Αυξάνονται οι φήμες για εξαγορά της Malaysia Airlines

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΔΙΕΘΝΗ

H αεροπορική εταιρία Air France-KLM και η γιαπωνέζικη JAL, φαίνεται να “φλερτάρουν” με την αγορά της Malaysia Airlines. Η Αir France φέρεται να επιδιώκει την αγορά του 49% της μαλαισιανής αεροπορικής εταιρίας και η Japan Airlines, του 25%.

Oι ανταγωνίστριες εταιρίες με πτήσεις  χαμηλού κόστους  Air Asia και Malindo Air (το παράρτημα της Ινδονησιακής Lion Air στην Μαλαισία) φέρονται να έχουν καταθέσει και αυτές προτάσεις, όπως ανέφεραν πηγές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

“Οι προσφορές από το εξωτερικό είναι πιο εμπερειστατωμένες και στρατηγικές, καθώς και οι δύο επιθυμούν να κεφαλοποιήσουν στη σημαντική τοποθεσία της Μαλαισίας για την επιχειρηματική τους δράση”, δηλώνει μία από τις πηγές.

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας αναζητά ένα στρατηγικό συνεργάτη για την εθνική της αερογραμμή, η οποία προσπαθεί να συνέλθει από δύο τραγωδίες: την μυστηριώδη εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370 και την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 στην Ανατολική Ουκρανία.

Η αεροπορική εταιρία εξαγοράστηκε το 2014 από το ίδρυμα Khazanah Nasional, το οποίο πλήρωσε 345 εκατομμύρια δολλάρια για το 30% των μετοχών που δεν είχε ήδη στην κατοχή του.

Ο Πρωθυπουργός της Μαλαισίας Mahathir Mohamad δήλωσε τη Δευτέρα πως έχουν κατατεθεί πέντε προτάσεις, ως μέρος μιας διαδικασίας που ξεκίνησε πέρυσι, αλλά αρνήθηκε να κατονομάσει τους υποψήφιους αγοραστές.

Η Malaysia Airlines υπέγραψε το προηγούμενο έτος με την Japan Airlines μια κοινή επιχειρηματική συμφωνία, η οποία καλύπτει τις πτήσεις μεταξύ της Μαλαισίας και της Ιαπωνίας.

Η Malaysia Airlines και η JAL είναι μέλη της Oneworld Air Alliance, ενώ η Air France-KLM είναι μέλος του αντίπαλου ομίλου Sky Team.

To ίδρυμα Khazanah, το οποίο προσέλαβε την εταιρία συμβούλων Morgan Stanley για να “τρέξει” την διαδικασία, αναφέρει πως συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση.

“Ενώ υπάρχουν μερικές προτάσεις σχετικά με αυτό το ζήτημα, μια ενδελεχής εξέταση των επιλογών μας βρίσκεται σε εξέλιξη” δηλώνει το ίδρυμα.

Οι πηγές αναφέρουν πως η Air France-KLM πρότεινε την εγκατάσταση ενός κόμβου για τη συντήρηση, τις επισκευές, κ.λπ., στην Μαλαισία. Η Japan Airlines προτείνει να κάνει τη χώρα της Μαλαισίας ένα τοπικό κόμβο, συμπεριλαμβανομένων και των πτήσεων χαμηλού κόστους.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *