money tourism copyright
© money tourism copyright photo

Χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων ΣΥΡΙΖΑ – υπουργείου Τουρισμού

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργείου Τουρισμού, με αφορμή την δήλωση της τομεάρχη Τουρισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κατερίνας Νοτοπούλου, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ενδεχομένως γνώριζε για την επαπειλούμενη από τότε χρεωκοπία του Thomas Cook.

Δήλωση της τομεάρχη Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Η δήλωση της κας. Νοτοπούλου, έχει ως εξής: “Αμέσως μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Υπουργείο Τουρισμού, στις 25 Ιουλίου ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης συναντήθηκε με τον CEO του Oμίλου Thomas Cook, Peter Fankhauser.

Μάλιστα σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του Υπουργείου Τουρισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (twitter και facebook), που αναπαρήγαγε επίσης από τους προσωπικούς του λογαριασμούς, ο κ. Θεοχάρης σχολίασε ότι “ο κ. Fankhauser περιέγραψε λεπτομερώς την κατάσταση της εταιρείας και μας διαβεβαίωσε ότι η Thomas Cook θα παραμείνει μια από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα του τουρισμού”.

Η ανάρτηση αυτή του Υπουργού αναπαράχθηκε σήμερα σε σχετικό ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, στο οποίο επίσης φιλοξενούνται δηλώσεις του αερολιμενάρχη του αεροδρομίου του Ηρακλείου ο οποίος μιλώντας στο Κρήτη TV, δήλωσε ότι η Thomas Cook, είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο χρεωκοπίας και είχαν γίνει προσυνεννοήσεις με τους αρμόδιους φορείς, ήδη από τα τέλη Ιουλίου.

Eρωτάται ο κ. Υπουργός και τον καλούμε να διευκρινίσει :

1. Είχε ενημερωθεί από την διοίκηση της Thomas Cook και άρα γνώριζε στις 25 Ιουλίου λεπτομερώς για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ταξιδιωτικός όμιλος;

2. Εφόσον γνώριζε – όπως ο ίδιος παραδέχεται- , σε ποιες ενέργειες προχώρησε ο κ. Θεοχάρης με την ευθύνη της θέσης του ως Υπουργού Τουρισμού για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνικού τουρισμού, που σήμερα, δύο μόλις μήνες μετά, υφίσταται ένα πρωτόγνωρο πλήγμα, με αλυσιδωτές ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία, στις θέσεις εργασίας, και στη βιωσιμότητα μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων”;

Απάντηση του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη

Η απάντηση του Χάρη Θεοχάρη στις δηλώσεις της Κατερίνας Νοτοπούλου, έχει ως εξής: «Τη στιγμή που αναγνωρίζεται απ’ όλους πως η Κυβέρνηση, το υπουργείο Τουρισμού και οι τουριστικοί φορείς έχουμε εγκύψει πάνω στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί από την οικονομική κατάρρευση της Thomas Cook δίνοντας λύσεις, η κα. Κατερίνα Νοτοπούλου επιλέγει να αποζητά λίγα λεπτά δημοσιότητας. Το μόνο που καταφέρνει είναι να προκαλεί και να ζημιώνει τον ελληνικό τουρισμό.

Αν η κυρία Νοτοπούλου ήταν υπουργός Τουρισμού θα ήταν ικανή να κλείσει την Thomas Cook έξι μήνες νωρίτερα. Δυστυχώς για εκείνη και για το κόμμα από το οποίο προέρχεται, η Κυβέρνηση έχει αλλάξει και η χώρα έχει μπει σε ομαλότητα. Κάτι που έχει φανεί ήδη από τις πρώτες στιγμές που ξέσπασε η παγκόσμια κρίση στον τουριστικό κλάδο από την οικονομική κατάρρευση της Thomas Cook».

Και ερώτηση 26 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ ερώτησηγια τους εργαζόμενους και τις τοπικές επειχειρήσεις που επλήγησαν από την χρεωκοπία του Thomas Cook, κατέθεσαν 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

“ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
• Τουρισμού
• Οικονομικών
• Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Ζωτικής σημασίας η εξεύρεση λύσης για εργαζόμενους και τοπικές επιχειρήσεις, που επλήγησαν λόγω κατάρρευσης του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook».

Η κατάρρευση του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook προκαλεί τεράστιο οικονομικό κόστος και ένα ντόμινο εξελίξεων και στον Ελληνικό τουρισμό, από το οποίο κινδυνεύουν άμεσα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποιά συγκεκριμένα μέτρα στήριξης θα ληφθούν προκειμένου να ενισχυθούν οι τοπικές επιχειρήσεις που επλήγησαν εξαιτίας της απώλειας εσόδων από την πτώχευση του Ομίλου;

2. Σε ποιές ενέργειες θα προβούν τα συναρμόδια υπουργεία για την ανάκτηση των κρατήσεων το επόμενο διάστημα ;

3. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο Τουρισμού για να διασφαλίσει ότι θα αποφευχθεί γενίκευση του φαινομένου ξενοδόχοι, όπως οι ίδιοι αποκαλύπτουν, να δέχονται πιέσεις από άλλους TOUR OPERATOR για επαναδιαπραγμάτευση των ήδη υπαρχουσών συμφωνιών για τη φετινή χρονιά, αλλά και ενόψει των συμβολαίων για το 2020;

4. Σε ποια μέτρα θα προβείτε ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι αρνητικές εξελίξεις που επιφέρει η κατάρρευση του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook στη ζωή εκατοντάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων, των οποίων η εργασιακή σχέση διαταράσσεται;

5. Υπάρχει σχέδιο και για τους άλλους κλάδους του τουρισμού που πλήττονται, όπως π.χ. τα τουριστικά γραφεία;

6. Ποιά τα βήματα στα οποία προτίθεται το Υπουργείο Τουρισμού να προβεί προκειμένου να μην χαθεί ο κύριος όγκος των τουριστών που διακινούσε προς την χώρα μας ο συγκεκριμένος όμιλος και ανέρχεται στο 10% της εισερχομένης τουριστικής κίνησης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Νοτοπούλου Κατερίνα, Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Αχτσιόγλου Έφη, Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα, Βαρδάκης Σωκράτης, Βέττα Καλλιόπη, Γκαρά Νατάσα, Γκιόλας Γιάννης, Δρίτσας Θεόδωρος, Ελευθεριάδου Σουλτάνα, Ζαχαριάδης Κώστας, Ηγουμενίδης Νίκος, Καρασαρλίδου Φρόσω, Κασιμάτη Νίνα, Κάτσης Μάριος, Κόκκαλης Βασίλης, Μάρκου Κων/νος, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μπουρνούς Γιάννης, Πέρκα Πέτη, Σαρακιώτης Γιάννης, Σκουρλέτης Παναγιώτης, Σκουρολιάκος Πάνος, Συρμαλένιος Νίκος, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Φάμελλος Σωκράτης”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *