Photo by John Cameron on Unsplash
Photo by John Cameron on Unsplash

Brexit: Αυτές είναι οι αλλαγές στα ταξίδια προς Βρετανία από αύριο|Τι έγινε στην 4ετία που κράτησε η διαδικασία

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ηλεκτρονική άδεια, κατά το πρότυπο των ΗΠΑ, θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει οι Ευρωπαίοι πολίτες που θα επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Βρετανία, μετά το Brexit.

Το νέο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση visa (Ηλεκτρονική Άδεια Ταξιδιού) θα εφαρμοστεί για τους Eυρωπαίους πολίτες, και θα απαιτεί, εκτός των άλλων, τη χρήση βιομετρικού διαβατηρίου, και όχι απλά την ταυτότητα, όπως ισχύει σήμερα, ενώ θα τους ζητείται να συμπληρώνουν μία ηλεκτρονική αίτηση, τουλάχιστον τρεις μέρες πριν ταξιδέψουν, μαζί με κάποιο αντίτιμο.

Στο μεταξύ επιστρέφουν στη Βρετανία τα μπλε διαβατήρια. Όλα τα νέα διαβατήρια θα εκδίδονται με μπλε χρώμα.

Τι έγινε την τελευταία 4ετία

Με το διαζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας να αποτελεί πραγματικότητα, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πως έχει επηρεάσει αυτή η 4ετία τους Βρετανούς, ως προς την επιλογή ταξιδιών τους προς το εξωτερικό και ποιες είναι οι νέες ταξιδιωτικές  τάσεις, που διαμορφώνονται στην μετά-Brexit εποχή.

Σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής εταιρείας ForwardKeys, η αύξηση των ταξιδιών προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινήθηκε με αργούς ρυθμούς και προτιμήθηκαν άλλες χώρες ύστερα από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016. Οι κάτοικοι μελών-κρατών της Ε.Ε. κράτησαν “κακία” προς τους Βρετανούς και έδειξαν την ίδια πτωτική τάση ενδιαφέροντος, που έδειξε η Βρετανία.

Ύστερα από το δημοψήφισμα αποχώρησης από την Ε.Ε. η προτίμηση των Βρετανών για ευρωπαϊκές χώρες-προορισμούς κινήθηκε πτωτικά. Ο δείκτης επιθυμίας ταξιδιού προς χώρες τις Ε.Ε κινήθηκε το 2016 στο 11%, το 2017 στο 7.7%, το 2018 στο 0.6% και το 2019 σημείωσε μείωση κατά 1.2%. Τα ταξίδια προς προορισμούς εκτός της Ε.Ε. σημείωσαν το 2016 ποσοστά 3%, το 2017 3.2%, το 2018 5% και το 2019  0.1%.

H ανάλυση του εξωτερικού τουρισμού από την Ε.Ε δείχνει πτώση στην προτίμηση προς προορισμούς στη Βρετανία, καθώς τα ταξίδια σε άλλα μέρη του κόσμου αυξήθηκαν κατά το 2017. Κατά τους μήνες του 2016, που ακολούθησαν το δημοψήφισμα των Βρετανών, τα ταξίδια προς την Βρετανία αυξήθηκαν κατά 6% και προς τον υπόλοιπο κόσμο κατά 0.2%. Το 2017 το ποσοστό ταξιδιών στη Βρετανία παρέμεινε σταθερό (6.6%), αλλά τα ταξίδια σε άλλους προορισμούς αυξήθηκαν ραγδαία σε ποσοστό 4.6%. Το 2018 τα ταξίδια προς τη Βρετανία σημείωσαν μείωση κατά 1.2%, ενώ προς τον υπόλοιπο κόσμο αύξηση κατά 8.9%. Το 2019 σημειώθηκε άνοδος 2.4%  για τα ταξίδια προς τους Βρετανικούς προορισμούς καθώς και 4.8% για τον υπόλοιπο κόσμο.

O Oliver Ponti, αντιπρόεδρος του τομέα πληροφοριών της ForwardKeys, δήλωσε: “Παρόλο που η Βρετανία και η Ε.Ε. χαράζουν ξεχωριστά μονοπάτια στην μετά-Brexit εποχή, με τους τουρίστες και από τις δύο πλευρές να θέλουν να δουν νέους προορισμούς παρά να ξανασυναντηθούν, θεωρώ ότι υπάρχουν κάποιες σοβαρές τάσεις. Πρώτον, η πτώση της αξίας της λίρας αμέσως μετά το δημοψήφισμα, γεγονός που έκανε την Ε.Ε πιο “ακριβή” για τους Βρετανούς. Δεύτερον, η ανάρρωση των πολύ σημαντικών προορισμών της Αιγύπτου, της Τυνησίας και της Τουρκίας από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015, γεγονός το οποίο επέτρεψε την επιστροφή των Βρετανών τουριστών.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *