Αυξημένη κερδοφορία για την TUI

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
– Καλύτερα τα αποτελέσματα από τις προβλέψεις
– Αυξημένα κατά 22,9% τα κέρδη προ φόρων του κορυφαίου tour operator
Με τους πελάτες της στο Ηνωμένο Βασίλειο να σημειώνουν άνοδο περίπου 5% εφέτος, η TUI, παρά τις επιπτώσεις των τρομοκρατικών επιθέσεων τον Ιούνιο στην Τυνησία, κατάφερε να επιτύχει αύξηση 22,9% στα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITA), τα οποία ανέρχονται σε €1,07 δισ., αυξημένα σε σχέση με τις μέχρι σήμερα προβλέψεις…


Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών της εταιρίας αυξήθηκε κατά 8% σε μόλις πάνω από 20 δισ. €, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 56,7% σε € 448.400.000 κατά το πρώτο έτος μετά τη συγχώνευση της TUI AG και της TUI Travel.

Βεβαίως, εφέτος, την ΤUI σημάδεψε το τραγικό γεγονός της τρομοκρατικής επίθεσης στην Τυνησία, όπου χάθηκαν 33 τουρίστες-πελάτες του ομίλου. «Η φρίκη είναι κάτι που θα μας συνοδεύει πάντα», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της TUI, Peter Long, αναφερόμενος στο τραγικό αυτό γεγονός, ενώ δίνει συγχαρητήρια στους ανθρώπους του ομίλου για την άριστη οργάνωση της μεταφοράς πίσω στην πατρίδα των διασωθέντων της επίθεσης πελατών του σπεσιαλίστα και τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το όλο γεγονός. 
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η επίθεση στην Τυνησία έχει κοστίσει στην TUI συνολικά €52 εκατομμύρια, ποσό το οποίο έχει απορροφηθεί από τον όμιλο. 
Επιπλέον, λέει ότι, προκειμένου να αντισταθμίσει η TUI τον αντίκτυπο της επίθεσης στην Τυνησία, σε συνδυασμό με τη διακοπή των πτήσεων προς το Σαρμ ελ Σεΐχ, ο τουριστικός οργανισμός έχει στραφεί σε άλλους, ηλιόλουστους προορισμούς για τον χειμώνα, όπως είναι τα Κανάρια νησιά και το Πράσινο Ακρωτήριο. Προσθέτει δε, ότι η αύξηση των ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων, κυρίως στο Μεξικό και την Καραϊβική, βοηθά επίσης να μειωθεί ο αντίκτυπος από τα γεγονότα στην Τυνησία και από τον αποκλεισμό της Αιγύπτου. 
Οι κρατήσεις για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων είναι αυξημένες κατά 17%, με την Ταϊλάνδη, την Κούβα και την Ασία να εμφανίζουν τις καλύτερες επιδόσεις. Ωστόσο, οι Κανάριες Νήσοι δεν εμφανίζουν ανάλογες επιδόσεις λόγω της αύξησης της χωρητικότητας των αεροσκαφών του ομίλου στην περιοχή. 
Η ανάπτυξη για τον tour operator προήλθε από την άνοδο που καταγράφηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Σκανδιναβικές χώρες, τον τομέα Hotels & Resorts, τον τομέα της Κρουαζιέρες, η οποία πέτυχε σημαντική αύξηση των κερδών, ενώ από την άλλη ασθενέστερη ήταν η άνοδος στη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη.
Οι κρατήσεις τον χειμώνα βρίσκονται στα ίδια επίπεδα, τη στιγμή που οι μέσες τιμές είναι αυξημένες κατά 4%, με τα έσοδα των πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο να εμφανίζουν άνοδο 6%, ενώ αυξημένη κατά 4% ήταν οι πελάτες.
Στη Γερμανία, τα έσοδα από τις πωλήσεις τον χειμώνα αυξήθηκαν κατά 4%, ενώ η αύξηση 5% στις μέσες τιμές λειτουργεί αντισταθμιστικά στη μείωση κατά 1% των κρατήσεων.  
Η TUI, αναμένει να διατηρήσει την κερδοφόρα ανάπτυξή της, με αύξηση των λειτουργικών κερδών της τουλάχιστον κατά 10%, το τρέχον οικονομικό έτος και αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 3%.