Photo by Karolina Grabowska on Pexels

Αυτοί είναι οι προορισμοί που συνήθως αρρωσταίνουν οι ταξιδιώτες

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πέντε ταξιδιωτικοί προορισμοί είναι εκείνοι που οι παραθεριστές συνήθως αρρωσταίνουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους με τροφική δηλητηρίαση, E. coli και άλλες ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος, όπως αποκαλύπτει ο δείκτης Travel Bug του Forbes Advisor.

Συνήθως είναι η κακή ποιότητα του φαγητού ή το ακατάλληλο νερό εξαιτίας των οποίων οι παραθεριστές αντί να απολαμβάνουν το μπάνιο και τον ήλιο στην παραλία βρίσκονται ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Γι’ αυτό και οι ταξιδιώτες πρέπει να ενημερώνονται για τα πρότυπα υγιεινής στον προορισμό των διακοπών τους -ιδίως όσον αφορά το φαγητό.

Το λεγόμενο Travel Bug Index του Forbes Advisor αποκαλύπτει τους προορισμούς που αρρωσταίνουν συχνότερα οι παραθεριστές.

Για την ανάλυση, η ομάδα του Forbes Advisor αναζήτησε περίπου 2,4 εκατομμύρια αναρτήσεις σε διάφορα ταξιδιωτικά φόρουμ, όπως το Tripadvisor, για όρους όπως σαλμονέλα, γαστρεντερίτιδα, E. coli (Escherichia coli) ή τροφική δηλητηρίαση.

Οι προορισμοί διακοπών που εμφανίστηκαν πιο συχνά εξετάστηκαν στη συνέχεια όσον αφορά τις ταξιδιωτικές τους συστάσεις: για παράδειγμα, αν οι αρχές συνιστούν ειδικούς εμβολιασμούς πριν από την είσοδο στη χώρα ή αν οι τουρίστες πρέπει να αποφεύγουν το νερό της βρύσης, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ. Από αυτά τα αποτελέσματα, το Forbes Advisor δημιούργησε το Travel Bug Index των χωρών που οι ταξιδιώτες αρρωσταίνουν.

Σύμφωνα με τον δείκτη, οι πέντε προορισμοί παγκοσμίως όπου οι ταξιδιώτες αρρωσταίνουν συχνότερα είναι:

Πούντα Κάνα, Δομινικανή Δημοκρατία (Travel Bug Index Score 90,4 στα 100)
Σαρμ ελ Σέιχ, Αίγυπτος (Travel Bug Index Score 83,5 στα 100)
Σαλ, Πράσινο Ακρωτήριο (Travel Bug Index Score 70,6 στα 100)
Πλάγια ντελ Κάρμεν, Μεξικό (Travel Bug Index Score 63 από 100)
Κάμπο Σαν Λούκας, Μεξικό (Travel Bug Index Score 63 από 100)

Λευκές παραλίες, τροπικές θερμοκρασίες και συναρπαστική νυχτερινή ζωή συνθέτουν την εικόνα της Πούντα Κάνα στη Δομινικανή Δημοκρατία, ενός από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Ωστόσο, σχεδόν το 10% (9,61%) των ταξιδιωτών καταγγέλλουν ότι αρρώστησαν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους εκεί.

Για ένα ταξίδι στη Δομινικανή Δημοκρατία συνίσταται εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α, καθώς και να μην καταναλώνεται το νερό της βρύσης. Για μακροχρόνιες παραμονές συνιστώνται επίσης εμβολιασμοί κατά του δάγκειου πυρετού, της ηπατίτιδας Β, του τύφου, της λύσσας και ενδεχομένως της χολέρας. Επιπλέον, συνιστάται προστασία από τα κουνούπια, καθώς είναι φορείς του ιού Ζίκα, του δάγκειου πυρετού, της ελονοσίας ή του πυρετού τσικουνγκούνια.

Το Σαρμ ελ Σέιχ είναι ένα δημοφιλές θέρετρο διακοπών στην Αίγυπτο, ωστόσο, σύμφωνα με περίπου 6.000 αναρτήσεις σε ταξιδιωτικά φόρουμ, οι διακοπές σε αυτό το θέρετρο κρύβουν συχνά δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ταξιδιώτες, όπως, για παράδειγμα, είναι η τροφική δηλητηρίαση. Αυτό αφορά σχεδόν το 11% των ταξιδιωτών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όποιος ταξιδεύει στην Αίγυπτο θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένος κατά της πολιομυελίτιδας, ο οποίος είναι υποχρεωτικός για ταξίδια που διαρκούν περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες.

Προτείνεται, επίσης, ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α και, για μακροχρόνιες διαμονές, κατά της ηπατίτιδας Β, του τύφου, της λύσσας και της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου (ACWY). Δεν συνιστάται επίσης η κατανάλωση νερού από τη βρύση.

Το νησί Σαλ στο Πράσινο Ακρωτήριο προσελκύει επίσης πολλούς παραθεριστές με τις ονειρεμένες παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά του. Ωστόσο, συστήνεται προσοχή: Περίπου το 11% των ταξιδιωτών που έχουν προβεί σε σχόλια σε ταξιδιωτικά φόρουμ αναφέρουν περιπτώσεις ασθένειας μετά την άφιξη. Μάλιστα, από τον Αύγουστο του 2022 έχουν αυξηθεί οι διαρροϊκές ασθένειες που προκαλούνται από το παθογόνο Shigella sonnei στα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου.

Γενικά, συστήνεται στους ταξιδιώτες να αποφεύγουν το νερό της βρύσης και να εξασφαλίζουν καλή υγιεινή των τροφίμων και πόσιμο νερό. Επιπλέον, οι ταξιδιώτες προειδοποιούνται για λοιμώξεις που μεταδίδονται από κουνούπια, όπως ο δάγκειος πυρετός, η ελονοσία και η λοίμωξη από τον ιό Ζίκα.

Η περίπτωση της Ευρώπης

Οι διαρροϊκές ασθένειες ή οι στομαχικές διαταραχές είναι πολύ λιγότερο πιθανές στην Ευρώπη, όπως διαπίστωσε το Forbes Advisor. Παρ’ όλα αυτά, οι προορισμοί στους οποίους οι ταξιδιώτες είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από κάποια ασθένεια περιλαμβάνουν πολλούς γνωστούς κλασικούς προορισμούς διακοπών, όπως:

Μπένιντορμ, Ισπανία (Travel Bug Index Score 26,4 στα 100)
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο (Travel Bug Index Score 21,7 στα 100)
Σάννυ Μπιτς, Βουλγαρία (Travel Bug Index Score 21,5 στα 100)
Παρίσι, Γαλλία (Travel Bug Index Score 19,4 στα 100)
Τενερίφη, Ισπανία (Travel Bug Index Score 19,3 στα 100).

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *