airways

BA: Αντιμέτωπη με την απειλή απεργίας εν μέσω καλοκαιριού | Διαφωνία για τους μισθούς

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

“Μέγγενη” για την British Airways θα αποτελέσει η τυχόν υλοποίηση της απειλής για απεργιακές κινητοποιήσεις του πληρώματος καμπίνας και του προσωπικού εδάφους της αεροπορικής εταιρίας εν μέσω καλοκαιριού, την οποία διατύπωσε ένα συνδικάτο, επικαλούμενο υποχώρησή της στο θέμα των αμοιβών.

Η Unite, που φέρεται να εκπροσωπεί 16.000 εργαζόμενους της αεροπορικής εταιρίας, συγκέντρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, πλειοψηφία 97% σε συμβουλευτικού χαρακτήρα ψηφοφορία για πιθανή απεργιακή κινητοποίηση, αφού υποστήριξε ότι η BA υποχώρησε σε συμφωνία για τους μισθούς.

Το συνδικάτο διεξάγει επίσης ψηφοφορία μεταξύ 500 ατόμων του προσωπικού check-in για απεργιακές κινητοποιήσεις που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα, στην αρχή της υψηλής καλοκαιρινής περιόδου.

Η Unite, σύμφωνα με την Telegraph, ισχυρίζεται ότι ο αερομεταφορέας επανέφερε τις αμοιβές της διοίκησης στα προ-πανδημικά επίπεδα, αλλά αρνήθηκε να αναθεωρήσει την περικοπή μισθών κατά 10% που επιβλήθηκε στο προσωπικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το συνδικάτο υποστήριξε επίσης ότι χιλιάδες έμπειροι εργαζόμενοι απολύθηκαν χωρίς να αντικατασταθούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη προσωπικού στο check-in, στη φόρτωση, στις αποσκευές και στο πλήρωμα καμπίνας.

Εκπρόσωπος της Unite δήλωσε: “Για όποιον έχει ταξιδέψει πρόσφατα με την British Airways, αυτό το συντριπτικό αποτέλεσμα της γνωμοδοτικής ψηφοφορίας δεν θα αποτελέσει έκπληξη. Η διοίκηση της British Airways δεν μπορεί πλέον να αγνοήσει την καθολική δυσαρέσκεια του προσωπικού της, όπως αγνόησε τις ανάγκες των πελατών της”.

Η ψηφοφορία του συνδικάτου μεταξύ του συνόλου των μελών του είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα, ζητώντας να μάθουν αν θα υποστήριζαν απεργιακές κινητοποιήσεις για την παραβίαση της ρήτρας “καλής πίστης” σε μια συμφωνία μισθοδοσίας με την αεροπορική εταιρία, με περίπου το 97,3% να ψηφίζει υπέρ, όπως γνωστοποίησε η εφημερίδα.

Ωστόσο, δεν έχει ανακοινωθεί καμία ψηφοφορία για απεργιακή κινητοποίηση και δεν μπορεί να προκηρυχθεί απεργία με βάση το αποτέλεσμα μιας συμβουλευτικής ψηφοφορίας, καθώς θεωρείται μια διαδικασία που χρησιμοποιείται από τα συνδικάτα για να αναζητήσουν τις απόψεις των μελών τους.

Το συνδικάτο είναι προφανές ότι θεώρησε πως η BA παραβίασε τη συμφωνία, καθώς χορήγησε στους χειριστές εδάφους αύξηση μισθού, πέραν του 5% για όλο το προσωπικό, ενώ είχε αποδεχθεί ότι οποιαδήποτε αύξηση θα καταβαλλόταν στο σύνολο των εργαζομένων.

Η BA φέρεται να πιστεύει ότι η απειλή για απεργιακές κινητοποιήσεις βασίζεται σε μια παρεξήγηση, η οποία διορθώθηκε αμέσως μόλις έγινε αντιληπτή.

Ο αερομεταφορέας είχε πιστέψει ότι υπήρχε προηγούμενη αύξηση των μισθών που είχαν χάσει οι υπάλληλοι εδάφους, υπέβαλε την προσφορά για να τους αποζημιώσει και στη συνέχεια συνειδητοποίησε ότι έκανε λάθος.

Σε δηλώσεις του εκπρόσωπος της BA είπε: “Δεν πρόκειται για ψηφοφορία για απεργιακές κινητοποιήσεις, και αν και δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένων των προβλημάτων σε όλο τον τομέα των μεταφορών, είναι απογοητευτικό. Μετά από μια βαθιά δύσκολη διετία, κατά την οποία η επιχείρηση έχασε πάνω από 4 δισεκατομμύρια λίρες, εξακολουθήσαμε να προσφέρουμε αμοιβές στους συναδέλφους μας για το τρέχον έτος. Παραμένουμε προσηλωμένοι σε ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις με τα συνδικάτα μας σχετικά με τις ανησυχίες τους”.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ίδια στιγμή που ένα ισπανικό συνδικάτο προειδοποίησε για εξαήμερη απεργία του πληρώματος καμπίνας της Ryanair στη χώρα, μεταξύ 24 Ιουνίου και 2 Ιουλίου, για τις συνθήκες εργασίας και τις αμοιβές.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *