©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αυτοί ήταν οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για διαδικτυακές κρατήσεις στη γερμανική αγορά το φετινό καλοκαίρι | Ανάμεσά τους και τρεις ελληνικοί

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τρεις δημοφιλείς ελληνικοί προορισμοί -το Ηράκλειο, η Ρόδος και η Κως- περιλαμβάνονται στους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς στη γερμανική αγορά το φετινό καλοκαίρι, όπως προκύπτει με βάση τις online κρατήσεις για οργανωμένα ταξίδια την περίοδο μεταξύ 15 Ιουνίου και 31 Αυγούστου 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Γερμανικής Ένωσης Διαδικτυακών Ταξιδιωτικών Πωλήσεων, VIR.

Η Αττάλεια αποτέλεσε την πρώτη επιλογή των Γερμανών ταξιδιωτών, με δεύτερη την Πάλμα ντε Μαγιόρκα, ενώ στην τρίτη θέση ακολούθησε η Χουργκάντα και την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν δύο ελληνικοί προορισμοί, το Ηράκλειο και η Ρόδος. Την επόμενη πεντάδα συνέθεσαν η Κως, η Φουερτεβντούρα, η Γκραν Κανάρια, η Τενερίφη και η Σμύρνη. Το Top 10 των προορισμών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο με πέρυσι. Η Αίγυπτος και η περιοχή της Χουργκάντα εμφάνισαν ελαφριά, ποσοστιαία αύξηση σε ποσοστιαία, ενώ η Ισπανία παρέμεινε σταθερή.

Εκτός από τους κορυφαίους προορισμούς, η ανάλυση της VIR, σε συνεργασία με την Amadeus διαπίστωσε ότι ποσοστό άνω του 80% όσων προχώρησαν σε online κρατήσεις επέλεξαν διαμονή σε ξενοδοχείο 5 ή 4 αστέρων. Ενώ, μόνο το 14% περίπου προτίμησε ξενοδοχεία 3 αστέρων. Οι κρατήσεις για ξενοδοχεία 5 αστέρων έχουν αυξηθεί έναντι του προ-πανδημικού 2019.

Περίπου το 40% των διαμονών ήταν διάρκειας 8 έως 13 διανυκτερεύσεων και 31% 7 διανυκτερεύσεων. Τα ταξίδια διάρκειας 3 έως 6 διανυκτερεύσεων αυξήθηκαν σχεδόν κατά 5%, με το ποσοστό τους να διαμορφώνεται περίπου στο 19%. Όσον αφορά τους τύπους των δωματίων που έγινε κράτηση δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή, με το 70% των κρατήσεων να αφορούν δίκλινα δωμάτια.

Εκτός από την ελαφρώς μικρότερη διάρκεια των διακοπών σε σχέση με το 2019, το 2023, περίπου το 68% όσων έκαναν online κρατήσεις επέλεξαν διακοπές all-inclusive, ποσοστό περίπου 10% υψηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία.

Η δημοτικότητα αυτού του τύπου διακοπών είναι επίσης κατανοητή αν εξετάσει κανείς την εξέλιξη των τιμών στους κορυφαίους προορισμούς. Ενώ οι καταναλωτές πλήρωναν κατά μέσο όρο περίπου 710 ευρώ ανά άτομο για ένα επταήμερο ταξίδι για δύο άτομα, σε καταλύματα 4 αστέρων στην περιοχή της Αττάλειας, το καλοκαίρι πριν από την πανδημία, το 2022 η τιμή αυτή αυξήθηκε στα 872 ευρώ κι φέτος ανήλθε στα 947 ευρώ. Οι λόγοι πίσω από αυτή την εξελιξη των τιμών είναι οι αυξημένες τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, το υψηλότερο κόστος προσωπικού, αλλά και το κόστος των τροφίμων.

Μια άλλη διαπίστωση της ανάλυσης είναι ότι οι ταξιδιώτες που κάνουν κρατήσεις μέσω του διαδικτύου κλείνουν τις διακοπές τους σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από την αναχώρηση από ό,τι στο παρελθόν. Περίπου το ένα τέταρτο αποφασίζει μεταξύ 15 και 42 ημερών νωρίτερα. Σχεδόν το 50% των ταξιδιών έκλεισαν ακόμη και 42 ημέρες νωρίτερα, σημειώνοντας  σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το 2022.

Επίσης,  σχεδόν το 19% επέλεξε δυνατότητα δωρεάν ακύρωσης ή/και επανακράτησης ή ακόμη κι έναντι αμοιβής.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *