money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χάος στο Heathrow | Ισχυροί άνεμοι και έλλειψη προσωπικού προκαλούν καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

Αντιμέτωποι με καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων βρέθηκαν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου χθες, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και της έλλειψης προσωπικού, που οδήγησαν σε περιορισμούς στον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας.

Το αεροδρόμιο του Heathrow δήλωσε ότι οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν “μικρές αλλαγές” στα δρομολόγια των πτήσεων.

“Για σήμερα (Κυριακή, 19 Νοεμβρίου) προβλέπεται ισχυρός άνεμος, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα λόγω του καιρού. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε το επιβατικό κοινό ότι οι συνάδελφοί μας προσπαθούν, σε στενή συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρίες και τους συνεργάτες μας στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, να τους μεταφέρουν με ασφάλεια στο ταξίδι τους το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

Προέτρεψε δε τους επιβάτες να ενημερώνονται από την αεροπορική τους εταιρία για τις τελευταίες πληροφορίες.

Από την πλευρά της η Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας του Ην. Βασιλείου (Nats) δήλωσε ότι η έλλειψη προσωπικού ήταν ένας παράγοντας που οδήγησε στην αναστάτωση στο Heathrow. “Λόγω της βραχυπρόθεσμης απουσίας προσωπικού στον πύργο ελέγχου και των ισχυρών ανέμων στο Heathrow, ισχύουν επί του παρόντος προσωρινοί περιορισμοί ATC”, ανέφερε η Nats σε ανακοίνωσή της.

“Εργαζόμαστε σκληρά για να ελαχιστοποιήσουμε τις διαταραχές, συνεργαζόμενοι στενά με το αεροδρόμιο του Heathrow και τις αεροπορικές εταιρίες. Οι επιβάτες θα πρέπει να ελέγξουν την κατάσταση της πτήσης τους με την αεροπορική τους εταιρία. Περιορισμοί αυτού του είδους εφαρμόζονται πάντα μόνο για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και ζητάμε συγγνώμη για την όποια αναστάτωση προκλήθηκε”, πρόσθεσε η Nats.

Περισσότερες από 30 αναχωρούσες πτήσεις είχαν ακυρωθεί από τις 9 το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, ενώ τουλάχιστον 28 αφίξεις είχαν καθηλωθεί στο έδαφος, σύμφωνα με ανάλυση της εφημερίδας The Independent. Πιστεύεται ότι επηρεάστηκαν τουλάχιστον 10.000 επιβάτες.

Τα τρία τέταρτα των πτήσεων που ακυρώθηκαν αφορούσαν πτήσεις της British Airways από και προς προορισμούς μικρών αποστάσεων, όπως η Μαδρίτη, το Μιλάνο, το Βερολίνο και το Όσλο.

Η British Airways δήλωσε ότι αναγκάστηκε να προβεί σε ορισμένες προσαρμογές στο πρόγραμμα μικρών αποστάσεων ως αποτέλεσμα των περιορισμών. “Οι περιορισμοί στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας που επιβλήθηκαν σε όλες τις αεροπορικές εταιρίες στο Heathrow του Λονδίνου είχαν σαν αποτέλεσμα να κάνουμε κάποιες προσαρμογές στο πρόγραμμα πτήσεων μικρών αποστάσεων”, δήλωσε εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρίας. Και πρόσθεσε: “Είμαστε σε επαφή με τους πελάτες μας για να τους ενημερώσουμε για τα δικαιώματά τους και να τους προσφέρουμε επιλογές, όπως πλήρη επιστροφή χρημάτων ή εκ νέου κράτηση σε εναλλακτική πτήση”.

Η Ryanair (επανα) καλεί την ΕΕ να λάβει μέτρα για τις απεργίες του γαλλικού ATC

Εν τω μεταξύ, η Ryanair κάλεσε εκ νέου την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, να λάβει επειγόντως μέτρα για την προστασία των πτήσεων και της ελευθερίας μετακίνησης των πολιτών της ΕΕ, οι οποίοι επηρεάζονται από τη σημερινή απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία.

Μέχρι στιγμής εφέτος, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρία, έχουν πραγματοποιηθεί 65 ημέρες απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας (πάνω από 13 φορές περισσότερες από ό,τι το 2022), αναγκάζοντας τις αεροπορικές εταιρίες να ακυρώσουν χιλιάδες πτήσεις πάνω από την ΕΕ -από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Γαλλία ειδικότερα χρησιμοποιεί νόμους ελάχιστης εξυπηρέτησης για την προστασία των γαλλικών πτήσεων.

Εκπρόσωπος της Ryanair δήλωσε: “Είναι εντελώς απαράδεκτο το γεγονός ότι φέτος υπήρξαν 65 ημέρες απεργιών τ γαλλικού συνδικάτου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας ATC (13 φορές περισσότερες από ό,τι σε όλο το 2022), οι οποίες προκάλεσαν την ακύρωση χιλιάδων πτήσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα, διαταράσσοντας άδικα τα ταξιδιωτικά σχέδια των επιβατών της ΕΕ. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Ursula von der Leyen να προστατεύσει τους επιβάτες και τις υπερπτήσεις κατά τη διάρκεια αυτών των απεργιών, δεν έχει λάβει κανένα μέτρο. Ως αποτέλεσμα, ακόμη περισσότεροι επιβάτες θα ακυρώσουν τις πτήσεις τους εξαιτίας της απεργίας του γαλλικού ATC, σήμερα, παρόλο που δεν πετούν καν από/προς τη Γαλλία. Αυτό συμβαίνει επειδή η Γαλλία χρησιμοποιεί άδικα τους νόμους περί ελάχιστης εξυπηρέτησης για να προστατεύσει τις γαλλικές πτήσεις, ενώ επιβάλλει ακυρώσεις σε υπερπτήσεις από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα γαλλικά συνδικάτα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας που ασκούν το δικαίωμά τους να απεργούν, αλλά η Επιτροπή της ΕΕ θα πρέπει να επιμείνει ότι οι ακυρώσεις λόγω απεργιών του γαλλικού ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας επιμερίζονται στις γαλλικές πτήσεις και όχι σε εκείνες που πετούν πάνω από τη Γαλλία με κατεύθυνση κάποιον άλλο ανεξάρτητο προορισμό της ΕΕ”.

“Οι επιβάτες της ΕΕ έχουν βαρεθεί να υφίστανται περιττές ακυρώσεις υπερπτήσεων κατά τη διάρκεια απεργιών των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, όπως αποδεικνύεται από τις 2 εκατομμύρια υπογραφές επιβατών της ΕΕ στο ψήφισμα “Protect Passengers – Keep EU Skies Open” (Προστατέψτε τους επιβάτες – Κρατήστε τους ουρανούς της ΕΕ ανοιχτούς), με το οποίο καλούμε την Ursula von der Leyen να προστατεύσει τις υπερπτήσεις και να κρατήσει τους ουρανούς της ΕΕ ανοιχτούς κατά τη διάρκεια απεργιών των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τους επιβάτες της ΕΕ που δεν πετούν προς/από το πληγέν κράτος μέλος να επωμίζονται το βάρος των απεργιών του ATC που δεν τους αφορούν καθόλου και η Ursula von der Leyen πρέπει να δώσει αμέσως ένα τέλος σε αυτό ή να απαντήσει στους 2 εκατ. επιβάτες που δεν κατάφερε να προστατεύσει προσφέροντάς τους την παραίτησή της”, καταλήγει ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρίας

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *