© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αυτοί είναι οι φθηνότεροι προορισμοί για καλοκαιρινές διακοπές στη Μεσόγειο | Ακριβή η Ελλάδα, αλλά αποτελεί κορυφαία επιλογή | ΤΙΜΕΣ

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αντιμέτωποι με ένα Καλοκαίρι ρεκόρ βρίσκονται οι ευρωπαϊκοί, τουριστικοί προορισμοί, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία των κρατήσεων. Από την άλλη, οι ταξιδιώτες είναι αντιμέτωποι με σημαντικά αυξημένες τιμές, αν και υπάρχουν προσφορές και εύρος επιλογών. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα ανήκει στην κατηγορία των “τσιμπημένων”, και την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα αγαπημένων και δημοφιλών προορισμών. 

Για την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία, αυτό το καλοκαίρι σηματοδοτεί τη μεγάλη επιστροφή. Μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας, η “δίψα” για ήλιο και παραλία είναι τόσο μεγάλη, που οι κρατήσεις ξεπερνούν τις προσδοκίες του κλάδου.

Ορισμένοι προορισμοί αναμένουν ακόμη και να ξεπεράσουν τα επίπεδα πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού, το 2019, που ήταν μια χρονιά ρεκόρ σε πολλά μέρη. Ωστόσο, οι διακοπές φέτος έχουν το τίμημά τους: Ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος ήταν 8,1% στη ζώνη του ευρώ τον Μάιο, κάνει τις καλοκαιρινές διακοπές αντίστοιχα πιο ακριβές.

Οι κανονισμοί υγιεινής που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως ο ειδικός καθαρισμός των δωματίων, εξακολουθούν να ισχύουν και αυξάνουν το κόστος των ξενοδόχων. Και τέλος, η υψηλή ζήτηση σημαίνει ότι οι τιμές, τόσο για ξενοδοχεία, όσο και για πτήσεις αυξάνονται.

Υπάρχουν ακόμη καλές προσφορές στην περιοχή της Μεσογείου

Αν δεν θέλετε να πετάξετε τις οικονομίες σας από τα χρόνια της πανδημίας για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, μπορείτε ακόμα να βρείτε σχετικά φθηνές επιλογές στη δημοφιλή περιοχή της Μεσογείου.

Σύμφωνα με αξιολόγηση της τουριστικής εταιρίας συμβούλων Mabrian, για την Handelsblatt, η Τουρκία αποτελεί τη φθηνότερη επιλογή, καθώς μια διανυκτέρευση την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, στη χώρα, κοστίζει 100 ευρώ.

Αυτό το ποσό είναι αυξημένο, σε σχέση με πριν από την πανδημία, αλλά σχεδόν το μισό από όσο κοστίζει μια διανυκτέρευση στην Ελλάδα φέτος, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εύνοιας των παραθεριστών λόγω της καλής διαχείρισης του κορωνοϊού, μεταξύ άλλων, και γι’ αυτό οι τιμές εκεί έχουν αυξηθεί σημαντικά περισσότερο από ό,τι στους άλλους επτά μεσογειακούς προορισμούς. Στη Γαλλία, από την άλλη, έχουν πέσει οι τιμές ακόμη και σε σύγκριση με το 2019.

Ακριβή, αλλά κορυφαία επιλογή η Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι το νέο “αστέρι” μεταξύ των προορισμών διακοπών μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Οι τιμές για ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων κυριολεκτικά “εκρήγνυνται” στη χώρα, αλλά και οι τιμές στο μοδάτο νησί της Μυκόνου έχουν… ξεφύγει, με αρκετούς ταξιδιώτες να εκτονώνουν την οργή τους για τις υπέρογκες τιμές στο νησί στα κοινωνικά δίκτυα. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι υπερβολές δεν έχουν αμβλύνει αισθητά την επιθυμία για ταξίδια.

Το brand “Greece” είναι δημοφιλές εφέτος, με τον μεγαλύτερο τουριστικό πράκτορα της Ευρώπης, TUI, να περιλαμβάνει τη χώρα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για το 2022. Ο “ηγέτης” της αγοράς αναμένεται να φέρει στην Ελλάδα εφέτος τρία εκατομμύρια επισκέπτες, με πρώτους τους Γερμανούς παραθεριστές.

Η Ελλάδα επωφελείται από την καλή διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, από τη γραφική της ποικιλομορφία και την τάση προς περισσότερες μεμονωμένες διακοπές, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ΣΕΤΕ.

Ορισμένοι δημοφιλείς νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, κατέγραψαν προσωρινά περισσότερους επισκέπτες το περασμένο καλοκαίρι από ό,τι το προηγούμενο έτος ρεκόρ 2019. Πανελλαδικά, ωστόσο, ο αριθμός των 31,3 εκατομμυρίων επισκεπτών που έφτασε εκείνη την εποχή δεν είναι σίγουρο πως θα προσεγγιστεί φέτος. Ένας λόγος είναι η απουσία Ρώσων και Ουκρανών τουριστών, οι οποίοι αντιστοιχούσαν σε 800.000 επισκέπτες το 2019.

Στα 15 δισ. ευρώ υπολογίζει τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ποσό σχεδόν ένα πέμπτο λιγότερο από το προηγούμενο έτος ρεκόρ 2019.

Ο αριθμός των επισκεπτών από τις ΗΠΑ είναι πιθανό να σημειώσει νέο ρεκόρ εφέτος. Οι μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες Delta, American και United προσφέρουν περισσότερες απευθείας πτήσεις προς την Αθήνα από ποτέ. Οι Αμερικανοί είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι επισκέπτες επειδή ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα από άλλους ξένους επισκέπτες.

Οι τρεις φθηνότεροι, μεσογειακοί προορισμοί

Η Τουρκία είναι η πιο φθηνή χώρα για διακοπές εφέτος στη Μεσόγειο, παρότι ο πληθωρισμός ρεκόρ 73,5% ετησίως, επί του παρόντος, σημαίνει ότι όλα τα βασικά αγαθά είναι πιο ακριβά. Κι αυτό καθώς η τουρκική λίρα έχει χάσει σημαντική αξία την ίδια στιγμή, γεγονός που αντισταθμίζει εν μέρει τον πληθωρισμό για τους ξένους παραθεριστές.

Οι διακοπές στην Τουρκία είναι επίσης σχετικά φθηνές επειδή το πρόσθετο κόστος στον ξενοδοχειακό κλάδο είναι ακόμα χαμηλό -ο κατώτατος μισθός, για παράδειγμα, είναι περίπου 250 ευρώ το μήνα, πολύ χαμηλότερος από το επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών διακοπών.

Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να σημαίνει ότι φέτος θα έρθουν σημαντικά λιγότεροι τουρίστες στη χώρα, τόσο από την Ουκρανία, όσο και από τη Ρωσία. Αρχικά, το υπουργείο Τουρισμού στην Άγκυρα ανέμενε πάνω από δέκα εκατομμύρια επισκέπτες και από τις δύο χώρες φέτος, ωστόσο, τώρα αυτός ο αριθμός θα πρέπει να είναι σημαντικά μικρότερος.

Αυτό σημαίνει ότι τα all-inclusive ξενοδοχεία στην περιοχή της Αττάλειας ειδικότερα αντιμετωπίζουν την πρόκληση να πουλήσουν τα δωμάτιά τους σε παραθεριστές από άλλες χώρες, σε χαμηλότερες τιμές.

Ωστόσο, οι παραθεριστές πρέπει να γνωρίζουν ότι ο πληθωρισμός καθιστά άλλες υπηρεσίες πιο ακριβές. Για παράδειγμα εάν κάποιος επιλέξει να μετακινηθεί με ταξί από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο θα πληρώσει σημαντικά περισσότερα σε ευρώ από πριν.

Το ίδιο ισχύει και για τις τιμές ενοικίασης αυτοκινήτων και καυσίμων, καθώς και για εκδρομές που πραγματοποιούνται με λεωφορείο ή πλοίο. Οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ διπλασιάστηκαν στην Τουρκία μέσα σε οκτώ μήνες.

Ο Tolga Gencer, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων Türsab, αναμένει μια καλύτερη σεζόν από το 2021, όταν 29,4 εκατομμύρια τουρίστες είχαν κάνει διακοπές στην Τουρκία. Το 2019 το αντίστοιχο νούμερο ήταν 50 εκατομμύρια. “Στην αρχή του έτους, είχαμε την προσδοκία ότι θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τους αριθμούς αυτούς, αλλά ο πόλεμος και η οικονομική κρίση κατέστρεψαν αυτές τις προβλέψεις”, λέει ο κ. Gencer.

Στη δεύτερη θέση η Β. Αφρική

Μετά την Τουρκία, οι δύο βορειοαφρικανικές μεσογειακές χώρες, Αίγυπτος και Τυνησία, είναι οι φθηνότεροι προορισμοί. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Mabrian, Carlos Cendra, το γεγονός ότι οι τιμές γενικά είναι πιο ακριβές από την Τουρκία οφείλεται στον τύπο των διακοπών: “Στην Αίγυπτο, οι επισκέψεις στην πρωτεύουσα Κάιρο και τα πολιτιστικά ταξίδια αποτελούν σημαντικό μέρος των κρατήσεων. Τα πολιτιστικά ταξίδια και τα αντίστοιχα ξενοδοχεία είναι γενικά πιο ακριβά από τα παραλιακά ξενοδοχεία, που υπάρχουν σε πληθώρα στην Τουρκία”, εξηγεί ο κ. Cendra.

Επιπλέον, η ζήτηση των παραθεριστών για τη Βόρεια Αφρική και για προορισμούς στη Μέση Ανατολή δεν είναι ακόμη τόσο ισχυρή όσο για την Ευρώπη. Η Αίγυπτος αναμένει ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα φτάσει το 68% των επιπέδων πριν από την υγειονομική κρίση εφέτος.

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο, μόνο οι μισοί περίπου τουρίστες επισκέφθηκαν την Τυνησία από ό,τι την ίδια περίοδο το 2019. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας λόγος θα μπορούσε να είναι η πολιτικά ασταθής κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τη δεδομένη στιγμή. Επίσης, και στις δύο χώρες, οι τουρίστες από τη Ρωσία και την Ουκρανία είχαν σημαντικό ρόλο στην τουριστική δραστηριότητα της χώρας, πριν από τον πόλεμο, και τώρα αυτό έχει σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί.

Στην περίπτωση της Αιγύπτου, το γεγονός ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί τόσο σημαντικά, σε σύγκριση με το 2019 οφείλεται επίσης στην απότομη άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας: Η αιγυπτιακή λίρα έχει αυξηθεί κατά 14% από τον Μάρτιο του 2019. Αυτό καθιστά ακριβότερες τις τιμές των ξενοδοχείων σε ευρώ, εκτός από τον πληθωρισμό.

Τρίτη έρχεται η Πορτογαλία

Η Πορτογαλία έχει γενικά ένα κάπως χαμηλότερο επίπεδο τιμών, αν και έχει επικεντρωθεί στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα στον τουρισμό εδώ και πολύ καιρό.

Τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει εξελιχθεί σε δημοφιλή προορισμό για τουρίστες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βραζιλία και την Κίνα. Ακόμα κι αν δεν προέρχονται τουρίστες από την Κίνα, η εθνική τουριστική αρχή Turismo de Portugal εκτιμά ότι ο αριθμός των επισκεπτών τον Μάιο και τον Ιούνιο θα ξεπεράσει ήδη τον αριθμό των επισκεπτών του 2019 πριν από την κρίση.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι η χώρα γνώρισε ένα βίαιο ξέσπασμα της ιδιαίτερα μεταδοτικής υποπαραλλαγής Όμικρον ΒΑ.5, στις αρχές Μαΐου.

Ωστόσο, αυτό δεν μείωσε σε καμία περίπτωση τη διάθεση των φίλων της Πορτογαλίας για διακοπές, όπως επιβεβαιώνει Philippe Silva, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Turismo de Portugal, λέγοντας “Δεν έχουμε δει καμία επίδραση του νέου κύματος κορωνοϊού στις κρατήσεις”.

Ακόμη και κατά την αναζήτηση πτήσεων από τη Γερμανία και άλλες χώρες προς την Πορτογαλία, δεν υπήρξε σχεδόν καμία μείωση στη δραστηριότητα, σύμφωνα με στοιχεία της Mabrian. Οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν αυξηθεί ανάλογα -ακόμα κι αν εξακολουθούν να είναι μεταξύ των τρίτων φθηνότερων στην περιοχή της Μεσογείου.

Ο ειδικός στον τουρισμό Silva επισημαίνει επίσης ότι οι παραθεριστές γενικά ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για τις διακοπές τους φέτος, και όχι μόνο επειδή οι τιμές αυξάνονται. “Μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας, οι άνθρωποι θέλουν να περιποιηθούν τον εαυτό τους και να κλείσουν ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων αντί για ένα τεσσάρων αστέρων, αλλά και να βγουν για φαγητό σε ιδιαίτερα δημοφιλή εστιατόρια”, λέει. Αυτή η τάση μπορεί να παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες: Οι τιμές για τα σχετικά λιγότερα πολυτελή ξενοδοχεία, πέντε αστέρων, να αυξάνονται σταθερά πιο γρήγορα από εκείνες των ξενοδοχείων τεσσάρων αστέρων.

Επιλογή ευκαιρίας η Γαλλία

Η Γαλλία είναι παραδοσιακά περισσότερο προορισμός διακοπών με υψηλές τιμές. Αλλά αυτό το καλοκαίρι, οι τιμές των ξενοδοχείων πέφτουν στη χώρα κι αυτό οφείλεται, εν μέρει, στη χαμηλότερη ζήτηση που παρατηρείται από τους Γάλλους, οι οποίες επιλέγουν για διακοπές την ίδια τη χώρα τους. Ωστόσο, εφέτος, μόνο το 55% των γαλλικών οικογενειών θέλει να πάει διακοπές, το 11% εξ αυτών στο εξωτερικό.

Λόγω του υψηλού πληθωρισμού, ιδιαίτερα οι οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά τις καλοκαιρινές διακοπές. Σύμφωνα με το δημοσκοπικό ινστιτούτο Ifop, ο προϋπολογισμός για μια τετραμελή, γαλλική οικογένεια, για διακοπές 10,5 ημερών (μέσος όρος), είναι 1.720 ευρώ κατά μέσο όρο.

Οι Γάλλοι πηγαίνουν λιγότερο σε ξενοδοχεία και τείνουν να νοικιάζουν σπίτια και διαμερίσματα. Οι τιμές αυξάνονται φέτος, ειδικά στη νότια Γαλλία. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές για τα διαμερίσματα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 5% και για τα σπίτια κατά 7%, σύμφωνα με τον ιστότοπο ενοικίασης PAP Vacances.

Επειδή ο καιρός ήταν κακός το περασμένο καλοκαίρι, οι περισσότεροι από τους Γάλλους πηγαίνουν στον ηλιόλουστο νότο φέτος, επομένως οι ακτές του Ατλαντικού “υποφέρουν” από την παρακμή.

Όπως διευκρινίζει ο διευθυντής του τουριστικού γραφείου Protourisme, Didier Arino, οι περιοχές που “υποφέρουν” είναι αυτές που εξαρτώνται από ξένους τουρίστες.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *