Photo by King's Church International on Un
Photo by King’s Church International on Unsplash

BVA BDRC: Αμετάβλητη η ζήτηση για Ελλάδα και Πορτογαλία στη Βρετανία | Χαμηλότερο το ενδιαφέρον για διακοπές συνολικά

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χαμηλότερη εμφανίζεται η ζήτηση για ταξίδια και διακοπές τους επόμενους 12 μήνες, μεταξύ των Βρετανών καταναλωτών, παρά τις ελπίδες και τις προσδοκίες για επανεκκίνησή τους. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, όπου η ζήτηση παραμένει αμετάβλητη. Αυτό είναι ένα από τα βασικά ευρήματα έρευνας για τις ταξιδιωτικές προθέσεις των Βρετανών, την οποία διεξήγαγε η εταιρία έρευνας καταναλωτών BVA BDRC.

Σύμφωνα με την έρευνα μόλις το 42% των Βρετανών σχεδιάζουν κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό το επόμενο έτος.  Οι κυβερνητικοί, ταξιδιωτικοί περιορισμοί και ο κίνδυνος αλλαγής της διαδικασίας ελέγχου από στιγμή σε στιγμή, καταστέλλουν τις προθέσεις των καταναλωτών να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για διακοπές όχι μόνο αυτό το καλοκαίρι, αλλά και για τους επόμενους 12 μήνες.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι μόλις το 42% των Βρετανών εξέταζαν το ενδεχόμενο διακοπών στο εξωτερικό ή σύντομων ταξιδιών μέσα στον επόμενο χρόνο. Αυτό μπορεί να ακούγεται υγιές, αλλά είναι 29 εκατοστιαίες μονάδες κάτω από τον Ιανουάριο του 2020 και κατά ένα τρίτο χαμηλότερο από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σε lockdown.

Τα ευρήματα οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι, τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι σχετικά μακροπρόθεσμα. Αντίθετα, το ποσοστό προγραμματισμού ενός ταξιδιού στο εσωτερικό του Ην. Βασιλείου ήταν ισοδύναμο με 13 μήνες πριν, στο 72%.

Η πτώση της πρόθεσης των Βρετανών να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ήταν έντονη για όλες τις ηλικιακές ομάδες, αν και υπήρξε διαφοροποίηση των ποσοστών, με την πτώση να διαμορφώνεται στο 34% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18-34 ετών και στο 43% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 35 ετών και άνω. Αυτή η μείωση αφορούσε τόσο σε διακοπές, όσο και σε ταξίδια σύντομης διάρκειας ακόμη και σε δημοφιλείς προορισμούς, εκτός από την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

ksd PRIMAGEL
adv

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ζήτηση διακοπών για την Πορτογαλία, που είναι ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς στην αρχική “πράσινη λίστα” της βρετανικής κυβέρνησης, παρέμεινε αμετάβλητη στα ποσοστά προ πανδημίας για σύντομα ταξίδια και μειώθηκε κατά ένα πέμπτο για τις διακοπές. Όσον αφορά την Ελλάδα, η βραχυπρόθεσμη ζήτηση ήταν επίσης αμετάβλητη.

Αντίθετα, η ζήτηση για άλλους δημοφιλείς προορισμούς επηρεάστηκε σοβαρά. Έτσι, η ζήτηση για διακοπές μειώθηκε κατά 66% για τις Βαλεαρίδες, κατά 63% για την Ιταλία, 60% για την Κύπρο και 71% για τις ΗΠΑ. Η ζήτηση για βραχυπρόθεσμα ταξίδια ήταν εξίσου χαμηλή, με τη ζήτηση για τη Γαλλία και την ηπειρωτική Ισπανία να εμφανίζει κατακόρυφη μείωση κατά 67% και 55%, αντίστοιχα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει πιθανή αλλαγή στον τύπο κράτησης. Ωστόσο, σημειώθηκε πτώση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 37%, εκείνων που σκοπεύουν να κάνουν κράτηση σε ξενοδοχείο τεσσάρων ή πέντε αστέρων, αν και τρεις στους πέντε ερωτηθέντες (59%) επέλεξαν ξενοδοχείο για τη διαμονή τους, έναντι άλλου τύπου καταλύματος.

Αύξηση κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες καταγράφηκε σε εκείνους που σκοπεύουν να μείνουν σε συγγενείς ή φίλους (11%) και αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε όσους σκέφτονται να επιλέξουν κατάλυμα στο οποίο δεν προσφέρονται γεύματα (9%), ενώ δεν υπάρχει αύξηση της πρόθεσης κράτησης σε καταλύματα τύπου Airbnb (4%) ή ιδιωτικές βίλες (8%).

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο διευθυντής της BVA BDRC, Jon Young, είπε: “Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι αυτά τα στοιχεία αφορούν τους επόμενους 12 μήνες, όχι μόνο τη θερινή περίοδο, κάτι που υποδηλώνει ότι οι προσδοκίες για φθινοπωρινή ή χειμερινή αύξηση των κρατήσεων είναι λανθασμένες”. Ωστόσο, πρόσθεσε: “Είναι πιθανό η ινδική μετάλλαξη του ιού να έχει μειώσει την πρόθεση για ταξίδια, αλλά η επιτυχής αντιμετώπιση αυτού του στελέχους να αυξήσει την πρόθεση”.

Tagged

3 σχόλια στο “BVA BDRC: Αμετάβλητη η ζήτηση για Ελλάδα και Πορτογαλία στη Βρετανία | Χαμηλότερο το ενδιαφέρον για διακοπές συνολικά

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *