bomo

Χ. ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Θα λειτουργήσουν τα BOMO HOTELS, στα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, μόλις δοθεί το “πράσινο φως”

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στην αποκάλυψη αυτή προβαίνει στην αποκλειστική του συνέντευξη στο Business Travel blog ο γενικός διευθυντής της ξενοδοχειακής αλυσίδας Bomo Hotels του ομίλου Μουζενίδη, κ. Χρίστος Ζαγγογιάννης.

Παρόλο που είναι φύσει και θέσει αισιόδοξος άνθρωπος ο επιτυχημένος και αποτελεσματικός γενικός διευθυντής της Bomo Hotels, εντούτοις και  γνωρίζοντας εις βάθος τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία – κατ’ επέκταση και στον ελληνικό τουρισμό-από την αρχή ξεκαθαρίζει ότι «γνωρίζουμε ότι φέτος θα υπάρχει ζημιά». Ωστόσο και όπως με νόημα συμπληρώνει «είμαστε πανέτοιμοι για ελαχιστοποιήσουμε αυτή τη ζημιά στο μέτρο του καλύτερου δυνατού επιπέδου».

Αποκαλύπτοντας τη φιλοσοφία την οποία ενστερνίστηκε η διοίκηση της Bomo Hotels για τη λειτουργία όλων των μελών της στα τέλη Ιουνίου- αρχές Ιουλίου 2020- ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται ότι θα δοθεί από την Κυβέρνηση το πράσινο φως για τη λειτουργία των ελληνικών εποχιακών ξενοδοχείων- επισημαίνει χωρίς περιστροφές ότι «θέτοντας σε λειτουργία τα Bomo Hotels τη φετινή τουριστική χρονιά, προσαρμοσμένα όμως στις νέες τάσεις και συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην παγκόσμια ταξιδιωτική αγορά λόγω της πανδημίας, θα διαπραγματευθώ και θα διεκδικήσω στις συμφωνίες με τους tour operators ότι το καλύτερο για το 2021. Δίνοντας το μήνυμα ότι προσαρμόζεσαι στα νέα δεδομένα, είσαι ανοιχτός, δίνεις τη μάχη σου, διαπραγματεύεσαι με καλύτερες συνθήκες τα συμβόλαια της επόμενης τουριστικής χρονιάς». Πέραν τούτων και όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Ζαγγογιάννης «καθίσταται τη σημερινή εποχή ιδιαίτερη σημαντική, για τους tour operators, η εικόνα ενός αξιόπιστου συνεργάτη, ο οποίος έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα και θα πράξει του χρόνου τα δέοντα ώστε να είναι καλύτερος».

bpmoΛέξεις που ήδη έχουν μετουσιωθεί σε πράξεις καθώς ο «ανήσυχος» γενικός διευθυντής των Bomo Hotels αναζητά συνεχώς και εντοπίζει το πώς θα προσαρμοστούν τα μέλη της ξενοδοχειακής αλυσίδας στο νέο περιβάλλον στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν εν μέσω πανδημίας. Για την ακρίβεια και στοχεύοντας αέναα στην ασφάλεια, στην προστασία, στην υγεία των εργαζομένων και των επισκεπτών στα Bomo Hotels και κατ’ επέκταση στον εκμηδενισμό της εμφάνισης του κορωνοϊού στους χώρους τους, θα έχει στα χέρια του αυτήν την εβδομάδα το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα τηρήσουν ευλαβικά και πλήρως όλες οι μονάδες της εταιρίας στους καίριους τομείς του housekeeping και του Food & Beverage. Συνεχίζοντας στον ίδιο αποκαλυπτικό τόνο για το καίριο αυτό θέμα, ο κ. Ζαγγογιάνης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «είμαστε σε συζητήσεις για την προμήθεια των Bomo Hotels με λαμπτήρες υπεριώδους ακτινοβολίας που θα αποστειρώνουν επιφάνειες με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο τόσο για το περιβάλλον όσο και τους πελάτες μας».

Πέραν τούτων, ο πολυπράγμων γενικός διευθυντής των Bomo Hotels αποσαφηνίζει τους καθοριστικούς παράγοντες για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού και δηλώνει με ακρίβεια ότι «σε ρεαλιστικά, εφαρμόσιμα και βιώσιμα υγειονομικά πρωτόκολλα συμπυκνώνονται οι ανάγκες για την επόμενη μέρα». Λιτά μεν άκρως περιεκτικά δε, τονίζει ότι «τα ξενοδοχεία θα εξακολουθήσουν να είναι ξενοδοχεία ώστε να παραμείνουν θελκτικά για τους ταξιδιώτες».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο όμιλος Μουζενίδη αποτελεί τον μεγαλύτερο καθετοποιημένο tour operator στην Ελλάδα- διαθέτοντας στο portfolio του ξενοδοχεία, πρακτορεία, αεροπορική εταιρία κ.ά- από την αποκλειστική συνέντευξή του κ. Ζαγγογιάννη στο Business travel blog δεν μπορούσαν να λείπουν ερωτήσεις και για την αεροπορική εταιρία Ellinair. Έτσι και δεχόμενος την ανάλογη ερώτηση, ο γενικός διευθυντής των Bomo Hotels αναφέρει περιεκτικά ότι «όταν ληφθούν οι αποφάσεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, από την επόμενη κιόλας μέρα τα αεροπλάνα της Ellinair θα είναι πανέτοιμα για να πετάξουν στους αιθέρες». Επιπλέον, αποκαλύπτει ότι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν ενημερωθεί και εξετάζουν την επιθυμία- επιδίωξη του ομίλου Μουζενίδη για απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης βίζας από τη Ρωσία και τις ρωσόφωνες χώρες «έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε τις last minute κρατήσεις», εξηγεί χαρακτηριστικά ο κ. Ζαγγογιάννης.

Ωστόσο, η δέουσα σημασία και προσοχή θα πρέπει να δοθεί από όλους όσους έχουν σχέση και αποφασίζουν για τον ελληνικό τουρισμό και στις τέσσερις προτάσεις του γενικού διευθυντή των Bomo Hotels. Και τούτο διότι αυτές συνίστανται:

  • στην αξιοποίηση της παγκόσμιας απήχησης που έχει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την ανάπτυξη στρατηγικής με νέες και σωστές βάσεις ώστε ο ελληνικός τουρισμός να διαγράφει αξιόλογη πορεία τις επόμενες μέρες
  • στο ότι «καλούμαστε φέτος να δείξουμε την αλληλεγγύη, την υποστήριξή μας κλπ. στους εργαζόμενους μας – που αποτελούν τη δύναμή μας- και να συμβάλλουμε στη θετική εικόνα της Ελλάδας, στέλνοντας στη διεθνή αγορά το μήνυμα ότι προσαρμοστήκαμε, αλλάξαμε λόγω της πανδημίας και προχωράμε μπροστά
  • στην επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας
  • «στην υιοθέτηση υπεύθυνης θέσης τόσο το 2020 όσο και το 2021 που είναι και αυτή μια αχαρτογράφητη χρονιά, έτσι ώστε θα είμαστε πανέτοιμοι για τη δυναμική επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού το 2022».
Οι καθοριστικοί παράγοντες για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού

Πώς εκτιμάτε ότι θα πραγματοποιηθεί η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού και δη της ατμομηχανής του, του ξενοδοχειακού τομέα το 2020, μετά από το διάγγελμα του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του COVID-19 και τη λειτουργία των ελληνικών ξενοδοχείων, με πρώτα τα 12μηνης λειτουργίας τoν Ιούνιο της φετινής χρονιάς;

Καταλυτικό ρόλο στην επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού διαδραματίζουν τέσσερις καταλυτικοί παράγοντες τη φετινή αχαρτογράφητη χρονιά. Θα πρέπει πρώτον να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι απόψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και οι γνώμες των ειδικών επί του συγκεκριμένου θέματος που «ταλανίζει» όλη την παγκόσμια οικονομία, των γιατρών, των λοιμωξιολόγων κλπ. Δεύτερος αλλά εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η επανεκκίνηση του διεθνούς τομέα των αερομεταφορών και πότε θα αρχίσει η Ελλάδα να δέχεται ξένους επισκέπτες, καθώς χωρίς την πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων η απόφαση για την έναρξη λειτουργίας των εποχιακών ξενοδοχείων την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους, είναι δώρο άδωρον.

BOMOΟ τρίτος καταλυτικός παράγοντας για να πάρει μπρος ο ελληνικός τουρισμός το 2020 είναι το υγειονομικό πρωτόκολλο που καλείται να αναπτύξει και να εφαρμόσει σε όλη την ταξιδιωτική αλυσίδα η χώρα μας και το οποίο θα μας δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα δουλέψουμε φέτος. Ο τέταρτος παράγοντας που παίζει ρυθμιστικό ρόλο στη φετινή τουριστική κίνηση στη χώρα μας είναι η πολιτική την οποία υιοθετούν ξένες κυβερνήσεις σε κράτη τα οποία αποτελούν ορισμένες από τις βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού όπως η Γερμανία, η Γαλλία κ.ά., οι οποίες αν όχι αποτρέπουν τους πολίτες τους να ταξιδέψουν , τουλάχιστον τους παρακινούν να προτιμήσουν τη χώρα τους για τις φετινές τους διακοπές τους, τονώνοντας την εθνική οικονομία κλπ.

«Σε ρεαλιστικά, εφαρμόσιμα και βιώσιμα υγειονομικά πρωτόκολλα συμπυκνώνονται οι ανάγκες για την επόμενη μέρα»

Σημεία κλειδιά για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε μεταφορές και διαμονή για τα οποία ωστόσο θα πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ώστε να καθίσταται βιώσιμη η λειτουργία των επιχειρήσεων. Στο καίριο αυτό σημείο θα κριθεί η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο. Τα ξενοδοχεία δεν έχουν κατασκευαστεί για να λειτουργούν ως παραρτήματα νοσοκομείων. Αντίστοιχα, δεν έχει νόημα οι αεροπορικές εταιρίες να πετούν με πληρότητα της τάξεως του 30% έως 50% ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις γιατί πολύ απλά τα δρομολόγια δεν θα είναι βιώσιμα. Σε τρεις λέξεις, ρεαλιστικά, εφαρμόσιμα και βιώσιμα υγειονομικά πρωτόκολλα συμπυκνώνονται οι ανάγκες για την επόμενη μέρα. Επιπλέον, τα ξενοδοχεία πρέπει να παραμείνουν ξενοδοχεία, σαφώς προσαρμοσμένα στα νέα δεδομένα αλλά βασισμένα στη λογική και όχι στην τεχνηέντως μετακύλιση σε αυτά της ευθύνης άλλων.

«Με υπεύθυνη θέση τόσο το 2020 όσο και το 2021 που είναι και αυτή μια αχαρτογράφητη χρονιά, θα είμαστε πανέτοιμοι για τη δυναμική επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού το 2022»
primagel
adv

Επιπλέον, η Ελλάδα και λόγω ακριβώς των έγκαιρων, επιδέξιων και σωστών μέτρων-χειρισμών της Ελληνικής Κυβέρνησης- αποτρέποντας έτσι τη μεγάλη εξάπλωση του ιού στη χώρα μας- αποσπά διθυραμβικά σχόλια και παγκόσμια αναγνώριση και απήχηση (την ίδια θετική αντιμετώπιση της πανδημίας είχε και η Κύπρος και η Κροατία). Γεγονός που αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για να προσελκύσουμε κόσμο από τους 250 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονταν σε 12μηνη βάση τις ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία κλπ.) τις προηγούμενες χρονιές. Πρόκληση είναι για εμάς να απορροφήσουμε ένα ποσοστό από αυτήν την αγορά, αναδεικνύοντας στην παγκόσμια ταξιδιωτική-τουριστική αγορά την υπεύθυνη θέση της Ελλάδας στην απόλυτη τήρηση των συνθηκών προστασίας, ασφάλειας και υγιεινής για τους επισκέπτες της. Με την υπεύθυνη αυτή θέση τόσο το 2020 όσο και το 2021 που είναι και αυτή μια αχαρτογράφητη χρονιά, θα είμαστε πανέτοιμοι για τη δυναμική επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού το 2022.

«Όλα τα Bomo Hotels θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στα τέλη Ιουνίου- αρχές Ιουλίου που θα δοθεί το πράσινο φως για τη λειτουργία των εποχιακών ξενοδοχείων»

Ποια είναι η στρατηγική την οποία θα υιοθετήσει η Bomo Hotels όταν και όπως εικάζεται θα δοθεί στα τέλη Ιουνίου- αρχές Ιουλίου 2020 το πράσινο φως από την Κυβέρνηση για τη λειτουργία των εποχιακών ξενοδοχείων;

Όλα τα Bomo Hotels θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στα τέλη Ιουνίου- αρχές Ιουλίου 2020. Η φιλοσοφία μας για την εκκίνηση λειτουργίας των Bomo Hotels συνίστανται στους εξής άξονες: γνωρίζουμε ότι φέτος θα υπάρχει ζημιά και είμαστε πανέτοιμοι για να την ελαχιστοποιήσουμε στο μέτρο του καλύτερου δυνατού. Θέτοντας σε λειτουργία τα Bomo Hotels τη φετινή τουριστική χρονιά, προσαρμοσμένα όμως στις νέες τάσεις και συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην παγκόσμια ταξιδιωτική αγορά λόγω της πανδημίας, θα διαπραγματευθώ και θα διεκδικήσω στις συμφωνίες με τους tour operators ότι το καλύτερο για το 2021. Εάν παραμείνουν κλειστά θα γίνουν έρμαια στη σύναψη των όποιων συμβολαίων, ενώ πιστεύω ακράδαντα ότι το να ρίξεις τις τιμές δεν θα φέρει και τη ζήτηση.mouzenidis

Ωστόσο, για τη λειτουργία των Bomo Hotels αλλά και όλων των εποχιακών ελληνικών ξενοδοχείων θα πρέπει να κινητοποιηθεί, όπως προείπα, άμεσα και τάχιστα ένας μηχανισμός που θα μας δίνει όλα τα εχέγγυα και τα προαπαιτούμενα ώστε να ενημερώσουμε τους tour operators τι μέτρα έχουμε λάβει για την προστασία, την ασφάλεια και την υγεία των εν δυνάμει επισκεπτών στην Ελλάδα. Ο χρόνος τρέχει και πιέζει πλέον ασφυκτικά.

«Οι συνεργασίες των ξενοδοχείων με τους tour operators πρέπει να είναι win win και για τις δύο πλευρές»

Θέτοντας σε λειτουργία τα Bomo Hotels στα τέλη Ιουνίου- αρχές Ιουλίου 2020, θα έχετε όντως το πλεονέκτημα να διαπραγματευτείτε στις συμφωνίες σας με τους tour operators καλύτερα συμβόλαια για τις επόμενες τουριστικές χρονιές;

Η πτώση της τιμής, όπως ανέφερα προηγουμένως, δεν θα φέρει ζήτηση. Λαμβάνοντας υπόψη το νέο περιβάλλον στο οποίο καλούμαστε λόγω της πανδημίας, να ζήσουμε, να εργαστούμε κλπ. όταν θα θελήσω να ταξιδέψω με την οικογένειά μου θα αναζητήσω και θα βρω ασφαλές μέρος. Δεν θα προβώ στην κράτηση με γνώμονα και αποκλειστικά μόνο την τιμή, όπως γινόταν στην προ του κορωνοϊού εποχή. Τότε, οι ξενοδόχοι κατέβαζαν τις τιμές τους και δημιουργούνταν ζήτηση για τις μονάδες τους. Την περίοδο της πανδημίας η πτώση των τιμών δεν θα φέρει ζήτηση. Οι συνεργασίες των ξενοδοχείων με τους tour operators πρέπει να είναι win win και για τις δύο πλευρές.

«Το θετικό για το 2020 συνίσταται στο ότι δίνεις το μήνυμα ότι προσαρμόζεσαι στα νέα δεδομένα, είσαι ανοιχτός, δίνεις τη μάχη σου και διαπραγματεύεσαι με καλύτερες συνθήκες τα συμβόλαια της επόμενης χρονιάς»

Με ποιο ποσοστό κατά μέσο όρο, πληρότητας θα λειτουργήσουν τα Bomo Hotels τη φετινή χρονιά λαμβάνοντας υπόψη και τις κατευθύνσεις του υγειονομικού πρωτοκόλλου τόσο της ξενοδοχειακής αλυσίδας όσο και αυτό που επίκειται να ανακοινωθεί, της Ελλάδας;

Διανύουμε το μήνα Μάιο και καλούμαστε να λειτουργήσουμε σε λιγότερες από 60 μέρες. Γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει η απαιτούμενη εργασία ώστε να ενημερώσουμε τους tour operators ότι δεχόμαστε ταξιδιώτες από τέλη Ιουνίου- αρχές Ιουλίου 2020, αγνοώντας προσώρας εάν θα πραγματοποιούνται πτήσεις.

Δεν γνωρίζω ακόμα τις κατευθύνσεις του υγειονομικού πρωτοκόλλου τόσο των Bomo Hotels όσο και της Ελλάδας. Στην περίπτωση που αυτές υπαγορεύουν τη λειτουργία των Bomo Hotels με ποσοστό πληρότητας στο 50% ή στο 60%, τότε θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή των κοστολογίων, αναθεώρηση του προϋπολογισμού, της τιμολογιακής πολιτικής κλπ.

Ωστόσο και όπως προείπα, από τη ζημιά δεν βγάζεις κέρδος. Το θετικό για το 2020 συνίσταται στο ότι δίνεις το μήνυμα ότι προσαρμόζεσαι στα νέα δεδομένα, είσαι ανοιχτός, δίνεις τη μάχη σου και διαπραγματεύεσαι με καλύτερες συνθήκες τα συμβόλαια της επόμενης χρονιάς. Εάν δεν έχει κυκλοφορήσει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, τότε και το 2021 θα είναι μια «αχαρτογράφητη» τουριστικά χρονιά.

Το υγειονομικό πρωτόκολλο των Bomo Hotels

Διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες όπως ενδεικτικά η Marriott, η Accor κ.ά. έχουν ήδη προβεί στη θέσπιση και εφαρμογή υγειονομικού πρωτοκόλλου στα μέλη τους. Ποιες πρωτοβουλίες- ενέργειες έχουν τα Bomo Hotels προς αυτήν την κατεύθυνση;

Έχουμε συνάψει συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρία για το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα τηρούν πιστά τα Bomo Hotels στους τομείς του housekeeping και του Food & Beverage, μηδενίζοντας τη μετάδοση του ιού στους επισκέπτες, στους εργαζόμενους κλπ. Το πρωτόκολλο θα μας παραδοθεί την εβδομάδα που έρχεται και θα μας δίνει τις κατευθύνσεις στο πώς θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία, πώς το προσωπικό- έχοντας λάβει την απαιτούμενη κατάρτιση-θα εργαστεί κλπ. Με την υιοθέτηση του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου θα λειτουργήσουν όλα τα Bomo Hotels. Να σημειώσω ότι το υγειονομικό πρωτόκολλο των Bomo Hotels θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων άξονες σχετικούς με αυτούς που υιοθετούν διεθνείς αλυσίδες και όταν με το καλό ανακοινωθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο της χώρας μας, τότε τυχόν τροποποιήσεις θα ενσωματωθούν σε αυτό.

Παράλληλα, στοχεύοντας στο να είμαστε πλήρως προσαρμοσμένοι στα νέα δεδομένα εξετάζουμε και θα λάβουμε όλα τα απαιτούμενα και μέτρα για την προστασία, την ασφάλεια και την υγεία των επισκεπτών μας. Ενδεικτικά, να αναφέρω ότι είμαστε σε συζητήσεις για την προμήθεια των Bomo Hotels με λαμπτήρες υπεριώδους ακτινοβολίας που θα αποστειρώνουν επιφάνειες με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο τόσο για το περιβάλλον όσο και τους πελάτες μας.

Το κόστος για όλες αυτές τις αλλαγές θα κληθούν να το απορροφήσουν τα Bomo Hotels. Αναμένω την κατάθεση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για να κοστολογήσω το ύψος αυτών των αλλαγών.

«Τα ξενοδοχεία θα εξακολουθήσουν να είναι ξενοδοχεία ώστε να παραμένουν θελκτικά για τους ταξιδιώτες»

Δράττοντας της ευκαιρίας πρέπει να τονίσω ότι θα πρέπει να αποφύγουμε φαινόμενα υστερίας, μετατρέποντας τα ξενοδοχεία σε νοσοκομεία. Τα ξενοδοχεία θα εξακολουθήσουν να είναι ξενοδοχεία. Διαφορετικά δεν θα είναι θελκτικά ώστε να τα επισκεφτούν οι ταξιδιώτες για να ηρεμήσουν, να χαλαρώσουν, να ξεφύγουν από τις καθημερινές τους έγνοιες, να απολαύσουν τις μέρες των διακοπών τους.

Οι κρατήσεις στα Bomo Hotels

Πώς διαμορφώνεται μέχρι στιγμής ο καίριος δείκτης των κρατήσεων το 2020 στα Bomo Hotels;

Οι κρατήσεις στα Bomo Hotels έχουν, όπως άλλωστε σε όλα τα ελληνικά και όχι μόνο ξενοδοχεία, παγώσει από τις 12,13 Μαρτίου της φετινής χρονιάς. Γίνεται προσπάθεια για να μετατεθούν και υπάρχει θετική ανταπόκριση. Υπήρξε όμως μεγάλος αριθμός ακυρώσεων και συγκεκριμένα αυτών από groups που ήθελαν να συνδυάσουν το συνέδριο με τις διακοπές τους φέτος στην Ελλάδα. Επί τρία συναπτά έτη πραγματοποιούνταν το Πανελλήνιο Μαθηματικό Συνέδριο στο Bomo Olympus Grand Resort στη Λεπτοκαρυά το οποίο προγραμματιζόταν για τον Ιούνιο του 2020 αλλά και λόγω τη μη λειτουργίας του ξενοδοχείου, αναβλήθηκε.

«Δεν γνωρίζουμε πώς θα λειτουργήσουν και πώς θα διαχειριστούν το όποιο υγειονομικό πρωτόκολλο τα ξενοδοχεία

Λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση για τη λειτουργία των 12ημηνης λειτουργίας ξενοδοχείων από την 1η Ιουνίου 2020, γνωρίζετε ποιες είναι κατευθύνσεις με τις οποίες καλούνται να ευθυγραμμιστούν οι μονάδες εν μέσω πανδημίας;  

Η Ελληνική Κυβέρνηση, όπως προείπα χειρίστηκε άριστα τη μη μεγάλη διασπορά του COVID-19 στη χώρα μας αλλά ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι απαραίτητες και αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη θέσπιση υγειονομικού πρωτοκόλλου. Η Κύπρος έχει ήδη ανακοινώσει τα ανάλογα μέτρα, ενώ εμείς αναμένουμε τι guide lines θα έχουν και θα δώσουν οι άλλοι για να ακολουθήσουμε. Ωστόσο και παρόλο που έχει ήδη ανακοινωθεί ότι τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου του τρέχοντος έτους, εντούτοις δεν γνωρίζουν- γνωρίζουμε με τι συνθήκες θα λειτουργούν. Με την κυβερνητική απόφαση ήδη κανάλια όπως η Booking, η Εxpedia κλπ. έχουν ανοιχτά τα συστήματά τους για να λαμβάνουν κρατήσεις, αλλά τα ξενοδοχεία δεν γνωρίζουν πώς θα λειτουργήσουν, πώς θα διαχειριστούν το όποιο υγειονομικό πρωτόκολλο κλπ. Ακόμα περιμένουμε για να ενημερωθούμε

«Όταν ληφθούν οι αποφάσεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, από την επόμενη κιόλας μέρα τα αεροπλάνα της Ellinair θα είναι πανέτοιμα για να πετάξουν στους αιθέρες»

Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις και στο καίριο των αερομεταφορών καθώς στο portfolio του ταξιδιωτικού οργανισμού Μουζενίδης συγκαταλέγεται και η αεροπορική εταιρία Ellinair;

Η Ellinair όπως όλες οι αεροπορικές εταιρίες αναμένουν τις αποφάσεις τόσο σε παγκόσμιο όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο το πότε θα ανοίξουν τα σύνορα, το πώς θα λειτουργήσουν. Στην περίπτωση που ληφθεί απόφαση ώστε οι αεροπορικές πτήσεις να πραγματοποιούνται με πληρότητα 50%, αυτό είναι, για τις εταιρίες, οικονομικά δυσβάσταχτο. Για να ανταποκριθούν σε αυτήν την ενδεχομένως κατεύθυνση, θα αυξήσουν την τιμή του εισιτηρίου. Γεγονός που θα καθιστά μη ελκυστικό το πακέτο διακοπών για τον εν δυνάμει επισκέπτη στη χώρα μας ή σε άλλους προορισμούς στους οποίους δραστηριοποιείται εκάστη αεροπορική εταιρία.

Σε ότι αφορά ειδικότερα στην Ellinair, οι μηχανικοί της εταιρίας επισταμένα φροντίζουν ώστε τα αεροσκάφη να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου και όταν ληφθούν οι αποφάσεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, από την επόμενη κιόλας μέρα να πετάξουν στους αιθέρες. Να υπογραμμίσω ότι δεν έχουμε προβεί σε καμία απόλυση στην αεροπορική εταιρία.

«Απλούστευση των διαδικασιών για την έκδοση της βίζας από τη Ρωσία και άλλες- εκτός συνθήκης Σένγκεν- χώρες έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε τις last minute κρατήσεις»

Πέραν της θέσπισης υγειονομικού πρωτοκόλλου, σε ποιες άλλες σημαντικές ενέργειες- αποφάσεις θα μπορούσε να προβεί η Ελληνική Κυβέρνηση ώστε να παρατηρηθεί εισερχόμενη τουριστική κίνηση στην Ελλάδα το 2020;

Ευχής έργον θα είναι να γίνει απλούστευση των διαδικασιών για την έκδοση της βίζας από τη Ρωσία και άλλες- εκτός συνθήκης Σένγκεν- χώρες έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε τις last minute κρατήσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τα μηνύματα που δεχόμαστε από τις ρωσόφωνες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται επιτυχώς εδώ και χρόνια ο όμιλος Μουζενίδης και διαπιστώνοντας την αλλαγή που παρατηρείται στη ψυχολογία των κατοίκων στις χώρες αυτές μέρα με τη μέρα και την αναπτέρωση του ηθικού τους λόγω των λίγων κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να απορροφήσουμε τις last minute κρατήσεις των υποψηφίων επισκεπτών στην Ελλάδα. Με την απλούστευση των διαδικασιών για την έκδοση της βίζας για τα επόμενα «αχαρτογράφητα» για τον ελληνικό τουρισμό, χρόνια, οι Ρώσοι και όχι μόνο τουρίστες θα μπορούν επισκεπτόμενοι τη χώρα μας να διαπιστώσουν τα απαιτούμενα μέτρα που έχουμε λάβει ως διεθνής τουριστικός προορισμός για την προστασία, την ασφάλεια και την υγεία τους.     

Έχετε ενημερώσει τους αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους για την επιδίωξή σας τη σχετική με την απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης βίζας από τις ρωσόφωνες αγορές;

Τους έχουμε ενημερώσει και το εξετάζουν.

«Θα πρέπει για πρώτη φορά να εξετασθεί σοβαρά η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας»

Ξένες αεροπορικές εταιρίες αναζητούν, λόγω των δυσχερών επιπτώσεων της πανδημίας στη δράση τους, κρατική χρηματοδότηση. Ενδεικτικά η Air France– KLM συμφώνησε με τη γαλλική κυβέρνηση ώστε να λάβει χρηματοδότηση ύψους 7 δις. ευρώ, η Lufthansa ζητά 10 δις. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, ενώ η Virgin Atlantic βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για εμπορικά δάνεια έως 500 εκατ. λίρες. Θα πρέπει και η Ελληνική Κυβέρνηση να υιοθετήσει αυτή την πολιτική;

Είναι επιβεβλημένο η Ελληνική Κυβέρνηση να επιδοτήσει τις αεροπορικές εταιρίες, τις επιχειρήσεις στις οποίες σταμάτησε η ζήτηση λόγω της πανδημίας. Θα πρέπει για πρώτη φορά να εξετάσουν σοβαρά την επιδότηση εργασίας και όχι την επιδότηση ανεργίας.

Όλα τα αιτήματα που έχει καταθέσει ο ΣΕΤΕ, το ΞΕΕ, η ΠΟΞ είναι λογικά και προς αυτά θα πρέπει να σκύψει η Κυβέρνηση γιατί ο τουρισμός είναι ένας πολύ σημαντικός πυλώνας για την ελληνική οικονομία, αντιπροσωπεύοντας τουλάχιστον το 20% του ΑΕΠ.

Η πανδημία στέρησε το δικαίωμα σε όσους αγωνίζονταν για την αποπληρωμή των δανείων τους να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο καθώς σταμάτησε η κίνηση-ζήτηση. Ορισμένοι, κατέγραψαν πέρυσι το καλοκαίρι τεράστιες απώλειες από την χρεοκοπία της Thomas Cook.

Επιπλέον, το Υπουργείο Τουρισμού με μια εξειδικευμένη ομάδα αποτελούμενη από ανθρώπους τους τουρισμού θα πρέπει να προβάλλει τον ελληνικό τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ για την καλύτερη προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και ανάπτυξη συνεργειών του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.

Αύξηση της τάξεως του 45% κατέγραφαν έως τα τέλη Ιανουαρίου 2020 οι κρατήσεις στον όμιλο Μουζενίδη

Μιας και αναφερθήκατε στην προβολή του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό, σε ποιους άξονες στηρίζεται η στρατηγική του ομίλου Μουζενίδη για την ανάδειξη των ξενοδοχείων Bomo Hotels στις αγορές στόχους το 2020;

Είμαστε οι μοναδικοί, σαν όμιλος που προβάλλουμε και διαφημίζουμε μόνο την Ελλάδα με ιδίαν κεφάλαια, συμμετέχοντας σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις για την προβολή κάθε ελληνικού προορισμού στον οποίο δραστηριοποιούμαστε. Η συνεχής και μεγαλόπνοη στρατηγική της προβολής εκτυλίχθηκε το χειμώνα 2019-2020 σε διάφορες ξένες χώρες. Μέχρι τέλη Ιανουαρίου 2020, ο όμιλος κατέγραφε αύξηση της τάξεως του 45% στις κρατήσεις και με τα τότε δεδομένα, το 2020 θα ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον όμιλο Μουζενίδης. Στα μέσα Φεβρουαρίου είχαμε ξεκινήσει ένα δεύτερο γύρο αναζήτησης δωματίων λόγω της μεγάλης ζήτησης των Bomo Hotels. Παράλληλα, καταγραφόταν αύξηση του πτητικού προγράμματος της Ellinair και είχαμε προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την επιτυχία του.

«Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλη αυτήν την παγκόσμια απήχηση που έχει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και να βάλλουμε νέες και σωστές βάσεις ώστε να πάμε καλύτερα τουριστικά τις επόμενες χρονιές»

Εκτιμάτε ότι το ταξίδι θα εκλείψει από τις συνήθειες των απανταχού της υφηλίου πολιτών λόγω της πανδημίας;

Η ανάγκη για τουρισμό, για ταξίδια δεν θα σταματήσει ειδικά μετά από τις τόσες ημέρες καραντίνας, εγκλεισμού μέσα στο σπίτι για όλη την ανθρωπότητα. Με το που θα αρχίσει ο υδράργυρος να πιάνει υψηλότερες θερμοκρασίες, ο κόσμος θα νιώσει την ανάγκη να ταξιδέψει, αλλάζοντας βέβαια τον τρόπο των διακοπών του. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλη αυτήν την παγκόσμια απήχηση που έχει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και να βάλλουμε νέες και σωστές βάσεις ώστε να πάμε καλύτερα τουριστικά τις επόμενες χρονιές.

Χωρίς το εμβόλιο, δεν γνωρίζουμε πώς θα κινηθεί ο κόσμος, πολλοί έχουν χάσει τις δουλειές τους, άλλοι διαπίστωσαν την αλλαγή στη σύμβαση της εργασίας από full σε part time, ενώ παρατηρείται και μια τρομολαγνεία για τους ταξιδιώτες άνω των 55 ετών, συστήνοντάς τους να μην ταξιδέψουν κλπ.

Πριν από ένα μήνα ο τουρισμός ήταν στο πίσω μέρος του μυαλού μας καθώς ασχολούμασταν με θέματα επιβίωσης και διαβίωσης. Όσο περνάει ο καιρός και πληθαίνουν οι μέρες της καραντίνας μέσα στο σπίτι, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η ανάγκη όλων μας να ξεφύγουμε από όλη αυτήν την κατήφεια, να χαλαρώσουμε κλπ. Τότε εμείς αλλά και οι ανά την υφήλιο ταξιδιώτες θα λάβουμε την απόφαση να ταξιδέψουμε αναζητώντας έναν ασφαλή προορισμό και όχι περιοχές που επλήγησαν σφόδρα από την πανδημία.

Ο εσωτερικός τουρισμός θα αποτελέσει φέτος μια «ένεση» ρευστότητας για τις τουριστικές- ξενοδοχειακές επιχειρήσεις- δεν αντικαθιστά το τουριστικό συνάλλαγμα

Θεωρείτε ότι ο εσωτερικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει «ένεση ρευστότητας» για τις τουριστικές- ξενοδοχειακές επιχειρήσεις;

Ο εσωτερικός τουρισμός επί ουδενί δεν θα σώσει την παρτίδα. Έλληνες ταξιδιώτες υποδεχόμασταν στα ξενοδοχεία της χώρας μας και πέρυσι και πρόπερσι και καλώς να τους υποδεχτούμε και φέτος. Ο εσωτερικός τουρισμός όμως είναι ασπιρίνη και δεν αποτελεί τη λύση για τον τουριστικό και συγκεκριμένα για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεών αυτής στην παγκόσμια οικονομία, έχουν, σε οικονομικό επίπεδο, πληγεί διάφορες ειδικότητες και κλάδοι με εξαίρεση λίγους όπως ενδεικτικά όσους απασχολούνται στον δημόσιο και στον πρωτογενή τομέα και στον τραπεζικό κλάδο. Επομένως, ακόμα δεν γνωρίζουμε τη διάθεση και το κυριότερο την οικονομική δυνατότητα που θα έχουν φέτος οι συμπατριώτες μας για να ταξιδέψουν και να επιλέξουν για τη διαμονή τους ξενοδοχείο στον προορισμό των διακοπών τους. Οι Έλληνες ταξιδιώτες συγκαταλέγονται στους πελάτες των ξενοδοχείων μας κάθε χρόνο το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου εκάστης σεζόν αλλά οι δαπάνες τους που ανέρχονται, για το σύνολο του ελληνικού τουρισμού στο 1,5 δισ. ευρώ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα 18,2 δις. ευρώ στα οποία διαμορφώθηκαν οι άμεσες τουριστικές εισπράξεις από τις διεθνείς αφίξεις στη χώρα μας το 2019.

Ωστόσο, σίγουρα ο εσωτερικός τουρισμός θα παίξει φέτος ρόλο στην τουριστική κίνηση, αποτελώντας μια «ένεση» ρευστότητα για τις τουριστικές- ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

«Ο οδικός τουρισμός στην Ελλάδα το 2020 δεν θα έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα έτη»

Θεωρείτε ότι ο οδικός τουρισμός από τα γειτονικά κράτη- Βαλκανικές χώρες, Τουρκία- θα βοηθήσει στην εισερχόμενη στην Ελλάδα τουριστική κίνηση τη φετινή χρονιά;

Ο οδικός τουρισμός στην Ελλάδα το 2020 δεν θα έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα έτη. Όλοι μας θα πρέπει να βγάλουμε από το μυαλό μας τις εικόνες με τα γεμάτα με τουρίστες λεωφορεία. Θα υπάρξουν και σε αυτόν τον τομέα συγκεκριμένοι κανόνες. Όσοι επιλέξουν να επισκεφτούν από τα γειτονικά κράτη την Ελλάδα το 2020 και συγκεκριμένα την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, τη Χαλκιδική, την Πιερία θα το επιχειρήσουν με ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα.

«Καθίσταται τη σημερινή εποχή ιδιαίτερα σημαντική, για τους tour operators, η εικόνα ενός αξιόπιστου συνεργάτη ο οποίος έχει λάβει φέτος τα απαραίτητα μέτρα και θα πράξει του χρόνου τα δέοντα ώστε να είναι καλύτερος»

Σε ποιο ποσοστό θα διαμορφωθεί στο σύνολο της ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς ο αριθμός των εποχιακών ξενοδοχείων που δεν θα λειτουργήσουν φέτος, με βάση την εμπειρία, την τεχνογνωσία, τις συζητήσεις σας με Έλληνες ξενοδόχους κλπ.;

Επειδή πρόκειται για καθαρά προσωπική απόφαση του κάθε ξενοδόχου και επίκεινται νέοι κανόνες, το υγειονομικό πρωτόκολλο, δεν μπορώ να προσδιορίσω το ποσοστό των εποχιακών ξενοδοχείων που δεν θα λειτουργήσουν φέτος. Ο κάθε ξενοδόχος θα εξετάσει τα κόστη, τις δανειοληπτικές του υποχρεώσεις και θα πράξει αναλόγως. Σε ότι αφορά εμάς, κρίναμε ότι τα Bomo Hotels θα πρέπει να ανοιχτά ώστε να έχουν σημαντική παρουσία και καλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα για τα συμβόλαια του 2021 με τους tour operators. Καθίσταται τη σημερινή εποχή ιδιαίτερα σημαντική η εικόνα ενός αξιόπιστου συνεργάτη ο οποίος έχει λάβει φέτος τα απαραίτητα μέτρα και θα πράξει του χρόνου τα δέοντα ώστε να είναι καλύτερος.

Οι λόγοι που θα αποτρέψουν Έλληνες ξενοδόχους να λειτουργήσουν φέτος τις μονάδες τους

Δεν θα πρέπει ωστόσο να διαφύγει της προσοχής η μεγάλη δοκιμασία την οποία θα κληθούν για δεύτερη χρονιά φέτος- μετά την περσινή «κατάρρευση» της Thomas Cook- να αντιμετωπίσουν ορισμένοι ξενοδόχοι. Σε δύο χρόνια ισάριθμές οικονομικές ζημιές. Για το λόγο αυτό εκτιμώ ότι τα ξενοδοχεία αυτά πολύ δύσκολα θα ανοίξουν. Όπως επίσης και τα ξενοδοχεία που αριθμούν περισσότερα από 350 δωμάτια.

«Καλούμαστε να δείξουμε την αλληλεγγύη, την υποστήριξή μας, κ.λπ.., στους εργαζόμενους μας – που αποτελούν τη δύναμή μας- και να συμβάλλουμε στη θετική εικόνα της Ελλάδας, στέλνοντας στη διεθνή αγορά το μήνυμα ότι προσαρμοστήκαμε, αλλάξαμε λόγω της πανδημίας και προχωράμε μπροστά»

Υπάρχει έντονος προβληματισμός και αγωνία στην αγορά αλλά και μετά από 5-6 χρόνια επιτυχημένων σεζόν, οι σωστοί επιχειρηματίες με τις υγιείς ξενοδοχειακές μονάδες έχουν ήδη ή θα έπρεπε να προβλέψουν ότι μια χρονιά δεν θα είναι καλή. Έτσι και για την αποφυγή των όποιων δυσάρεστων επιπτώσεων θα είχαν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες.

Επομένως και επειδή τώρα έχουμε περάσει σε άλλο επίπεδο, καλούμαστε να δείξουμε την αλληλεγγύη, την υποστήριξή μας κλπ. στους εργαζόμενους μας – που αποτελούν τη δύναμή μας- και να συμβάλλουμε στη θετική εικόνα της Ελλάδας, στέλνοντας στη διεθνή αγορά το μήνυμα ότι προσαρμοστήκαμε, αλλάξαμε λόγω της πανδημίας και προχωράμε μπροστά. Επί ουδενί η στάση αυτή των ξενοδόχων δεν αναιρεί την υποχρέωση του Κράτους να επιδοτήσει την εργασία.

ΠΗΓΗ: https://business-travelblog.com

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *