money_tourism_photo "κλείδωμα"
Αεροδρόμιο Heathrow | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

CEBR: Κίνδυνος απώλειας πολλών δισ. £ στο Ηνωμένο Βασίλειο | Τροχοπέδη η περιορισμένη “πράσινη λίστα”

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα από 16 δισεκατομμύρια λίρες ξοδεύουν σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο οι επαγγελματίες ταξιδιώτες και οι ταξιδιώτες αναψυχής που εισέρχονται στη χώρα αποκλειστικά μέσω του αεροδρομίου Heathrow. Δαπάνες που κινδυνεύουν τώρα να χαθούν, εάν η βρετανική κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε διεύρυνση της “πράσινης λίστας” με τους ταξιδιωτικούς προορισμούς, στη νέα αναθεώρησή της στις 7 Ιουνίου. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έρευνας που διεξήγαγε το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρησιακών Ερευνών (Centre for Economics and Business Research-CEBR), μία από τις κορυφαίες συμβουλευτικές εταιρίες οικονομικών προβλέψεων και ανάλυσης. 

Οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του αεροδρομίου Heathrow είναι η μεγαλύτερη πηγή εισερχόμενων τουριστικών εσόδων για ολόκληρη τη βρετανική οικονομία, αντιπροσωπεύοντας 3,74 δισεκατομμύρια λίρες, σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) των συνολικών δαπανών κατά την επίσκεψή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποδεικνύοντας τη σημασία της αποκατάστασης των ζωτικών διατλαντικών ταξιδιών. Οι ΗΠΑ ήταν η κορυφαία επιβατική αγορά  πριν από την πανδημία, με τη σύνδεση Heathrow – New York JFK να συνιστά μία από τις πιο επικερδείς αεροπορικές συνδέσεις στον κόσμο. Στο σημείο αυτό αξίζει να πούμε ότι, περισσότεροι από 21 εκατομμύρια επιβάτες ταξίδεψαν από το αεροδρόμιο Heathrow στις ΗΠΑ, το 2019. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη αποκατάστασης των διατλαντικών διαδρομών του Ηνωμένου Βασιλείου, προσθέτοντας τις ΗΠΑ στην “πράσινη λίστα” το συντομότερο δυνατό, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, οι Αμερικανοί επισκέπτες υποστηρίζουν κωμοπόλεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, με τις συνολικές δαπάνες τους να συνεισφέρουν πάνω από 700 εκατομμύρια λίρες στην οικονομία της Σκωτίας, με βάση στοιχεία του Visit Britain.

money tourism photo
© money tourism copyright photo

Όπως επισημαίνει η έρευνα, ο κίνδυνος οι Αμερικανοί επισκέπτες να πάνε αλλού εγκυμονεί, καθώς η Ιταλία άνοιξε τις πύλες της σε πλήρως εμβολιασμένους Αμερικανούς ταξιδιώτες και η Γαλλία ετοιμάζεται να ακολουθήσει το ίδιο παράδειγμα. “Εάν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίσουν να κινούνται γρήγορα και πιο αποτελεσματικά για να αποκαταστήσουν τους δεσμούς τους με τις ΗΠΑ, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να καταλήξει να δίνει αυτές τις οικονομικές ευκαιρίες στην Ε.Ε.”, σημειώνει η έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, από την αρχική επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών, στις 17 Μαΐου, έχει σημειωθεί ταχεία πρόοδος στην παγκόσμια διάθεση εμβολίων, ειδικά στις ΗΠΑ, όπου το ποσοστό εμβολιασμού φτάνει γρήγορα στο αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου. “Αυτή η πρόοδος, παράλληλα με τα τεστ για τον Covid και τους ελέγχους της κυβέρνησης, επιτρέπει την αποκατάσταση των συνδέσεων με ασφάλεια, σε περισσότερους από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους χαμηλού κινδύνου του Ηνωμένου Βασιλείου, απελευθερώνοντας την τεράστια οικονομική συμβολή αυτών των επισκεπτών, προστατεύοντας παράλληλα τα κέρδη που επιτεύχθηκαν από την καταπολέμηση του ιού”, αναφέρει η έρευνα.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι οι δαπάνες επιβατών που ταξιδεύουν μέσω του Heathrow στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αυξηθούν στα 18,1 δισεκατομμύρια λίρες, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας, εάν τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια επανεκκινήσουν αυτό το καλοκαίρι. Αλλά αν οι συνθήκες το εμποδίσουν και ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται με πιο αργούς ρυθμούς, οι δαπάνες θα μπορούσαν να μειωθούν περισσότερο από 18% σε 13,6 δισεκατομμύρια λίρες έως το 2025.

ksd PRIMAGEL
adv

Υπενθυμίζεται πως οι επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 2020, μειώθηκαν κατά 73%, σε σύγκριση με τα επίπεδα προ της πανδημίας, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, με αποτέλεσμα οι συνολικές δαπάνες επισκεπτών να μειωθούν κατά 78%, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, σε μόλις 6,2 δισεκατομμύρια λίρες.

Οι απόψεις

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, ο διευθύνων σύμβουλος του Heathrow, John Holland-Kaye, δήλωσε: “Αυτή η έρευνα δείχνει πόσες επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο χάνουν εξαιτίας των περιορισμών της κυβέρνησης για πρόσβαση σε υπερπόντιους επισκέπτες και αγορές. Η κυβέρνηση διαθέτει τα εργαλεία για την προστασία, τόσο της δημόσιας υγείας, όσο και της οικονομίας και οι υπουργοί πρέπει να ‘ξεκλειδώσουν’ περισσότερους προορισμούς χαμηλού κινδύνου σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της επόμενης επανεξέτασης, στις 7 Ιουνίου”.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της New West End Company, στο Λονδίνο, Jace Tyrrell, δήλωσε: “Οι δρόμοι του Λονδίνου είναι συνήθως πολυσύχναστοι αυτήν την περίοδο του χρόνου, με τους τουρίστες να έρχονται όχι μόνο για να επισκεφθούν τα παγκοσμίως διάσημα αξιοθέατά μας, αλλά και για να ξοδέψουν χρήματα στα καταστήματά μας, τα θέατρα, τα ξενοδοχεία και τα  εστιατόρια. Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν χάσει τεράστια ποσά τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες, επηρεάζοντας τα προς το ζην σε όλη την πρωτεύουσα, οπότε η επιστροφή των επισκεπτών από το εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι, θα ήταν εξαιρετικά ευπρόσδεκτη. Προτρέπουμε την κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να επιτρέψει την ασφαλή επιστροφή τους”.

Τέλος, ο Andrew McKenzie Smith, ιδρυτής του Lindores Abbey Distillery, στο Νιούμπεργκ, στην περιοχή Φάιφ, δήλωσε: “Τα αποστακτήρια στη Σκωτία είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τουρίστες -ειδικά από τις ΗΠΑ- πάντοτε επισκέπτονταν τη χώρα για να δουν τους τεχνίτες και τις γυναίκες μας σε δράση, φέρνοντας εκατομμύρια λίρες μαζί τους, κάτι που βοηθά στην υποστήριξη τοπικών εργαζομένων, επιχειρήσεων και κοινοτήτων. Ωστόσο, χωρίς ταξίδια στο εξωτερικό, αυτή η ζωτική πηγή εσόδων έχει χαθεί τον τελευταίο χρόνο, σε βάρος αυτών των ίδιων ανθρώπων. Δεν είναι μόνο τα αεροδρόμια και οι αεροπορικές εταιρείες. Είναι οι οινοπνευματοποιοί σε ολόκληρη την περιοχή Φάιφ και την ευρύτερη Σκωτία, σαν εμάς”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *