Bra de fer στο Γκολφ Αφάντου

ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 

ΓΚΟΛΦ

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποκαλύπτει η έγκυρη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, που παρακολουθεί το θέμα εκ του σύνεγγυς,  καταβάλλονται τις τελευταίες μέρες νέες προσπάθειες προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις τους για την συνέχιση της επένδυσης.
Οι δύο επενδυτές έχουν θέσει ως προϋπόθεση ακόμη και ανανέωσης των εγγυητικών επιστολών, που έχουν καταθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ, τον «απεγκλωβισμό» της επένδυσης, μετά τον χαρακτηρισμό του προς αξιοποίηση ακινήτου ως αρχαιολογικού χώρου, με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού κ. Αρ. Μπαλτά.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής» η κυβέρνηση αναζητεί επειγόντως λύση, ώστε να προχωρήσει η επένδυση και προς τον σκοπό αυτό υπάρχει  συνεχής διαβούλευση μεταξύ του υπουργού Επικρατείας κ. Αλ. Φλαμπουράρη, του υπουργού Πολιτισμού κ. Αρ. Μπαλτά και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο, στην προκειμένη περίπτωση εκπροσωπείται από την Ροδίτισσα Καθηγήτρια κ. Τόνια Μοροπούλου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο Νότιο Τμήμα του Γκολφ (επενδυτής Ν. Νικολαΐδης), δεν πρέπει να υπάρχουν αρχαία, τουλάχιστον άξια λόγου και αναφοράς. Για τον λόγο αυτόν, προωθείται η υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας με τον επενδυτή, η οποία θα προβλέπει σύντομες εκσκαφές, με την παρουσία ad hoc επιτροπής αξιολόγησης, η οποία θα αποφαίνεται για την τύχη τυχόν αρχαίων αντικειμένων και συγκεκριμένα αν πρέπει να ταφούν ή να αναδειχθούν, με ευθύνη του επενδυτή, ο οποίος και θα αναλάβει σχετικές δεσμεύσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρξε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του επιχειρηματία κ. Ν. Νικολαΐδη και του υπουργού Πολιτισμού κ. Αρ. Μπαλτά.
Για το βόρειο τμήμα αντιθέτως υπάρχουν υπόνοιες για την ύπαρξη αρχαίων, κοντά στην ζώνη του Ερημοκάστρου και γι’ αυτό και προτείνεται η υπογραφή άλλου χαρακτήρα προγραμματικής συμφωνίας και άλλης μορφής ανάπτυξη, με την σύμφωνη γνώμη πάντα του επενδυτή κ. Αγγελιάδη.
Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε εξάλλου νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και των νομικών συμβούλων των εταιρειών «M.A. Angeliades Inc.» και «Aegean Sun Investments», με σκοπό να τεθούν επι τάπητος οι απαιτήσεις των επενδυτών για την υπογραφή των συμβάσεων.
Και στη νέα σύσκεψη δεν έγινε ενημέρωση για το περιεχόμενο του σχεδίου του μνημονίου συνεργασίας, που επιδιώκει να υπογράψει μαζί τους το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις τους για την υλοποίηση της επένδυσης.
Θυμίζουμε ότι έχει δοθεί διαβεβαίωση του Υπουργείου Πολιτισμού, ότι η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Ερημοκάστρου και ο χαρακτηρισμός ως αρχαιολογικού χώρου μείζονος έκτασης 10.000 στρεμμάτων περίπου, από το Λαδικό έως τον Λουτάνη ποταμό στα Κολύμπια, δεν θα επηρεάσει την επένδυση.
Οι νομικοί σύμβουλοι των επενδυτών, κατέστησαν σαφές, ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει με ποιο μηχανισμό θα προχωρούν οι οικοδομικές εργασίες στο προς αξιοποίηση ακίνητο.
Εθεσαν ως προϋπόθεση για την υλοποίηση της επένδυσης να προχωρήσει η πρόταση του υπουργού Επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράρη, για την γεωφυσική διασκόπηση της περιοχής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι υπάρχουν αρχαία και που.
Με δεδομένο ότι οι προθεσμίες μέχρι των Οκτώβριο δεν επιτρέπουν την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, οι νομικοί σύμβουλοι των επενδυτών, αντιπρότειναν να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών (Υπουργείο Πολιτισμού, ΤΑΙΠΕΔ και Επενδυτών) που θα προβλέπει την διασκόπηση της περιοχής σε κάθε σημείο, που θα γίνονται οι οικοδομικές εργασίες. Συμφωνούν ότι μόνο αν υπάρξουν ενδείξεις για την ύπαρξη αρχαίων να επιβαρύνονται με το κόστος των προβλεπόμενων  από την κείμενη νομοθεσία τομών παρουσία αρχαιολόγου και εργατών.
Σε ό,τι αφορά το κόστος θεωρούν ότι είναι σαφώς μικρότερο από εκείνο που θα απαιτούντο να επωμισθούν οι επενδυτές αν προηγούντο της οικοδόμησης τομές σε κάθε σημείο της προς αξιοποίηση έκτασης, που έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος.
Φαίνεται, πως υπάρχει έδαφος συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών και ταύτιση απόψεων μεταξύ του σχεδίου για τον απεγκλωβισμό της επένδυσης, που προωθεί το Μαξίμου και εκείνου, που διαβουλεύτηκαν με το ΤΑΙΠΕΔ, οι νομικοί εκπρόσωποι των επενδυτών.
Την Παρασκευή συζητήθηκε στο μεταξύ ενώπιον του αρμοδίου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με εισηγητή τον πάρεδρο κ. Δημήτριο Βασιλειάδη, το Ειδικό Σχέδιο Χωροταξικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) του Γκολφ Αφάντου.
Η διαδικασία εξελίχθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα και σύμφωνα με τις πληροφορίες οι εξηγήσεις σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, που τέθηκαν από τον εισηγητή στον τεχνικό σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ για το σχέδιο, κρίθηκαν ικανοποιητικές.
Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να ανακοινωθεί στο προσεχές διάστημα, ενώ η κυβέρνηση, στο στάδιο αυτό, εκπλήρωσε την δέσμευση της έναντι της Τρόικας. Θυμίζουμε ότι μεταξύ των προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ, που ήδη δόθηκε, συγκαταλεγόταν και η υπογραφή του Ειδικού Σχεδίου Χωροταξικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) του Γκολφ Αφάντου και η αποστολή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Το ΕΣΧΑΔΑ, όπως έγραψε η «δημοκρατική», καλύπτει έκταση 1.615 στρεμμάτων και έχει χωριστεί σε δύο τμήματα, το «Βόρειο Αφάντου ή γκολφ Αφάντου», έκτασης 1.359 στρεμμάτων, και το «Νότιο Αφάντου», έκτασης 255,7 στρεμμάτων. Το πρώτο παραχωρήθηκε στην M.A. Angeliades Inc. έναντι 26,9 εκατ. ευρώ και το δεύτερο στην Aegean ΑΡΑΙΓ -1,64% Sun Investments έναντι 15,2 εκατ. ευρώ.
Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, χωρίς να υπογραφούν οι δύο συμβάσεις με τους επενδυτές, καθώς διαπιστώθηκε πως υπήρχε πρόβλημα με το πρώτο ΕΣΧΑΔΑ, με αποτέλεσμα να απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Μετά την απόρριψη του πρώτου ΕΣΧΑΔΑ απαιτήθηκαν δύο χρόνια μέχρι να ετοιμαστεί το νέο.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *