THEOHARIS

Χ. Θεοχάρης: +40-50% ο πρώτος μήνας ανοίγματος σε σχέση με πέρυσι | Δεν υπάρχουν ακυρώσεις στη Μύκονο | Focus: Ακυρώσεις στη Μύκονο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της εφετινής τουριστικής περιόδου εξέφρασε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3 και στη δημοσιογράφο Εύα Αντωνοπούλου.  Ο υπουργός υπογράμμισε ότι “…Ο φετινός Ιούνιος είναι 40% – 50% πάνω σε αφίξεις σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο, που ήταν ο πρώτος μήνας ανοίγματος”, ενώ επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις στην Μύκονο.

Πιο αναλυτικά για την πορεία του Τουρισμού φέτος, είπε ο υπουργός Τουρισμού: “Υπάρχει αισιοδοξία, η οποία μάλιστα δε βασίζεται μόνο σε εκτιμήσεις. Έχουμε πια διανύσει ένα μέρος του καλοκαιριού και οι αφίξεις είναι σημαντικά αυξημένες σε σύγκριση με πέρσι. Ο φετινός Ιούνιος είναι 40% – 50% πάνω σε αφίξεις σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο, που ήταν ο πρώτος μήνας ανοίγματος. Η πρώτη χώρα σε αφίξεις είναι η Γερμανία και φέτος έχουμε μία έκπληξη, την Πολωνία, η οποία είναι μεν τρίτη, αλλά πολύ κοντά στη δεύτερη Γαλλία. Υπάρχει, λοιπόν, μια μεγάλη αύξηση από την Πολωνία για δεύτερη συνεχή χρονιά και αυτό είναι πολύ ευχάριστο.

Για το αν θα μπουν και άλλα νησιά σε καθεστώς «lockdown», δήλωσε: “Στη Μύκονο δώσαμε ως Κυβέρνηση ένα σαφές μήνυμα αντανακλαστικών και αποφασιστικότητας που είναι και το μήνυμα που μου ζητούσαν σε όλα αυτά τα ταξίδια που πραγματοποίησα στο εξωτερικό το προηγούμενο διάστημα. Να μη θυσιάσουμε την προσπάθεια να προστατεύσουμε την υγεία και των τουριστών και των πολιτών μας για λόγους οικονομίας. Αυτό το μήνυμα  ακούστηκε και, μάλιστα, ξεκάθαρα. Και βλέπω να το λαμβάνουν και οι επαγγελματίες της Μυκόνου, όπου τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πολύ το τελευταίο διάστημα”.

Ακόμη για το αν υπάρχουν ακυρώσεις στη Μύκονο, ο κ. Θεοχάρης τόνισε: “Στη Μύκονο δεν έχουμε ακυρώσεις, το είπα και χτες στη Βουλή. Το ποσοστό είναι μόλις 1% αυτήν τη στιγμή. Δε θέλω να πω πως τα δημοσιεύματα περί υψηλών ακυρώσεων, έρχονται εκ του πονηρού ή εξυπηρετούν άλλους σκοπούς. Η πραγματικότητα είναι απλή και συγκεκριμένη. Έχουμε μιλήσει με ένα μεγάλο αντιπροσωπευτικό δείγμα των επαγγελματιών του νησιού. Έχω την αίσθηση πως αυτές οι αντιδράσεις δεν προέρχονται από τους ξενοδόχους -περισσότερο αφορούν στα μαγαζιά διασκέδασης που έχουν πληγεί από αυτήν την απαγόρευση της μουσικής και της κυκλοφορίας μετά τη 1 το βράδυ”.

Τέλος, για το αν υπάρχει ανησυχία για την περίπτωση που συνεχιστούν τα πάρτι στη Μύκονο κατέληξε λέγοντας: “Πράγματι η ασφάλεια και η ανάγκη για να ενταθούν οι έλεγχοι είναι δεδομένη. Η Αστυνομία έχει αυξήσει το δυναμικό της και κάνει ό,τι χρειάζεται ακριβώς για να εξασφαλίσει ότι δεν ξεφεύγουν προς άλλες κατευθύνσεις και δεν παρακάμπτονται οι απαγορεύσεις. Αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Το μήνυμά μας είναι ότι θα συνεχίσουμε να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μένουμε όλοι μέσα στο πλαίσιο που επιτρέπεται από το Νόμο  ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι -ο ιδιωτικός τομέας, οι ξενοδόχοι, οι εργαζόμενοι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το κράτος-, να διατηρήσουμε αυτήν την ισορροπία μεταξύ του ανοίγματος και της υγειονομικής ασφάλειας”.

Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σχολιάζοντας τα δρώμενα στην Μύκονο, είπε: “Στη Μύκονο το 46% των κρουσμάτων αφορά κυρίως εργαζομένους στον χώρο της ψυχαγωγίας και σε τουριστικές επιχειρήσεις. Όλοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα. Θα πρέπει και οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες να βοηθήσουν σε αυτό. Όλοι πρέπει να εμβολιαστούν.

Αυτό που περιορίστηκε στη Μύκονο είναι η μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Δεν έκλεισε η πρόσβαση. Μπορεί κανείς να πάει και να γυρίσει. Τα μέτρα είναι σε ισχύ μέχρι τις 26 Ιουλίου, μέχρι τη Δευτέρα.

Αυτή τη στιγμή, η εικόνα που έχουμε από το υπουργείο Τουρισμού είναι ότι η πληρότητα στη Μύκονο είναι στο 95%. Υπάρχουν οι συνήθεις ακυρώσεις που υπάρχουν πάντα τέτοια περίοδο. Δεν τεκμηριώνεται η καταστροφολογία που ακούμε από την αντιπολίτευση. Η μεγαλύτερη ζημία θα ήταν το να ολιγωρήσει η Κυβέρνηση και να μην λάβει μέτρα. Διότι το μήνυμα που θέλουμε να εκπέμψουμε είναι ότι έχουμε ανοίξει με ασφάλεια. Ασφάλεια και για τους επισκέπτες, ασφάλεια και για τους κατοίκους”.

Ακόμη για τα ξενοδοχεία καραντίνας είπε: “Ενισχύονται τα ξενοδοχεία καραντίνας. Δεν είναι ίδιες οι ανάγκες σε όλα τα νησιά. Αλλού χρειάζονται περισσότερα, αλλού λιγότερα δωμάτια. Υπάρχει και μια συζήτηση για επαναξιολόγηση του πρωτοκόλλου για να διευκολυνθούν, ενδεχομένως, και κάποιες μεταφορές μέσω ακτοπλοϊκών. Είναι μια συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, προστίθενται κλίνες, πάντα σε συνεννόηση μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων, του Υπουργείου Τουρισμού και της Πολιτικής Προστασίας, που έχει και την πλήρη εικόνα για τις ανάγκες, μέσω της ιχνηλάτησης”.

Το Focus

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Focus, “πολλοί ακυρώνουν κρατήσεις στη Μύκονο και άλλoυς προορισμούς ή επισπεύδουν την επιστροφή τους, λόγω των περιοριστικών μέτρων”.

Όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό στην ιστοσελίδα του «ο τουρισμός είναι ο πιος σημαντικός κλάδος της οικονομίας για την Ισπανία και την Ελλάδα. Εν μέσω καλοκαιρινής σεζόν ο δείκτης μεταδοτικότητας αυξάνεται σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Αποτέλεσμα: κρατήσεις ακυρώνονται, ενώ κάποιοι τουρίστες επισπεύδουν την επιστροφή τους». Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «ιδιαίτερα στη Μαγιόρκα, το αγαπημένο νησί των Γερμανών, οι κρατήσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπως προκύπτει από δειγματοληπτική έρευνα του Focus σε ταξιδιωτικά γραφεία του Μονάχου, της Κολωνίας και της Φρανκφούρτης». Σημειώνει μάλιστα ότι και ο ισπανικός σύνδεσμος τουριστικών επιχειρήσεων Exceltur κάνει λόγο για μείωση κρατήσεων κατά 20%.

Την ίδια στιγμή, αναφέρει το δημοσίευμα, «στη Μύκονο, το νησί με την έντονη νυχτερινή ζωή, πολλοί τουρίστες επισπεύδουν την επιστροφή τους. Έλληνες επιχειρηματίες και event manager επιβεβαιώνουν σχετικά δημοσιεύματα, μιλώντας στο Focus Online. Προ ημερών η ελληνική κυβέρνηση είχε επιβάλει αυστηρή νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τη μία το πρωί, ενώ παράλληλα απαγόρευσε τον χορό σε κλαμπ και εστιατόρια. Τα μέτρα ισχύουν κατ’ αρχήν για μία εβδομάδα, αλλά οι επιχειρηματίες του τουρισμού εκτιμούν ότι θα παραταθούν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Κάποιοι αναζητούν εναλλακτική λύση σε γειτονικά νησιά με πρώτη επιλογή τη Σαντορίνη. Αλλά και εδώ μπορεί να επιβληθεί απαγόρευση εξόδου. Για Κρήτη, Σαντορίνη, Νάξο, Μήλο, Ίο και Πάρο ο ΕΟΔΥ έχει προτείνει παρόμοια μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ από την Πέμπτη».

ksd
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *