Photo by Charisse Kenion on Unsplash
Photo by Charisse Kenion on Unsplash

Αυξημένος ο αριθμός των Ισπανών που προγραμματίζουν διακοπές στο εξωτερικό|Πτωτική η τάση των ταξιδιωτικών δαπανών

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περί το 71% των Ισπανών επιθυμούν να ταξιδέψουν το φετινό καλοκαίρι και το 39% εμφανίζονται σίγουροι για αυτό, σύμφωνα με τη νέα, εποχική έκθεση του Εθνικού Παρατηρητηρίου Εξερχόμενου Τουρισμού (ObservaTUR), που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία εξετάζει τις συνήθειες και τις συμπεριφορές του Ισπανού ταξιδιώτη, πτωτική τάση ακολουθούν οι μέσες δαπάνες ανά άτομο, με την πλειοψηφία των ταξιδιωτών να έχει συνολικό ταξιδιωτικό προϋπολογισμό κάτω των €1.000.

Στη νέα έκθεση του ObservaTUR, αποκαλύπτεται πως το υπόλοιπο 29% -που συνήθιζαν να ταξιδεύουν τα προηγούμενα καλοκαίρια- δεν θα ταξιδέψει φέτος το καλοκαίρι: το 9% είναι πεπεισμένο ότι δεν θα το κάνει και ένα άλλο 20% το θεωρεί απίθανο. Οι οικονομικοί λόγοι εμφανίζονται ως η κύρια αιτία να μην ταξιδέψουν οι Ισπανοί αυτό το καλοκαίρι (40%) και ακολουθεί ο φόβος της πανδημίας.

Σύμφωνα με το 15% των Ισπανών οι διακοπές υπό τις παρούσες συνθήκες, ακόμη και με μέτρα ασφαλείας, κάθε άλλο παρά ελκυστικές φαντάζουν.

Οι μισοί από τους Ισπανούς ταξιδιώτες επιβεβαιώνουν ότι, αν δεν υπήρχε η πανδημία, θα έκαναν ένα διαφορετικό ταξίδι αυτό το καλοκαίρι από αυτό που προγραμματίζουν, το 12% δηλώνουν ότι σίγουρα θα έκαναν ένα διαφορετικό ταξίδι και το 38% ότι πιθανότατα θα είχαν επιλέξει έναν άλλο προορισμό ή τύπο ταξιδιού.

Αύγουστο ταξιδεύει η πλειοψηφία των Ισπανών

Η ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιήσουν το ταξίδι συνιστά το πιο σημαντικό για το 98% των Ισπανών, ακολουθούμενη από την απόφαση σχετικά με τα άτομα με τα οποία θα ταξιδέψουν (86%).

Ο προγραμματισμός των καλοκαιρινών διακοπών με τον σύντροφό τους αφορά το 74% των ταξιδιωτών, ενώ σε σύγκριση με άλλες εποχές, τα ταξίδια με άλλες οικογένειες και φίλους αυξάνονται.

Ο Αύγουστος είναι, πάλι, ο κύριος μήνας των καλοκαιρινών διακοπών (41%), ακολουθούμενος από τον Ιούλιο (32%). Όσον αφορά τον Σεπτέμβριο παρατηρείται τάση μείωσης των ταξιδιωτών που κάνουν διακοπές τον συγκεκριμένο μήνα, από το 2019 κι έπειτα. Ειδικότερα, το ποσοστό των Ισπανών που επέλεξαν να κάνουν για διακοπές τον Σεπτέμβριο αντιπροσώπευε το 17% το 2019, το 15% το 2020 και φέτος παραμένει στο 13%.

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες (56%) θα απολαύσουν καλοκαιρινές διακοπές τουλάχιστον 8 ημερών και το 18%  περισσότερες από 15 ημέρες.

Τα ξενοδοχεία, μαζί με ιδιωτικά καταλύματα, συγκεντρώνουν το 32% έκαστο όσον αφορά τη διαμονή των ταξιδιωτών, ακολουθούν με 22% τα τουριστικά καταλύματα και με πολύ μικρότερα ποσοστά έπονται τα αγροτικά καταλύματα (6%) και τα κάμπινγκ (4%).

Η συντριπτική πλειονότητα των ταξιδιωτών επιλέγουν για τη μεταφορά τους το ιδιωτικό όχημα (79%), ενώ την ίδια στιγμή το αεροσκάφος βιώνει μια μικρή ανάκαμψη, σε σχέση με πέρυσι.

Ταξίδι στην Ευρώπη εξετάζουν οι Ισπανοί

Μεταξύ εκείνων που αποφάσισαν τον προορισμό των καλοκαιρινών διακοπών τους, σε ποσοστό 77% επέλεξαν έναν εθνικό προορισμό, το 12% έναν διεθνή και το άλλο 12% έναν συνδυασμό των δύο τύπων προορισμών. Πρακτικά όλοι όσοι σχεδιάζουν ένα ταξίδι το καλοκαίρι θεωρούν πιθανό να μείνουν σε έναν εθνικό προορισμό (91%), με την πλειονότητα να ταξιδεύουν σε μια άλλη περιφέρεια από τη δική τους (71%)

mykonosΜεταξύ εκείνων που σχεδιάζουν ταξίδι στο εξωτερικό, το 21% εκείνων που θα ταξιδέψουν, η συντριπτική πλειοψηφία, σκέφτεται ένα ταξίδι στην Ευρώπη (18%). Οι ταξιδιωτικές προβλέψεις για τις υπόλοιπες ηπείρους είναι πολύ μικρές ή ανύπαρκτες.

Ο κύριος λόγος για την επιλογή ενός προορισμού είναι να μην “υποφέρει” από υπερπληθυσμό, αφορά το 24% των ταξιδιωτών.

ksd PRIMAGEL
adv

Τα ταξίδια στον ήλιο και στην παραλία είναι τα πιο συχνά και είναι “πρωταγωνιστές” σχεδόν σε όλες τις ηλικίες. Ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθούν τα οικογενειακά ταξίδια (18%) και στην τρίτη η χαλάρωση και η ευεξία (17%).

Οι μέσες αναμενόμενες δαπάνες ανά άτομο συνεχίζουν να μειώνονται από το 2019. Ειδικότερα, το 2020 η μέση δαπάνη ανά άτομο έπεσε από τα 719 ευρώ που ήταν το 2019 στα 595 ευρώ, ενώ γι’ αυτό το καλοκαίρι μειώνεται ελαφρώς στα 566 ευρώ ανά άτομο.  Οι ταξιδιώτες με συνολικό προϋπολογισμό κάτω των €1.000  για καλοκαιρινές διακοπές υπερβαίνουν το 50%.

“Πετάνε” τις μάσκες οι Ισπανοί

Την άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, σε όλη τη χώρα, από τις 26 Ιουνίου, εξετάζει η ισπανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Pedro Snchez. Αυτή η πρόταση υπόκειται σε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αργότερα αυτήν την εβδομάδα, και το πιθανότερο είναι να επικυρωθεί.

Ωστόσο, είναι πιθανό να απαιτείται η χρήση μάσκας όταν δεν μπορεί να διατηρηθεί απόσταση ασφαλείας 1,5 μέτρου. Η Ισπανία έχει εφαρμόσει αυστηρούς κανόνες για τη χρήση μάσκας, για όλους του πολίτες ηλικίας έξι ετών και άνω, παρόλο που έχουν υπάρξει προτάσεις από ειδικούς στον τομέα της υγείας για άρση του μέτρου.

Tagged

1 σχόλιο στο “Αυξημένος ο αριθμός των Ισπανών που προγραμματίζουν διακοπές στο εξωτερικό|Πτωτική η τάση των ταξιδιωτικών δαπανών

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *