Χ. Σταϊκούρας: Θα εξεταστεί η μετάθεση για το 2022 των οικονομικών υποχρεώσεων όσων έχουν πληγεί από την πανδημία

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΕΥ ΦΟΡΕΙΣ

H πορεία της ελληνικής οικονομίας και η ανάγκη στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας συζητήθηκαν εκτενώς σε τηλεδιάσκεψη του Ε.Ε.Α. στην οποία παρέστη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τη Δευτέρα 23/11/2020.

Η διαδικτυακή συζήτηση έγινε αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη του ΔΣ του Ε.Ε.Α. και κατά τη διάρκεια της είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις τους, θέτοντας παράλληλα τα αιτήματα τους προς τον κ. Σταϊκούρα, μέλη της Διοίκησης αλλά και φοροτεχνικοί και νομικοί συνεργάτες του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Στην τοποθέτηση του ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αφού αναφέρθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, ενώ έβαλε στο δημόσιο διάλογο και πιο δραστικές λύσεις με στόχο τη διάσωση των πληττόμενων επιχειρήσεων. «Εκτιμώ ότι πρέπει να αρχίσει να μελετάται από την κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους το «κούρεμα» οφειλών. Το θεωρώ μονόδρομο. Και επαναλαμβάνω, όχι γιατί είμαστε μπαταχτσήδες αλλά γιατί δεν υπάρχουν τα έσοδα εκείνα που θα μας επιτρέψουν να πληρώσουμε όσα έχουν μαζευτεί χωρίς τη δική μας ευθύνη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος εστίασε στην συσσώρευση οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών και στην αδυναμία που μπορεί να υπάρξει για την έγκαιρη αποπληρωμή τους.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε ότι θα εξεταστεί η μετάθεση αυτών των υποχρεώσεων για το 2022. Παράλληλα, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις δράσεις της κυβέρνησης που στοχεύουν στην στήριξη των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων, για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να ενισχύσουν τη ρευστότητα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο και υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης να σταθεί δίπλα στους μικρομεσαίους και το επόμενο διάστημα. Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός οικονομικών, θα συνεχιστεί το Πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής ενώ στον κυβερνητικό σχεδιασμό για το 2021 περιλαμβάνεται η διάθεση άλλων 7,5 δισ. ευρώ για την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί μία ισορροπία, καθώς ακόμα είναι σε εξέλιξη η πανδημία. Από τους συμμετέχοντες έγινε αναφορά και στο νέο Πτωχευτικό, με τον Υπουργό να υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν κάποιες αλλαγές του αλλά μόνο οι ΚΥΑ που θα βοηθήσουν στην εφαρμογή του νόμου.

ksd Σταϊκούρας
adv

Πάντως, με πρωτοβουλία του κ. Σταϊκούρα, ορίστηκε νέα διαδικτυακή συζήτηση μετά από έναν μήνα, ώστε να εξεταστούν εκ νέου τα δεδομένα σε οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Στην τηλεδιάσκεψη κατέθεσαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους εκτός του Σταϊκούρας, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Ε.Ε.Α. κ. Γιώργος Καββαθάς, ο Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Κογιουμτσής, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Παναγιώτης Παντελής, τα μέλη της Δ.Ε. του Ε.Ε.Α. κκ Γιάννης Βαφειαδάκης και Γιώργος Ζηκόπουλος, το μέλος του ΔΣ και Πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστών του Ε.Ε.Α. κ. Σπύρος Σταυρούλιας, οι φοροτεχνικοί και συνεργάτες του Επιμελητηρίου κ. Θράσος Μίαρης και κ. Χριστίνα Μαννέ και η δικηγόρος και συνεργάτης του Ε.Ε.Α. κ. Σουζάνα Κλημεντίδη.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *