money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

BBC: Μπορεί η πανδημία να βελτιώσει το μοντέλο του ελληνικού Τουρισμού;

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μπορεί από σήμερα να επιτρέπονται σταδιακά τα ταξίδια στην Ελλάδα, αλλά το BBC αναφέρεται στη βιωσιμότητα του Τουρισμού στα νησιά της χώρα μας.

Το άρθρο θέτει το ερώτημα του επαναπροσδιορισμού του μοντέλου του ελληνικού τουρισμού καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω του Κοροωνοϊού έχουν πλήξει σε μεγάλο βαθμό τα ευρωπαϊκά κράτη και ειδικά χώρες, όπως η Ελλάδα όπου ο κλάδος συντελεί στο 30% των ετησίων εσόδων και συντηρεί το 20% των θέσεων εργασίας.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κατά το 2019 στη χώρα μας υπολογίζεται ότι ήρθαν 33 εκατομμύρια τουρίστες και για πολλά νησιά ο τουρισμός αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης, γίνεται αναφορά και στη 2η φάση της επανεκκίνησης του Τουρισμού κατά την οποία θα επιτρέπονται οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης από τα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Ν.Ζηλανδία. Πιο συγκεκριμένα:

  • Επιτρέπονται οι πτήσεις από 29 κράτη χαμηλού κινδύνου με τυχαίες εξετάσεις για τον Κορωνοϊό
  • Για τα ευρωπαϊκά κράτη με υψηλό κίνδυνο για τη μετάδοση της πανδημίας, όπως η Βρετανία και το Βέλγιο, θα είναι απαραίτητη η εξέταση για τον Κορωνοϊό. Σε περίπτωση που το τεστ είναι αρνητικό θα είναι απαραίτητο οι ταξιδιώτες να παραμείνουν για μία εβδομάδα σε καραντίνα, ενώ εάν το τεστ είναι θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 2 εβδομάδες.
  • Οι χερσαίες αφίξεις επιτρέπονται από τα σύνορα με την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία ενώ θα πραγματοποιούνται τυχαίες εξετάσεις
  • Επιτρέπεται να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία

Από την 1η Ιουλίου επιτρέπονται οι διεθνείς αφίξεις σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια και τα λιμάνια με τυχαίες εξετάσεις.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην Μύκονο, η οποία κάθε χρόνο “πνιγόταν” από τις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων και υπολογίζεται ότι κατά την υψηλή σεζόν αγκυροβολούσαν 7 πλοία ταυτόχρονα και το νησί κατακλυζόταν από 20000 τουρίστες εντός μίας ώρας.

Με την έξαρση της πανδημίας ο “πονοκέφαλος” αυτός για τους Μυκονιάτες έπαψε να ισχύει, καθώς φέτος προβλέπεται να μην αγκυροβολήσει ούτε 1 κρουαζιερόπλοιο στο νησί.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η πίεση που δέχονται οι υποδομές, καθώς η πληρότητα δεν μπορεί να καλύψει τον αριθμό των εισερχομένων τουριστών και πολλές φορές παρατηρούνται διακοπές ρεύματος, ενώ τεράστιο ζήτημα αποτελεί και η διαχείριση των απορριμάτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Σαντορίνη, η οποία δε διαθέτει εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, αλλά μία χωματερή που σύμφωνα με τα standards της ΕΕ είναι παράνομη.

Πως συνέβαλε ο Τουρισμός στην ανάπτυξη της Ελλάδας

Ο τουρισμός έχει χρησιμοποιηθεί από διαδοχικές κυβερνήσεις σαν ένα μέσο οικονομικής ανάκαμψης ύστερα από σημαντικές υφέσεις. Κατά τη δεκαετία του 1950 η κυβέρνηση προχώρησε στην κατασκευή 5αστερων κρατικών ξενοδοχείων στην προσπάθειά της να προσελκύσει επισκέπτες ύστερα από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στον τουρισμό στράφηκαν και οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, ενώ ο κλάδος βοήθησε τη χώρα να ανακάμψει από την κρίση του 2008 αν και υπάρχουν φωνές, όπως αυτή της Δρ. Ευθυμίας Σαραντάκου από τον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, οι οποίες θεωρούν ότι δεν υπήρξε η σωστή διαχείριση καθώς παρατηρείται έλλειψη πολιτικών για τη διαχείριση των τουριστικών ροών και η αδυναμία των τοπικών κυβερνήσεων να διαχειριστούν τον τουρισμό σε τοπικό επίπεδο.

Μπορεί η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την πανδημία για αλλαγή;

Άλλο ένα “παράπονο” στην Ελλάδα είναι ότι η υπερβολική εξάρτηση από τον τουρισμό έχει οδηγήσει σε μία αύξηση των εποχικών και κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας.

Η κ. Χριστίνα Ζαμπούκου από το Τμήμα Τουρισμού του Mid Sweden University, αναφέρει:

“Πρόκειται για έναν κλάδο, ο οποίος απασχολεί πολλές γυναίκες, πρόσφυγες και νέους σε όλο τον κόσμο. Ο κλάδος δεν αμείβει καλά καθώς οι κύριες παροχές του, όπως η καθαριότητα και η εξυπηρέτηση στην εστίαση, δε λαμβάνουν την απαραίτητη αναγνώριση”.

Άλλοι διεθνείς προορισμοί, οι οποίοι καταγράφουν και αυτοί “υπερτουρισμό”, όπως η Βενετία και το Άμστερνταμ, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα χρησιμοποιήσουν τις προκλήσεις της πανδημίας ως μία ευκαιρία για να εφαρμόσουν πιο βιώσιμα μοντέλα.

Προς το παρόν στην Ελλάδα δεν ισχύει κάτι τέτοιο καθώς αρκετοί νησιώτες επικεντρώνουν στην αύξηση των εισοδημάτων τους αποφεύγοντας ταυτόχρονα ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.

ΠΗΓΗ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *