Photo by @canmandawe on Unsplash
Photo by @canmandawe on Unsplash

Αυτοί οι προορισμοί διακοπών θα επιβάλλουν τουριστικό φόρο από εφέτος | Ποιοι έχουν ήδη επιβάλλει | ΠΟΣΑ

ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ειδικό φόρο πληρώνουν οι ταξιδιώτες σε μια σειρά από χώρες, ενώ νέοι προορισμοί προστίθενται στη λίστα αυτή από εφέτος, ανάμεσά τους η Βαλένθια, αλλά και η Βενετία.

Φόρος διαμονής, φόρος επισκεπτών, τουριστικός φόρος. Μπορεί ο όρος να διαφέρει από χώρα σε χώρα και από προορισμό σε προορισμό, ωστόσο πρόκειται για ειδική εισφορά, η οποία συχνά προστίθεται ήδη αυτόματα κατά την κράτηση ξενοδοχείου ή αεροπορικού εισιτηρίου.

Ο λόγος για την επιβολή τουριστικών τελών σε πολλές χώρες είναι συχνά ο υπερτουρισμός. Ειδικά τώρα που ο αριθμός των ταξιδιωτών πλησιάζει και πάλι τα προ-πανδημικά επίπεδα, ορισμένες περιοχές απειλούνται από την επιστροφή του μαζικού τουρισμού με την επάνοδο στην κανονικότητα.

Όμως ποιες είναι οι νέες χώρες στις οποίες θα εφαρμοστεί τουριστικός φόρος από εφέτος και ποιο θα είναι το μέγεθός του;

Βαλένθια
Από το τέλος του 2023, οι παραθεριστές στη Βαλένθια θα πρέπει να πληρώνουν από 50 λεπτά έως 2 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Ο φόρος θα επιβάλλεται για διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, καθώς και σε ξενώνες, διαμερίσματα και κάμπινγκ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Costa Blanca News”, θα εναπόκειται σε κάθε δήμο της περιοχής της Βαλένθια να αποφασίσει αν θα εφαρμόσει ή όχι τον τουριστικό φόρο.

Τα πρόσθετα έσοδα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και για την επιδότηση οικονομικά προσιτής στέγασης για τους ντόπιους στα τουριστικά κέντρα.

Ταϊλάνδη
Ο σχεδιαζόμενος τουριστικός φόρος στην Ταϊλάνδη έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ξεκινήσει να ισχύει από τον Ιούνιο του 2023, οπότε 300 μπατ (περίπου 8 ευρώ) θα προστίθενται  στην τιμή του αεροπορικού εισιτηρίου.

Ο φόρος θα χρησιμοποιηθεί για τη συντήρηση και την ανάπτυξη των αξιοθέατων, αλλά και για τη χρηματοδότηση της ασφάλισης ατυχημάτων για τους αλλοδαπούς που δεν μπορούν να αναλάβουν οι ίδιοι το κόστος.

Η έναρξη του τέλους είχε προγραμματιστεί για την 1η Ιανουαρίου 2022, αλλά στη συνέχεια αναβλήθηκε για τον Απρίλιο και τώρα για το 2023.

Βενετία
Ο τουριστικός φόρος για τους ημερήσιους επισκέπτες στη Βενετία έχει ανακοινωθεί από το 2019, αλλά η ημερομηνία αναβάλλεται ξανά και ξανά. Πρόσφατα, αναφέρθηκε η 16η Ιανουαρίου 2023 για την εισαγωγή του τέλους εισόδου, αλλά η ημερομηνία έναρξης αναβάλλεται και πάλι κατά τουλάχιστον μισό χρόνο.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa, το εισιτήριο εισόδου, το οποίο πρέπει να καταβληθεί πριν από την επίσκεψη στην πόλη, θα είναι 3 ευρώ κατά τη χαμηλή περίοδο και 10 ευρώ κατά την υψηλή περίοδο. Με τη βοήθεια μιας εφαρμογής, οι επισκέπτες θα μπορούν να πληρώνουν το τέλος εύκολα. Όσοι δεν πληρώσουν τον φόρο θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους έως και 450 ευρώ.

Ο φόρος απευθύνεται αποκλειστικά σε ημερήσιους επισκέπτες. Οι ταξιδιώτες που διανυκτερεύουν δεν χρειάζεται να πληρώσουν εισιτήριο εισόδου, καθώς καταβάλλουν ήδη φόρο κλίνης μεταξύ ενός και 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Αυτοί οι προορισμοί εισπράττουν τουριστικό φόρο

Είτε για τη διατήρηση των αξιοθέατων, είτε για την προστασία των φυσικών πόρων, είτε για την αποτροπή του υπερτουρισμού, περισσότεροι από 160 προορισμοί επιβάλλουν ήδη τουριστικό φόρο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων (ETOA). Ακολουθούν μία σειρά από χώρες στις οποίες επιβάλλεται εδώ και αρκετό καιρό τουριστικός φόρος:

-Στη Γερμανία, τα αναγνωρισμένα από το κράτος θέρετρα λουτρών και αναψυχής επιτρέπεται να χρεώνουν φόρο λουτρών, ενώ ένας φόρος πολιτιστικής προώθησης, πιο γνωστός ως φόρος κλίνης, επιβάλλεται σε πόλεις όπως το Βερολίνο, το Αμβούργο και η Φρανκφούρτη. Το ύψος του ανέρχεται σε περίπου 5% της καθαρής ημερήσιας τιμής.

-Στην Αυστρία, οι ταξιδιώτες πληρώνουν φόρο διανυκτέρευσης που ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή. Στη Βιέννη ή το Σάλτσμπουργκ ανέρχεται σε περίπου 3% επί της τιμής του ξενοδοχείου.

-Στην Ισπανία, στις Βαλεαρίδες Νήσους, επιβάλλεται ένας βιώσιμος τουριστικός φόρος. Ανάλογα με τον τύπο του καταλύματος και την εποχή, ισχύουν διαφορετικά τέλη. Για διαμονή σε πολυτελές ξενοδοχείο κατά την υψηλή περίοδο χρεώνεται φόρος κλίνης 4 ευρώ ανά άτομο και διανυκτέρευση, ενώ κατά τη χαμηλή περίοδο το ύψος του φόρους ανέρχεται σε μόλις ένα ευρώ. Για διανυκτερεύσεις σε εξοχικές κατοικίες χρεώνονται 2 ευρώ κατά την υψηλή περίοδο και 50 λεπτά κατά τη χαμηλή περίοδο.

-Στην Ολλανδία, οι δήμοι αποφασίζουν αν θα επιβάλουν ή όχι τουριστικό φόρο. Εκεί, γίνεται διάκριση μεταξύ ενός φόρου γης και ενός φόρου υδάτινων ιαματικών λουτρών. Στο Άμστερνταμ, αυτό αντιστοιχεί στο 7% του κόστους ενός δωματίου ξενοδοχείου χωρίς πρωινό συν 3 ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρευση.

-Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο ύψος του φόρου των επισκεπτών στην Ελβετία, που κυμαίνεται μεταξύ 90 λεπτών και 7 ευρώ. Για ένα ταξίδι στο Μοντρέ ή στο Σάας-Φε χρεώνονται 7 ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρευση, ενώ στο Ζουγκ μόνο 90 λεπτά. Τα έξοδα αυτά συνήθως δεν περιλαμβάνονται στην τιμή του ξενοδοχείου, αλλά χρεώνονται επιπλέον.

-Από το 2019, οι παραθεριστές στην Κροατία πληρώνουν περίπου 1,33 ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρευση, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου.

-Ο φόρος διαμονής προστίθεται στο λογαριασμό του ξενοδοχείου στη Γαλλία και ποικίλλει ανάλογα με την πόλη. Οι τιμές κυμαίνονται από 20 λεπτά έως περίπου 4 ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρευση. Στο Παρίσι και τη Λυών, τα χρήματα επενδύονται στην τουριστική υποδομή.

-Ανάλογα με την περιοχή, στην Ιταλία καταβάλλεται επίσης τουριστικός φόρος. Κάθε δήμος αποφασίζει ο ίδιος για το ύψος του, αλλά δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρευση.

-Ο τουριστικός φόρος στην Ελλάδα εξαρτάται από τον αριθμό των αστεριών του κάθε ξενοδοχείου και τον αριθμό των κλειδιών των ενοικιαζόμενων δωματίων και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4 ευρώ ανά δωμάτιο, στα ξενοδοχεία 5 αστέρων.

-Στην Πορτογαλία, οι επισκέπτες άνω των 13 ετών καταβάλλουν τουριστικό φόρο 2 ευρώ ανά διανυκτέρευση και ανά άτομο. Ωστόσο, χρεώνεται μόνο για τις πρώτες επτά ημέρες της διαμονής.

-Στην Τσεχία, ο τουριστικός φόρος επιβάλλεται μόνο στην Πράγα. Είναι λιγότερο από ένα ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρευση, ενώ δεν ισχύει για τα παιδιά.

-Στο Βέλγιο, ο τουριστικός φόρος περιλαμβάνεται συνήθως στην τιμή του δωματίου. Οι χρεώσεις ποικίλλουν ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου, ενώ, σε γενικές γραμμές ανέρχεται περίπου στα 7,50 ευρώ.

-Στη Βουλγαρία ο επισκέπτης ενός καταλύματος καλείται να πληρώσει έως 1,50 ευρώ, ποσό που διαφέρει ανάλογα με την περιοχή και το κατάλυμα.

Οι ταξιδιώτες πρέπει επίσης να πληρώσουν τουριστικό φόρο στη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, τη Σλοβενία, την Πολωνία, την Τουρκία, καθώς, επίσης, σε μέρη των ΗΠΑ, στην Ιαπωνία, τη Μαλαισία, τη Νέα Ζηλανδία και πολλά νησιά της Καραϊβικής, όπως η Αρούμπα, οι Μπαχάμες, τα Μπαρμπάντος, η Τζαμάικα και η Δομινικανή Δημοκρατία.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *