Photo by Alexander Grey on Pexels

Booking.com: “Κόκκινο πανί” οι ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιώτες | Διακρίσεις και παράξενα βλέμματα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σημαντικές προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιώτες, καθώς περισσότεροι από τους μισούς (59%) έχουν βιώσει διακρίσεις κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 63% για όσους έχουν δηλώσει την σεξουαλική τους ταυτότητα, στο 64% για όσους έχουν σύντροφο και στο 68% για όσους θεωρούν τον εαυτό τους υπέρμαχο των δικαιωμάτων και των αλλαγών των ΛΟΑΤΚΙ+, όπως αποκαλύπτει έρευνα της Booking.com.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 11.469 LGBTQ+ ταξιδιωτών, από 27 χώρες και περιοχές, οι ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιώτες αναμένουν κάποια μορφή συμπεριφοράς διάκρισης, τόσο από συνταξιδιώτες τους (55%), όσο και από τους ντόπιους στους προορισμούς που επιλέγουν να ταξιδέψουν (57%). Παράλληλα, το 51% συμφωνεί ότι το γεγονός ότι είναι ΛΟΑΤΚΙ+ τους έχει κάνει να είναι πιο ανασφαλείς, αλλά και συνειδητοποιημένοι ταξιδιώτες. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 64% για όσους αυτοπροσδιορίζονται ως τρανσέξουαλ, στο 57% για τους ίντερσεξ και στο 56% μη δυαδικοί.

Παρά ταύτα, οι ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιώτες αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη βιωμένη πραγματικότητά τους. Από τη μελετημένη λήψη αποφάσεων για τον προορισμό μέχρι την προ-κράτηση θέσεων στο αεροπλάνο και τη δημιουργία alter egos, οι ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιώτες αναλαμβάνουν τον έλεγχο των ταξιδιών τους περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ώστε να περιηγηθούν με ασφάλεια στις διάφορες προκλήσεις και να βρουν τις καλύτερες εμπειρίες.

Στο επίκεντρο ο προϋπολογισμός και η ελευθερία έκφρασης

Πιθανώς αντανακλώντας τις τρέχουσες οικονομικές αβεβαιότητες που επηρεάζουν τους ανθρώπους σε πολλά μέρη του κόσμου, για δύο στους τρεις (66%) ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιώτες πρωταρχικό μέλημα είναι η επιλογή καταλύματος που να ταιριάζει στον προϋπολογισμό των διακοπών τους. Ενώ, για περισσότερους από τρεις στους πέντε (63%) προτεραιότητα αποτελεί το να μπορούν να είναι ο εαυτός τους στα ταξίδια τους.

Το 55% θεωρεί σημαντικό παράγοντα την τοπική νομοθεσία ενός προορισμού σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και τα δικαιώματα γάμου των ΛΟΑΤΚΙ+.

Το 51% εξετάζει αν ο προορισμός είναι περισσότερο ή λιγότερο φιλικός απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, σε σχέση με τη χώρα τους και το 50% εξετάζει τι έχει ακούσει ή διαβάσει στις ειδήσεις σχετικά με τις εμπειρίες των ξένων ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιωτών.

Αυτές οι ανησυχίες έχουν σαφή επίδραση στις αντιλήψεις και τη λήψη αποφάσεων των ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιωτών, με το 43% των ερωτηθέντων να έχουν ακυρώσει ταξίδι μέσα στον τελευταίο χρόνο, αφού είδαν ότι ένας προορισμός δεν υποστηρίζει τους ΛΟΑΤΚΙ+ κατοίκους του. Αυτό είναι πιο συχνό στους γονείς ΛΟΑΤΚΙ+ (48%), σε σύγκριση με τους μη γονείς (40%), αλλά ακόμη περισσότερο μεταξύ των τρανσέξουαλ (59%) και των ίντερσεξ (56%) ταξιδιωτών. Από την άλλη πλευρά, περισσότεροι από τους μισούς (56%) ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιώτες έχουν κλείσει ταξίδι τους τελευταίους 12 μήνες σε προορισμό που θεωρείται υποστηρικτικός απέναντι στους κατοίκους που ταυτοποιούνται ως ΛΟΑΤΚΙ+, με τους Millennials να έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να ταξιδέψουν εκεί (62%) και τη “σιωπηλή γενιά” τις λιγότερες (21%).

Όταν τους δίνεται η δυνατότητα επιλογής, πάνω από τους μισούς (57%) δηλώνουν ότι προτιμούν να επισκέπτονται προορισμούς όπου ο ΛΟΑΤΚΙ+ τουρισμός είναι ήδη καθιερωμένος, σε σύγκριση με το 43% που προτιμά να εξετάσει τοποθεσίες όπου η παρουσία τους θα μπορούσε να συμβάλει στη διεύρυνση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης και αποδοχής. Το zeitgeist παίζει επίσης ρόλο στη λήψη αποφάσεων: σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) των ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιωτών δηλώνουν ότι είναι πιο πιθανό να κάνουν κράτηση για ταξιδιωτικές εμπειρίες εμπνευσμένες από την ποπ κουλτούρα των ΛΟΑΤΚΙ+, με τους Millennials (70%) να είναι οι πιο πιθανοί.

Προετοιμασία πριν από το ταξίδι

Μόλις αποφασιστεί ο προορισμός, οι LGBTQ+ ταξιδιώτες λαμβάνουν πρόσθετα προληπτικά μέτρα για να μετριάσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με πιθανές διακρίσεις κατά τη διάρκεια της πτήσης. Σχεδόν ένας στους τρεις (31%) είχε αρνητική εμπειρία με συνεπιβάτη που σχετίζεται άμεσα με την ταυτότητά του, ενώ το 36% εξέφρασε ανησυχία στην ιδέα να καθίσει δίπλα σε έναν άγνωστο, φοβούμενο την αντίδραση ή τη συμπεριφορά του απέναντί του. Το τελευταίο ισχύει ιδιαίτερα μεταξύ όσων είναι τρανσέξουαλ (57%), ίντερσεξ (48%) ή μη δυαδικοί (44%). Κατά συνέπεια, το 46% των ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιωτών επιλέγουν εκ των προτέρων μια συγκεκριμένη θέση για να ελαχιστοποιήσουν την αλληλεπίδραση με τους άλλους υπό τον φόβο διακρίσεων, ενέργεια στην οποία προβαίνουν συχνότερα όσοι είναι τρανσέξουαλ (61%), ίντερσεξ (55%) και μη δυαδικά (50%).

Υιοθετούν ταξιδιωτικές προσωπικότητες οι LGBTQ+ ταξιδιώτες

Οι LGBTQ+ ταξιδιώτες υιοθετούν προσωπεία για να προστατεύονται στα ταξίδια τους. Τα δύο πέμπτα (40%) των ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιωτών δηλώνουν ότι τροποποιούν πτυχές της εμφάνισης και της συμπεριφοράς τους για να αποφύγουν πιθανές διακρίσεις ή ανεπιθύμητη προσοχή, ενώ το 41% έχουν δημιουργήσει ένα alter-ego για να περιηγούνται σε διαφορετικά περιβάλλοντα όταν ταξιδεύουν. Αυτό είναι πιο συνηθισμένο στους ταξιδιώτες τρανσέξουαλ (59%) και στις λεσβίες (47%). Ο κύριος λόγος που οι ταξιδιώτες δημιούργησαν ένα alter-ego ήταν για να προστατευτούν και να νιώσουν ασφαλείς (43%), με έναν στους τρεις (35%) να το κάνει για να προσαρμοστεί στις πολιτισμικές ευαισθησίες που μπορεί να υπάρχουν σε έναν προορισμό.

“Σύμμαχοι” της ταξιδιωτικής βιομηχανίας

Πέρα από τις δικές τους αποφάσεις, οι ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιώτες αναγνωρίζουν την πρόοδο εντός της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, με το 73% να δηλώνει ότι η αυξημένη συμμετοχικότητα τους έχει κάνει να αισθάνονται πιο άνετα όταν ταξιδεύουν. Αυτό ισχύει περισσότερο μεταξύ εκείνων που έχουν δηλώσει την ταυτότητά τους (76%), αλλά και για το 65% εκείνων που δεν το έχουν κάνει. Τα ταξίδια σε προορισμούς που έχουν επαρκή νομοθεσία διευκολύνουν το αίσθημα της συμπερίληψης και αυτό αντανακλάται στις αλληλεπιδράσεις με όσους εργάζονται στην ταξιδιωτική βιομηχανία: το 83% των ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιωτών αισθάνονται άνετα όταν φτάνουν για να κάνουν check in στο κατάλυμά τους, το 80% όταν έχουν αλληλογραφία με τους οικοδεσπότες των καταλυμάτων και τις αεροπορικές εταιρίες και το 82% όταν αλληλεπιδρούν με επαγγελματίες της φιλοξενίας στον προορισμό τους, όπως ξεναγούς, αεροσυνοδούς και οδηγούς ταξί.

Επιπλέον, όταν ρωτήθηκαν ποια χαρακτηριστικά θα ήθελαν να αποκτήσουν οι ταξιδιωτικές εταιρίες για να βελτιώσουν τις μελλοντικές ταξιδιωτικές τους εμπειρίες, το 28% των ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιωτών αναφέρθηκε σε φίλτρα που θα διευκόλυναν τον εντοπισμό καταλυμάτων, τα οποία προσφέρουν μια φιλόξενη εμπειρία. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τους transgender (49%) και genderfluid (40%) ταξιδιώτες.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *