Photo by Anna on Unsplash
Photo by Anna on Unsplash

Στο… χείλος του γκρεμού η τουρκική οικονομία | Περιορισμοί στις αναλήψεις με πιστωτική κάρτα | Φόβοι για capital controls

ΜΟΝΕΥ

Οι περιορισμοί στις αναλήψεις των πιστωτικών καρτών και στις υπεραναλήψεις, που φαίνεται να έχουν τεθεί σε εφαρμογή στην Τουρκία, δημιουργούν έντονη ανησυχία στην τουρκική κοινωνία για την κατάσταση της οικονομίας, την ίδια ώρα που η αντιπολίτευση συνεχίζει να προειδοποιεί ότι έρχονται capital controls.

Τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος και χρυσού της Τουρκίας μειώθηκαν κατά 17 δισ. δολάρια τις έξι εβδομάδες πριν από τις γενικές εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με τους Financial Times, καθώς η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να στηρίξει την οικονομία και τη λίρα πριν από την αμφισβητούμενη ψηφοφορία.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν κατά 9,5 δισ. δολάρια από τα τέλη Μαρτίου έως τις 12 Μαΐου, ενώ τα αποθέματα χρυσού μειώθηκαν κατά 7,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times, που βασίζονται σε επίσημα στοιχεία. Και τα δύο στοιχεία αντιπροσωπεύουν μείωση της τάξης του 15%.

Οι μειώσεις έρχονται καθώς οι επενδυτές και οι αναλυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τα αντισυμβατικά οικονομικά προγράμματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Ερντογάν για να σταθεροποιήσει την οικονομία. Αυτοί οι φόβοι έχουν επιδεινωθεί από τη στιγμή που η ισχυρή εμφάνιση του Ερντογάν στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου της περασμένης Κυριακής τον έφερε στην πρώτη θέση, που του εξασφαλίζει μία ακόμη πενταετία στην προεδρία της χώρας.

Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης για χρυσό, εν τω μεταξύ, οφείλεται σε τοπικούς αγοραστές που αναζητούν ένα ασφαλές περιουσιακό στοιχείο για να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους σε μια εποχή οξύτατου πληθωρισμού και μιας λίρας που διαπραγματεύεται κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Οι βουλευτικές εκλογές θεωρήθηκαν ως μια πιθανή οικονομική στροφή για την Τουρκία, με τον κύριο αντίπαλο του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να υπόσχεται μια σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αντιστροφή των πολιτικών του Ερντογάν, που πολλοί περιγράφουν ως αυταρχικές, και στενότερους δεσμούς με το ΝΑΤΟ και τη Δύση.

Ωστόσο, ο απροσδόκητα ισχυρός πρώτος γύρος του Ερντογάν -απέτυχε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά συγκέντρωσε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων από τον αντίπαλό του, 49,5%, έναντι 44,9%- έχει ασκήσει περαιτέρω πίεση στη λίρα. Εκτός, βέβαια, από το πλήγμα για την αντιπολίτευση, η οποία είχε μεγάλες ελπίδες να ανατρέψει τον Ερντογάν, μετά από 20 χρόνια στην εξουσία.

Τα αποθέματα της Τουρκίας σε συνάλλαγμα και χρυσό καταγράφονταν στα 53,2 δισ. δολάρια στις 12 Μαΐου, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, αλλά τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που δανείστηκαν από εγχώριες τράπεζες μέσω βραχυπρόθεσμων συμφωνιών, γνωστών ως “swaps”. Τα αποθέματα ήταν 75 δισ. δολάρια στο τέλος του 2022.

Tagged

1 σχόλιο στο “Στο… χείλος του γκρεμού η τουρκική οικονομία | Περιορισμοί στις αναλήψεις με πιστωτική κάρτα | Φόβοι για capital controls

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *