγκόσμιας εμβέλειας.

– Είμαστε παρόντες σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις.

– Ολοκληρώνουμε το σχεδιασμό του νέου Μαζικού Ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τους αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους.

– Υλοποιούμε πρόγραμμα προώθησης για τον ιαματικό και ιατρικό τουρισμό, καθώς και τον τουρισμό ευεξίας.

– Αίρουμε τα εμπόδια στην ανάπτυξη του αναρριχητικού, του καταδυτικού και άλλων εξειδικευμένων μορφών τουρισμού.

– Αναγνωρίσαμε ως ιαματικές διάφορες πηγές σε όλη την Ελλάδα.

-Τέλος, υπογράψαμε σημαντικές συμφωνίες για την εγκαινίαση νέων γραμμών για το 2020

 • Σανγκάη – Αθήνα
 • Μπαχρέιν – Μύκονος
 • Και μόλις σήμερα -σας το ανακοινώνω από εδώ, από το Βήμα της Βουλής- τη γραμμή Ντόχα-Σαντορίνη.
 • Ενώ δουλεύουμε και για άλλες γραμμές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Φυσικά δεν σταματούμε εδώ.

Για τη νέα χρονιά βάζουμε 5 στρατηγικούς στόχους που θα πετύχουμε με τις δράσεις μας.

 • Προώθηση του Βιώσιμου Τουρισμού. Θα ανακοινώσουμε περισσότερα το επόμενο διάστημα, όμως, μπορώ να πω από τώρα πως το Υπουργείο Τουρισμού θα γίνει “plastic free”, ώστε να δώσει το σύνθημα των αναγκαίων προσαρμογών για το περιβάλλον.
 • Ποιοτική εκπαίδευση με ριζικές αλλαγές στο τοπίο της τουριστικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.
 • Προσβάσιμος Τουρισμός με προώθηση των καταλυμάτων που είναι φιλικά προς τα άτομα με αναπηρία.
 • Νέες επενδύσεις όπως αυτές που ανακοινώσαμε σήμερα στη ΔΕΣΕ, ύψους 1 δις, που δημιουργούν σχεδόν 2.000 θέσεις εργασίας στον τουρισμό προς όφελος όλης της κοινωνίας.
 • Νέα Ψηφιακά Εργαλεία με προώθηση των νεοφυών επιχειρήσεων. Βρέθηκα στη Βοστώνη, στην καρδιά της καινοτομίας στις ΗΠΑ και προωθώ τη σύνδεση του εκκολαπτηρίου του ΞΕΕ, του capsuleT, με τις πρωτοβουλίες οργανισμών της Βοστώνης για να ανοίξουμε νέους ορίζοντες στις καινοτόμες επιχειρήσεις του Τουρισμού.

Και όλα κάτω από την ομπρέλα του στρατηγικού μας σχεδίου για τον ελληνικό τουρισμό, μια από τις πρώτες δεσμεύσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο θα παρουσιάσουμε μέσα στο 2020 και το οποίο θα έχει ορίζοντα δεκαετίας, 2021-2030.  Ένα σχέδιο που βασίζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη, στη διαφοροποίηση του προϊόντος, στην επέκταση της σεζόν, στην ανάδειξη νέων προορισμών, στην ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας άρα και των αμοιβών των εργαζομένων του κλάδου και στην ενίσχυση της εικόνας της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Το στρατηγικό σχέδιο 2021-2030  βασίζεται σε 7 πυλώνες:

Πυλώνας πρώτος, η προσβασιμότητα και η διασυνδεσιμότητα τόσο στο φυσικό όσο και στον ψηφιακό άξονα. Με καταγραφή των τουριστικών ροών, αξιολόγησή τους αλλά και δημιουργίας σεναρίων ροών για τα επόμενα χρόνια.

Δεύτερος πυλώνας, Ιδιωτικές υποδομές και βιώσιμη διαχείριση και Ανάπτυξη. Με αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και βελτίωση στους άξονες με οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Πυλώνας τρίτος, Δημόσιες Υποδομές και Διαχείριση της Εμπειρίας. Με Αξιολόγηση της εμπειρίας του επισκέπτη, αλλά και καταγραφή των σημείων που είναι προς βελτίωση.

Πυλώνας τέταρτος, Εκπαίδευση και κατάρτιση Ανθρώπινου Δυναμικού. Με απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού του κλάδου και των δεξιοτήτων, αλλά και αξιολόγηση των ελλείψεων με νέες εκπαιδευτικές δομές σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης και με κίνητρα για επανεκπαίδευση.

Πέμπτον, Προϊοντική Ανάπτυξη, Προώθηση και Προβολή. Με χαρτογράφηση της ζήτησης, της ελληνικής προσφοράς αλλά και της ανταγωνιστικής προσφοράς. Στόχος είναι η δημιουργία συγκεκριμένων τουριστικών προϊόντων, αποβλέποντας στη γεωγραφική και χρονική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Έκτον, Συνεργατική Διακυβέρνηση. Με χαρτογράφηση των δομών και λειτουργιών του Υπουργείου και των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο τη δημιουργία μηχανισμών δημοσίου διαλόγου και διαχείρισης προορισμών.

Και τέλος, έβδομος πυλώνας, Ρυθμιστικό και Κανονιστικό πλαίσιο. Με κωδικοποίηση της νομοθεσίας και ανάλυση των νομοθετικών κενών.

Ο προϋπολογισμός αυτός στηρίζει τη δουλειά του Υπουργείου Τουρισμού. Δουλειά που θέτει τις βάσεις και το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί το νέο τουριστικό μοντέλο της χώρας.

Στηρίζει, αφού αυξάνει τις δαπάνες του προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Τουρισμού από 24 εκατ. ευρώ το 2019 σε 33 εκατ. ευρώ το 2020.

Αύξηση της τάξεως του 38%.

Συνολικά, τακτικός προϋπολογισμός (37 εκατ. ευρώ) και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (33 εκατ. ευρώ) στο Υπουργείο Τουρισμού, ανέρχονται στα 70 εκατ. ευρώ για το 2020 και θα καλύψουν μια σειρά κρίσιμων δραστηριοτήτων για το τουριστικό μας προϊόν, την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για τους εργαζόμενους του κλάδου.

Στόχος του Υπουργείου Τουρισμού είναι να χαράξουμε τη στρατηγική της επόμενης δεκαετίας.

Και θα επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία ότι είναι εθνική υπόθεση.

Είναι ώρα για πράξεις και όχι για λόγια.

Το χρωστάμε στην πατρίδα μας, το χρωστάμε στις επόμενες γενιές.

Για αυτό το λόγο σας καλώ να υπερψηφίσετε τον παρόντα προϋπολογισμό.

Σας ευχαριστώ”.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *