money tourism copyright photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αύξηση έως και 500% χθες στις κρατήσεις στη Βρετανία, μετά τις ανακοινώσεις Τζόνσον | Στην κορυφή η Ελλάδα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μεγάλη αύξηση στις κρατήσεις σε tour operators και αεροπορικές εταιρίες, σημειώθηκαν χθες στην Βρετανία, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δημοσιοποίησε τα στάδια ανοίγματος της αγοράς από το Lockdown και την επανέναρξη του Τουρισμού.

Όπως έγραψε πρώτο το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, η Επιτροπή Ταξιδιών (Travel Task Force) θα εισηγηθεί έως τις 12 Απριλίου, για την ημερομηνία έναρξης των ταξιδιών στο εξωτερικό, που δεν θα είναι νωρίτερα από τις 17 Μαϊου, σε καμία περίπτωση. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται συνομιλίες με χώρες, μεταξύ των οποίων και με την Ελλάδα, για ταξιδιωτικές συμφωνίες.

Οι αεροπορικές εταιρείες αναφέρουν ότι έχουν ήδη διαπιστώσει αύξηση των κρατήσεων, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού σχετικά με τον οδικό χάρτη ανοίγματος, ενώ η TUI, ο μεγαλύτερος tour operator στην Βρετανία, ανακοίνωσε ότι οι κρατήσεις της αυξήθηκαν κατά 500% τη νύχτα. Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Τουρκία ήταν οι προορισμοί με τις περισσότερες κρατήσεις, είπε εκπρόσωπος της εταιρίας για ταξίδια από τον Ιούλιο και μετά.

Καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε σαφές πλαίσιο για την επενέναρξη των ταξιδιών η εταιρία ανακοίνωσε ότι όποιος πρόκειται να ταξιδέψει μεταξύ 17 Μαΐου και τέλους Ιουνίου μπορεί να αλλάξει την κράτησή του σε μεταγενέστερη ημερομηνία χωρίς χρέωση.

tui ΒρετανίαΟ Andrew Flintham, διευθύνων σύμβουλος της TUI Βρετανίας και Ιρλανδίας, χαρακτήρισε τα βήματα της κυβέρνησης ως «θετικά».

Η Thomas Cook είπε ότι η επισκεψιμότητα στον ιστότοπό της αυξήθηκε κατά 100% τη Δευτέρα από τις 15:00 GMT και μετά, με κρατήσεις που ήδη «πλημμυρίζουν» για χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, το Μεξικό και η Δομινικανή Δημοκρατία.

“Η ανακοίνωση της κυβέρνησης σήμερα είναι καλή είδηση ​​για όσους από εμάς είναι απελπισμένοι για να φύγουν για διακοπές”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Thomas Cook, Alan French.

“Ενώ περιμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες, είναι σαφές ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει τα διεθνή ταξίδια τους επόμενους μήνες και ελπίζουμε ότι θα έρθει εγκαίρως για τις καλοκαιρινές διακοπές”.

Ο Steve Witt, συνιδρυτής της ομάδας πρακτορείων Not Just Travel, δήλωσε: «Είναι πολύ πιο σαφές χρονοδιάγραμμα από ότι περίμεναν πολλοί άνθρωποι. Έχουμε ήδη δει μια αύξηση των ερωτήσεων και των κρατήσεων καθώς οι πελάτες θέλουν να κάνουν κρατήσεις πριν εξαντληθούν τα πακέτα. Αναμένουμε οι διακοπές εντός του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι πολύ δημοφιλείς φέτος και είναι πιθανό πολλοί άνθρωποι να απογοητευτούν εάν δεν κάνουν κράτηση νωρίς, ενώ η Ελλάδα, η Ισπανία, η Τουρκία και τα ΗΑΕ είναι επίσης πολύ ισχυροί προορισμοί για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους».

Ο Paul Charles, συνιδρυτής της εκστρατείας Save Our Summer δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τόσες πολλές εταιρείες ενώθηκαν με επιτυχία για την επανεκκίνηση του Μαΐου. Ενώ τους ευχαριστούμε για την εκτεταμένη υποστήριξή τους, θα συνεχίσουμε επίσης να καλούμε την κυβέρνηση να λογοδοτήσει για να εξασφαλίσει το νέο άνοιγμα στις 17 Μαΐου. Δεκαέξι εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν ήδη εβολιαστεί πλήρως μέχρι τότε και θα έχουν δικαίωμα να ταξιδέψουν. Είναι μια ημερομηνία που καθορίζεται για να ταξιδέψουν οι καταναλωτές και η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι θα διεξάγονται test παγκόσμιας αποδοχής, για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί δύο φορές».

Οι αεροπορικές

Η EasyJet ανέφερε επίσης αύξηση 337% στις κρατήσεις πτήσεων και 630% αύξηση στις κρατήσεις διακοπών για τοποθεσίες όπως το Αλικάντε, η Μάλαγα, το Palmo, το Faro και η Κρήτη. Οι κρατήσεις είναι ισχυρότερες τον Αύγουστο, ακολουθούμενες από τον Ιούλιο και μετά τον Σεπτέμβριο.

ksd Βρετανία
adv

Ο διευθύνων σύμβουλος της EasyJet, Johan Lundgren, δήλωσε ότι η ανακοίνωση του Μπόρις Τζόνσον είχε «δώσει μια πολύ απαραίτητη ώθηση στην εμπιστοσύνη» για τους πελάτες της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Έχουμε δει συνεχώς ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ταξίδια και αυτή η αύξηση των κρατήσεων δείχνει ότι αυτό το μήνυμα από την κυβέρνηση ότι σκοπεύει να ανοίξει ξανά τα ταξίδια ήταν αυτό που περίμεναν οι καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου”, είπε.

Η Amanda Matthews, διευθύνουσα σύμβουλος και ιδιοκτήτης του γραφείου πολυτελών ταξιδιωτικών πρακτορείων που εδρεύει στο Ramsbottom, Designer Travel, αναφέρει ότι η εταιρεία της έχει δει διπλάσιο αριθμό ερωτήσεων και νέων κρατήσεων για το φετινό Καλοκαίρι.

Απογοήτευση για το Πάσχα

Ενώ ο χάρτης εξόδου από το lockdown έχει δώσει ελπίδα για τις καλοκαιρινές διακοπές, η ειδική λιανικής Kate Hardcastle λέει ότι υπάρχει «τεράστια απογοήτευση» στον ταξιδιωτικό κλάδο για το Πάσχα, που δεν θα υπάρξει ταξιδιωτική κίνηση.

“Το Πάσχα είναι προφανώς ένα κρίσιμο κομμάτι του ταξιδιωτικού ημερολογίου για τα ταξιδιωτικά γραφεία και τη βιομηχανία, οπότε είναι χαμένη ευκαιρία”, είπε στο BBC και συμπλήρωσε: “Γνωρίζω επίσης ότι πολλές οικογένειες εξαρτώνται από τις διακοπές του Πάσχα, καθώς είναι φθηνότερες και πιο οικονομικές από τις καλοκαιρινές διακοπές”.

Η κα. Matthews είπε ότι η εταιρεία της δεν πίστευε ότι το Πάσχα «θα ήταν στην απελευθέρωση», αλλά πολλοί πελάτες ήταν ακόμη αισιόδοξοι και ορισμένοι είχαν μετακινήσει ακόμη και τις διακοπές τους τρεις ή τέσσερις φορές το 2020. Αν πιστεύαμε ότι ο Μάιος θα μας επέτρεπε να ξανανοίξουμε, τότε πιστεύω ότι θα είχαμε ένα πολύ δυνατό καλοκαίρι, αλλά η αβεβαιότητα και η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τις ημερομηνίες, τα πιθανά μέτρα καραντίνας και το κόστος των test για την επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάνει τη δουλειά μας δύσκολη».

Το άνοιγμα

Σύμφωνα με όσα είπε ο Μπόρις Τζόνσον, το άνοιγμα θα γίνει σε 4 στάδια, ως ακολούθως:

Το πρώτο στάδιο αποτελείται από δύο μέρη:

8 Μαρτίου

– Όλα τα σχολεία και τα κολέγια θα ανοίξουν ξανά
– Οι φοιτητές μπορούν να επιστρέψουν για πρακτικά μαθήματα. Θα υπάρξει επανεξέταση έως το τέλος των αργιών του Πάσχα για όλους τους άλλους μαθητές
– Η χρήση μάσκας συνιστάται στην τάξη για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και για γονείς και προσωπικό στο δημοτικό σχολείο
– Η εναλλακτική φροντίδα των παιδιών μπορεί επίσης να υπάρξει για ευάλωτους μαθητές και όπου απαιτείται για τους γονείς ή τους φροντιστές
– Δύο άτομα από διαφορετικά νοικοκυριά μπορούν να συναντηθούν έξω για αναψυχή, που μπορεί να περιλαμβάνει “έναν καφέ σε ένα παγκάκι”
– Γάμοι που παρακολουθούνται έως και έξι άτομα μπορούν να πραγματοποιηθούν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες

29 Μαρτίου

– Τα άτομα θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν έξω, είτε με ένα άλλο νοικοκυριό είτε εντός του «κανόνα των έξι», ακόμη και σε ιδιωτικούς κήπους
– Ο κανόνας της διαμονής στο σπίτι θα καταργηθεί, αλλά οι άνθρωποι θα πρέπει να μένουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τόπο κατοικίας τους
– Οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις θα ανοίξουν ξανά, όπως γήπεδα γκολφ και γήπεδα τένις και μπάσκετ
– Μπορούν επίσης να ξεκινήσουν εκ νέου επίσημα οργανωμένα σπορ
– Οι ομάδες γονέων και παιδιών μπορούν να επιστρέψουν, αλλά το ανώτατο όριο θα είναι στα 15 άτομα και πρέπει να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.

Στάδιο δεύτερο

Όχι νωρίτερα από τις 12 Απριλίου:

 • Όλα τα καταστήματα επιτρέπεται να ανοίξουν
 • Τα εστιατόρια και οι παμπ σε κήπους επιτρέπεται να εξυπηρετούν πελάτες που κάθονται σε εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ
 • Τα γυμναστήρια και τα σπα μπορούν να ανοίξουν ξανά για άτομα και οικογένειες
 • Κομμωτήρια, σαλόνια ομορφιάς και άλλες “υπηρεσίες στενής επαφής” μπορούν να ανοίξουν ξανά
 • Επιτρέπονται οι εγχώριες διακοπές στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αυτόνομα καταλύματα που μπορούν να ανοίξουν ξανά για χρήση από μέλη του ίδιου νοικοκυριού
 • Τα παιδιά επιτρέπεται να παρακολουθούν εσωτερικές δραστηριότητες παιχνιδιού, με έως και 15 γονείς ή κηδεμόνες να επιτρέπεται να συμμετάσχουν σε αυτά
  Μπορούν να ανοίξουν ξανά οι ζωολογικοί κήποι, τα θεματικά πάρκα και οι κινηματογράφοι
 • Οι βιβλιοθήκες και τα κοινοτικά κέντρα μπορούν να ανοίξουν ξανά
 • Μπορούν να πραγματοποιηθούν γάμοι με έως και 15 άτομα

Στάδιο τρίτο

Όχι νωρίτερα από τις 17 Μαΐου:

 • Οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν σε ομάδες έως και 30 σε εξωτερικούς χώρους
 • Έξι άτομα ή δύο οικογένειες μπορούν να συναντηθούν σε εσωτερικούς χώρους
 • Παμπ, εστιατόρια και άλλοι χώροι φιλοξενίας μπορούν να φιλοξενήσουν τους πελάτες σε εσωτερικούς χώρους
 • Έως και 30 άτομα μπορούν να συναντηθούν για να γιορτάσουν γάμους ή άλλες εκδηλώσεις, όπως βαπτίσεις
  Μπορούν να ανοίξουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες υπαίθριας ψυχαγωγίας, όπως υπαίθρια θέατρα και κινηματογράφοι
 • Εσωτερική ψυχαγωγία όπως μουσεία, θέατρα, κινηματογράφοι και παιδικοί χώροι μπορούν να ανοίξουν
 • Ωστόσο, οι παραστάσεις και τα μεγάλα γεγονότα θα υπόκεινται σε όρια. Για εσωτερικές εκδηλώσεις μπορούν να έχουν μισή χωρητικότητα ή 1.000 άτομα, και σε εξωτερικούς χώρους μπορούν να έχουν μισή χωρητικότητα ή 4.000 άτομα – όποιο από τα δύο είναι χαμηλότερο. Για μεγάλους χώρους (τουλάχιστον 40.000 χωρητικότητα) έως 10.000 θα επιτρέπεται να παρευρεθούν
 • Ξενοδοχεία, ξενώνες και B&B μπορούν να ανοίξουν ξανά σε γκρουπ οικογενειών
 • Τα διεθνή ταξίδια αναψυχής θα συνεχιστούν το νωρίτερο στις 17 Μαΐου
 • Οι προπονήσεις αθλητικών ομάδων και γυμναστικής για ενήλικες μπορούν να ξεκινήσουν ξανά

Στάδιο τέσσερα

Το νωρίτερο στις 21 Ιουνίου:

 • Όλα τα νομικά όρια στην κοινωνική επαφή θα καταργηθούν
 • Δεν υπάρχουν νομικά όρια στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να παρακολουθήσουν γάμους, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις ζωής. Από τον Απρίλιο, η κυβέρνηση θα διοργανώσει πιλότους για εκδηλώσεις όπως μεγάλους γάμους, φεστιβάλ και συνέδρια εργασίας. Αυτό θα βοηθήσει στον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο μέτρα όπως οι βελτιωμένες δοκιμές μπορούν να επιτρέψουν σε μεγάλες ομάδες να παρακολουθήσουν χωρίς κοινωνική απόσταση
 • Επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά τα νυχτερινά κέντρα

Κάθε στάδιο θα απέχει τουλάχιστον πέντε εβδομάδες από το επόμενο και τέσσερις προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται σε κάθε στάδιο πριν προχωρήσει το επόμενο:
-Το πρόγραμμα εμβολίων κορανοϊού συνεχίζει σύμφωνα με το πλάνο
-Τα εμβόλια μειώνουν επαρκώς τον αριθμό των ατόμων που πεθαίνουν από τον ιό ή χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη
-Τα ποσοστά μόλυνσης δεν ενέχουν κίνδυνο αύξησης των εισαγωγών στο νοσοκομείο
-Οι νέες παραλλαγές κορονοϊού δεν αλλάζουν ουσιαστικά τον κίνδυνο άρσης των περιορισμών

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *