ΑΑΔΕ

Χατζημάρκος προς Πιτσιλή : Σταματήστε την φορολογική στοχοποίηση των νησιών

ΜΟΝΕΥ ΦΟΡΕΙΣ

«Η συνεχιζόμενη πολιτική στοχοποίησης των νησιών συνιστά εχθρική πράξη, στάση και κατάφωρη αδικία σε βάρος τους. Η συνεχής προβολή παραδειγμάτων – ευρημάτων νησιωτικών επιχειρήσεων, διαμορφώνουν στην κοινή γνώμη την ψευδή εικόνα ότι η φοροδιαφυγή έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, εικόνα απολύτως παραπλανητική, αφού αυτή συνιστά πρόβλημα πανελλαδικό”.

Με την τοποθέτηση αυτή υποδέχθηκε τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχης Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος συμπλήρωσε : “Οι θέσεις μας, σαφείς, σταθερές και πάνω απ᾽ όλα δίκαιες. Η μόνη νηφάλια ερμηνεία που μπορεί να δοθεί σε αυτήν την τακτική, είναι η ανάγκη να αιτιολογηθεί η ανελέητη φοροεπιδρομή που δέχτηκαν τα νησιά και που σήμερα θέτει σε σοβαρό κίνδυνο, όχι μόνο την οικονομική αλλά και την κοινωνική ζωή αυτών, δημιουργώντας αγωνίες που αγγίζουν και εθνικά ζητήματα.
Πάγιο αίτημά μας αποτελεί, η ορθή, λεπτομερής και ακριβής ενημέρωση της κοινής γνώμης, για το τι συνεισφέρουν τα νησιά στα δημόσια έσοδα, με το σύνολο των στοιχείων δημοσιοποιημένων και όχι επιλεκτικών, αποσπασματικών και επιστημονικά στρεβλών αριθμών. Είμαστε οι πρώτοι που επιζητούν την πλήρη και ακριβή αποτύπωση της συνεισφοράς των νησιών στα δημόσια έσοδα και αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως μπορεί αυτό το απολύτως δίκαιο και διάφανο αίτημα μας να μην έχει μέχρι σήμερα ικανοποιηθεί.»

Η επίσκεψη

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων συνοδευόταν στην επίσκεψή του στη Ρόδο, από τον γενικό διευθυντή Φορολογικής Διοίκησης κ. Ευθύμιο Σαΐτη και τον διευθυντή Φορολογικής Διοίκησης Πειραιώς και Νήσων της ΑΑΔΕ κ. Ρήγα Μπάρκουλα. Το πρωί επισκέφτηκαν τη ΔΟΥ Ρόδου, ενώ το μεσημέρι, μετέβησαν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συμμετείχαν σε σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο.
Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών τάξεων του νησιού και μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Πόκκιας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Πάππου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Νίκος Μπόνης, ο Πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Ηρακλείδης, ο γ.γ. της ΕΛΦΕΕ Ν. Παπαγρηγορίου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου κ. Παναγιώτης Καραγιάννης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Κώστας Σαρρής, ο έφορος Ρόδου κ. Νίκος Καλογερόπουλος ο πρόεδρος των εφοριακών υπαλλήλων κ. Θεοδόσης Στεφανάκης, ο δ/ντής του Τελωνείου Ρόδου Βασ. Κούρτης, ο οικονομικός επόπτης του ΕΒΕΔ Φώτης Κασέκας και ο προϊστάμενος της Χημικής Υπηρεσίας Βασ. Μάτσης.
Ο κ. Πιτσιλής ολοκλήρωσε κύκλο επισκέψεων σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη και Κω, απ’ όπου μετέβη στη Ρόδο. Στις επισκέψεις αυτές επιχείρησε να τονώσει το ηθικό των εφοριακών, με φόντο περιστατικά επιθέσεων και χειροδικιών κατά, τη διάρκεια ελέγχων. Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ της Ρόδου, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επισκεφθήκαμε στην Κω και στη Ρόδο τις υπηρεσίες μας και συνομιλήσαμε με τα στελέχη μας για τα προβλήματά τους και να τους εμψυχώσουμε καθώς το έργο που έχουν να φέρουν σε πέρας είναι πολύ σημαντικό για τα δημόσια έσοδα αλλά και για να τους πληροφορήσουμε για τα μελλοντικά σχέδια της ΑΑΔΕ. Θέλουμε όλοι οι υπάλληλοί μας να είναι κοινωνοί των σχεδίων και αρωγοί στις προσπάθειές μας. Ο δεύτερος λόγος της επίσκεψής μας εδώ, είναι να συνομιλήσουμε με τις τοπικές αρχές και τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς, να ακούσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να δούμε πώς εμείς από την πλευρά μας μπορούμε να συνδράμουμε το έργο τους, να διευκολύνουμε την επιχειρηματικότητα και να προστατεύσουμε τον υγιή ανταγωνισμό, ο οποίος πλήττεται από φαινόμενα φοροδιαφυγής. Η φορολογική διοίκηση επιδιώκει τη συνεργασία και τον διάλογο και τον υπηρετούμε εμπράκτως»


Ο κ. Πιτσιλής δήλωσε ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα της Ρόδου κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, δηλώνοντας ότι ο στόχος είναι να επιτευχθούν τουλάχιστον τα περσινά νούμερα, δεδομένης μάλιστα της αύξησης της τουριστικής κίνησης φέτος.
«Η εικόνα είναι ικανοποιητική. Η Ρόδος έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ζητήσαμε τη συνέχεια αυτού του έργου. Πέρυσι είχαν καταγραφεί πολύ θετικά αποτελέσματα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε ό,τι έχει να κάνει με τον ΦΠΑ και περιμένουμε να έχουμε τουλάχιστον τα περσινά δεδομένα, λόγω και της αύξησης των τουριστικών αφίξεων φέτος. Εμείς στηρίζουμε το έργο των συναδέλφων και αγρυπνούμε για την ασφάλειά τους, έχοντας υπόψη και κάποια περιστατικά βίας κατά υπαλλήλων μας, είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην άμεση επέμβαση όποτε τέτοια περιστατικά συμβαίνουν», είπε ο κ. Πιτσιλής, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει εάν τελικά η αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ίσχυαν στη Ρόδο στα νησιά της Δωδεκανήσου ωφέλησε τα δημόσια έσοδα.
«Συγκρίνω απλά τα φετινά αποτελέσματα με τα περσινά. Δεν θα μπω στη συζήτηση της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ. Αυτό είναι ένα ζήτημα νομοθετικής επιλογής, ένα πολιτικό θέμα και η φορολογική διοίκηση δεν σχολιάζει πολιτικές επιλογές. Εμείς απλά προσδοκούμε να δούμε τουλάχιστον τα περσινά αποτελέσματα. Είμαστε αισιόδοξοι. ΟΙ υπάλληλοι μας κάνουν εντατικούς ελέγχους και αυτό μας ικανοποιεί. Η ΔΟΥ Ρόδου είναι η πρώτη σε αριθμό προληπτικών ελέγχων», είπε ο κ. Πιτσιλής.
Ο διευθυντής Φορολογικής Διοίκησης Πειραιώς και Νήσων της ΑΑΔΕ κ. Ρήγας Μπάρκουλας δήλωσε ότι η Ρόδος παρουσιάζει συγκριτικά με άλλες περιοχές μικρό ποσοστό φοροδιαφυγής, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 15% με 25%, αναφέροντας ότι έχουν διενεργηθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους 2200 προληπτικοί έλεγχοι οι οποίοι συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
«Η φορολογική παραβατικότητα υπάρχει σε όλη την επικράτεια και στα νησιά. Η Ρόδος δεν εξαιρείται. Δεν μπορούμε να πούμε ότι παρουσιάζει όμως τεράστια νούμερα φοροδιαφυγής. Τα ποσοστά κυμαίνονται από 15-25% ανάλογα με την εντατικοποίηση των ελέγχων, γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε. Το πρώτο εξάμηνο του 2017 η ΔΟΥ Ρόδου έχει κάνει 2200 προληπτικούς ελέγχους. Είμαστε πάνω στη μάχη και η μάχη συνεχίζεται», είπε ο κ. Μπάρκουλας

Ο περιφερειάρχης

Τη μεγάλη συνεισφορά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στα δημόσια έσοδα, της πιο ανεπτυγμένης τουριστικά ελληνικής Περιφέρειας, επεσήμανε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος. Είπε επίσης ότι η στοχοποίηση των νησιών έχει καταντήσει ένα χόμπι των ελεγκτικών μηχανισμών και ζήτησε να υπάρξει μία ακριβής αποτύπωση της συνεισφοράς της κάθε περιοχής στα δημόσια έσοδα.
«Καλωσορίζω τη Διοίκηση της ΑΑΔΕ. Είναι εξαιρετική η κάθε ευκαιρία να έχουμε διάλογο, συνεργασία και συνεννόηση. Τα δημόσια έσοδα είναι αδιαμφισβήτητο ότι αποτελούν το στυλοβάτη μίας κοινωνίας και ενός κράτους. Έχω την εξαιρετική τιμή να εκπροσωπώ μία Περιφέρεια, η οποία στηρίζει σε σημαντικό βαθμό τα δημόσια έσοδα. Υπάρχει ένα πάγιο, σταθερό ζήτημα που δεν είναι άλλο από τη στοχοποίηση των νησιών, που κατάντησε να είναι ένα χόμπι των ελεγκτικών μηχανισμών. Τα νησιά μας στηρίζουν την εθνική οικονομία σε καθοριστικό βαθμό. Σήμερα ο μεγαλύτερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας και εννοώ τον τουρισμό, στηρίζεται στα αποτελέσματα του Νοτίου Αιγαίου και μόνο. Υπερβαίνει το 35% η συνεισφορά του Νοτίου Αιγαίου στον Τουρισμό και αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι η συνεισφορά της κάθε περιοχής να περιγράφεται με απόλυτη ακρίβεια, χωρίς στρεβλώσεις.
Τα νησιά μας συνεισφέρουν σημαντικά ποσοστά στα Δημόσια Έσοδα και θέλουμε να έχουμε την αντίστοιχη ανταπόδοση σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ενώ η οικονομία της ΠΝΑΙ είναι μεγάλος στυλοβάτης της εθνικής οικονομίας είναι πιο φτωχή σε χρηματοδοτικά εργαλεία», είπε ο κ. Χατζημάρκος.
Γενικώς, όλοι οι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν γόνιμη τη σύσκεψη και σχολίασαν θετικά το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής έδειξε ενδιαφέρον για όλα τα ζητήματα που του τέθηκαν ακόμη και για τα θέματα που δεν άπτονται άμεσα των αρμοδιοτήτων του. Τα ζητήματα που κυριάρχησαν πέραν των φορολογικών ελέγχων, ήταν ο εξορθολογισμός των φορολογικών βαρών με την αξιοποίηση και άλλων πηγών εσόδων που μένουν ανεκμετάλλευτες, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και η πάταξη του παρεμπορίου.

Ο Αντώνης Καμπουράκης

«Όταν η κορυφή της είσπραξης των φόρων στην Ελλάδα έρχεται στο νησί μας, είναι οπωσδήποτε ένα θετικό γεγονός. Σε κάθε ευκαιρία πρέπει να λέμε το δίκιο μας και να θυμίζουμε ότι η Δωδεκάνησος είναι μία περιοχή που συνεισφέρει πάρα πολύ στον κρατικό προϋπολογισμό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως βαρίδι. Τα νησιά του Αιγαίου, η ακριτική νησιωτικότητα πρέπει να προστατευθεί και με κίνητρα να οδηγηθεί στο μέλλον η νησιωτική Ελλάδα. Σε καμία απόσταση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι το ίδιο εύκολη η μετακίνηση 50 χιλιομέτρων στην Αθήνα με την αντίστοιχη απόσταση στα νησιά. Τέτοιες συναντήσεις πρέπει να επαναλαμβάνονται με κάθε ευκαιρία», είπε ο πρόεδρος της ΕΞΡ, Αντώνης Καμπουράκης εξερχόμενος από τη σύσκεψη.
Αναφορικά με τα ζητήματα που έθεσε ο κ. Καμπουράκης στον κ. Πιτσιλή ως πρόεδρος της ΕΞΡ, δήλωσε: «Με τον Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε την πλευρά της ΑΑΔΕ και ταυτόχρινα να εκφράσουμε τη δική μας θέση η οποία είναι ξεκάθαρη. Ο Έλληνα ξενοδόχος σε όλη τη χώρα έχει φορτωθεί στους ώμους του το βάρος και το πατριωτικό καθήκον του να συνεισφέρει τα μέγιστα στα έσοδα της χώρας με φόρους, με εισφορές και χίλια άλλα τόσα βάρη που απαιτεί η έξοδος από την κρίση. Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ ότι η ηχηρή μειοψηφία κάποιων μπορεί να είναι πιο δυνατή από την πλειοψηφία των συναδέλφων που νυχθημερόν αγωνιούν για να είναι νόμιμοι και να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις δύσκολες συγκυρίες και να φέρουν τη χώρα το δυνατό συντομότερο στην κανονικότητα. Ειδικά η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα δεν διαπρέπουν στην παρανομία αλλά με θυσίες και σκληρό αγώνα με ιδρώτα προσπαθούμε να συνεισφέρομε τα μέγιστα στην εισφοροδοσία και στην φοροδοσία που η σημερινή οικονομική κατάσταση μας επιβάλλει. Αυτή ήταν η θέση που εκφράσαμε και ο Γ.Γ. της ΑΑΔΕ μας απέδειξε με τη θέση και τις δηλώσεις του ότι το κατανοεί και ότι δεν μπερδεύει επωνύμους λίγους με το συντριπτικό σύνολο του κλάδου που είναι νόμιμοι και σοβαροί επιχειρηματίες».

Ο δήμαρχος

Γόνιμη χαρακτήρισε τη συνάντηση και ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος ο οποίος επεσήμανε ότι θα πρέπει το Κράτος να αξιοποιήσει και άλλες πηγές εσόδων, οι οποίες παραμένουν διαχρονικά ανεκμετάλλευτες ώστε να εξορθολογήσει την βαριά φορολογία. «Ήταν γόνιμη η συνάντηση με το Γ.Γ. της ΑΑΔΕ και τους συνεργάτες του. Είχε απέναντί του τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών τάξεων. Αφουγκράστηκε τα προβλήματα που θέσαμε. Εμείς επισημάναμε ότι η έννοια της φορολογικής συνείδησης είναι ταυτόσημη με αυτή της ανταποδοτικότητας. Όταν δει ο πολίτης ότι ο φόρος που πληρώνει, πιάνει τόπο και τοπικά, αποκτά φορολογική συνείδηση. Έπειτα, αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών ΦΠΑ έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αγορά με αποτέλεσμα να έχει αυξήσει και τη φοροδιαφυγή ενδεχομένως. Πρέπει να δοθούν κίνητρα και να αξιοποιηθούν, ειδικά στα νησιά άλλες πηγές εσόδων που το Κράτος δεν έχει καταφέρει να τις αξιοποιήσει διαχρονικά. Δεν έχει παταχθεί π.χ. το πλανόδιο εμπόριο και παρεμπόριο, δεν έχουν παταχθεί παροχές υπηρεσιών που γίνονται χωρίς να κόβονται αποδείξεις… Εκεί θα έπρεπε να στοχεύουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου οικονομικών ώστε να εξισορροπηθούν τα έσοδα και να είναι μικρότερη δυνατή η φορολογία για τους επιτηδευματίες», είπε ο κ. Χατζηδιάκος.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Ηρακλείδης με δηλώσεις του στη «δημοκρατική» εξέφρασε την ελπίδα η Διοίκηση της ΑΑΔΕ να δείξει ουσιαστικό ενδιαφέρον για τα ζητήματα που ετέθησαν στη σύσκεψη και να αποδείξει το Κράτος ότι επενδύει σωστά τα έσοδα από τους φόρους.
«Ήταν όντως ουσιαστική η σημερινή συνάντηση με τον κ. Πιτσιλή. Έδειξε ότι έχει μία τάση να κατανοεί τα θέματα και δεσμεύτηκε να εξετάσει συγκεκριμένα θέματα που του τέθηκαν από τους φορείς, όπως το παρεμπόριο. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, που στερεί δημόσια έσοδα από το Κράτος, όπως αντίστοιχα και οι γκρίζες μισθώσεις και η φορολόγηση κατοίκων εξωτερικού οι οποίοι κάνουν ενάρξεις στην Ελλάδα και φορολογούνται για το παγκόσμιο εισόδημά τους στην Ελλάδα έχοντας μόνο μία ατομική δραστηριότητα, εκμεταλλευόμενοι μία τουριστική κατοικία… Ελπίζουμε ότι η διοίκηση της ΑΑΔΕ θα δείξει ενδιαφέρον. Κατά τα λοιπά, η συζήτηση επικεντρώθηκε στους φορολογικούς ελέγχους που είναι σε εξέλιξη, την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, ειπώθηκε ότι με την τόσο υψηλή αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών δημιουργείται ένα σπιράλ περιδίνησης για τις επιχειρήσεις… Οι συνεπείς επιχειρήσεις προβληματίζονται εάν σε πείσμα των καιρών μπορούν να δηλώνουν έσοδα όταν η φορολογία φτάνει έως και τα επίπεδα των κερδών τους. Οι επιχειρηματίες υποστήριξαν βέβαια την ανάγκη για φορολογική συμμόρφωση και ζήτησαν όμως να υπάρχει ανταπόκριση στη φορολογική συνείδηση, περιμένουν δηλαδή το κράτος επενδύει σωστά τα λεφτά που εισπράττει από φόρους».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *